Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapunyitás gombnyomásra olcsón! - avagy automata kapu házilag
Lapozás: OK   98 / 107
(#) uniman válasza max7 hozzászólására (») Ápr 3, 2019 /
 
Hello!
Nem "tiszta", hogy mi a gondod: a vezérlés egésze, vagy az ahhoz csatlakozó infrasorompó "huzalozása"?
Elsőre bonyolultnak tűnik ennek az infrasorompó-párnak a bekötése...de azért megoldható.
A lényeg, hogy az infravevőt 2 szál vezetékkel össze kell kötni az infraadóval. Azt pedig a "szokásos" módon kell a vezérlővel összekötni (2 tápvezeték+2 kapcsolószál).
Bár először javaslom a vezérlőpanel beüzemelését átkötött infrákkal...ha az már működik, lehet foglalkozni a többivel.
A hozzászólás módosítva: Ápr 3, 2019

detail.jpg
    
(#) proli007 válasza fricihun hozzászólására (») Ápr 4, 2019 /
 
Hello! "Szerintem az áramkorlát csinálja ezt.."
Azt megtudhatod, ha a foglalatból kiemeled az LM311-eket.
(#) fricihun válasza proli007 hozzászólására (») Ápr 4, 2019 /
 
Szia!

Próbálgattam kicsit, és a következő a helyzet:
Ha a motor tápnak bekötök egy 12V-os 2A-es adaptert, akkor tökéletesen működik a kapcsolás, oda-vissza forog, áramkorlát is működik. Ilyenkor a motor 1,3A-t vesz fel. Közben rájöttem, hogy ha jobbra tekerem a potit akkor lesz egyre érzékenyebb az áramfigyelő.
Ezután sikerült beállítanom, hogy ne álljon meg, és visszaraktam a toroidot a motor tápra. Most elindult tekert is, de ezzel bizonytalanná válik a kapcsolás, van hogy csak az egyik 4017 lép, van hogy mindkettő, és valamiért nyitás utáni stop állásban azonnal resetel, következő gombra újra az első lépés azaz a nyitás jön.
Tehát elvileg egyik IC-nek sincs baja.
Azt is kipróbáltam, hogy nem-e a 12V-os táp ingadozik, de 11,89-11,91V között van stabilan akkor is amikor a relék működésben vannak. Próbáltam a fenti 12V-os trafóval hajtani a vezérlést, azzal is ugyanaz a helyzet, kivettem az LM311-eket a foglalatból, akkor is ugyanez a tünet.
12V motortáppal végiglépked a 4 kimeneten a 4017, ha 24V van a motortápon akkor pedig csak a nyitás és reset van. Nagy ritkán, mondjuk minden 10. körben végiglépked a 4 kimeneten, de többnyire nem.

Valami ötlet?
(#) proli007 válasza fricihun hozzászólására (») Ápr 4, 2019 /
 
Ha kiveszed az LM311-eket, akkor a motor túl-árama nem tudja leállítani (léptetni) a kapcsolást. Ha pedig ekkor is bizonytalan a működés, akkor azt zavarjel okozza.
- Ha a 4012 bármelyik bemenete alacsony szintre kerül, lépteti a 4017-es számlálót. De ha ez egy zavartranziens, akkor gyakorlatilag bármennyit léphet a számláló. Tehát azt célszerű megakadályozni. Pld. úgy hogy 4012 2-3-9-10 bemeneteket, egy-egy 100nF-al a GND-re kötöd. Ekkor is tud lépni a számláló, mert a kapu bemenetét le húzza az áramkorlát vagy a vevő, de tranziens zavar a kondi miatt kevésbé képződhet. És ez könnyen kipróbálható utólag is.
- Egyébként többször szóltam, csak süket fülekre találtam, hogy a Reset áramkör diódáinak ilyen kialakítása nem helyes. Illene a 4017 -esek 15-ös lábát egy-egy 2,2k..10k ellenállással a GND-re húzni. Jelenleg a Reset bemenet alacsony szintjét csak a diódák szivárgási árama biztosítja. Ami nem korrekt megoldás és zavarérzékeny is lehet.
- Célszerűbb lett volna a motoráramkört galvanikusan elválasztani a vezérlő logikától. De sajnos az áramfigyelés miatt a motortáp és a logikai táp GND pontja közösítve van. Ekkor viszont elég lényeges a huzalozás is, hogy a motoráram nehogy be tudjon folyni a logika GND áramába.
- Várhatóan nem a 24V a ludas a zavarjelek bevitelében, hanem a 24V táp transzformátora. De ugye a motor vezetékei is hosszú utat futnak be a kapuig és vissza, így bármit összeszedhetnek. - Meg lehet próbálkozni a GND pont földelésével is (összekötni a hálózat érintésvédelmi földelésével), vagy földelőnyársat kialakítani az elektronika közelébe. De ezt csak kísérleti úton lehet kipróbálni, milyen megfelelő zavarelhárítás hoz eredményt.
- A motortrafó ki-be kapcsolása is okoz tranzienseket. Meg kell próbálni, hogy ha a trafó ideiglenesen közvetlen kap hálózati feszültséget, csökkennek-e hibás működések. stb..
A hozzászólás módosítva: Ápr 4, 2019
(#) fricihun válasza proli007 hozzászólására (») Ápr 4, 2019 /
 
Köszi, hogy ilyen részletesen érthetően leírtad. Ki fogom próbálni ezeket ahogy időm engedi.
A 4012 másik 4 bemenetét ami a 4093 4-es és 11-es lábáról jön, azt nem kell 100nF kondival GND-re kötni, csak az áramkorlát és a távirányító jelét? Egyébként a távirányítót is a nyomógomb helyére kötöttem, mert már kezdetektől fogna nem működött, keresztül kellett küldeni annak a jelét is a 4093-n. Itt mondjuk lehet a relével volt baj, mert többen kiszedték a relét a távvevő paneljából, és a relét vezérlő tranzisztort kötötték be a távirányító bemenetre. Ezt én még nem próbáltam.
Kerámia kondenzátorom van itthon, ami a 7812 lábainál van, azzal ki tudom próbálni, hogy használ-e vagy sem.
A 4017 15-ös lábára ez a 2,2k...10k ellenálást nem teljesen értem, hogy pontosan hová is kellene berakni, illetve mitől függ a mérete? Itt utólag bekerült 3db extra dióda, a D15, D16, D17 a rajzon, hogy csak a rácsukódó szárny tudja resetbe rakni az egész áramkört, a másik csak saját magát reseteli, viszont áramkimaradás esetén mindegyik resetelve van. Leskiccelnéd, ha megkérlek, hogy hova kell berakni az ellenállást? Akkor ezt is ki tudom próbálni.
A 24V-os transzformátor folyamatos 230V-os ellátást kap, mert konnektorba volt dugva, a reléket még nem használtam, valamint még csak a toroid után egy graetz híd van, és nincs sem pufferkondi, sem stabilizálás. Arra is tudok gondolni, hogy az adapter 12V-ja stabilizált, lehet hogy ezért is működik azzal.
Köszi a segítséget, majd jelentkezek.
(#) proli007 válasza fricihun hozzászólására (») Ápr 5, 2019 /
 
- Tekintve hogy a 4012 nem hiszterézises (mint pld. a 4093), és zavarszűrés hozzá, az természetes, hogy egy relé kontaktussal nem működtethető. Mert a kontaktus mikor zár, "visszapattan" és ebből impulzus sorozat képződik. Ezért nem lehet vele közvetlen vezérelni egy logikai bemenetet. Ha kiiktatják a relét, és a tranyójával kapcsolják, akkor nem képződik ez a pergés. Azért lesz jó.
- A 4093 kimenete "keményen" hajtja a logikai bementet, ezért nem kell szűrés rá. Vagy is a 4093 kimenetében van felhúzó és lehúzó tranyó is. Ezért annak kimenete kis-impedanciás, nem tud zavar ráülni. Ellentétben pld. az áramkorlát kimenetén, ahol "le irányban" ott a kis-impedanciás tranzisztor, viszont "fel irányban" (amikor a tranyó lezár) a 39kohm adja a magas szintű jelet. Azt viszont egy tranziens könnyedén lehúzza. Ezért célszerű rá kondit tenni. Ha a tranyó egy pillanatra lehúzza, akkor másik jel csak akkor képződhet, ha a kondi már feltöltődött. Igaz, hogy ez csak 4ms de már az is számít. Egy nagyobb kondival hosszabb időt lehet elérni. Általában én 100kohm/100nF-ot szoktam használni, a 10ms már eredményes szokott lenni. (A kerámia kondi teljesen jó.)
- A 4017 Reset lába, számlálás alatt alacsony szintű és törléskor lesz magas. Az ellenállást a 15-ös láb és a GND közé kell ezért kötni. Az húzza a bementet alacsony szintre, és majd a Reset áramkör (tranyó) fogja magas szintre húzni törléskor. Minél kisebb az ellenállás, annál zavar-érzéketlenebb a bemenet, de azt viszont fel is kell tudni húzni a meghajtó fokozatnak. A Reset tranyónak ez nem gond, de a 4017 kimenetét nem célszerű túlterhelni. Hogy a megfelelő magas logikai szint meglegyen. De a 2,2kohm-ot az IC még meg tudja hajtani.
- Nem szabadna gondot okozzon az egyenirányított és hullámzó feszültség. Viszont 24V-ról lényegesen nagyobb a motor árama és annak hullámzása is. Mivel a motor kefék sincsenek szűrve a kommutálás és a relé bontása is zavarjelet generál. Célszerű lenne a motor kapcsaira varisztort és esetleg zavarszűrő kondit tenni. Pld. JVR05N390K és 470nF Esetleg a motor kapocspontjai és a motor táp közé zavarszűrő kondit tenni. Ki kell próbálni mi hat, mi nem.
(#) erdgab válasza fricihun hozzászólására (») Ápr 6, 2019 /
 
Az ablaktörlő motorok kivezetésére közvetlenül tegyél egy snubbert.Köss sorba egy 33 ohm ellenállást egy 22nF kondenzátorral majd ezt kötöd párhuzamosan a motorok kivezetésével.Minden IC táplábához közvetlen tegyél 100nF kerámia kondenzátort.
(#) fricihun válasza proli007 hozzászólására (») Ápr 6, 2019 /
 
Szia!
Első körben beraktam 2db 100nF kondit a 4012 megfelelő lábai és a GND közé. (távirányító jele 2 bemenetre megy, és az áramfigyelők is közösítve vannak, mindegyik jel kapott 1-1 kondit)
Motorok nélkül, de a motortáp már rá volt kötve, úgy néz ki, hogy van hatása, látszólag tökéletesen működött. Korábban így sem ment 24V-nál. Aztán amikor rákapcsoltam a motorokat először működött szépen, aztán néhány kör után megint elkezdte hogy csak nyit és reset állások voltak. Ezután beforrasztottam a 4017 IC-k 15-ös lábai és a GND közé 2,7k ellenállást 1-1 darabot (ez volt a legközelebb a 2,2k-hoz ami volt itthon), most viszont az a helyzet, hogy motorokkal és motorok nélkül is nem reseteli le a rácsukódó szárny a másikat, és szétugrik a vezérlés pont 1 lépéssel. Sőt nekem olyan, mintha áramszünet esetén sem állna vissza alaphelyzetbe, bár ebben nem vagyok most biztos.
A D15-D16-D17 dóda elvileg pont azért lett betervezve, hogy amikor záráskor az 1-es motor indul először és elvileg előbb meg is áll a végállás miatt, ezért ez a 4017 resetbe fog állni, és amikor eléri a végállást a rácsukódó szárny, a reset jelet meg kellene kapnia az 1-es IC-nek is, de ezt most nem történik meg, sőt ilyenkor általában az 1-es IC még lép is egyet magától és újra nyit állásba kerül... Nem értem, ez hogy lehet.
470nF 100V-os fóliakondi még van itthon, holnap kipróbálom a motor kapcsaira párhuzamosan bekötni, bár így ezekkel a 2,2k-s ellenállásokkal motor nélkül is ezt csinálja.

Egyébként a reset áramkörben az R26 -1k ellenállás nem pont ezt a célt szolgálja amit most beépítettem 2,2k, hogy lehúzza alacsony szintre mindkét 4017 15-ös lábát?
A hozzászólás módosítva: Ápr 6, 2019
(#) proli007 válasza fricihun hozzászólására (») Ápr 6, 2019 /
 
Hello!
- Ha nem tudja a 4017 meghajtani a két 2,7k ellenállást, akkor cseréld ki 10kohm-ra. De egyben ellenőrizd azt is, hogy a két 4014 IC korrekt módon megkapja-e a tápfeszültségét és a GND-re kötött lábak is tényleg a GND-n vannak-e. (Úgy látom, hogy a "felső" 4017 4 átkötésen keresztül kap tápot.)
- A Reset tranyónak viszont nem lehetne ilyen baja. De ellenőrizd le, hogy tényleg PNP tranyó van-e beépítve és helyesen van-e beültetve. Mert a jó működésének ez lenne az alapja. (A nyákterven számtalan BC557 PNP-t látok ott is, ahol NPN tranyónak kellene lenni.)
A tápfesz megjelenésekor két oldalról is van Reset jel. De elég rövid, mintegy 10..20ms lehet, mert bekapcsoláskor a C10 és a C11 is kisütött állapotban van.
(Egyébiránt a C11 felesleges. Gyanítom hogy a T5 áramköre utólag lett hozzáépítve a Reset áramkörhöz és nem lett átgondolva a dolog. De egy táp megjelenésekor egy rövid Reset esetleg hibás induláshoz is vezethet. Mert pld. a végállás C1 kondija úgy mint a manuális vezérlés C3 kondija is generál egy-egy impulzust a monostabilok részére. Ezek léptetnék a 4017-et, de ez alatt a 4017-nek Reset-ben kell lenni. )
- Néhány felesleges alkatrészt is látok, bár igazság szerint annak a jelenlegi hibához köze nem sok van. De ilyen a D6-D11 D8-D10 (vagy D12, mert a kapcsolási rajzon más számot látok, mint a nyákon)
- Ez a D17-el való Reset-elés, azért problémás, mert ha az alsó 4017 10-es lába magas szintű lesz, akkor az a D14-en keresztül törli az alsó számlálót. De abban a pillanatban a 10-es lábon meg is szűnik a magas szint. Tehát ha az alsó számláló gyorsabban töröl mint a felső, akkor az alsó törlőjele a D17-en keresztül "nem ér oda" a felső törléséhez. Ezek nagyon rövid időn de időhazárdot tud okozni. Helyes működéshez néhány mikroszekundum idővel késleltetni kellett volna az alsó 4017 törlését. Az adatlap szerint s 4017 minimális törlőjel ideje 110ns. Tehát minimum ennyivel kellett volna késleltetni az alsó törlését és akkor a felsőnek lett volna ideje törlődni. Ehhez már egy 1k és egy 1nF-os kondi elég lett volna, mert az 1us késleltetést okoz. De ha megnézed a nyákot, láthatod hogy az alsó törlőjele a D14-en keresztül egyből ott van. A felsőnek meg fel kell menni a D17-hez és vissza a felsőhöz. A nyák vezetősávjainak induktivitása már késlelteti is a jelet, aminek pont fordítva kellene lenni.
Igazából az alsó 4017 15-ös lába és a D14 katódja közötti vezetősávot el kellene vágni. A 15-16 láb közé egy 1nF-ot tenni, és a 15-láb és a D14 katódja közé egy 1k ellenállást tenni. (Egy felületszerelt ellenállás és kondi megtenné az elvágás helyén.) Ekkor lehetne elvárni, hogy az alsó törölje a felső 4017-et.
- Nem, mert az R26 feladata hogy biztosítja az alacsony logikai szintet a Reset áramkörnél. Csak az nem jut el igazából a 4017-hez, mert közben vannak a diódák. Így ha a Reset logikai szintje alacsony, igazából a Reset bementek "lógnak a levegőben". Működés közben, ha hozzáérnél a 15-ös lábhoz, egyből törlődnének a számlálók..

Szóval, "Annyi bajnak, annyi baja van!" Ahogy a nóta is mondja..
(#) proli007 válasza proli007 hozzászólására (») Ápr 7, 2019 /
 
A hosszú okfejtegetésben azt elfelejtettem írni, hogy logikai áramköröknél, ha a megfelelő logikai szintek és működési idők biztosítva vannak, akkor ilyen jelenetek hogy, "amikor rákapcsoltam a motorokat először működött szépen, aztán néhány kör után megint elkezdte", nem lehetségesek. Annak vagy jól, vagy rosszul, de mindenképpen konzekvensen kell működni.
Ez alól természetesen kivétel a tranziens zavar, mert az időben sztochasztikusan jelenik meg. Valamint a hazárd jelenségek. De az nem csak az áramkörön belül fordulhat elő, hanem a működések időbeli sorrendjének variációja/megváltozásaként is. Tehát ez nem egy fogaskerék, hogy lassan elkopik, majd elromlik a szerkezet.
Időbeli lassú változást áramkörnél a hőmérséklet tud okozni, CMOS áramköröknél pedig pld. egy szakadt bemenet. Mert Gohm nagyságú bemeneti ellenállás mellett a kis kondi is lassan tud feltöltődni. Ekkor zavarérzékeny is egy áramkör, pld. kéz közelítésére érzékeny.
Célszerű lenne a nyákot is átnézni forrasztás ügyben. Mert eddig csak a tervet láttuk a kész áramkört nem, mint a hogy a huzalozás és huzalok fizikai kialakítását sem.
Az áramkörben a tápfesz vezetése nem túl elegánsan van megoldva. Ez okozhat bizonytalanságot. A CMOS jelszintje elég magas, kevésbé érzékeny, de a táp vezetékeket célszerű a lehető legvastagabbra és egyben a legrövidebbre tervezni. Valamint lehetőség szerint ne azon legyenek az átkötések. Célszerű elolvasni és értelmezni azt is amit Erdgab is ír, hogy a táp szűrések hogyan állanak. A CMOS nem igazán rángatja a tápot, de pld. az 555-re ez már nem igaz. A Reset áramkör kialakítása is olyan, hogy pld. 0,6V tápfesz emelkedésre már létrejöhet egy törlés. Logikai áramkörök diszkrét elemekkel történő kiegészítése, mindig hordoz kockázatot a működésben. De sajnos amatőr berkekben sokszor ezt szoktuk tenni, hogy kevesebb alkatrész igénye legyen az áramköröknek. De "ára is" van.
(#) max7 válasza bajuszvas hozzászólására (») Ápr 7, 2019 /
 
Nemhogy érdekes a bekötése, hanem mintha ez az infra ehhez a motorhoz nem passzolna. A gond az hogy nézegettem másik infrákat, de azoknál is hasonló a bekötése. (tanultam az egyetemen valamikor kapcsolási rajzot, de hiába ültem fölötte 3 órát nem igen tudtam kisilabizálni.)

Ahol adták nem segítenek, azt mondták hogy ilyenbe nem hajlandóak segíteni de adnak egy villanyszerelő elérhetőséget, amit felhívtunk és látatlanban azt mondta, hogy minimum 40.000 a bekötés, meg kiszállás, de ha bonyolult akkor több lesz jóval a bekötés. A gond hogy ott áll a motor fél éve és nem tudjuk használni pedig be van kábelezve a kapu is, igazából kb 10 csavar választ el minket a sikertől plusz a 2 infra bekötése.
(#) uniman válasza max7 hozzászólására (») Ápr 7, 2019 /
 
Remélem ezt is elolvasod...: Bővebben: Link
Lakóhelyed nincs megadva az adatlapodban...
(#) fricihun válasza proli007 hozzászólására (») Ápr 7, 2019 /
 
Szia!
Először is, csatolom az "új" nyáktervet és a fotót a hátoldaláról is, mert most vettem észre hogy nem egyezik a beültetés azzal a nyáktervvel amit feltöltöttem. A STOP ledeknél van változás, mert a 4017 a diódákon és az 1k ellenálláson keresztül a 12V-ot kapcsolja a lednek, amit feltöltöttem tervet ott el van kötve, de nem is ez lett megépítve.
A tranzisztorok T5 kivételével mindenhol BC547, és a panelon helyesen vannak beforrasztva, a nyákterven sajnos a C-E fel van cserélve, pont 180 fokkal elforgatva kell beültetni őket, de ez így is történt, és a BC557 is a lábkiosztásnak megfelelően van beforrasztva.
A tápot század V-ra megkapja ugyanazt az összes IC, és a GND és érintkezik rendesen.
A reset áramkör is működik, ha egy pillanatra kihúzom és visszadugom a konnektorba azonnal alaphelyzetbe áll, bár még a ledek világítanak a panelen, a 4017-k resetelnek.
Megértem hogy vannak dolgok amik nem teljesen úgy vannak, ahogy kellenek, de én az áramkör tervezéséhez nem értek, gépész vagyok, annyit értek csak hozzá, hogy ha van egy kapcsolási rajz akkor tudok hozzá nyákot tervezni több-kevesebb sikerrel. Ez a kapcsolás egyébként ezen a fórumon született, igaz én megvariáltam annyival, hogy kétszer van megépítve és van benne 3sec késleltetés a rácsukódó szárnynak, és ezt anno meg is vitattuk itt, hogy a szinkronban tartás lesz a gyenge pontja. Szóval nagyon szívesen kipróbálok mindent amit mondasz, mert nyilván kettőnk közül te ezt jobban vágod.

2,7k és 10k verziók kipróbálva, következő történik mindkettő esetben:

1. STOP állás --> 4017 3-as láb 10,4V mindkét IC-n
2. NYIT állás --> 4017 2-es láb 11,3V mindkét IC-n
3. STOP állás --> 4017 4-es láb 10,4V mindkét IC-n
4. ZÁR állás --> 4017 7-es láb 10,3V mindkét IC-n
5. RESET --> a második 4017 visszaugrik alaphelyzetbe tehát 3-as láb magas szint, és az első 4017 kihagyja az első lépést, és rögtön nyit állásban lesz.
Majd innentől kezdve 1 lépéssel előrébb jár az első, és ez már többé nem szinkronizálódik, kivéve ha előidézek egy áramkimaradást, mert akkor a reset áramkör helyrerakja az első körig.

Egyébként az alsó IC-nél közvetlen a D14 mellé helyeztem az ellenállást, a felső IC-nél sajnos csak fent a D17 mellett tudtam állítva beforrasztani, ott volt közel a GDN és a 15-ös láb vezetéke.

A késleltető részt még nem próbáltam, szeretném egyesével próbálgatni, mert különben nem fogom tudni mi mit okoz.
Délután kipróbálom az 1nF és 1k ellenállás beforrasztani úgy ahogy írtad, megrajzoltam, remélem egyről beszélünk. A kék 10k, az ami alacsony szinten tartja a reset lábat, és a pirossal jelöltet kell megcsinálnom.
(#) bajuszvas válasza max7 hozzászólására (») Ápr 7, 2019 /
 
Helyileg hol laksz?
Nem ismerem azt a came fajtát. A forgalmazó még segíthet.
Debrecen környékén tudok segíteni.
(#) Pioneer válasza fricihun hozzászólására (») Ápr 7, 2019 /
 
Szia!
Nagyon ragaszkodsz a cmos ic-kkel felépített verzióhoz? Mikrovezérlővel sokkal egyszerűbb és biztosabb vezérlő építhető. Én építettem kiforrott működő verzíót, ami már több helyen is működik kifogástalanul.
(#) fricihun válasza Pioneer hozzászólására (») Ápr 7, 2019 /
 
Szia! Nem ragaszkodok semmihez. Csak egyszer ez a kapcsolás "működött" 12V-tal az asztalon és gondoltam nem lehet olyan túl nagy baja hogy 24V-ról kicsit megzavarodik, azt hittem 1-2 alkatrészt kicserélek más értékre és működik. Sajnos ez eddig nem igy néz ki, de még nem adom fel.

Igazából az a gondom hogy nem értek a pic programozáshoz. Az azért egy kicsit bonyolultabb dolog. Bár én azt vallom hogy minden tanulható, kicsit bele kell ásnom magam. Szívesen veszek bármilyen javaslatot. Köszi.
(#) bajuszvas válasza max7 hozzászólására (») Ápr 7, 2019 /
 
Helyileg hol laksz?
Nem ismerem azt a came fajtát. A forgalmazó még segíthet.
Debrecen környékén tudok segíteni.
A kép alapján úgy tűnik, mintha, "tesztelt fotocellaként" működne. RX akkor ad feszt a TX-nek, ha parancsot kap.
Kellene egy multi méter is. Teszteld a 9-6 pontokat elvben 24V kell mérj. A mért feszültséghez állíts be a fotocellán a használt feszültség szerint,12-24V-ot.

10 be kell a +-at (9), 2 be a --at (6) kötni. A TX-be a +-at (9) a 2-t a -- ba (6) . A C-t vagy átkötöd a 2-esbe, vagy (6)-ba a NC-t (7) csatlakozókba.

A felelősség a tied! Először próbáld ki fotocella nélkül.

Szeretem az ilyen forgalmazót, elad, de segíteni már nem tud! Haragos smile. Sajnos a Kling termékekkel és a forgalmazókkal szokott gond lenni.
(#) Pioneer válasza fricihun hozzászólására (») Ápr 7, 2019 / 1
 
Ez például egy készülő szárnyas kapu szett.
(#) fricihun válasza fricihun hozzászólására (») Ápr 7, 2019 /
 
Beépítettem a késleltetést az alsó 4017-re, igazából a fenti jelenségre nem volt hatással. Ugyanúgy az volt, hogy a felső 4017 reset helyett nyitásba került és utána tartotta az 1 lépés előnyt. Kiforrasztottam a 10k-s ellenállásokat, és onnantól működik ahogy kell, értem hogy így lóg a levegőbe a 15-ös láb, de így működik. Vagy át kell variálni valahogy azt a dióda rendszert valami másra.
Az egyik relét tegnap sikerült kisütnöm egy zárlattal, majd ki kell cserélnem...mert a 12V-ot megkapja, de nem húz be. Valahogy felcserélődött a polaritás és összeért a motor tápfesz még tegnap, összevissza nyomkodtam a végállás kapcsolókat...
(#) proli007 válasza fricihun hozzászólására (») Ápr 7, 2019 /
 
Hello! Az 1k/1n késleltetés csak az alsó fokozatnál kell. A 10k-t inkább az 1k elé (és a GND-re) tedd, hogy ne legyen több a feszültség esés a Reset vonalon. Egyébként a 10k helyileg mindegy, hogy hol van.
(#) bajuszvas válasza Pioneer hozzászólására (») Ápr 7, 2019 /
 
Mekkora tapasztalat (időben) a biztos működésről? Ha jól látom egy kínai 12 voltos vezérlést raktál bele(doboz jobb felső sarok. van még benne a táp. Mi a harmadik összetevő?
A vezérlés elvben két relés, nem tud két motort vezérelni?
(#) zsoltee0001 válasza max7 hozzászólására (») Ápr 7, 2019 /
 
Nincs gond ezzel az infraval, nem buszos, jó ide, már találkoztam ilyennel.
Trükkös a bekötése mert az adó a vevotol kapja az áramot. Ezt azért találták ki hogy ne kavarjon be egy másik adó ha több infra van egymás mellett. Mellesleg sokat lenditene a dolgon ha a vezérlés leírását nem egy ilyen gagyi linken találnad, megnyitottam mobilon, hát rögtön be is zártam.
Udv
(#) proli007 válasza proli007 hozzászólására (») Ápr 8, 2019 /
 
Most már meguntam ezt a kínlódást, és "dugdosós panelen" összeraktam ezt a két 4017-es és Reset áramkört. Az ég világon semmi probléma nem volt azon felül, hogy az alsó 4017 nem Reset-elte a felsőt. De ha beépítettem az 1k/1n tagot, a helyzet egyből helyreállt. Természetesen a 10kohm-ok az áramkörben voltak. Szívesen készítettem volna egy videót hogy elhidd működik a dolog. De nincs eszközöm hozzá.
Szerintem nálad a Reset áramköri részben valami szakadás van. Vagy a nyákon, vagy a dióda hálózatban. De ez felderíthető, ha beteszed a 10kohm-okat, lehúzod a Reset bemenetet és megméred a feszültséget a Reset áramkörben.
Majd bontod a Reset bemenetet és egy 1kohm-ot teszel az alsó 4017 10-es lábáról jövő (D14) dióda katódja és a +12V közé. Ekkor is meg kell jelenjen a Reset jel, mind két IC 15-ös lábán..
(#) Pioneer válasza bajuszvas hozzászólására (») Ápr 8, 2019 /
 
Nekem egy tolókaput vezérel már másfél éve. Másoknál is kb egy másfél éve működnek toló és szárnyas verziók.
A felső kis "kinai" csak a távirányító vevője. Középen egy SMPS táp, a legalsó panel maga a vezérlés, amit én terveztem és írtam hozzá a programot.
(#) fricihun válasza proli007 hozzászólására (») Ápr 11, 2019 /
 
Szia!

Mivel az egyik relé nem kapcsolt már a végén gondoltam kicserélem, de előtte végig akartam próbálgatni 12V-t a relé érintkezőire kapcsolni, hogy melyik is a rossz, ezzel kinyírtam az összes tranzisztort... Na mindegy, sikerült elég sok helyen megsérteni a panelt, de relék nélkül le tudtam tesztelni a két darab 4017-est. Visszaraktam a 10k-s ellenállásokat és az 1nF/1k késleltetést is, és úgy néz ki most működik.

De a panelen elég sok helyen rosszul sikerült a vasalás még anno, ezért most úgy döntöttem hogy ezeket a plusz alkatrészeket amiket írtál betervezem a panelre, és úgy fogom megcsinálni, illetve próbálok valamit javítani a huzalozáson is.
Továbbá beteszek minden IC +12V lába és a GND közé 1-1 100nF kerámiakondit, hogy a zavarokat megszűrje, gondolom ezzel kárt nem teszek.

Amit erdgab írt azt is megnéztem, visszaolvastam a fórumon, hogy neki ezzel sikerült megoldani, megfogadom az Ő tanácsait is, és fogok a motorokra tenni ilyen snubbert. (33k/1W ellenállás + 22nF kondi).

Van-e még valami amit érdemes lenne betervezni, amivel csökkenteni lehet a zavarokat?
Illetve van egy ellenállás az R27 a reset áramkörben, aminek nem volt értéke még Tompy kapcsolási rajzánál, oda mekkora kell? Én most 1k-t tettem oda, hogy ki tudjam próbálni a reset áramkört, ez megfelelő oda? Az infra jele jön elvileg ide, ami valamilyen időközönként rövidre zárja ezt a bemenetet a GND-vel, ha valami az útjába kerül.

A C11-10µF elkó valóban nem szerepel nagy_hoho eredeti rajzán, szóval azt akkor kiveszem, mert írtad hogy felesleges.
Ami még kérdéses számomra, hogy az LM311 áramfigyelő áramkörről érkező jelet valaki a 4093-as bemenetre kötötte párhuzamosan a végállással, vagy a kézi nyomógombra (ha mindkettőt meg akarjuk állíttatni vele), de esetemben pl. a 4012-nél volt közösítve. Érdemes ennek a jelét is a 4093-n keresztül vinni, vagy jó így? Valamint a két BC547 kollektora összeköthető-e így minden nélkül, vagy oda kellene esetleg dióda? Nekem az volt a célom, hogy bármelyik motor megáll túlterhelésre, akkor mindkét kapuszárny álljon meg.

Ezek alapján most úgy néz ki összeáll, már csak egy normális minőségű panelt kell hozzá maratnom, mert ezen volt 1-2 vezeték aminél alámart a folyadék, és sajnos elvékonyodott.

Köszönöm a segítséget előre is.
(#) fricihun válasza erdgab hozzászólására (») Ápr 11, 2019 /
 
Köszönöm a javaslatot, ha elkészül az új panel akkor fel fogom szerelni a motorra ezeket.
(#) erdgab válasza fricihun hozzászólására (») Ápr 11, 2019 /
 
A snubber áramkörben 33 ohm az ellenállás,nem 33k!!!!
A kérdéses ellenállás a 4017 ic-nél úgy emlékszem 1k értékű.
(#) erdgab válasza fricihun hozzászólására (») Ápr 11, 2019 /
 
Én már kettő kapuvezérlést készítettem a szóban forgó rajz alapján.Mindenhol használok snubbert,van a motorokon,van a reléken (igaz csak 1 dióda) és van a 230V AC/24V AC trafó primerjén is.10nF kerámia kondenzátort lehet tenni az összes egyenirányító diódával párhuzamosan is.Érdekes számomra,hogy a két vezérlés és panel teljesen egyforma,a másodikra mégis 5 db. 100nF kondenzátorral többet kellett tennem,hogy "zavarmentes" legyen,igaz itt másmilyen motorok vannak.Még a villogó lámpa (kapu nyitást jelzi) belsejébe is kellett szűrőkondenzátort tennem,mer még az is össze-vissza villogott a második kapunál,itt ennyivel több a zavar.A távirányító vevőegységében a relé kimenetet használom,ez adja a jelet a vezérlésnek.Amit észrevettem az az,hogy kicsit tovább kell nyomnom a távirányító gombját,nem csak egy pillanatra,így jól működik.
(#) fricihun válasza erdgab hozzászólására (») Ápr 11, 2019 /
 
Szia,

Bocsánat, igen 33R akart lenni, az elírás volt.
A toroid primer ágába is ez a 33R/22nF kell? Csak oda olyan kondi kell ami bírja a 250VAC-t.

Mert most szándékozok összeírni egy listát aztán megrendelem a hestore-ról, mert sajnos az én lakóhelyem közelében nem igen van olyan bolt, ahol be tudnék szerezni ilyen alkatrészeket.
(#) proli007 válasza fricihun hozzászólására (») Ápr 11, 2019 /
 
Hello! Ha már javítod a nyákot, inkább a melléklet szerint tedd. (Kicsit kusza lett, mert ilyen ceruza rajzot nehéz értelmesen javítani. De ha már a Sas-al van a nyák rajzolva, miért nem azzal tervezted a kapcsolási rajzot is? ) A felesleges diódákat ki lehet hagyni.
- A trafó bekapcsolási késleltetését indokolatlanul hosszúnak találom. 220k*10uF=2.2sec 0,2sec is bőven megteszi. Egyébként az két 555 helyett megtette volna egy-egy BS170 is.
- Az áramfigyelő jelét lehet kötni a nyomógomb vagy a végállás bemenetre is, de annak igazából nem kell a monostabil rész, mert mihelyt kikapcsol a motor, meg is szűnik a jel. Amúgy ott van a 4012 bemenete. Az is jó, csak érdemes a 4012 azon bemeneteit 100nF-al a GND-re kötni. Főleg a távrángató felől érkező jelnél és a zavarnál fontos.
- A két tranyó kollektora nyugodtan lehet így összekötve. Mert vagy egyik vagy másik húzza le a 39k-t. Ez igazából egy huzalozott VAGY áramkör, csak a kimenete negált. Vagy is NOR.
De ha mind két szárnyat szeretnéd megállítani, ha bármely áram nagyobb, akkor a két 4012 bementet is össze kell kötni. De gondold át logikailag a működést, hogy az megfelel-e számodra.
- Sejtettem, hogy a panellel gondok vannak, mert túl sok a varázslatos hiba.
A hozzászólás módosítva: Ápr 11, 2019
Következő: »»   98 / 107
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem