Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   692 / 961
(#) ötfelezős válasza oatis hozzászólására (») Máj 16, 2019 /
 
Ja. A volt magyar szabványban, hat másfeles vagy öt kétésfeles. De egyéb feltételek teljesülése mellett, könyökök száma, hossz. Jó irányelv ez. Ennél többet be lehet húzni szükség esetén. De tervezni csak szabványosan ajánlatos, vagy még lazábban. Az Élet úgyis belelép.
A hozzászólás módosítva: Máj 16, 2019
(#) sany válasza proba hozzászólására (») Máj 16, 2019 /
 
Ezért jó a külön áramkör módszer. Legtöbbször 3 vezeték elég.
(#) proba válasza oatis hozzászólására (») Máj 16, 2019 /
 
Ezen a környéken volt, már nem tudom hol találtam, de ott már nincs.
(#) kameleon2 válasza ronin75 hozzászólására (») Máj 16, 2019 /
 
Jól mondod. A villanyszerelés a téma. Csak szerettem volna megvilágítani, hogy attól még nem jó valami mert megszokta az ember, vagy mert régi. Vagy éppen lehet akár jó is, de a szabvány eljárt fölötte. A védőföldelés is ilyen. Lehet vitázni arról, hogy kell-e nekünk vagy sem, de azért nincs értelme, mert a szabványban szerepel, ergo a szaktársaknak, kollégáknak is érdemes magukat tartani hozzá, bármi is a privát véleményük erről.
(#) oatis válasza ötfelezős hozzászólására (») Máj 16, 2019 /
 
Köszönöm a válaszokat.
Lenne még egy kérdésem.
Adott egy konnektor a szoba fal külső oldalán. Szerettem volna külön körre tenni és nem a szoba körére. Járható-e az az út, hogy a fázist az elosztó szekrényből viszem el neki, a nullát és a földet pedig a szoba konnektor köréről.
Mennyire szabályos ez a megoldás, vagy ilyen megoldások nem alkalmazhatók?
Ugyan ez a helyzet a kültéri világítással is ezen a falszakaszon.
A hozzászólás módosítva: Máj 16, 2019
(#) KTobi válasza oatis hozzászólására (») Máj 16, 2019 /
 
Nem szabályos.
Háromfázisú rendszer esetén még elmegy, mert ott az áramok kioltják egymást és nem akar a nullán több folyni. Azonos fázis esetén csak akkor, ha a biztosítók névleges értékeinek összege nem haladja meg a nulla terhelhetőségét (földelését is).
Ha már húzod a drótot húzd be rendesen!
(#) sany válasza oatis hozzászólására (») Máj 16, 2019 /
 
Nem szabályos,ahogy írta KTobi előttem is. Ha nem akarsz vésni, akkor inkább kábelcsatornát használj!
A hozzászólás módosítva: Máj 16, 2019
(#) oatis válasza sany hozzászólására (») Máj 17, 2019 /
 
Ok, köszönöm. Sejtettem, ennek az apropóján kérdeztem a behúzható erek számát, mert 6 érrel nem tudom megoldani. Első ötletem is az volt, hogy a csőben többet húzom be ha bírok. Aztán lehet vésés lesz a vége...
(#) pucuka válasza kameleon2 hozzászólására (») Máj 17, 2019 /
 
Ezt az egyvezetékes (+Föld) rendszert ma is használják vidéki környezetben Amerikában (bár erről nem szabad beszélni ebben a topikban a fejléc szerint), mert megspórolnak egy vezetéket, ami az ottani nagy távolságoknál nem kevés.
(#) kameleon2 válasza pucuka hozzászólására (») Máj 17, 2019 /
 
Persze, de 110V-on használják a rendszert, ami nem mindegy. Mi jelenleg Magyarországon élünk, az itteni viszonyoknak és 0,4kV-os szabványoknak kell megfelelnünk. A többi tényleg az érdekességek témába tartozik.
(#) Ge Lee válasza kameleon2 hozzászólására (») Máj 17, 2019 /
 
Sosem értettem ezt a 230V-os dolgot. A 110V esetén valamivel nagyobb lenne a veszteség a konnektortól a trafóig, na bumm. Cserébe nagyon sok más egyszerűsödne.
(#) granpa válasza Ge Lee hozzászólására (») Máj 17, 2019 /
 
Azé' a veszteség I2, U meg nem.
A hozzászólás módosítva: Máj 17, 2019
(#) pucuka válasza Ge Lee hozzászólására (») Máj 17, 2019 /
 
Attól függ, mekkora a teljesítmény igényed. Ha csak egy, max két 25 W -os izzó, akkor megfelel a 110 V. De ha van mosógép, szárítógép, mosogatógép, klíma, akkor már nem. Ilyen esetre Amerikában is bejön a 220 V. (ipar, műhely, az más tészta)
(#) sany hozzászólása Máj 24, 2019 /
 
A közösségi oldalon olvastam, hogy egy elektromos gázkazánhoz 2 pólusú kismegszakítót kell alkalmazni. Tegyük fel, hogy jól van bekötve, akkor tényleg célszerű két pólusú kismegszakítót használni?
(#) Gombszem válasza Ge Lee hozzászólására (») Máj 25, 2019 /
 
Ugyanakkora áramnál a veszteség is ugyanannyi. De az átvitt teljesítmény négyszeres. Pont ezért álltak át 220, majd 230 V-ra. Még az a kicsi különbség is számít majdnem 5%-ot.
(#) Ge Lee válasza Gombszem hozzászólására (») Máj 25, 2019 1 / 1
 
És hova kell a négyszeres teljesítmény? Egy településen a lakások több mint 90%-ába nem kell, mert ott most sincs csak 1 fázis 16A. Sőt, ha várost nézünk, akkor ez inkább 99%. Ahova meg kell, ipaterületekre stb. oda lehet vinni akármekkora feszt a trafótól.
Nem hajlandó a szolgáltató lenyelni a plusz veszteséget, meg kiépíteni a vastagabb betápot, inkább szívatja a jónépet, szinte évente változnak miatta a szabványok, lassan 28 ér kell majd egyetlen fázis elvezetéséhez, ilyen-olyan földelés, fi relé meg a jó ég tudja még mi nem. Az összes kapcsolóüzemű táp egyszerűsödhetne meg olcsóbb lenne feleakkora feszültségről, villanymotornak úgyszintén mindegy hogy mekkora feszre van méretezve.
(#) Atis57 válasza Ge Lee hozzászólására (») Máj 25, 2019 /
 
Szia!

Én azért szoktam látni családi házakat 3X50A és 3X80A kismegszakitóval is.

De a panel épületekben is sok a 32A s kismegszakitó! általában a fele .
(#) Atis57 válasza sany hozzászólására (») Máj 25, 2019 /
 
Szia4

Igen kell a kétpólusú --mert "le kell választani" ..De a FI relé is kötelező !
(#) Gafly válasza Atis57 hozzászólására (») Máj 25, 2019 / 1
 
Azért ritkán látni "cirkót" fixen bekötve, kétpólusú kismegszakítóval szerelve.
Egyszer csináltam ilyet magamnak, szerintem a beüzemelő azóta is csapkodja térdét.
Gyakorlatban a kétpólusú leválasztás, 3mm-el: Villásdugó.
De nem értek hozzá.
(#) sany válasza Atis57 hozzászólására (») Máj 25, 2019 /
 
A FI relé világos. Korábban a gyakorlatokon soha nem raktunk kétpólusú kismegszakítót.
(#) kameleon2 válasza Gafly hozzászólására (») Máj 25, 2019 /
 
Ha a készülék villásdugóval szerelt, az a garancia elvesztését is vonhatja maga után, ha direktbe van kötve, mert nem lehet üzemszerűen eltávolítani a készüléket, mondjuk szervizelés, javítás céljából. Illetve vész esetén sem lenne eltávolítható a hálózatból.
(#) oatis hozzászólása Máj 25, 2019 /
 
Üdv! Egy újabb kérdés merült föl bennem. Az elosztó dobozba tehetek-e 3 db fi-relét egy darab 3 fázisú fi-relé helyett? Az oka a kérdésnek az, hogy nem szeretném ha valamelyik fázisra kötött körön szivárog az áram és a fi relé az egész házat le kapcsolná. Az elosztó doboz a nullázás után található. A doboz előtt 3db 16A-os kismegszakító és előtte a szolgáltató.
Előre is köszi!
(#) kameleon2 válasza oatis hozzászólására (») Máj 25, 2019 /
 
Ezt sok dolog dönti el szerintem. Ha van olyan fogyasztód - például 3 fázisú motor, aminek csak az egyik fázisát szakítod meg, az tönkremehet. Van anyagi természetű ok is, mert általában 3db egyfázisú FI relé drágább, mint 1db 3 fázisú. És persze az egyik legfontosabb szempont, hogy ha nulla- föld zárlat van, az kihat mind a három fázis terheléseire is.
(#) llax válasza kameleon2 hozzászólására (») Máj 25, 2019 /
 
3 fázisú motor nem fog leégni a külön-külön fi relék miatt. Esélye sem lesz rá
(#) oatis válasza llax hozzászólására (») Máj 25, 2019 /
 
Nem lesz rajta 3 fázisú motor az biztos. Ahol lesz az ettől a rendszertől (lakóház) el szeparálva van kiépítve közvetlenül az órától másik kismegszakítókon keresztül. Tehát ez kilőve. Anyagiakat nézve, valóban több, de ha a fi bedöglik, akkor szívhatom a fogam meg kereshetem a söprűnyelet, mert az egész házban nem lesz áram sehol. A hűtő-fagyasztónál sem. Emiatt szeretnék 1 háromfázisú helyett 3db egyfázisút tenni, csak nem tudom, hogy működő képes -e, mivel a nullák és a földek egy-egy külön sínben egyesítve lesznek.
(#) Kovidivi válasza oatis hozzászólására (») Máj 25, 2019 /
 
FI bedöglik? Ezek 20 évet simán bírnak. Ha bedöglik, akkor nem old le hiba esetén, ezért kell félévente/évente a teszt gombot megnyomni!
(#) oatis válasza Kovidivi hozzászólására (») Máj 25, 2019 /
 
Ok, akkor át fogalmazom. Egyik fázis szivárgása miatt lekapcsolja mindhármat. Ezt jó lenne elkerülni.
(#) llax válasza oatis hozzászólására (») Máj 25, 2019 / 1
 
A "tehetek-e" kérdésre a válasz: akár minden körre külön is, a maximális darabszámot legfeljebb a pénztárcád határozza meg.
(#) oatis válasza llax hozzászólására (») Máj 25, 2019 /
 
Köszönöm a segítséget!
(#) Bakman válasza oatis hozzászólására (») Máj 25, 2019 / 2
 
Lassabban! Három db. egy fázisú Fi-relé mellé a nullát is meg kell triplázni. Ilyen elosztásban nem lehet közös nulla.
Következő: »»   692 / 961
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem