Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangszórójavítás (otthon)
 
Témaindító: weasels, idő: Márc 18, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   96 / 119
(#) troby válasza tothbela hozzászólására (») Máj 22, 2019 /
 
Köszönöm a leírtakat, akkor szervizt fogok felkeresni.
(#) tothbela válasza troby hozzászólására (») Máj 22, 2019 /
 
Most néztem ezt a hangszórót. Ez az a kategória, ahol a kosár a mágnessel együtt nem nagy érték, tehát a szervíz sem fogja tekerni. A szervíz többnyire kivágja a lágy részeket, tehát pille, membrán a lengővel együtt repül. Ezeket mind újra cserélik. Viszont ennek az a feltétele, hogy kapjon a szervíz hangszóró alkatrészeket, mégpedig eredetit. Más esetben megint csak megváltoznak a hangszóró paraméterei. Vélhetően új hangszórót tesznek be a régi helyett. Na itt jön a csavar. Ha képes vagy kibontani egy hangsugárzóból a hangszórót, vissza is tudod szerelni. A szervíz a beszerelésért is felszámolja a költségeket, így hangszóró+munkadíj lesz a végső összeg. Ha szétnézel a neten, lehet hogy valamelyik forgalmazónál találsz cseredarabot. Itt érdemes mérlegelni, hogy szervíz, vagy magadnak szereled be. Persze pontos típus, gyári szám, meg talán fotó is legyen, mert legalább 3 félét találtam mint csere hangszóró. Gondolom egyik sem azonos pontosan.
(#) P_Laszlo válasza tothbela hozzászólására (») Máj 23, 2019 /
 
ehhez nincsenek eredeti alkatrészek. És a Szervizek bizony tényleg nem szoktak kifinomultabb hangszórójavításokba belekezdeni.

Egyébként maga a 200mm-es JBL hangszóró jól javítható, ha csak a lengőcséve sérült. Nem annyira lehetetlen feladat. Nap mint nap oldok meg hasonló problémákat én is.
(#) tothbela válasza P_Laszlo hozzászólására (») Máj 23, 2019 /
 
Szia!
Az új hangszóró ára 25k felett van, pontosabban még erre jön a szállítási díj. Ami zavart okoz bennem, hogy van ahol üvegszál erősítésű membránt írnak, van ahol polipropilént. Nem értek a hangszórókhoz, de nem hiszem hogy ugyanúgy szólna mind a kettő. Bár nem az enyém a hangszóró, de szívem szerint mind a kettőt javíttatanám. Gondolom nem nekem kell megindokolnom, de ha párban volt használva, a másik is kaphatott egy kis színt.
(#) troby válasza tothbela hozzászólására (») Máj 23, 2019 /
 
Köszönöm, hogy ránéztél, nem párban volt csak egy hangfalat vettem nagyon olcsón 6000Ft ért.
Magam szereltem ki úgy gondolom elég ügyes vagyok ilyenekhez. a membrán rögzítés elég gyenge ragasztóval volt rögzítve fel is jött a kosárról. még a pille ragasztását kell megoldani és akkor ki tudom venni belőle. Ebay en nagyon drága a hangszóró, tekercset láttam már olcsóbban de a gyári javítás is viszonylag drága lenne így magam próbálkozom ezzel.
(#) tothbela válasza troby hozzászólására (») Máj 23, 2019 /
 
Ha csak hobbiról van szó, akkor írok trükköket.
(#) troby válasza tothbela hozzászólására (») Máj 23, 2019 /
 
Csak hobbi, nem tervezem ezzel foglalkozni ha nem jön össze akkor így jártam.
(#) P_Laszlo válasza troby hozzászólására (») Máj 23, 2019 /
 
Biztos, hogy nem jön össze. A gyári módszerrel készült lengőcsévét, másképp nem lehet reprodukálni. De mivel csak egy darab van, nem fog feltűnni, hogy a párja másképp szólhatott.
(#) P_Laszlo válasza tothbela hozzászólására (») Máj 23, 2019 /
 
Ez azért lehet, mert két verzió is volt, és picit félre is olvastad. Sima 28 és 28 1L. A simánál PP bevonatot említ, nem PP membránt, az 1L-nél szőtt üvegszál, nem szálerősített. Nyilván nem ér 25000,-et a hangszóró, amikor 4-5-ért megjavítható.
A hozzászólás módosítva: Máj 23, 2019
(#) P_Laszlo válasza troby hozzászólására (») Máj 23, 2019 /
 
Ha még lehet (és eljutsz odáig a kiszerelésben), mérd meg a lengőcséve fizikai méreteit (tized mm pontossággal), hátha épp, véletlenül, találok hasonlót. Ha igen, szívesen odaadom.
(#) troby válasza P_Laszlo hozzászólására (») Máj 23, 2019 /
 
Köszönöm, lassan bittos eljutok odáig, nem nagyon igyekszem vele mert szükségem nincs rá csak kíváncsiságból nekiálltam.
(#) tothbela válasza P_Laszlo hozzászólására (») Máj 23, 2019 /
 
Köszönöm. Valószínűleg így olvastam. Viszont valóban sok a 25000.
(#) msteve válasza troby hozzászólására (») Máj 23, 2019 /
 
Ha megakadtál vele akkor hozd el és megjavitjuk.
Nálunk ez rutin munka.
A lengőtekercset ne! szereld ki külön!
Jobban fog hasonlitani a javitott hsz.paraméterei a gyárira ha csak a huzal van lecserélve,és nincs megbontva a gyári tekercs-membrán ragasztás...
(#) P_Laszlo válasza msteve hozzászólására (») Máj 24, 2019 /
 
Az ötlet szép lenne, de sajnos nem helytálló. Nem fog hasonlítani a gyárira, ha nem azzal megegyező huzallal, és technológiával készül a lengőcséve. A mérések legalábbis ezt mutatják. Még a legalapvetőbbek is.

Illetve, az ötlet azért is problémás, mert ha már a lengőcséve sérült, az többnyire azért történhetett, mert túl magas hőmérsékletű lett, túl hosszú időre. És ettől a hőhatástól sérül a membránhoz kötő ragasztás is, amit nem biztos, hogy érdemes megtartani.

A lengőcséve-lengőrendszer ragasztása sokkal könnyebben reprodukálható, mint maga a tekercselés, a problémák inkább, jellemzően ott kezdődnek, egy átlagos hangszórójavításnál.

Szóval jobban járna egy eredetihez hasonló lengőcsévével, amit a régi helyére ragaszt be.

Bár, itt, most, nem hiszem, hogy ez a szintű igényesség lenne a legfontosabb, egy olcsón szerzett, egy darabos hangsugárzó kísérleti megjavításánál.
A hozzászólás módosítva: Máj 24, 2019
(#) P_Laszlo válasza tothbela hozzászólására (») Máj 24, 2019 /
 
Hát persze. Minden gyári pótalkatrész, a képességeihez mérten, irreális összegekre szokott beárazódni, mivel általában ugyanolyat nehéz találni a helyére. Aztán, ha valaki nem tud jobb megoldást, megveszi 25k-ért azt a hangszórót, és boldogan hallgatja tovább.

(#) troby
Rendben. Ha úgy alakul, szólj nyugodtan. Rengeteg, JBL-ekhez is használt lengőcséve áll a polcon. Nem fogom érezni a hiányát.
(#) tothbela válasza P_Laszlo hozzászólására (») Máj 24, 2019 /
 
A javítás vélhetően mindig paraméter változással jár, kérdés hogy mekkorával. Pár ezer javított és megmért hangszóró után nyilván már van tapasztalatod arról, mik a kritikus pontok. Az amatőr már annak is örül, ha nem sokkal növekszik a mozgó részek össztömege. Ha egy egyrétegű, élére tekert lapos alu fazonhuzallal készült az eredeti lengő, azt úgy vélem reménytelen házi körülmények között reprodukálni. Csak hát a szervíz sem vállalja. Marad az új vásárlása, aztán a hibással meg lehet barkácsolni. Legfeljebb nem jön össze. Sikeres műtét után lesz valami, ami talán jó lesz valamire. Hifihez szerintem nem szabad, de létezik olyan kategória, ahol belefér a gányolás. Még a házilag tekercselés is.
(#) msteve válasza P_Laszlo hozzászólására (») Máj 24, 2019 /
 
Azt ne mondd hogy ha én csak a huzalt cserélem újra,az jobban befolyásoja a hangot mint amikor te kiveszed a komplett lengőtekercset úgy,hogy megbontod membrán-pille-lengőhordozó ragasztását,és egy teljesen más anyagra tekercseled a huzalt...!
A hozzászólás módosítva: Máj 24, 2019
(#) Zsarka válasza tothbela hozzászólására (») Máj 25, 2019 /
 
Kellemes hétvégét , jó estét!Ha már megemlítetted .. hol lehet ilyen lapos 6 szögű vagy egyéb keresztmetszetű huzalokhoz hozzájutni. Amúgy hallottam hangszórót áttekerve újra összerakva sokkal jobban szólni mint újkorában. Köszönöm a válaszokat .
(#) tothbela válasza Zsarka hozzászólására (») Máj 25, 2019 /
 
Sajnos nem tudom hol.
Nekem is vannak, voltak olyan hangszóróim, amik gyári állapotban nem jók semmire, viszont átalakítva éppen alkalmasak a feladatra. Természetesen igazi nagy ágyúkon csak rontani lehet. Csak sajnos elég kevés tapasztalatom van ahhoz, hogy meg tudjam jósolni egy hangszóró javítás utáni paramétereit.
(#) P_Laszlo válasza msteve hozzászólására (») Máj 27, 2019 /
 
Sajnos. Az általad említett módszernél az indukció is sérül. Illetve ezek a csévetestek egyszer használhatók fel. Főleg egy megégés után. De az előbb is pont ezt írtam.
Én az eredetivel megegyező csévetestet használok, van a régi és új bevonattal is. És a huzal + tekercselés is a nagy gyártóknál használt megoldást követi. Enélkül nincs is értelme. De nekem egy kicsit több lehetőségem van, mert alapvetően hangszórót gyártok.
(#) P_Laszlo válasza tothbela hozzászólására (») Máj 27, 2019 /
 
Hát persze. Egyébként nincs semmi baj, ha változik a hangszóró, de a javítás egyébként jó, és nem lesznek rosszabbak a tulajdonságai. Ilyenkor párban, mindkét oldalt egyformán kell megcsinálni, és hozzá lehet igazítani a hangváltót a változásokhoz. Valószínűleg jobb is lesz, mint eredetileg, mert a legritkább esetben van a gyári állapotú hangsugárzóknak korrekt hangváltója. De ehhez már egy kicsit nagyobb felkészültség kell, a mérés-hangváltótervezés, egy-két embernek megy jól Magyarországon.
(#) msteve válasza P_Laszlo hozzászólására (») Máj 28, 2019 /
 
Nem értem mi az hogy sérül az indukció,és azt sem miért egyszer használatosak a csévetestek.Ezek szerint neked van -50,-60,-75,-80,-100,-120 mikronos alu,kapton,üvegszálas,bakelit,legalább ötféle papir alapanyagod mindegyik méretből...mert akkor vennék belőlük
Mutathatnál néhány fotót amin az általad készitett hangszórók vannak,kiváncsi lennék rá hogyan is néznek ki...Én is megmutatom az enyémet
Ezen minden saját készités...
A hozzászólás módosítva: Máj 28, 2019
(#) msteve válasza Zsarka hozzászólására (») Máj 29, 2019 / 2
 
Ha vársz egy-két hónapot,akkor lesz alu fazonhuzal.
Màr a prés működik,most készül a lakkozó gép...

image.jpg
    
(#) P_Laszlo válasza msteve hozzászólására (») Máj 29, 2019 /
 
Nem baj, ha nem érted.
Egyébként szép, futurisztikus. Nyilván ez minden, amit el lehet mondani. Ránézésre csak a lengőrendszer hibái látszanak még, és a fura T-S arány.
Az enyémek ismertek.
Ezeknél az anyagoknál nem um a mértékegység.
(#) P_Laszlo válasza Zsarka hozzászólására (») Máj 29, 2019 /
 
Nyilván nem ettől lesz jó egy hangszóró, legfeljebb hangosabb. Meg rá lehet írni, hogy hatszöggessel készült (Morel).
A hozzászólás módosítva: Máj 29, 2019
(#) tdi75 hozzászólása Máj 29, 2019 /
 
Elkészült két szösszenet szélezése.
Eredeti 25 centis alu öntvénykosaras Videoton
(#) P_Laszlo válasza tdi75 hozzászólására (») Máj 29, 2019 /
 
A porvédő régen nem így volt odaragasztva. Meg a habszél ugye nem lehet eredeti, legfeljebb fehérvári.
(#) msteve válasza P_Laszlo hozzászólására (») Máj 29, 2019 / 3
 
Azért próbáld meg elmagyarázni...lassan,hátha úgy felfogom
Mert hogy ha én az erdeti hordozóra tekerek,az nem jó,te mindent cserélsz,tönkre teszel egy gyári ragasztást,ami ráadásul a legkritikusabb,az jó lesz
Minden rossz amit más csinál,csak az a jó ami a tied...
De soha nem mutatsz konkrétumot.Az elmélet kevés ha a gyakorlat nem támaszja alá
(#) tdi75 válasza P_Laszlo hozzászólására (») Máj 29, 2019 /
 
Szia! Ne viccelj már. Én szedtem le a porvédőt először. Ha tudsz akkor kérlek mutass egy képet hogy milyennek kellene vagy kellett volna lennie. Más. Az hogy nem kapok eredeti habszélet hozzá talán nem is baj. Lehet hogy nem vennék meg egy közel 30 éves habszélet. Most ezeket kapni a Videotonokhoz. Több forrást is átfutottam, de sajna mindenkinél csak ezek voltak.
(#) msteve válasza tdi75 hozzászólására (») Máj 29, 2019 /
 
Volt ilyen normál porvédővel is,és inverzzel is...
Következő: »»   96 / 119
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem