Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Castone erősítő javítás
 
Témaindító: xray, idő: Ápr 4, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   18 / 23
(#) levaitamas válasza sepu666 hozzászólására (») Júl 18, 2018 /
 
Szia!
Próbáld meg egy 100W-os soros izzón keresztül bekapcsolni. Gyanítom elköszönt a lágyindító része.
(#) vipera1997 válasza sepu666 hozzászólására (») Júl 18, 2018 /
 
Szia!
Egy képet ha mellékelsz, akkor nagyon sokat segítene.
Mellesleg, amit a castone szokott alkalmazni az egy triacos lágyindító.Szerintem ezt gondolod te tranzisztornak.
(#) sepu666 válasza vipera1997 hozzászólására (») Júl 18, 2018 /
 
Jó napot. Azota már utána néztem. Csak edig annyit tudtam vele foglalkozni hogy ki forasztotam a 230-as ajzatot és kinteb bukattam a panelt. Ma gogleztam rá. És talaltam doksit hogy lágy inditos. Mihelyt lesz időm dobok képet. De jelenleg a munkahely rabja vagyok pár napig. Lehet hetvégén tudok rakni képet csak. Adig is köszönöm.
(#) sepu666 válasza levaitamas hozzászólására (») Júl 18, 2018 /
 
Köszönöm. Ki probálom majd. Lehet kapni valahol ezt a btc12-es tiacot? Hq és hestoron nem találtam. Köszönöm a segítséget.
(#) levaitamas válasza sepu666 hozzászólására (») Júl 18, 2018 /
 
BTA12 lesz az szerintem. Azt lehet kapni. Ha izzón keresztül elindul, akkor az a baja. Cserekor érdemes ellenőrizni az ellenállást is.
(#) sepu666 válasza vipera1997 hozzászólására (») Júl 19, 2018 /
 
Jó napot. Annyi időm volt hogy gyorsban lekaptam a panelt. Ilyen a panel. Buherálva volt már.
(#) szikorapéter hozzászólása Nov 20, 2018 /
 
Sziasztok. Castone CPA-100H 1000W . Végül a megtartása mellet döntöttem.
Ami kérdés volna: szét akarom kapni a hídvégfokot benne hogy stereo végfokként legyen használható. Amik ehhez kellenének nekem:
először is kéne egy gyári CPA1200 végfokának feszültségei (tápfeszek) hogy nem-e alacsonyabb mint az enyém.
Aztán valami előerősítő ami képes meghajtani mind a két végfok modult. A gyári előfok kikerül mert 1 az mono 2 pedig levág valahol 100Hz-nél. A válaszokat előre is köszönöm.
(#) levaitamas válasza szikorapéter hozzászólására (») Nov 20, 2018 /
 
Szia!
A CPA1200B +/-90V DC-ről megy.
(#) szikorapéter válasza levaitamas hozzászólására (») Nov 20, 2018 /
 
Akkor jó mert ez is annyiról ketyeg. Most átnéztem a végfok modulok bekötését: ugye rámegy a +-90V a GND, aztán kijön a kimenet, kijön egy Ready led és egy clip led visszajelzés, na meg van még 1 szál ami megy a lágyindító fel amit nem értettem. Előfokot milyet volna érdemes készíteni bele ami képes is kihajtani ezeket a modulokat benne?
(#) levaitamas válasza szikorapéter hozzászólására (») Nov 20, 2018 /
 
Előfokban nem tudok segíteni, mert nekem keverő vezérli. Reloop tollából láttam bevált előfokot, azt kellene megkeresni.
(#) vipera1997 válasza szikorapéter hozzászólására (») Nov 20, 2018 /
 
Szia!
Nekem előfok nélküliek a 100H-k és teljesen ki tudom hajtani őket. Telefonról természetesen nem, de számítógépről minden gond nélkül. A lágyindítós dologgal még nem találkoztam az eddigiek során (6 db) ha esetleg van képed róla akkor tedd fel Sajnálatosan ez a kapcsolás a 100hz-es vágás nélkül is eszi a mélyet :/
(#) szikorapéter válasza vipera1997 hozzászólására (») Nov 20, 2018 /
 
A vágás gyárilag ennél az előfokban van benne, ezt a gyári adatlap is írja. Hazaérek és kapsz fotókat, szerintem ki is szedem a végfok modulokat egyesével és mindent felirkálok.
(#) Tocsokocske hozzászólása Dec 11, 2018 /
 
Sziasztok!

Van egy CPA 400-am, már sokadjára van valami baja, most például egy idő után letilt.
Kezdem unni, szóval lehet, megtartom a trafóját, meg a dobozát, meg ami használható belőle.

Tudja valaki, milyen trafó van benne?
KD mester féle 270W-s kapcsoláshoz jó lenne?

Köszi
(#) csoxi hozzászólása Jan 30, 2019 /
 
Sziasztok!
Javítok egy CPA 100H 400W 100V-os vonalerősítőt. Ebben 2 végfok dolgozik hídban. Egy külön kis panel az ellenfázisu meghajtó, amit a poti tart az előlapon. Az egyik oldalon a hibás meghajtó tranyók, néhány 4148 cseréje után a kimenet kb. 130 mV, (a jó oldalon 50mV), szépen indul a készülék, torzításmentesen szól. A másik oldal hibátlan volt.
Hosszabb működés során általában melegedés semmi, de néha a javított oldal kézzel érzékelhetően melegszik (kb.40 C). Ilyenkor a kb. 30mA nyugalmi áram 150 mA körülire nő. Ki és bekapcsolás után megszűnik. A végtranzisztorokon kb. 1-2 V-os 1 Mhz körüli gerjedés látszik. Telesen rapszódikus a megjelenés, de valamilyen külső behatás, pl. CD csere a bemeneten is kiváltja.
Van-e valakinek ilyen tapasztalata? Gondolkodom a Quad-nál bevélt hidegítő kondi alkalmazásán. Apró eltéréssel a mellékelt beültetéssel egyeznek meg a panelok.
(#) ces98 hozzászólása Máj 20, 2019 /
 
Sziasztok!

Hozzám került egy Castone CPA-100H 200W erősítő, azzal a hibával, hogy nem szól. Én hoztam el a helyszínről és ott valóban nem szólt, vagy annyira halkan szólt, hogy nem lehetett hallani a zajtól. A hangszóró hálózatot lepróbáltam egy másik erősítővel, az rendben van. Elhoztam, kipróbáltam, és működik, úgy ahogy. Ez egy kimeneti trafó nélküli hidas kimenetű darab. Lemérve a kimenetét, jön ki belőle jel. Ami furcsa, hogy az egyik hídág amplitúdója kb. fele akkora mint a másiké. Ez gondolom nem normális. A jobbik oldalt ki lehet vezérelni kb. 75Vp ig, ott kezd torzítani. Ez kb. jó is. A másik ugye fél amplitúdóval követi. Az így létrejövő eredő jelszint azért jócskán a hallható kategóriába esik, úgyhogy nem tudom miért nem hallottam a helyszínen. Az erősítő évek óta folyamatosan be van kapcsolva, úgyhogy lehet ahogy most kikapcsoltam és egy pár nap múlva bekapcsoltam így rövidtávon működik és idővel felhagy ezzel. Az asszimmetria nem tetszik, de ez nem magyarázza a hibát. Lehet, hogy két külön hibáról beszélünk. Nem tudom van-e valakinek rajza ehhez a típushoz, vagy találkozott már hasonló hibával. Csatolok egy kimeneti jelalakot, hogy érthető legyen amit írtam. Az erősítő 2009-es.
Előre is köszi!

amp_out.png
    
(#) reloop válasza ces98 hozzászólására (») Máj 20, 2019 /
 
Szia! Rajzzal még nem találkoztam. Ha rámérsz a két erősítő vélhetően egyformán kialakított bemeneti pontjára akkor elhatárolható, hogy az erősítőben, vagy a fázisfordítóban keresendő-e a hiba. A hangerő poti gyenge pontja a készüléknek.
(#) ces98 válasza reloop hozzászólására (») Máj 20, 2019 /
 
A fázisfordítóból egyforma jel jön ki. Viszont a két végfok panel nem egyforma. Ezt sem értem...
(#) reloop válasza ces98 hozzászólására (») Máj 20, 2019 /
 
A Castone ejtett már engem is ámulatba, de nem biztos, hogy az eltérő panel okozza a hibát.
A relé pogácsák is végüket járhatják, a gyengébb jelet mérd a panel kimeneti tekercs tájékán, tehát a relé előtt. Átmeneti ellenállás is lehet a relében.
(#) ces98 válasza reloop hozzászólására (») Máj 20, 2019 /
 
Nem, a panelről már így jön le. A poti kicsit recseg, de működik.
(#) reloop válasza ces98 hozzászólására (») Máj 20, 2019 /
 
Esetleg tervezed a két erősítő érzékenységének kiegyenlítését?
(#) ces98 válasza reloop hozzászólására (») Máj 20, 2019 /
 
Hát nem tudom. Nem tartom kizártnak, hogy ez az asszimmetria gyárilag benne volt. Több erősítő dolgozik egy rendszerben (igaz azok 100W-osak, de ugyanúgy CPA-100H) és ennek már új korában is kisebb volt az erősítése a többinél.
Nagyon gyanús, hogy pont a fele az érzékenysége az egyik oldalnak. A freki átvitele is hasonló mindkét oldalnak. Kondiszáradás esetén alacsony frekin rosszabb lenne az átvitele a rosszabbiknak, ha az okozná az erősítés különbséget. Az egész erősítő mélyátvitele siralmas. 100Hz alatt erősen vág. Ez nem tudom szándékos-e. Rajz nélkül nehéz lesz megtalálni az erősítésért felelős alkatrészeket. De az alapprobléma, hogy nem szól, az nem akar előjönni...
(#) reloop válasza ces98 hozzászólására (») Máj 20, 2019 /
 
Az erősítő kapcsolás pontos topológiájának ismerete nélkül is nagy biztonsággal állítható, hogy ez a Castone is a bemeneten található műveleti erősítőre csatol vissza.
Az IC 2-es és 3-as láb az invertáló és a nem-invertáló bemenetek. Az egyiket be tudod azonosítani a jelvezetéktől követe. Lesz egy csatoló kondi és (valószínűleg) egy soros ellenállás. Minket a másik láb érdekel. Arra általában 47k ellenállással megy a kimenet és egy ellenállás-soros kondi a test felé. Ez utóbbi ellenállás egyes rajzoknál 1k, máshol 1k8. Tippelem itt lehet a difi.
A két panelen össze kéne hasonlítanod a visszacsatolásban használt ellenállások értékét.
Az ne lepjen, meg ha a két panel az IC 2-es és 3-as lábat eltérően használja, ez azon múlik fordít-e fázist a kapcsolás tranzisztoros része.
Szerk.: a relé és poti után a forrasztások átvizsgálása következik.
A hozzászólás módosítva: Máj 20, 2019
(#) ces98 válasza reloop hozzászólására (») Máj 22, 2019 /
 
Nos a kodikkal kapcsolatban nem volt igazam. Rossz volt benne majdnem az összes 4,7u 63v kondi. Nem volt benne sok, kb. 15-20db. Ezek után a szimmetria a két oldal között helyreállt. A 100Hz körüli mély vágást a bemeneti panel okozza, de úgy olvastam, hogy ez szándékos (bár nem tudom miért, hiszen léteznek 100V-os szubládák is). Ami még nem tetszik, hogy az eddigi jobban működő oldal (a kondikat itt is kicseréltem) 5 kHz fölött el kezd vágni. Aztán ha nagyobb jellel hajtom, akkor 8kHz fölött a védelem is letilt. Nem látok gerjedést sem lényeges torzítást. Továbbá van 2 erősen megfüstölt ellenállás a lágyinditóban. Egymással sorba vannak kötve, és a triac gate-jét hajtják egy (gondolom) diac-on keresztül. Mindkettőn kb. 15k-t mérek, de ez sehogy sem jön össze a szinkóddal (már amennyi maradt belőle).
Az egész erősítő egy hulladék. A szerelési minőséget és a felhasznált anyagokat is ide értve. A kicserélt kondik legalább 30 évesek voltak, az erősítő 10! A bemeneti panel távtartója egy öreg nagy kondinak a rögzítő anyája. Olyan az egész, mintha maradék alkatrészekből lenne összetákolva. És ez egy sorozatgyártott termék.... Szomorú.
(#) reloop válasza ces98 hozzászólására (») Máj 22, 2019 /
 
A bemeneten kerámia kondis alulátersztő van, legalább is gyanítom. Azt a kondit is megnézheted, hátha az szűkíti a sávot.
A védelem aktiválódás és a 8 kHz között nem látom az összefüggést, minden esetre a relé melletti DC érzékelő áramkörben is van muzeális kondenzátor, cseréld, ha még nem tetted volna.
Az ellenállás-értékekről kérdezd a hasonló készülékkel rendelkező kollégákat, itt a bejegyzésed alatt találod a hozzászólásaikat Bővebben: Link.
(#) ces98 válasza reloop hozzászólására (») Máj 22, 2019 /
 
Ok, köszönöm a hozzászólásaidat!
(#) Zoltan40 hozzászólása Jún 24, 2019 /
 
Üdvözlök mindenkit! Szeretnék segitséget kérni! Van egy Castone Cpa 1200B vegfokom,es a jobb oldala nem húz be....csak a bal oldala! Tudnátok segiteni,hogy hol keressem a hibát? Vagy közvetlen hol a hiba. Elöre is köszönöm!
(#) reloop válasza Zoltan40 hozzászólására (») Jún 25, 2019 / 1
 
Üdv! Mérd meg a relé előtt a végerősítő kimenetén az egyenfeszültséget! Ha ez nagyobb mint ±1 V, akkor a védelem nem engedi a meghúzni a relét, az erősítőt kell megjavítanunk. Ha 0 V körüli feszültséget mérsz, akkor relé meghajtó körében keressük a hibát.
(#) Zoltan40 hozzászólása Jún 25, 2019 /
 
Köszönöm szépen a segitséget! Lehet hogy kondi száradás lehet?
(#) reloop válasza Zoltan40 hozzászólására (») Jún 25, 2019 / 1
 
Nem vagyok híve a "cseréld ki az összes kondit, hátha megjavul" iskolának. Szemrevételezéssel és főleg méréssel eldönthetjük melyik alkatrész lehet hibás.
Készíts képet a panelről és mérd meg a kimeneti feszültséget!
(#) Zoltan40 hozzászólása Jún 25, 2019 /
 
Köszönöm szépen!!!
Következő: »»   18 / 23
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem