Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Bojler javítása, kérdések
 
Témaindító: lift, idő: Feb 22, 2007
Lapozás: OK   96 / 130
(#) Bakman válasza granpa hozzászólására (») Márc 2, 2019 /
 
Ehhez képest felfűtési időszak végén ha engedek egy kis meleg vizet, érezhetően sokkal nagyobb a víznyomás egy rövid ideig. Attól kevesebb a vízben lévő levegő, már ha ez sokat számítana. Rokonnál a vízóránál jött ki a túlnyomás, nem vették észre, hogy a biztonsági szelepnél nem csöpög felfűtéskor.

Nagy valószínűséggel nem azonnal nyomta ki a tömítést de az általad elmített tulajdonságra nem érdemes alapozni.
(#) proba válasza Bakman hozzászólására (») Márc 2, 2019 /
 
Ha normál üzemmódot feltételezel kb mindegy szerintem is. Felénk a bojlerre nem tettek FI relét (akkor még nem is volt) , csak egy kétsarkú kapcsolót. Így a B terv is előfordulhat. Különösen annak fényében hogy nálunk, meg egy ismerősnél is tubarózsát játszott a fűtőszál. Szerencsére a biztosítékot is leverte, így nem kellett áram alatt fürödnünk.
(#) Ge Lee válasza Bakman hozzászólására (») Márc 2, 2019 /
 
Valahogy mégiscsak összenyomódik, ha eddig egyetlen csepp sem jött ki a szelepen, meg a szerelvényeket sem nyomta szét. Bár még csak szeptember óta van így, de a szerelőm ezt már vagy 10 éve így csinálja, és szerintem már megkergették volna párszor ha galibát okoz egy felújítás során.
(#) Bakman válasza proba hozzászólására (») Márc 2, 2019 /
 
Értem én, ugyanakkor az eredeti kérdésre még mindig nem érkezett elfogadható válasz.
(#) Bakman válasza Ge Lee hozzászólására (») Márc 2, 2019 /
 
Lehet, hogy a hálózatba vissza tudja nyomni, ott már van mennyiség bőven. Bár, mintha itt olvastam volna a napokban, hogy a vízóránál/ban is lehet visszacsapó szelep.
(#) gyuszo válasza Bakman hozzászólására (») Márc 2, 2019 /
 
Igen van a vízóránál, mert onnan ha fő hálózatba ha visszafolyik, annak komoly anyagi következménye van, ha a Vízmű észreveszi.
A vízóra is károsodhat a megnőtt víznyomás miatt.
A hozzászólás módosítva: Márc 2, 2019
(#) gyuszo válasza granpa hozzászólására (») Márc 2, 2019 /
 
A vezetékes vízben nincs levegő, legalábbis nálunk semmi sincs.
Vannak települések, ahol kevés gázosodás létezik, ilyet láttam és hallottam. De ez más jellegű.
A hozzászólás módosítva: Márc 2, 2019
(#) gyuszo válasza Ge Lee hozzászólására (») Márc 2, 2019 /
 
A 150 literes bojlernél ez 1,2 litert jelent 60 fokra melegítés esetén, ha jól számoltam.
(#) gyuszo válasza Ge Lee hozzászólására (») Márc 2, 2019 /
 
Nemcsak kertes ház van, hanem sok lakótelepi társasház. Egy lakásnál ez max 6-8 méter csövet jelent, abba nem sok víz van a vízóráig. Én sok meghibásodott biztonsági szeleppel és eldurrant bekötőcsővel találkoztam. Sok elázott lakás és bosszúság emiatt. Hidd el nem jó ez így.
A hozzászólás módosítva: Márc 2, 2019
(#) gyuszo válasza gyuszo hozzászólására (») Márc 2, 2019 /
 
Nemcsak a víz áramlik vissza a biztonsági szelep felé, hanem vízkő szemcsék is és ebből van a baj, ha már az sem tud csepegni, aminek kéne. És észre sem veszed, hiszen ez volt a célod, hogy ne csepegjen és a baj ekkor következik be. Ha elmész otthonról néhány napra és hazatérve olyat találsz otthon, amire nem számítasz.
A bojlerben nemcsak víz van, hanem sajnos vízkő is, néha nem is kevés.
A hozzászólás módosítva: Márc 2, 2019
(#) ZZ51 válasza gyuszo hozzászólására (») Márc 4, 2019 /
 
Hétvégén szétszedtem, nem ért hozzá, viszont kicseréltem a fütöszálat és a termosztátot is, azóta megy. Valószínüleg a fütöszál nem volt rendben.
(#) gyuszo válasza ZZ51 hozzászólására (») Márc 4, 2019 /
 
Mekkora a kiszerelt és az beszerelt fűtőbetét teljesítménye ? Mi nem volt rendben ?
A hozzászólás módosítva: Márc 4, 2019
(#) ZZ51 válasza gyuszo hozzászólására (») Márc 4, 2019 /
 
A kiszereltet nem tudom, méretre egyezett, de nem réz volt. Én gyári réz 2400W-osat tettem most bele. Mivel külön a termosztát csere elötte nem hozott megoldást, abból gondolom, hogy a fütöszál nem lehetett százas, amit a szerviz beletett.
A hozzászólás módosítva: Márc 4, 2019
(#) proba válasza gyuszo hozzászólására (») Márc 4, 2019 /
 
Most hogy ezt írod, az jutott eszembe, a lyuk ilyen szempontból gondolom nem oszt nem szoroz. Az eldugulás mindenképen bekövetkezik. Lyuk esetén először a lyuk tömődik el, majd a lefúvószelep. Ha nincs lyuk akkor meg a szelep tömődik el. Visszaáramlás mindenképpen lesz, és annak a mértéke nagyjából független a lyuktól. Ez ellen talán azzal lehetne védekezni, egy "vízzsákot" kellene kialakítani a bojler meg a szelep között. Az ebbe lehulló vízkövet minden beeresztés kitakarítaná, a csepegés által behordott vízkő meg megülne az aljába, nem jutna el a szelepig. Mondjuk ilyen hibával még nem találkoztam, csak olyannal,hogy a lefúvó szelepet kinyírta, és jobban csöpögött a kelleténél.
(#) erbe válasza proba hozzászólására (») Márc 4, 2019 /
 
A bojler bekötés elrendezése elég jól megakadályozza a vízkő biztonsági szelepbe kerülését. Azon keresztül jön be a hideg víz, az amit tud, eltakarít az útból. A becsatlakozó cső picit feljebb ér ki a fenéknél (nem biztos, hogy minden bojlernél így van, de könnyebb dolga van a hegesztőnek. ). Felette van egy vízszintes lemezdarab, ami a beáramló hideg vizet elteríti a tartály aljában. Javítja, erősíti az eltakarító áramlatot és megakadályozza a közvetlen belehullást.
A szelep alján a beeresztő visszacsapó szelep van, ami fentiek miatt nem tömődhet el. A nyomáskorlátozó oldalt van, ahova kisebb az esélye, hogy bármi bekerüljön. A kifolyó csepegés meg nem igazán nevezhető "áramlásnak", ami bármit is oda tudna sodorni. Kivéve, mikor leeresztési céllal oldjuk.
(#) fiatbravasx hozzászólása Márc 5, 2019 /
 
Köszönöm mindenkinek a segítőkész hozzászólását, ami ebből nekem lejött az az, hogy egy megfelelő csatlakozási lehetőséggel ellátott szifonba elvezethető a kombinált szelep csepegő vize.
(#) fiatbravasx válasza gyuszo hozzászólására (») Márc 5, 2019 /
 
Sajnos nem így van a gyári ajánlásban. Konkrétan az Ariston beszerelési videójában megtörténik a bojler felszerelése majd a kombinált szelepbe beforraszt egy rézcsövet majd a rézcsövet átvezeti az előzőleg átfúrt falba aminek a végét a lakáson, házon kívül egy csatorna lefolyóba vezeti. Nyilván a csepegő víz elvezetésére bőven alkalmas a szifonba bekötés, itt inkább az a bizonytalan, (számomra)hogy a kombinált szelepnél előfordulhat olyan eset, hogy teljes hálózati nyomással ömöljön belőle a víz, mert azt már a szifonba nem biztos hogy elbírja.
(#) yulo5310 válasza fiatbravasx hozzászólására (») Márc 5, 2019 /
 
Pedig elbírja és el is vezeti a vizet,mivel ha figyelmesen elolvasod az utasítást,ott írva vagyon(havonta egyszer nyissuk ki a szelepet,hogy az áramló víz kimossa azt).
(#) ati790731 hozzászólása Ápr 13, 2019 /
 
Üdv mindenkinek!

Tudnátok segíteni, hogy milyen vízmelegítőt érdemes venni?
A hajduból egy 150 literes kb 100 eFt Bosch-ból kb a fele.
Köszi előre is!
(#) ronin75 válasza ati790731 hozzászólására (») Ápr 13, 2019 / 1
 
Nekem Hajdú van, 120 l-es. Tíz éve teszi a dolgát, eddig nem volt vele probléma. Viszonylagosan dràga ugyan, de van hozzá pótalkatrész, viszonylag olcsón. Egy vízkőtelenítés, ha magad végzed, pár ezer forintból kivitelezhető.
Szüleimnél kezdetek óta az van, idén volt 50 éves a ház, talán ha egyszer volt cserélve kompletten, amúgy egyszer volt fűtőszál és hőfokszabályozó cserélve.
(#) Ge Lee válasza ati790731 hozzászólására (») Ápr 13, 2019 /
 
A Bosch-ból nekem a hosszú fajta volt, ami a megszokottnál jóval hosszabb és vékonyabb, azzal tökéletesen meg voltam elégedve, sőt, mechanikailag az alaplapi része nekem egyszerűbbnek és stabilabbnak tűnt mint a a Hajdué. Viszont csak 2 évig használtam utána elköltöztem így hosszabb tapasztalatom nincs vele, meg szerintem abból a fajtából nincs is 150 literes csak kisebb. Ahogy nézem a Bosch csak akciósan kerül feleannyiba. A hosszúból meg csak 80 literes a legnagyobb. Arra figyelj hogy nehogy okosat vegyél, mert azt nem lehet vezéreltről csak nappaliról használni, mivel állandó feszültség kell neki.
(#) gyuszo válasza ati790731 hozzászólására (») Ápr 13, 2019 / 1
 
Ha hosszú távra veszed, akkor Hajdút vegyél.
Nálam több mint 20 éve megy. Minden alkatrész van hozzá.
A hozzászólás módosítva: Ápr 13, 2019
(#) ati790731 válasza gyuszo hozzászólására (») Ápr 14, 2019 /
 
Köszi a választ mindenkinek!
Hajdu lesz, a fennt leírtak miatt.
(#) Ktulu hozzászólása Máj 3, 2019 /
 
Én is Hajduval kapcsolatban érdeklődnék.
Itt nálunk csak Aquastic ErP típusúakat lehet kapni. (Erdély)
Az ára egy 50 literesnek szinte a duplája mint egy Tesy, vagy Ariston vagy hasonló.
Mi a véleményetek, érdemesebb a Hajdut venni?
Köszönöm.
(#) Ge Lee válasza Ktulu hozzászólására (») Máj 3, 2019 /
 
Vegyél Bosch-t. Ott van pl. az Ariston, sokan köpködik hogy milyen minőség. Nekem van 4 ismerősöm is akinél Ariston van, az egyik már 9 éves, és még nem nyúltak hozzá. Ez azt jelenti, hogy még vízkő miatt sem.
(#) ronin75 válasza Ktulu hozzászólására (») Máj 3, 2019 /
 
Olvass feljebb. Szerintem érdemes Hajdút venni, dràga, de jó, mással nincs tapasztalatom.
Annak is nézz utána, hogy a közeledben, vagy webshopon keresztül mennyibe kerülnek az alkatrészek, (+posta). ~2-3 évente ajánlatos vizkőteleníteni, minimálisan egy zárólap tömítés és egy anódrúd azért kelleni fog.
(#) gyuszo válasza Ktulu hozzászólására (») Máj 3, 2019 /
 
Valószínűleg eddig nem Hajdú volt, azért kérdezed. Ha az lett volna, azt nem cserélni kell, hanem csak tisztítani és tömítést, anódot cserélni.
Ehhez van alkatrész szerintem ott is.
(#) Busz válasza gyuszo hozzászólására (») Máj 3, 2019 /
 
Ha rossz a csepegtető akkor eldurrantja a bekötőcsöveket?

Mennyire szabványos megoldás ha 5 rétegű csővel van bekötve a bojler?

Apropó, az olyan "csepegtető" szelepet amin nincs tekerő se semmi csak egy kis lyuk azt hogyan lehet leengedni?
(#) gyuszo válasza Busz hozzászólására (») Máj 4, 2019 / 1
 
Ha rossz a biztonsági szelep ( csepegtető), mivel az közvetlen a bojlerre van kötve, az a bojlernek nem tesz jót. Semmi köze a bekötőcsőhöz.
Ötrétegű csővel beköthető a bojler.

Azt a ( csepegtetőt ) amin nincs tekerőgomb és kis lyuk van rajta, szereld le, hajítsad jó messzire és szerelj fel egy magyar MMG szelepet.
A bojler 001 és 01 kép. A 002 egy kicsit jobb, van rajta leeresztő, de az utolsó selejt.
A hozzászólás módosítva: Máj 4, 2019
(#) gyuszo válasza gyuszo hozzászólására (») Máj 4, 2019 /
 
Az egy másik kérdés, amit előzőleg írtam, ha kicsi a távolság, megnő a bojler előtti részen a nyomás és abból lehet baj.
Következő: »»   96 / 130
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem