Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Klíma beszerelése, fűtés-hűtés házilag
Lapozás: OK   72 / 104
(#) kope20 válasza luluzulu hozzászólására (») Márc 1, 2019 /
 
Szia!

Vannak forrasztott lemezes hőcserélők amiknek az egyik oldala lehet hűtőközeg, a másik meg a padlófűtés víze (közege).
(#) boxtif válasza luluzulu hozzászólására (») Márc 14, 2019 /
 
Miért 3 darab?
Inverteresnél mi az a nem túl bonyolult vezérlés? Mert az nem csak annyi, hogy ki és be kapcsol, kétoldalú is van belőle..
Visszafejtetted a kommunikációt?
Hogy is oldod meg a vezérlésüket, hány fokos vizet szeretnél?
HMV-t is akarsz?
Van cég, aki rendes hőszivattyút gyárt, itthon is.
A gépek ingyen vannak, vagy meg kell vásárold?
(#) luluzulu válasza boxtif hozzászólására (») Márc 15, 2019 /
 
Körülbelül 80m2 padlófűtéshez kell, amihez kell 8kW teljesítmény. 12000btu klimák a legolcsóbbak azok tudnak kb 3 kW -t és egy kicsi ráhagyással kijön a három darab.
Az inverteres klimákat hanyagolom ilyen üzemben teljesen fölösleges és bonyolult( meg amùgy is fölösleges mókus vakításnak tartom, kivéve hálószobába)
35-40 fokos víz tároló nélkül, valójában csak az átmeneti fűtési időszakra kell.
A mezei split klimának ha jól tudom nem sok komunikáció van.
De akkár teljesen új vezerlést is csinálnék, a kompreszor ki-be,szelep ki be + a pár hőmérséklet és kész. Egyszerűség és olcsóság a cél, kb 600euróra saccolom a teljes projektet, ennek a közelében sincs gyári hőszivattyú ha jól tudom.
(#) kaqkk válasza luluzulu hozzászólására (») Márc 15, 2019 /
 
Idézet:
„A mezei split klimának ha jól tudom nem sok komunikáció van.”

Pontosabban semmilyen kommunikáció sincs (a beltériben van két relé ami kapcsolja a kompresszort és a kültéri ventilátort)
Ha lemezes hőcserélőt használsz az teljesen jó , a beltéri elektronikát egy egyszerű termosztáttal helyettesítheted . A ventilátorokat nyomáskapcsolókkal is megvezérelheted ,
A hozzászólás módosítva: Márc 15, 2019
(#) luluzulu válasza kaqkk hozzászólására (») Márc 15, 2019 /
 
A leolvasztás része az hogy működik? Már mint az elektronikai része? Azt a kültéri elvégzi vagy a beltéri irányítja?
(#) kaqkk válasza luluzulu hozzászólására (») Márc 15, 2019 /
 
Leolvasztás nem kell ha csak átmeneti időszakban használod de lehet tenni a kültérire jegesedés érzékelőt ami az "egyszerű" vezérlés segítségével meghúzza a váltószelepet ami megfordítja a körfolyamatot és leolvasztja a kültérit (de ez szinte csak 0 fok alatt kell). Átmeneti időszakban olyat is el tudnék képzelni hogy jegesedés esetén a kompresszort kikapcsolva csak a kültéri ventilátort járatva olvasztaná le a kültéri hőcserélőt ,a végén nem lesz olyan "egyszerű" a vezérlés lehet hogy nem úszod meg a mikrokontroller használatát ...
A hozzászólás módosítva: Márc 15, 2019
(#) Macsek71 válasza kaqkk hozzászólására (») Márc 15, 2019 /
 
Bocs hogy beleugatok, de kell a jegesedés-érzékelés !
Melóhelyemen a csarnokban levő fülkéinket klímákkal temperáljuk. Az ősszel kb. 10 fokos csarnokhőmérséklet mellett sorba fagytak le a kültéri egységek ... ( igaz akkor már jó pár napja tartott az erős ködös-párás idő ...
(#) kaqkk válasza Macsek71 hozzászólására (») Márc 15, 2019 /
 
Ha jól van megoldva a vezérlés akkor akár az is megoldható hogy felváltva egy egy kültéri leáll ,és mondjuk fél óránként cserélődnek az éppen járó kompresszorok akkor nem fontos a váltószelepes leolvasztás (de ez szigorúan csak átmeneti időszakra vonatkozik) Ha hidegben is használni akarja a fűtést akkor természetesen szükség van a jegesedés érzékelőre és a váltószelepes olvasztásra , ezért írtam hogy az egyszerű vezérlés nem is lesz olyan egyszerű ...
(#) luluzulu válasza kaqkk hozzászólására (») Márc 17, 2019 /
 
Az egyszerű vezérlés alatt nem a mikrokontrollert hanyagolását értem. Semmi probléma vele sőt a jövőbben ha kicsit tovább fejlesztem a rendszert akkor nélkülözhetetlen lesz.
Az egyszerű vezérlés az nálam a kb 200 sornál nem hosszabb program

A kérdésem továbbra is az hogy a jegesedés érzékelés és a leolvasztás az a beltéri vezérli eredetileg vagy a kültéri megoldja?
(#) kaqkk válasza luluzulu hozzászólására (») Márc 17, 2019 /
 
A jegesedés érzékelést a beltéri végzi a kültérin lévő ntc szonda segítségével, de sok olyan klíma volt és van ahol nincs érzékelő hanem fix időre beállított olvasztás van a proci programjában .
(#) habazutty válasza luluzulu hozzászólására (») Márc 17, 2019 /
 
Szia!
Bővebben: Link a 49. oldalon találod a leolvasztás vezérlését (ez egy Daikin split, nem mindegyik gyártóé ilyen, ha kinézted a konkrét típust, akkor a szervízkönyvéből kiderítheted hogyan csinálja).

Szerintem segít.
Amit szeretnél az nem kivitelezhetetlen... Bár én a kope20 fórumtárs által javasolt lemezes hőcserélő irányba indulnék, mint kondenzátor. Némelyik gyártó beltéri helyett a kültérihez gyárt inverter modulokat ami a beltéri egységet szimulálja (hozzá csatlakoznak szondák jellemzően 0-10 V-al modulálható és kommunikál a kültérivel). Így lehet légkezelőhöz és hagyományos elpárhoz társítani az iverteres kültériket.
(#) kola04 hozzászólása Ápr 8, 2019 /
 
Sziasztok, inverteres split klímát szeretnék felrakatni családi házba. Egy szobát kellene behűteni, teljesítmény is megvan. Lényeg, hogy klímának legyen valami vezérlő kimente, tehát ha bekapcsolom klímát,akkor annak aktív kimenete legyen, mindegy milyen TTL/kis/nagyfeszültségű csak legyen... tudtok ilyen típust/gyártót? Minden esetben kell a 'pozitív' kimenet, ha van, vagy nincs hűtésigény.
(#) cimopata hozzászólása Ápr 9, 2019 /
 
Üdv.

Szerintetek mi a jobb? Lenne egy Midea 3,5kW inverteres klíma a kültérijét 2 helyre lehetne felszerelni. Ez egy magasföldszintes ház körbe terasszal alul szuterinnel.
1. opció: Beltéri bent az ebédlőben a cső előszobán keresztül fúrva 1 fal + főfal ki a kültérihez 5 méter cső. A kültéri pedig egy 3 fallal zárt 3x3méteres teraszon ahova egész nap besüt a nap. Itt a cső rövidebb de a kültéri helye melegebb.

2. opció: Beltéritől egy belső falon átvíve a födémet átfúrva 1 szintel lejjebb víve a cső a hűs szuterin mennyezetén ki körterasz alá ami viszonylag szellős állandó árnyék és azért hűsebb van viszont a csőhossz kb 8 méter.

Miedea inverteres klímára azt írják hogy max 15méterig jó. Szerintetek melyik lene hatákonyabb megoldás kevesebb hőveszteséggel?
(#) kaqkk válasza cimopata hozzászólására (») Ápr 9, 2019 /
 
A második ! Sokkal jobb hatásfokkal tud működni ha "hűvös' szellős helyen van a kültéri . Jártam már úgy hogy üvegtető alatt (nyitott terasz) a kültéri magasnyomásra letiltott amikor oda sütött a nap egyszerűen leállt a klíma .
(#) cimopata válasza kaqkk hozzászólására (») Ápr 9, 2019 /
 
Két szerelő is ellentétben egy másikkal azt mondta hogy az a +3 méter csőhossz annyi veszteséggel jár hogy nem szabad hosszan vinni. Mondjuk a két kültéri pozíciójának körülményeit nem biztos hogy jól ismerték. Mennyi veszteség van +3 méter csövön?
(#) kaqkk válasza cimopata hozzászólására (») Ápr 9, 2019 /
 
Szinte semmi . 5-8m közt nincs jelentős eltérés . Volt olyan klímaszerelésünk ami 25m re van csövezve és tökéletesen működik (csak tudni kell hogy 10m után mennyi gázt kell rátölteni méterenként) 10m ig elég a gyári töltet a legtöbb klímánál . A szerelők meg azért mondták hogy nem szabad hosszan vinni a csövet mert minden klímás utál messzire csövezni sok faláttörést csinálni.
A hozzászólás módosítva: Ápr 9, 2019
(#) cimopata válasza kaqkk hozzászólására (») Ápr 10, 2019 /
 
Értem köszönöm a hasznos véleményt. Én is furcsálltam hogy miért lenne ekkora eltérés hogy már ne lenne hatékony. Nem tudom azok a szerelők a "sokéves" tapasztalatukkal miért állítanak ilyeneket.
(#) kaqkk válasza cimopata hozzászólására (») Ápr 10, 2019 /
 
Egyszerű a dolog : kész tények elé kell állítani a klímást, ide kérem a beltérit -oda a kültérit . Ha magyarázkodni kezd akkor hívsz másik szakit ... A sokéves tapasztalatuk mondatja velük hogy 3m + csövezés időben több mint amennyivel többet kérhetnek, (inkább felraknak két rövid csövest egy nap mint egy hosszút)
A hozzászólás módosítva: Ápr 10, 2019
(#) Macsek71 hozzászólása Ápr 10, 2019 /
 
Sziasztok !

A beltéri szűrőjén levő plusz-filter ér (csinál*) valamit ? Vagy csak vakítás, hogy milyen lyó a cucc ?

(A doboz elején lévő nyílások a belső plusz szűrőhöz vezetnek ...)

* Ha én levegő lennék inkább mennék a doboz tetején, mint a nagyobb ellenállású dupla szűrő felé ...
(#) kaqkk válasza Macsek71 hozzászólására (») Ápr 10, 2019 /
 
Idézet:
„csak vakítás, hogy milyen lyó a cucc”
(#) cimopata hozzászólása Ápr 10, 2019 /
 
Szerelnénk fel a házban 2 klímát. A gépek megvannak csak lekellene a csöveket vákumozni. Arra gondoltam veszek egy vákumozót. Érdemes többet kiadni egy 2 lépcsős vákumszivattyúra? Van egész értelmes áron 1 lépcsős csövekkel együtt mi a véleményetek:
Pár klímát felrakni itthonra milyen lenne?

Bővebben: Link
(#) StMiklos válasza cimopata hozzászólására (») Ápr 10, 2019 /
 
Szevasz!

Az ár nem rossz, de még rá kell tenned min. 12000-et. Áfa+vámkezelés.
Egylépcsős? 5Pa-t ír végvákumnak, az jó lenne, de azt kb. csak a 2 lépcsősek teljesítik, de nem biztos, hogy a kínai tudja még 2 lépcsősen is.

Üdv: StMiklos
(#) cimopata válasza StMiklos hozzászólására (») Ápr 10, 2019 /
 
Csehországban van erre nincsen további vám és áfa. Igen 1 lépcsős.
A hozzászólás módosítva: Ápr 10, 2019
(#) kaqkk válasza cimopata hozzászólására (») Ápr 11, 2019 /
 
Csővágód peremeződ van ? A gyári hollanderek helyett is vásárolj másikat (egy két év után hajlamosak elrepedni) .
A hozzászólás módosítva: Ápr 11, 2019
(#) cimopata válasza kaqkk hozzászólására (») Ápr 11, 2019 /
 
Igen csovago peremezo van. Te kaqkk mit szolsz ehhez a vakumszivattyuhoz?
(#) kaqkk válasza cimopata hozzászólására (») Ápr 11, 2019 /
 
Klímához tökéletes . Csak két kérdés , utána mire fogod használni ? Klímás csaptelep töltő tömlő van ?
A hozzászólás módosítva: Ápr 11, 2019
(#) cimopata válasza kaqkk hozzászólására (») Ápr 11, 2019 /
 
Semmihez Múltkor fenyő gerendákat vettünk és gyalulva kellettek. +20k lett volna gyalulva na mondom jól van 7k a LIDL-ben a gyalugép vettem egyet legyalultam délelőtt a gerendákat és marad 13k-m meg egy gyalugépem
(#) StMiklos válasza kaqkk hozzászólására (») Ápr 13, 2019 /
 
Szevasz!

A hollandis tanács igaz!
Egyszer, régen nem kaptunk gyári (igazi) hollandikat, haladni kellett, behoztunk húzott hatszög sárgarezet, megkínáltuk vele az automata esztergát, legyártott vagy 1000 darabot.
Az első tél után (akkor az hideg volt) a szabadban lévők legalább harmada hosszában elrepedt, aztán a második után még követte nem is kevés.
A "titok" a szövetszerkezet, amely a gyártásból adódik.
A húzotté hosszanti szálszerkezetű, ezek meg keresztben repedtek, mondhatnám teljes joggal.
A sajtolt sárgarézből készült már jobb lett volna, de ez nem az volt.
Melyik a jó? Az, amelyik egyenként vert (kovácsolt/öntött) préstestből készül, de ez látszik is rajta, kívül finoman "rücskös".
A klímákhoz általában régebben nem/sem ilyeneket adtak...

Üdv: StMiklos
A hozzászólás módosítva: Ápr 13, 2019
(#) kaqkk válasza StMiklos hozzászólására (») Ápr 13, 2019 /
 
Idézet:
„A klímákhoz általában régebben nem/sem ilyeneket adtak...
Sajnos most sem ... Mi mindig kidobjuk a gyárit....
A hozzászólás módosítva: Ápr 13, 2019
(#) kaqkk válasza StMiklos hozzászólására (») Ápr 13, 2019 /
 
Ja ! És még egy dolog . Az ami a gépen van az csak 0.8mm falvastagságú "colos" csőhöz jó mert 9,6mm a furat a szívó oldali szelepen lévő hollanderen . Viszont mi 10*1mm csövet használunk viszont az könnyebben beszerezhető és jobb is .
A hozzászólás módosítva: Ápr 13, 2019
Következő: »»   72 / 104
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem