Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Lapozás: OK   511 / 577
(#) messius válasza CIROKL hozzászólására (») Máj 4, 2019 /
 
Anno ilyenen néztem a Dr. Bubót!
(#) laczika hozzászólása Máj 5, 2019 / 4
 
Sziasztok! Van egy Orion 418a rádióm, aminek a skálájáról egy gyenge leheletre is leesnek a feliratok. Elölről letisztítottam az üvegeket és óvatosan beszkenneltem, őket, fekete háttérrel hogy jó legyen a kontraszt. A hiányzó betűket meg számokat kiollóztam ahonnan lehetett. Egy 882-es skálájával is összehasonlítottam úgyhogy nagy eltérés talán nem lehet. Közzéteszem hátha másnak is jól jön, mert pofás kis rádió, de a kopott skála nagyon rontja az összhatást. Megpróbálom egy nyomdással átlátszó tapadós fóliára nyomtatni. Hátha van valami programjuk amivel ezt meg lehet oldani.
(#) mustang74 hozzászólása Máj 11, 2019 / 5
 
Sziasztok! Friss szerzemény, lesz vele munka de megérte az árát. Működik.
(#) mustang74 válasza mustang74 hozzászólására (») Máj 14, 2019 / 1
 
Milyen olajat érdemes használni a hajtómű kenéséhez?
(#) Gafly válasza mustang74 hozzászólására (») Máj 14, 2019 /
 
Azta...
Csont vagy műszernél durvább anyagot ne tegyél rá, azt is módjával....
Bár tisztítás is ráférne, de azt is ésszel...
A hozzászólás módosítva: Máj 14, 2019
(#) mustang74 válasza Gafly hozzászólására (») Máj 15, 2019 /
 
Tisztítás is inkább száraz rongyos, igaz? Oldószereket nem is mernék használni.
(#) pucuka válasza mustang74 hozzászólására (») Máj 15, 2019 /
 
Leginkább semilyet. Az olaj folyékony, könnyen szétszórja a felesleget. Inkább használj vazelint (gyógyszertár) ott ken ahol szükséges, egyébként szilárd. Előtte szétszedés után alkoholos (spirituszos) fültisztító pálcikával takarítsd meg, utána vékonyan vazelin.
A gumi alkatrészeket langyos vízzel, semmi szappan, mosószer.
A hozzászólás módosítva: Máj 15, 2019
(#) proli007 válasza mustang74 hozzászólására (») Máj 16, 2019 /
 
Hello! Tessék mondani, hol lehet itt beállítani az anti skating-ot?
Egyébként számomra a legérdekesebb része (a szárnyas perdületszabályzón kívül) a felhúzó kar visszaforgásgátló megoldása. Egyébként láttam ennél már precízebbet, ahol laprugó van feltekerve a tengelyre. (Tölcséres volt.)
A hozzászólás módosítva: Máj 16, 2019
(#) mustang74 válasza proli007 hozzászólására (») Máj 17, 2019 / 2
 
Kérem szépen tisztelettel, itt az antiskating a fa burkolat döntésével állítható....

Viszont elég komoly dilemmában vagyok a külső műbőr borítást illetően. Ha lecserélem az már nem az eredeti. Egyebként nincs valami jó bőrben....szó szerint....nem túl szép, sok helyen kopott, szakadt. A fa dobozt sikerült ráncba szedni.
A hozzászólás módosítva: Máj 17, 2019
(#) gkari válasza mustang74 hozzászólására (») Máj 18, 2019 /
 
Az antiskating ebben az esetben mennyi kg.?
Ha tudod, cseréld le a műbőrt!
(#) fecameca válasza proli007 hozzászólására (») Máj 18, 2019 /
 
Azt hiszem, itt a tölcsér maga a fadoboz. a hangszedő kar azért olyan vastag, üreges, az is a tölcsér része. Érdekes megoldások mindig voltak a technikában.
A hozzászólás módosítva: Máj 18, 2019
(#) mustang74 válasza fecameca hozzászólására (») Máj 19, 2019 /
 
Maga a tölcsér az alapzatban van, vaslemezből készült, a felhúzós hajtómű körül bal oldalt hátul végződik folyamatosan szélesedve. Viszont a fadoboznak is lehet szerepe a hangképzésben, sőt a nyitott fedél segítségével előre terelődik a hang. Fentebb lévő képen látszik csak az egesz fejjel lefelé van, kiszedve a dobozból.
(#) mineral hozzászólása Máj 23, 2019 / 3
 
Sziasztok! Nem szoktam régi készülékeket restaurálni. De ma nem tudtam az út szélén hagyni ezt a drágaságot. 1964-ben született. Carmen névre hallgat. A típusa AT-631. Bővebben: Link
Nagy lelkesedésemben sikerült a képcső csatlakozót lehúzni. De sajnos csatlakozóval együtt. Ezt mivel lehetne visszaragasztani? 56 Éves kora ellenére szép állapotban van érdemes lenne megmenteni...
A képcsövön lévő felirat egy kicsit megijesztett. Azt írja, , hogy robbanás veszély. Használjon szikravédő szemüveget, ne hagyja védőburkolat nélkül, stb, stb. Valóban ennyire "veszélyesek" lennének ezek a csövek? Kérdezem ezt azért is mert a csatlakozó lehúzásával ott kacsingat rám a csőnek a vége. Ami sérülékenyebb mint a többi része.
(#) ronin75 válasza mineral hozzászólására (») Máj 23, 2019 / 2
 
Annyira azért nem veszélyes, ha óvatosan bánsz vele. Ha jól tudom, ha a végén levő kis szívócsonk letörik, akkor nem robban szét, csak lassan sziszegve belevegősödik, legalàbbis én már jàrtam így. Viszont ha a nyaka vagy egyéb része törik, akkor tényleg repül mindenfele.
Régebben Janó bàcsi írt erről, ha van kedved keresd vissza.
A csatlakozót szerintem valamilyen epokittel meglehet ragasztani.
(#) Gafly válasza mineral hozzászólására (») Máj 23, 2019 / 2
 
Ez még bőven menthető, kérdezz és segítünk.
(#) kadarist válasza mineral hozzászólására (») Máj 23, 2019 /
 
Szia! Ezek nem robbanásbiztos képcsövek. Elviekben a képernyő előtt lennie kell egy plexi védőlapnak is.
(#) mineral válasza Gafly hozzászólására (») Máj 23, 2019 /
 
Köszönöm majd kereslek titeket a kérdéseimmel. Képcső végére ha sikerül vissza tennem a csővéget akkor folytatom a felújítást. A tápot elnézve minimum egy leválasztó trafót is be kell szereznem. Mert ez így elég veszélyes.
(#) mineral válasza kadarist hozzászólására (») Máj 23, 2019 /
 
Igen van is. 6mm vastag. Most takarítom a műanyag elemeket. Így meg is tudtam mérni.
(#) kadarist válasza mineral hozzászólására (») Máj 23, 2019 / 2
 
Csináld úgy, hogy a sasszira menjen a nulla, és akkor nem lesz veszélyes.
(#) pucuka válasza mineral hozzászólására (») Máj 23, 2019 / 1
 
Először a foglalatot takarítsd ki, az a cement szerű anyagot elég nehéz lesz kipiszkálni. A csőlábak a foglalatban üregesek, azt is ki kell takarítani. Ha szerencséd van a csőből kivezető lábak csak egyszerűen kijöttek a cső foglalat lábából, ha mind ép. akkor kitakarítás, ónozás után vissza lehet forrasztani. A kivezetéseket be lehet azonosítani, mert beleláthatsz a cső nyakába, hogy ki honnan jön. Ha nem akkor lehet bűvészkedni.
Nem kell félni, annakidején mikor háznál kellett javítani, gondolod, hogy a szerelők leválasztó trafóval járkáltak? Úgy dugd a hálózati csatlakozót a hálózatba, hogy a nulla legyen a sasszin, és egykézzel piszkálódhatsz benne. Ha forrasztani kell, akkor Húzd ki.
(#) mineral válasza pucuka hozzászólására (») Máj 23, 2019 / 1
 
"Ha szerencséd van a csőből kivezető lábak csak egyszerűen kijöttek a cső foglalat lábából, ha mind ép." Igen ez történt. Nem estem neki. Nem is feszegettem. Két finom mozdulattal így kijöttek a vezetékek. Megvan mind.
(#) Szasza9668 hozzászólása Jún 1, 2019 /
 
Sziasztok!

Ez nem tudom mennyire retró de szeretném működésre bírni!

Valamikor a gyermek koromban volt ez sláger. Elvileg dc 3V a működtető feszültség ami annyiban problémás, hogy az elem tartó rész sérült. Menne ez 5vdc feszültségről? Esetleg bele dobok egy ellenállást amin esik egy kis feszültség.
A másik gondom a kommunikációra kijelölt csatiknak nincs megy az eredeti kábele és nem tudom mennyire számít a polaritás. Bármilyen ötlet jól jönne. A legjobb egy kapcsolási rajz lenne.

Köszönöm!
(#) pucuka válasza Szasza9668 hozzászólására (») Jún 1, 2019 /
 
Menne, semmi szükség ellenállásra.
(#) em válasza Szasza9668 hozzászólására (») Jún 1, 2019 /
 
A két készülék egyforma belül, felemelt kagylóval a hallgató és mikrofon sorba van kötve egymással és a teleppel és megy a kinti csatlakozóra. A másik készülékkel úgy kell összekötni, hogy a telep feszültségek polaritáshelyesen összeadódnak.
Próbáld ki, ha nincs vagy alig van hang (telepek szembe kapcsolódtak) akkor cseréld meg a két vezetéket.
Lerakva a kagylót a zümmerre jut a bejövő vonal, és kell lennie még egy nyomógombnak, mely a telepet kapcsolja a vonalra csengetéshez.
3V helyett jó az 5V, de csengetésnél csak röviden nyomd, nehogy a zümmer károsodjon.
(#) Szasza9668 válasza em hozzászólására (») Jún 1, 2019 /
 
Köszi!

Értem! Nos a gyerekeknek akarom össze hekkelni. Van feles 18650 cellám meg töltő hozzá. Így szerintem teszek bele ellenállást, ha ráhasalnak a gombra akkor ne legyen probéma.

Köszi mindenkinek!
(#) tiko77 válasza hobbyjani hozzászólására (») Jún 3, 2019 / 5
 
Üdvözlet mindenkinek!
Nem adtam fel a 230A-t csak egy ideig nem volt időm foglalkozni vele, sajnos még mindig nincs kész, viszont a hétvégén haladtam egy kicsit. Kaptam ajándékba egy rádiót ami tulajdonképpen egy 230A dobozban lévő Orion 325. Sajnos az ajándék doboz két lábán találtam szú nyomokat, már régiek lehetnek, valószínűleg nincs benne bogár. A dobozt is alaposan átnéztem az sértetlen, a két lábat viszont leszereltem. Igazából ami lényeg volt a szövet, jobb állapotú mint az én eredetim ezért kivettem, és letakarítottam. Egy kis praktika, a víz feloldja a szövet ragasztását és elég nehéz úgy rögzíteni a szövetet hogy száradás utána a hangszóró helyénél is feszes legyen. Elsőre kézzel óvatosan beállítottam, hagytam megszáradni majd másodszorra csak az alsó részt újra bevizeztem, feszesre húztam és iratcsipesszel rögzítettem. Így száradás közben nem mozdult el a szövet, feszes maradt és nem is sérült.
A rádió a 230A-hoz szánt (egyébként 325-höz való) skálaüveggel jött viszont annyira egyben van a belseje hogy úgy döntöttem megmentem. Minden megvan hozzá a dobozt és a gombokat kivéve. Érdekelne akár felújítandó 325-ös doboz és gombok is ha esetleg akad valakinél a lomok között, a skálamutató is hiányzik de azt megoldom, ha nem lesz az sem baj.
Így viszont az eredeti skálaüveg került vissza, amennyire lehetett letakarítottam. Kapott rendes elkót, találtam pár megnyúlt ellenállást amit majd cserélek és több kondi is cserés lesz valószínűleg. Egyenlőre így állok most.
Ami még hiba hogy hosszabb állás után az UBL21 elég erősen felizzik egy másodperce, ezzel kell még valamit kezdenem. (videó)
https://www.youtube.com/watch?v=07OuOlIvTNQ
(#) granpa válasza tiko77 hozzászólására (») Jún 3, 2019 /
 
1 db. gombom van szerintem, azzal hozzájárulok, de a börzén láttam ilyen gombot. Mivel soros fűtésű az UBL, így csak egy soros NTK-val oldható meg a felizzás (ami a többi cső fűtését is lassítja).
(#) tiko77 válasza granpa hozzászólására (») Jún 4, 2019 /
 
Akkor a felizzás normális? A 239A -nál nem tűnt fel, de ha gyárilag ilyen akkor nem foglalkozom vele. Köszönöm a felajánlást, majd privátban kereslek ha kezd összeállni a dolog.
(#) Tomi94 válasza tiko77 hozzászólására (») Jún 4, 2019 /
 
Ennél nem tudom, szokásos-e, de az biztos, a lengyel ECL86-os az Unitra orsós magnókban mindig így indul, és e furcsa jelenség mellett is éveket lehúzott napi használatban. A VT rádiókban a Tungsram kivitel meg rossz esetben csak pár hónapig bírta begázosodás nélkül..
(#) gkari válasza tiko77 hozzászólására (») Jún 4, 2019 / 1
 
Az UBL 21 névleges fűtőfeszültsége: 55V. Üzemi állapotban mérd meg, hogy annyi-e (cca.10% még belefér)?
Következő: »»   511 / 577
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem