Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » JLH erősítő
Lapozás: OK   183 / 216
(#) Dióda válasza Petyka79 hozzászólására (») Máj 16, 2019 /
 
Miért mi a baj?

Jó kis végfok ez csak nem kell vele annyit szőrözni. Külön táplálás végfokonként nem egy rossz dolog de nem feltétlen szükséges. Annak akkor látom értelmét ha maga a végfok is olyan alkatrészekkel és olyan minőségben van összerakva hogy na. Bár ha mindenhová azt tesszük bele amit megkíván a végfok akkor viszont lessz egy nem kommersz végfokunk amihez illik az hogy külön tápláljuk mert az sokat dob még annak is a hangján. De mivel egy kommersz panel és kommersz alkatrészekkel összerakva így szinte teljesen mindegy lessz neki.
(#) mikldesign válasza Petyka79 hozzászólására (») Máj 16, 2019 /
 
Két külön trafó kritériuma hogy minden parametereben tok egyforma legyen. Nehez ilyent talalni. A ket kulon szekunderes megoldas mar nyerobb ha ugy tekerik a szekundert hogy egymassal parhuzamosan egyszerre trkerik. Vagy egy taprol jaratod egy szekunderrol. Max a ket puffercsomagot osszekotod. Nekem is igy megy rs semmi bajom vele.
(#) mek-elek válasza mikldesign hozzászólására (») Máj 16, 2019 /
 
Ha nem haragszol nem értek veled egyet. Az egy trafó két szekunder csak hely híján jó megoldás, különben a két trafós jobb lehetőségeket rejt magában, azonban innen már audiofil a dolog, nem folytatnám itt.
(#) Alkotó válasza mek-elek hozzászólására (») Máj 16, 2019 /
 
A véleményezést könnyebbé tenné ha a "jobb lehetőséget" megfoghatóbban írnád le.
A közös trafó, független szekunder tekercsekkel a két erősítő oldalnak -véleményem szerint- az egyik legjobb választás. A két csatorna egymástól galvanikusan elválasztott marad, de a nagyobb trafó előnyei érvényesülnek. Ezek az előnyök konkrétan a kisebb voltonkénti menetszám, ami jellemzően kevesebb huzalt jelent -még a növekedett menethossz ellenére is-. Így a trafó belső ellenállása kisebb lehet. Szintén előny a közös primer is, mert így némi helyet lehet nyerni -a nagyobb huzalkeresztmetszet ellenére is-, ezért csökkenthető a szekunder tekercs áramsűrűsége (növelhető az átmérője), ami tovább csökkenti a tekercs ellenállását.
"A" osztályú erősítőnél, a folyamatosan fennálló maximális áram miatt még nagyobb jelentősége lehet a fentieknek, mert a kisebb ellenállású tekercsek kisebb melegedést ígérnek nekünk.
(#) tothbela válasza Alkotó hozzászólására (») Máj 17, 2019 /
 
Valahol végül is két monoblokk iis közös tápra kerül. Ha máshol nem, hát a villanyóra szekrényben.
(#) CIROKL válasza tothbela hozzászólására (») Máj 17, 2019 /
 
Közös tápra nem akkor a bemeneti GND úgy is összeköti ,a többi meg màr csak ámitás ,kinek igy kinek úgy szimpatikus.
(#) Alkotó válasza tothbela hozzászólására (») Máj 17, 2019 /
 
Kimondottan a trafók száma és mérete közti viszonyról próbáltam írni, elvonatkoztatva a konkrét erősítőtől.
Pl. 2 db 100 W-os trafó helyett jobb eredményre számíthatunk ha 1 db 200 W-osat használunk duplázott szekunder tekercsekkel.
(#) tothbela válasza CIROKL hozzászólására (») Máj 17, 2019 /
 
Dual monó felépítésnek van azért előnye, de ez az áthallás csökkenésében szokott inkább megnyilvánulni. Másik előny, hogy az egyik végfok nem rángatja a másik tápját. Relatív magas belső ellenállású transzformátoroknál a két független szekunder sem elégséges, így teljesen külön transzformátor alkalmazása segíthet. De mint midig, itt is érdemes mérlegelni. Mivel a villamos hálózat belső ellenállása sem nulla, ezért két független végfok is "látja" egymást. Tehát egy bizonyos szint alá már nem csökkenthető a két végfok tápjának függetlenítése. Itt kell megszületnie a kompromisszumnak, hogy mit nyerünk még. Pontosabban az elméleti maximumot mennyire tudjuk megközelíteni. Egyre drágább lesz, de elérni nem tudjuk.
(#) CIROKL válasza tothbela hozzászólására (») Máj 17, 2019 /
 
Ez Á osztály nem rángat semmi semmit!
(#) Karesz 50 válasza CIROKL hozzászólására (») Máj 17, 2019 /
 
Már hogyne rángatná!
De csak "fél árammal" rángatja, mivel az "A" osztály kétszeres terhelést "lát" a kimeneten.

rángatja.JPG
    
(#) Kovidivi válasza Karesz 50 hozzászólására (») Máj 17, 2019 /
 
Arra gondolt, hogy nincsenek dinamikai csúcsok, a zene nem befolyásolja az áramfelvételt, állandó terhelésként viselkedik az erősítő.
(#) tothbela válasza Kovidivi hozzászólására (») Máj 17, 2019 /
 
Dinamikai csúcson nincsenek, de ez csak azt jelenti, hogy az átlagos áramfelvétel nem függ a kivezérléstől. Viszont ez egy tápos Push Pull erősítő, aminek az áramfelvétele a kimeneti jel függvénye. Egy két tápos "A" osztályú már nem ilyen, mert ott a két tápfél áramfelvétele ellenfázisban van, így ha nem veszem figyelembe a félvezetők nemlineáris viselkedését, akkor a trafó felé kioltják egymást. Ugyanezt eredményezné ha híd üzemben használnánk két darab egy tápos JLH-t.
(#) reloop válasza Kovidivi hozzászólására (») Máj 17, 2019 /
 
Ide kívánkozik egy érdekes jelenség. Vezérlés nélküli állapotban a JLH erősítőm elé kötött fogyasztásmérő kerek 30 W-ot mutat, ez teljes hangerőn lemegy 28 W-ra.
A közös tápos kialakításnál a temérdek puffer miatt nem találkozunk az áthallás problémájával.
(#) Petyka79 hozzászólása Máj 17, 2019 /
 
Hogy mindenki megnyugodjon, maradt az egy táp, egy trafó. Köszi mindenkinek a segítséget!
(#) Petyka79 hozzászólása Máj 17, 2019 /
 
Ma meghallgattam, nem tudom eldönteni melyik a jobb, a doz vagy ez! Nagyon jó hangja van. Sajnos nincs a környezetemben senki, aki 'vájtfülű', pedig szívesen meghallgatnék egy olyat, ami válogatott, minőséginek mondott alkatrészekből van, gondosan vezetékezve, stb...stb..., mert nem tudom elképzelni, hogy ez mivel lehetne jobb hangú!?
(#) Dióda válasza Petyka79 hozzászólására (») Máj 17, 2019 /
 
A válogatott alkatrészektől picit változik a hangképe persze alkatrészfüggő hogy mely irányba.
A dual mono tápkialakítástól egy kicsit nekem a tere jobban szétjött, ergo a zene sztereó mivolta mégjobban érvényesült. Apró csiszolások sokat tudnak rajta dobni például a kicsatolóval párhuzamosan kötött 10mikró körüli olajpapír konditól például a magas tartomány hallhatóan életrekelt. De eléggé sokminden múlik a hangdoboz milétében is.
(#) Petyka79 válasza Dióda hozzászólására (») Máj 17, 2019 /
 
A kicstolóra ráraktam a 10mikrós mkp-t. Egyszer talán valahol, valakinél meg tudok hallgatni egy olyat, amibe minden úgy van, ahogy a nagykönyvben meg van írva.
A hozzászólás módosítva: Máj 17, 2019
(#) Dióda válasza Petyka79 hozzászólására (») Máj 17, 2019 /
 
Az eredeti "nagykönyvi" -től nem nehéz jobbat csinálni.
Apropó milyen hangládával próbáltad?
(#) Petyka79 válasza Dióda hozzászólására (») Máj 17, 2019 / 1
 
Jamo J50
A hozzászólás módosítva: Máj 17, 2019
(#) Dióda válasza Petyka79 hozzászólására (») Máj 17, 2019 /
 
Nem rossz cucc jó választás hozzá a jlh.
De azért tegyél egy próbát másik dobozzal is.

Én elősször egy PA ládával próbáltam ki és hirtelen meg is ilyesztett (persze jó értelembe).
A hozzászólás módosítva: Máj 17, 2019
(#) mek-elek válasza Petyka79 hozzászólására (») Máj 17, 2019 1 /
 
De milyet? Mert mindegyiknek van egy saját tónusa. És innen ez már csak szürke ebben a topicban.
A meghallgatást, hogy gondoltad? Viszed a hangfalaidat, annak a kábeleit, és a szobádat, ahhoz akinek az erősítője érdekel? Vagy rábeszéled, hogy hozza el az erősítőjét hozzátok?
És azok csatlakozói csereszabatosak-e? És mi lenne a tesztanyag hozzá? És stb.....
(#) mek-elek válasza Petyka79 hozzászólására (») Máj 17, 2019 1 /
 
Milyen a Jamo kábelezése?
Hogy van elhelyezve a helységben?
A hozzászólás módosítva: Máj 17, 2019
(#) Petyka79 válasza Dióda hozzászólására (») Máj 17, 2019 /
 
Van másik hangfalam, az is jamo. Azzal se rossz,de az más kategória, nem is tetszett annyira. Lehet, hogy rosszul fogalmaztam, de nekem így mondhatni tökéletes.
(#) Petyka79 válasza mek-elek hozzászólására (») Máj 17, 2019 /
 
Igen, ha lenne itt a közelemben olyan, aki csinált jlh-t, és belerakott mindent, amit kell, megkérném, hogy jöjjön el és hallgassuk meg, hogy szól azzal nálam. Kell e egyáltalán az én fülemnek, több ezer forintos kondi, drága kábelek, tranzisztorok stb.! Így értettem
(#) mek-elek válasza Petyka79 hozzászólására (») Máj 18, 2019 /
 
Ha nem haragszol nem itt folytatnám, mert ez már nem ennek a topicnak a témája.
Gyere át a "Kábeli zűrzavar, avagy a drótok, alkatrészek hatása a hangra" topicba.
(#) mikldesign válasza Petyka79 hozzászólására (») Máj 18, 2019 / 2
 
Nézd, lehet tuningolni a JLH erősítőt, de erősen megfontolandó, hogy érdemes-e? Ez a kis erősítő a maga nemében, nagyon de nagyon jól szól. Ez tény. Viszont az is tény, hogy minden elérhető audio nüanszért exponenciálisan egyre többet és többet kell befektetni. S eljut oda, hogy rájössz: ez egyszerűen nem éri meg. Bármilyen jó is egy áramkör ez az erősítő, de nem tartozik a HIGH END kategóriába. Abban a kategóriában már minden mindennel összefügg. Itt is, de nem olyan szinten. Vannak olyan alkatrészek, aminek a cseréjével el fogsz érni változásokat. Ilyenek pl. az elkók. De gondolj bele, egy Black AudioGate kondi mennyibe kerül? S van-e keresnivalója ebben az áramkörben? Az pedig más kérdés, hogy amit egy ilyen kondi tud, azt ki tudja-e használni ez az erősítő? Véleményem szerint nem. Tudom, most nagyon elrugaszkodtam ezzel a kondival. Vagy itt vannak az ellenállások kérdése. Vagy a félvezetők párba válogatásának kérdése. De nem esett még szó arról, hogy az igazán míves cuccok nem is üvegszál panelekre terveződnek, hanem a sokkal ritkább teflonalapú, anyagában aranyat is tartalmazó fóliavezetékre, a légszerelésről meg már ne is szóljak, ahogy arról sem hogy a forrasztó ón maga is aranyat, vagy ezüstöt tartalmaznak. De ezek olyan cuccok, amelyek áráért már egy új kocsit tudsz venni. Ez az erősítő nem az a kategória. S akkor még a hangfalakról ne is szóljunk. Nem azt mondom, ne tuningolj! Csak azt, hogy ésszel.
(#) mek-elek válasza mikldesign hozzászólására (») Máj 19, 2019 /
 
Azért van közbenső út is, így a "kocsit" túlzásnak tartom, a többi realitása mellett.
(#) reloop válasza Petyka79 hozzászólására (») Máj 19, 2019 / 1
 
Itt a lényeg a kapcsolásban van. Meghálálja ugyan a jó linearitású tranzisztorokat, de ez nem jelent felárat.
Raktam össze JLH-t bontott alkatrészekből, az is hibátlanul szólt.
(#) Dióda válasza reloop hozzászólására (») Máj 19, 2019 /
 
Csatlakozom hozzá én is raktam már össze bontott cuccokból és pöcc jól megy.
(#) mikldesign válasza mek-elek hozzászólására (») Máj 19, 2019 / 1
 
Hát zsír új kocsit lehet kapni 3-4000000Ft ért. S azt hittem rosszul látok, de láttam 11000000Ft ért sima végfokot! Ráadásul monó blokkot. Nem csöves cucc volt, hanem fetes. Máig a hatása alatt vagyok. Azt írták róla, csak megrendelésre készítik, és eddig 5 párat adtak el.
Következő: »»   183 / 216
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem