Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Továbbtanulási tapasztalatok, tanácsok
Lapozás: OK   4 / 4
(#) elektros90 hozzászólása Máj 1, 2013 /
 
Sziasztok az éven készülök befejezni a BSc képzést elektronika szakon a kassai műszakin.
Szívesen folytatnám az MSc vel Magyarországon. Nálunk amivel folytatni lehet az az infoelektronika szak.

A 4 szemeszter alatt ezek vannak a tantervben a teljesség igénye nélkül:

Optoelek.
Digit. jelfeldolgozás
Alkalmazott matematika
DSProcesszorok
FPGA
Digitalis képfeldolgozás és kódolás
Kriptográfia
Orvosi elektronika

Ezek és ehez hasonlók érdekelnek is engem. Magyarország melyik egyetemén folytathatnám esetleg valami hasonlóval?

Köszönöm a válaszotokat előre is.
(#) elektros90 hozzászólása Szept 25, 2013 /
 
Sziasztok! Szeretnék megérdeklődni pár dolgot BME villamosmérnök MSc. hallgatótól. Van itt olyan valaki? Ha esetleg lenne, írjál rám légyszives privátban.
Előre is köszönöm!
(#) Busz hozzászólása Feb 22, 2014 /
 
Hűtő-, klíma- szerelőnek megéri manapság tanulni?

Mert hiába ismerem én a hűtőköröket, gázokat hogyha a modern elektronika hibákkal nem tudnék mit kezdeni... mert ahhoz megint egy más végzettség is kellene.

Mert ha nem gázhiányos a gép és nem telepíteni kell akkor döglött elektronikákat hogyan javítom meg?
(#) kadarist válasza Busz hozzászólására (») Feb 22, 2014 /
 
Szia!
Úgy javítod, hogy kicseréled a komplett panelt. Ugye nem gondolod, hogy a klímások elektronikai szakemberek. Ha meg villanyszerelési jellegű probléma van, azt meg persze egyszerű orvosolni, ahhoz nem kell elektronikai szakképzettség.
A hozzászólás módosítva: Feb 22, 2014
(#) storm hozzászólása Jan 12, 2015 /
 
Sziasztok!
Jelenleg gyengeáramú elektronikát tanulok, de szeretnék erősáramú képzést is szeretni. Kérdésem, hogy melyik érné meg jobban a jelenlegi képzésem mellé, a villanyszerelő vagy az erősáramú technikus? Illetve mi a fő különbség a villanyszerelő illetve az erősáramú technikus között? Esetleg ha valakinek van valami jó javaslata egyetemen és főiskolán kívül, azt is szivesen meghallgatom.
(#) pjg válasza storm hozzászólására (») Jan 12, 2015 /
 
Én erősáramú villamosenergia ipari technikus (is) vagyok. Erőművek, elosztó központok, távvezetékek. Ebből nem nagyon lehet megélni. A villanyszerelő az építőipar rabszolgája. Legalul. Ha ma kezdeném , asztalos, burkoló, ács, fűtésszerelő lennék.
(#) storm válasza pjg hozzászólására (») Jan 12, 2015 /
 
De ha ezen a pályán belül maradunk, akkor mit érdemes tanulni?
(#) Kovidivi válasza pjg hozzászólására (») Jan 12, 2015 /
 
Ezt érdekes olvasni. Én lassan 26 leszek, és még nem tudom, mi leszek, ha nagy leszek... Egyetem nem lesz befejezve, ez biztos. Érettségi van. Elektronikai tudás van valamennyi (szavakban nem nagyon lehet kifejezni, mennyi), egy kis programozói tudás, de hogy ebből mi legyen? Jó lenne hardver-szoftver fejlesztéssel foglalkozni, de oda diplomás embereket keresnek. Szerintem megpróbálok hasonló munkakörben elhelyezkedni, aztán hátha lehet felfelé lépkedni...
(#) Ricsi89 válasza Kovidivi hozzászólására (») Jan 12, 2015 /
 
Én szerencsére még épp időben, de elvégeztem egy szakmát, így nem csak egy érettségivel vágtam neki a világnak. Sajnos ennyi idősen szakmát maximum felnőttképzésben lehet tanulni, amiben meg nincs nagy választék. Egy érettségivel meg manapság az ember kitörölheti a fenekét. Hiába a tudás, ha nincs róla papír.
(#) Kovidivi válasza Ricsi89 hozzászólására (») Jan 12, 2015 /
 
A felnőttképzés sem olyan egyszerű. Nézegettem szakképzéseket, de nem volt semmi értelmes. Ami fél év, egy év alatt elvégezhető, az sem biztos, hogy szakmát ad, csak egy papírt, hogy elvégezted a tanfolyamot. Jó, ennyi idő alatt nem is nagyon lehet semmit rendesen megtanulni. Van a CNC kezelő, de azt nem szeretném... A Bécsi Siemens-nél nézelődök, de annyi féle munka van, nem látom át, hogy melyik részen tudnám magam bevetni úgy, hogy hasznos is legyek, de ne is legyen futószalag munka, és ne is a vállamon legyen az egész cég sorsa. Szerintem ha elkezdek ott melózni, akkor fogom csak igazán átlátni a belső felépítést, és hogy milyen részlegre lehetne elmenni.
(#) Ricsi89 válasza Kovidivi hozzászólására (») Jan 12, 2015 /
 
Én még szerencsére nappali tagozaton meg tudtam csinálni a szakmát. Így rendesen megtanították, nem gyorstalpalón, ahol pár hónap alatt csinálják végig az egészet. Sajnos egy érettségivel nem biztos, hogy szakmunkára felvesznek, sőt. Inkább csak gép mellé szalagra. Onnan meg feljutni nem egyszerű.
(#) storm válasza Kovidivi hozzászólására (») Jan 12, 2015 /
 
De akkor szakmán belül mégis merre érdemes elindulni?
(#) Bakman válasza storm hozzászólására (») Jan 12, 2015 /
 
Elektronikai műszerész + villanyszerelő. Szerintem. Ma már vannak olyan elvárások, amelyeket egy villanyszerelő nem tud teljes egészében kielégíteni. Jól jön néha egy kis programozni tudás is. Pl. ház villamosítása + fűtésvezérlés. Utóbbinak sok villanyszerelő neki sem áll. Vagy adódik egy kis UTP kábelhúzás, azt még megcsinálják, de hogy a végére RJ-45 -ös csati, csak megemelik a kezüket vagy huzogatják a vállukat. Persze a villanyszereléshez hozzátartozik annak minden nyűgje is, a falvéséstől kezdve. pjg hozzászólását is megértem, mert ha az ember kicsit is hagyja magát, valóban rabszolga és valóban az utolsó.
A hozzászólás módosítva: Jan 12, 2015
(#) Bakman válasza storm hozzászólására (») Jan 12, 2015 / 1
 
A lényeget le sem írtam. Olyan szakmát tanulj, amit szívvel lélekket tudsz csinálni, különben megette a fene. Ha így lesz, élve egy kabarérészlettel, körbe adnak, mint a békepipát. Ugyanakkor vedd figyelembe a piaci igényeket is. Egy erősáramú technikus munkaköre sokkal behatároltabb, mint egy elektronikai műszerészé. Talán a kettő között helyezkedik el a villanyszerelő. Ami még fontos, az a nyelvtudás. Angollal NAGYON jól lehet boldogulni hazánkban és tőlünk kicsit nyugatabbra is. Nekem nincs papírom róla, de a munkaadóknak mindig is tetszett, hogy tudok angolul, vannak villanyszerelői és programozói ismereteim az elektronikai műszerész szakma mellett. Képzelj el egy frekvenciaváltót, aminek csak angol használati utasítása van. Azt kell programozni, bekötni, netalán külső eszközökkel vezérelni is.

Nem mondom, nekem is kellett pár év, mire találtam jó munkahelyet, de amit most csinálok, igényli minden tapasztalatom. Mindamellett, hogy időnként a falra tudnék mászni, szeretem csinálni.

Ha csak pl. villanyszerelőként igényes vagy a munkádra, nem fog felkopni az állad. Én így látom a helyzetet.
(#) Abukodonozo hozzászólása Dec 30, 2015 /
 
Sziasztok!

A pályaválasztás hevében azzal szembesültem, hogy hazámban (erdélyi vagyok) egyszerűen nincs hangtechnikus/hangmérnök képzés. A kérdezősködésből arra jöttem rá, hogy nálunk akik ebben a környezetben helyezkedtek el, azok vagy elektromérnökit végeztek vagy önmagukat képezték saját erőből. Tekintve, hogy sok magyarországi fórumtárs van az oldalon (egyesek talán ebben a szakmában is dolgoznak), abban reménykedtem, hogy talán lesz olyan aki segít eligazodni.

Sok fórumon szétnéztem és ha jól értettem Magyarországon vannak közvetlenül erre szakosodott intézmények, de a vélemények megoszlanak. Van aki az OKJ-s kurzusokat ajánlja, mások a SET School-t. Terveim egyike az, hogy ezt szeretném tovább tanulni, kérdésem az hogy van-e akárkinek ezekhez, vagy akár más oktatásügyi intézményekhez fűződő tapasztalata? Megéri-e ezt tanulni, milyen az oktatás stb.?

Köszönöm a segítséget!
(#) steelbird válasza Abukodonozo hozzászólására (») Dec 30, 2015 /
 
Szia.
Az OKJ -st szerintem inkább kerüld, az amolyan "gyorstalpaló". Ehhez a szakmához pedig nagyon sok gyakorlat és mélyreható elméleti tudás kell. Az OKJ -s papírral sok helyen csak egy jót röhögnek majd rajtad.
A SET School viszonylag új, nincs róla infóm, azt tudom, hogy az Oktopus Multimédia Intézetnél komoly képzés folyik (az ára is komoly), meg a Hangoktatas.hu is tart jó előadásokat. Ez utóbbinál úgy tudom, előadásonként van megszabva az ár, valahol 8 ezer és 50 ezer között.
Nem olcsó "iskola" és szakma, az biztos.
Azt, hogy megéri -e -és hogy NEKED megéri -e, azt csak te tudod eldönteni. Az biztos, hogy rengeteget kell és lehet tanulni ezen a pályán, anatómiától kezdve a fizikán át az elektromosságig.
A hozzászólás módosítva: Dec 30, 2015
(#) kope20 válasza Abukodonozo hozzászólására (») Dec 31, 2015 /
 
Én 2000-ben érettségiztem, és akkor az egyik osztálytársam a Magyar Rádióhoz ment egy hangtechnikusi képzésre. Hétvégente volt és 1 évig tartott és nem volt olcsó. És a srác utána soha nem dolgozott hangtechnikusként (azóta sem).
Az alábbi cikk szerint: "Becslések szerint Magyarországon, a hangtechnika területén dolgozók létszáma mintegy tízezer fő, és az elmúlt 20 évben körülbelül kettőezren szereztek hangtechnikai tárgyú szakképesítést. Munkaerőpiaci felmérések szerint viszont egy évben az országban körülbelül 70 hangtechnikus tud elhelyezkedni."

CIKK

Egy biztos, szép szakma, de nem tudom mennyire lehet benne elhelyezkedni.

Anno mikor továbbtanultam (szintén 2000) a Kandón (ma Óbudai Egyetem) volt olyan szakirány, ahol stúdiótechnikát oktattak. Én inkább ilyesmit javasolnék, mert szakiránytól függetlenül villamosmérnök leszel és sokkal nagyobb eséllyel tudsz elhelyezkedni, ha a hangtechnika terén mégsem sikerülne. Ma is van ilyen:
Képzés-link
És nem utolsó sorban van államilag finanszírozott képzés, szemben pl. a SET School 300.000 Ft/ félév díjával.
A hozzászólás módosítva: Dec 31, 2015
(#) Massawa válasza kope20 hozzászólására (») Dec 31, 2015 /
 
Ugy látszik nem sok dolog változott ezen a téren. Valamikor is ebbe a szakmába bele kellett nöni vagy pottyanni. Ez igy volt a höskorban is, kábelekkel, erösitökkel, szalagokkal vagy zenével kezdtük, közben tanultunk - ki mit - elektronikát, zenét (optimális esetben mind a kettöt) és csak keveseknek adatott meg, hogy a keveröpult mögé került ( az gyakran az egyén izlésén is mulik - amit igen nehéz tanulni vagy változtatni). Sajnos többen ott sem birták ki, mert az lehet elképesztöen kimeritö munka. Gyakorlatilag mindegy, hogy rádioban, hangstudioban, vagy szinpadon dolgozik az ember - rendszertelen munka, tele stresszel és önfeláldozással. Sajnos sok hajdani kollégám tünt el a veszejtöben. Nagyon kell szeretni a munkát, ha az ember hosszu éveket kiván itt eltölteni.
(#) steelbird válasza Massawa hozzászólására (») Dec 31, 2015 /
 
Idézet:
„Nagyon kell szeretni a munkát, ha az ember hosszu éveket kiván itt eltölteni.”
Meg érteni sem árt hozzá, mert egyébként rövid időn belül a kutya sem keresi majd az illetőt.
(#) Massawa válasza steelbird hozzászólására (») Dec 31, 2015 /
 
Nekem mondod? Több mint 25 évig csináltam - szerte a világban. , és még mindig akadt uj dolog amit tanulni kellett. ( érdekes modon ismereteink átadására alig volt igény, mi meg lassan kiöregedtünk a munkából.)
(#) Dani494 válasza storm hozzászólására (») Jan 3, 2016 /
 
Hello,

nem tudom még aktuális-e a kérdésed, de én az erősáramú technikusi képzést javaslom. Szerintem az egyik legnagyobb különbség a villanyszerelőihez képest, hogy a technikusiban több elméletet kell tudnod. Persze a villanyszerelő is tudhatja azt, amit a technikus, de a képzésben nem fektetnek akkora súlyt az elméletre.

Azonkívül a technikusnak illik tudnia azt amit a villanyszerelőnek is, de fordítva már nincs így. Az erősáramú elektrotechnikai technikusi egy nagyon jó kiinduló alap, mert onnan több lehetőséged van kiválasztani a neked tetsző szakirányt. A mi képzésünkben volt PLC programozás, áramkör tervezés, villanyszerelés, épületvillamosság, ökotrofológia, szigetelési ellenállás mérés, EPH-sín kiépítés, villámvédelem. Szóval erős és gyengeáram egyaránt. A papír csak egy dolog, attól függ a szakmai előmeneteled, hogy mennyire érdekelnek a dolgok. Képes vagy-e tanulni a hibáidból, hallgatsz-e a tapasztaltabb tanácsára, és ami a legfontosabb: legyen mindig kérdésed.


Más tapasztalataim:
tavaly szeptemberben levelezőn kezdtem el a villamosmérnöki képzést a győri Széchenyi István Egyetemen. A tanulmányi felelősnek feltett bármilyen kérdésedre átlag 3 hét kellett hogy válaszoljon rá. Öt tárgy volt amire az elméleti felkészülésen túl sokat kellett gyakorolni is, hogy kellő mértékben elsajátítsd az ott leírtakat. Ha minden szabadidődet a tanulásra fordítod( munka mellett) és korábban kelsz, akkor sem lesz feleannyi időd mint annak a nappalisnak aki gyakorlatilag az egész napját tanulásra fordíthatja. Ezért be is fejeztem levelezőn a képzést. Érdekel az anyag, szeretem is, de a levelező nem jött be.

Remélem tudtam segíteni.
(#) Gabor986 hozzászólása Jún 11, 2019 /
 
Sziasztok!

2. szakmát keresek és az elektronikai műszerész okj- képzésen gondolkozok ( Weiss Manfréd-ben), nem tudom jó szakma ez, milyen betölthető állás lehetőségei vannak egy szakmabelinek?
Lehet ezzel a szakkal okostelefon tablet szervízben elhelyezkedni?
(elektronikai technikust nem választanám mert az emelt szintű)

Előre is nagyon köszi.
(#) Ge Lee válasza Gabor986 hozzászólására (») Jún 11, 2019 /
 
Ez egy gyönyörű szakma, de ha pénzt is szeretnél keresni akkor valami másik szakmát keress, mert főleg vidéken ezt már a halott szakmák között jegyzik. Javítani már semmit nem kell mert fogyasztói társadalom lettünk, megvesszük->tönkremegy->kidobjuk. Építeni megint csak nem kell, mert olcsóbban megveszel mindent készen.
Vállalkozni csak akkor tudsz benne, ha valami olyan céggel van sok évre szóló kapcsolatod, ahol valami olyat tudsz a cégnek nyújtani amit senki más, és ezt busásan hajlandók is honorálni. Marad a nagyvárosok kisebb nagyobb cégeinél történő alkalmazás, de ott nem fognak túlfizetni.
Ma már a havi 400 nettó fizetés egyáltalán nem sok, lassan az átlagfizetés lesz annyi, és annyit kb. egy mérnök keres, ő is csak akkor, ha sikerül bekerülnie valami jó helyre. Vagy mész külföldre, de az szerintem nem élet, csak ha kimondottan oda vágyódsz, és ott alapítasz családot.
(#) Gabor986 hozzászólása Jún 12, 2019 /
 
És ha nekem a 180 nettó elég?
(#) ferci válasza Gabor986 hozzászólására (») Jún 12, 2019 /
 
Szerintem okj-s képzéssel max. ismereteket szerzel - egy leendő elektronikai műszerésznek azért nem ott kell kezdeni.
Az még csak papírt ad, ha sikerül levizsgáznod.
A hozzászólás módosítva: Jún 12, 2019
(#) Ge Lee válasza Gabor986 hozzászólására (») Jún 12, 2019 /
 
Akkor hajrá. Éhen nem halsz belőle, de ha fiatal vagy, gondolom szeretnél majd előbb utóbb saját lakást, stb. arra az nagyon kevés lesz. És ez a szakma eléggé szerteágazó, képtelenség belőle mindent megtanulni, több év is kevés rá. A 80-as években még akár a betanított műszerész dolog is működött, voltak típusok, típushibák, a gelkás már ránézésre megmondta a hibajelenségből hogy melyik alkatrészt kell kicserélni, vagy egyszerűen csak kicserélte az adott modult, amit aztán a szervizben megjavítottak. Ma ez már nem ilyen egyszerű, mert mire megtanulnád az egyiket addigra az elavul és már másik van, nem is igazán javítható stb.
(#) Gabor986 hozzászólása Jún 13, 2019 /
 
Egy elektronikai technikus tanfolyam jobb lenne?
A hozzászólás módosítva: Jún 14, 2019
Moderátor által szerkesztve
(#) (Felhasználó 110094) válasza Gabor986 hozzászólására (») Nov 1, 2019 /
 
Szia, sikerült találnod valamit? Ha jól látom a W.M.ban csak technikusi indul (mondjuk csak a februártól indulót látom), de azt nem szeretted volna. Érdekelne a tapasztalatod.
Más kedves fórumtárstól is szívesen vennék tanácsot, én is elektronikai műszerészetet tanulnék, mondjuk én nem biztos hogy dolgoznék is benne, legalább is másnak nem. Igazából az alapokat szeretném megszerezni, itthon szoktam apróságokat bütykölni de fájón érzem a biztos alapok hiányát. Jobb ötletem nincs minthogy egy ilyen gyorstalpalót elvégzek de ha valaki tud bármi mást, megoszthatná.
(#) sargarigo válasza (Felhasználó 110094) hozzászólására (») Nov 2, 2019 /
 
Nos, akkor én például egy "más kedves fórumtárs" lennék Hosszú lesz!

Elektronikai műszerész szakot végeztem középiskolában, akkor még volt külön szakmunkás és szakközép képzés. Ez négy éves volt nappalin. Adta az érettségit, és a szakmát is. Ez volt az az időszak, amikor a vérünkbe "belefolyt" a szakma. Ezzel egyidőben kezdett érdekelni a programozás is (basic, pascal, asm, később c, c++, most java). Erre jött két év technikus képzés, külön papírral. Utána elmentem rendszerfejlesztőnek, ez igazából csak papírt adott (OKJ, és szoftverkezelő papír). Aztán informatikus mérnök képzés főiskolán, ez már levelező. Ezt ugyan befejeztem, de nyelvismeret hiányában diplomám már nincs. Most leszek 40 éves ha Isten és a párt is úgy akarja. 21 éves koromtól vagyok munkában. A másológépek javításától a riasztórendszerek telepítésén át voltam lézerfejlesztő, modemjavító három műszakban, telepítettem internetet, most elektromos autókkal foglalkozom. Hobbiból fejlesztek arduinóra, és írok szimulátort java-ban.

Röviden a lényeg, hogy szerintem akinek van rá lehetősége, érdemes egy alap univerzális szakmát megszerezni, és amellett ami érdekel abba az irányba specializálódni. Így nincs megkötve a kezed hogy csak arra vagy jó amire papírt szereztél, hanem egy kicsit mindenre jó vagy, aztán ha valami éppen hiányzik, akkor majd hozzá tanulod. Azt mindenképpen ajánlanám, hogy egy középfokú angol nyelvvizsgát szerezz meg, sajnos ezt már jobban kérik mint a szakmát. Én rengeteg zsíros lehetőségtől estem el amiatt, hogy nincs angolom (vagy német, mindegy). Elektronikához általában elég szokott lenni ha értesz olvasni angolul, de felsőbb szintre már nem mehetsz vele, mert elvárás szokott lenni az angolul telefonálás képessége. Szoftverfejlesztéshez szintén kérik, de ha szerencséd van akkor oda még talán be lehet szivárogni anélkül is.

Tehát 70% szakma + 40% nyelvismeret. Ja, hogy az több mint 100%? Hát igen, ez az elvárás..
(#) Gafly válasza sargarigo hozzászólására (») Nov 2, 2019 /
 
Idézet:
„Azt mindenképpen ajánlanám, hogy egy középfokú angol nyelvvizsgát szerezz meg, sajnos ezt már jobban kérik mint a szakmát. Én rengeteg zsíros lehetőségtől estem el amiatt, hogy nincs angolom (vagy német, mindegy).”

Tökéletesen igaz.
Én mondjuk sarkalatosabban szoktam fogalmazni ("aki nem tud angolul, az dögöljön meg"), de a lényege ugyanaz.
Ja, és könnyebb fiatalon elkezdeni és megcsinálni. Öreg fejjel már nyögvenyelősebb...
Következő: »»   4 / 4
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem