Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Digitális labortápegység
Lapozás: OK   18 / 22
(#) kaqkk válasza freddyke hozzászólására (») Márc 1, 2018 /
 
Egyedül nem tudsz rákeresni ? Bővebben: Link
(#) freddyke válasza kaqkk hozzászólására (») Márc 1, 2018 /
 
Rá tudok és tudok ezekről. Nem pont ilyenre gondoltam sem árban, sem méretben, sem megbízhatóságban. Nem kellenek Amperek, 100-200mA a maximum, így gondoltam nagyon kicsi méretben, egyszerű kapcsolással megoldható. Trafóm van, elég lenne a panel.
(#) freddyke hozzászólása Márc 2, 2018 /
 
Rosszul fogalmaztam. Áramkorlát helyett (vagy mellett) a kimenet lekapcsolását szeretném egy beállítható áramerősség-küszöb elérésekor. Ebből az állapotból csak gombnyomásra lehessen kibillenteni. Van ennek hivatalos neve, esetleg ilyen kapcsolást tudtok készen? Megcsináltam egy állítható áteresztős elé tett tranzisztorokkal korábban (fix áramerősségre). Nem lett túl jó. Szerintem meg lehetne oldani sokkal szebben is.
(#) jimmi12 válasza freddyke hozzászólására (») Márc 2, 2018 /
 
Hali,
Szerintem a kimenettel sorba köss egy set-reset relét. Elsőként a táp bekapcsolásával egyidejűleg a "reset" tekercsre kellene egy impulzus ami lekapcsolja a kimenetet. Következő lépésben a "set" tekercsre kell egy impulzus (egy nyomógomb) ami engedélyezi a kimenetet. A kimenő áramot gondolom egy sönt-ön keresztül figyeled, erre a söntre teszel egy komparátort aminek állítható a komparálási szintje, a kimenete pedig a szint elérésekor a relé "reset" tekercsére adna jelet, azaz lekapcsolja a tápegység kimenetét. Ismételt vissza kapcsolás csak a "set" (vagy nevezzük kimenet engedélyezésnek) nyomógomb megnyomásával történne.
(#) freddyke válasza jimmi12 hozzászólására (») Márc 2, 2018 /
 
A set-reset relé jó ötlet. Valami ilyesmit csináltam tranzisztorokkal kezdetleges módon. Shunt volt és tranzisztor kapcsolta le a tápvonalat, nem relé. Inkább FET-et szeretnék relé helyett. Az analóg komparátor ok. Az áramköri logikázás helyett nekem egyszerűbbnek tűnne egy mikrokontrollert betenni. Vagy talán csak nekem tűnik nagyon megvariáltnak egy ilyen kapcsolás.
A hozzászólás módosítva: Márc 2, 2018
(#) lajos1969 hozzászólása Ápr 8, 2019 /
 
Sziasztok!
Már régen építettem ezt a tápot, d nem használtam de most sor került rá!
Minden rendben vele tökéletesen működik csak ugyebár van benne két relé/a trafó szekunderét kapcsolja az egyik, a másik a DC OFF/
Ha bekapcsol bármelyik relé annak az áramát is méri. Ez így jó???
Valaki megnézné a rajzot ?
Köszönöm.
(#) proli007 válasza lajos1969 hozzászólására (») Ápr 8, 2019 /
 
Hello! Már miért mérné a relé áramát? Az áramot az R12 söntön méri, a relék pedig a sönt előtti GND ponton vannak. (Ahova egyébként a +5V GND is csatlakozik.) Tehát a tekercsáram nem folyik át a söntön.
(#) lajos1969 hozzászólása Ápr 8, 2019 /
 
Köszi a választ!
Pedig méri!?
Vagy valamit ha bármelyik relé bekapcsol.
A hozzászólás módosítva: Ápr 8, 2019
(#) proli007 válasza lajos1969 hozzászólására (») Ápr 8, 2019 /
 
Ha a nyák az áramköri terv alapján készült, nem mérheti. De Te megmérheted akár a sönt ellenálláson hogy van-e változás, vagy ugyan ezt felerősítve a baloldali 741 6-os lábán. Hogy a program mit tesz, arról fogalmam sincs.
(#) lajos1969 hozzászólása Ápr 8, 2019 /
 
A sönt ellenálláson nincs változás!?
(#) lajos1969 hozzászólása Ápr 8, 2019 /
 
Ez van!?
(#) Ge Lee válasza lajos1969 hozzászólására (») Ápr 8, 2019 /
 
Nekem kicsit kuszának tűnik a rajz, de talán az lehet a gond, hogy a sönt nem a föld előtt van, viszont a feszt meg a földhöz képest kellene szabályoznia. Plusz a 7-es lába a 723-nak a -5V-ra van kötve, így ha az és a földpotenciál között változás (feszültségesés) van akkor azt mérni fogja.
(#) lajos1969 hozzászólása Ápr 8, 2019 /
 
Köszi, lehet ez a gond. Valahogy korrigálható ez a kis hiba?
(#) mutatvanyos válasza lajos1969 hozzászólására (») Ápr 14, 2019 /
 
Szia Lajos!

Én is megépítettem ezt a kis tápot, és nálam nincs ilyen jelenség, én a helyedben újra beállítanám P2...P5 potikkal a mérési blokkot.
(#) lajos1969 válasza mutatvanyos hozzászólására (») Ápr 14, 2019 /
 
Köszi! Megpróbálom!
(#) Stubiflex hozzászólása Ápr 18, 2019 /
 
Sziasztok.

Szeretnek megosztani veletek egy koncepciot, mely szerint egy digitalisan vezerelt labortap ele egy szinten digitalisan vezerelt aramkort kapcsolunk, melynek feladata, a mindenkori kimeno feszultseg fuggvenyeben, ugy szabalyozni a trafo szekunderen eloallo feszultseget, hogy az kis tartalekkal eppen eleg legyen az eppen igenyelt kimeno feszultseget biztositani az eppen igenyelt terhelesnel.

Ket verzioban gondolkodom. Az egyik azon kollegak erdeklodesere tarthat inkabb szamot, akiknek mar van megepitett labortapja, de szeretnek novelni a hatasfokat. Ez a verzio onallo modulkent funkcional. Bemeno jelkent a mar megepitett labortap kimeno feszultseget igenyli.

A masik verzio ugy keszul, hogy a labortapot vezerlo elektronika direkt vezerli ezt a modult. Ezt a verziot kicsit kesobb rakom ki.

Tehat, ime az elso verzio:
(#) Stubiflex hozzászólása Ápr 18, 2019 /
 
Es ime a vezerloegyseg altal, digitalisan vezerelt valtozat kapcsolasi rajza.
(#) Stubiflex hozzászólása Ápr 18, 2019 /
 
EAGLE
(#) Hp41C válasza Stubiflex hozzászólására (») Ápr 18, 2019 /
 
Szabad megkérdeznem, miért egy USB -s kontrollerre esett a választásod? Jó gyors, de egy apró gond származik a választásból...
(#) Stubiflex válasza Hp41C hozzászólására (») Ápr 18, 2019 /
 
Szabad, de nem tudom, milyen kontrollerre gondolsz.
(#) Hp41C válasza Stubiflex hozzászólására (») Ápr 18, 2019 /
 
A PreRegTriac.png képen a PIC16F1455 -re.
(#) Stubiflex válasza Hp41C hozzászólására (») Ápr 18, 2019 /
 
Jah, ok. Az van itthon. Miert nem javaslod?
(#) Hp41C válasza Stubiflex hozzászólására (») Ápr 18, 2019 /
 
Nézd meg az adatlapjában a portok leírását. A LATA regiszterben nincs kiépítve a 0., 1. és a 2. bit, ugyanis a RA0 és RA1 az USB -nek van fenntartva, a RA2 helyett a Vusb3v3 kivezetés van. A RA0 és a RA1 csak bemenet lehet és csak 3.3V -ig mehet a jelszint (még akkor is, ha a kontroller tápja 5V).
(#) Stubiflex válasza Hp41C hozzászólására (») Ápr 18, 2019 /
 
Koszonom, hogy szoltal! Le is veszem most, nehogy valaki belekezdjen. Megcsinalom masik PIC-el.

Teljesen mas alkalmazasban hasznaltam, ahol fel sem tuntek ezek a sajatossagok.
(#) Stubiflex hozzászólása Ápr 18, 2019 /
 
Ahh, mar nem lehet modositani a posztot.
(#) Stubiflex hozzászólása Ápr 18, 2019 /
 
PreRegTriacSPI a triacon gyari hutobordaval...
(#) Stubiflex hozzászólása Ápr 18, 2019 /
 
PreReg+PIC16F18857
(#) Kovidivi válasza Stubiflex hozzászólására (») Ápr 19, 2019 /
 
Szia. Szerintem rakd össze, legalább prototípusként, próbáld ki, és ha jól működik, akkor publikálj, vagy esetleg ha elakadtál valahol, akkor kell kapcsolási rajzot feltölteni. Te is megtapasztaltad, hogy a hibás fájlokat utólag nem lehet törölni. Üdv.
(#) Stubiflex válasza Kovidivi hozzászólására (») Ápr 19, 2019 /
 
Kirakom, hogy masok megnezhessek es kijavitsak a hibaimat. Amikor mar ugy nez ki, hogy erdemes osszerakni, megrendelem a NYAK-ot es az alkatreszeket.
(#) (Felhasználó 122012) válasza Stubiflex hozzászólására (») Ápr 19, 2019 /
 
Végül is kiraktad ... kapcsolási rajz és nyákterv (igaz, hogy terv), de a nyák terv a kapcsolási rajz szerint hiányos és hibás.
Pl. SV1 kapcsolás szerint bekötve, nyák szerint üres ... !!! Szerintem tegyél rendet magad körül, tegyél fel egy végleges rajzot, készítsd el a panelt, azt majd talán kijavítja valaki.
Következő: »»   18 / 22
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem