Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Indukciós hevítő készítése
Lapozás: OK   54 / 62
(#) staci123 válasza spark2 hozzászólására (») Márc 19, 2019 /
 
Kedves Spark, hol tanácsolod a kondivásárlást?Amelyeket eddig használtam elég silányak...
(#) spark2 hozzászólása Márc 27, 2019 / 1
 
A kondik lehetőleg minél kisebb dielektromos vesztességgel rendelkezzenek, manapság ezt az MKP jelzésű kondik tudják a legjobban. Impulzustűrő kondiknak is hívják ezeket, angolul snubber kondinak.

A WIMA cég kondijai elég jók, MKP4 jelzéssel, a nagyobb feszültségűek MKP10 jelzéssel. Mostanában a Lomex-nél szoktam venni ezeket, szerintem ott a legolcsóbb, a többi bolthoz képest. Az eBay-t is szoktam nézni, de ott a kondik drágábbak, csak a tranzisztorok olcsók.

Eddig többnyire 47nF-os 250V-os kondikat használtam, 50kHz-en 50V effektív feszültségnél semmennyire sem melegedtek. Csak kell 200 db belőle egy 10µF kondenzátorbank elkészítéséhez. Mások ajánlják a 220nF-os kondikat, én még nem próbáltam, de valószinűleg azok sem melegednek még annyira, és kevesebb is elég belőle.
(#) staci123 válasza spark2 hozzászólására (») Márc 27, 2019 /
 
Köszönöm a kimeritö vàlaszodat, benézek a Lomexbe...
(#) harsanyl870810 hozzászólása Ápr 14, 2019 /
 
Sziasztok!
Lenne egy olyan kérdésem, hogy az ilyen melegítőkben a melegítő szàl miert csak pàr menetes? Oke, hogy adott mondjuk 24 voltos feszültség 10KHz-es frekvencián nagyobb áram képes àthaladni a tekercsen. Ami nagyobb fluxust és ezáltal nagyobb örvényáramot hoz létre a melegítendő vasban, de nagyobb menetszám esetén kisebb áramerősséggel ugyanakorra frekvenciàn ugyanakkora fluxus jön. Ezàltal az őrvényaram ugyan akkora. Ha nem jol gondolom vagy hiba van a következtetésemben kérlek javítsatok ki.
(#) ferci válasza harsanyl870810 hozzászólására (») Ápr 14, 2019 / 1
 
Szia!
A következtetésed nem rossz, de ez a téma sokkal meredekebb.
Relatíve nagy frekire könnyebb csinálni egy 3-6 menetes tekercset és kisebb méretben is ( de a uH a lényeges ), mint alacsony frekire sok menetest.
Aztán az sem mindegy, hogy felületi hevítést ( edzést ) akarsz csinálni nagy frekivel, vagy átmelegítést, netán olvasztást alacsonyabbal és nagy tömegű fémet.
A paralel vagy éppen soros kondenzátor se mindegy, mekkora lenne és milyen frekin - a kettő összefögg.
(#) Sanyesz5 hozzászólása Ápr 14, 2019 /
 
Üdv!

Egy olyan kérdésem lenne, hogy hevítőnek alkalmas lenne régi trafós ívhegesztő? Sajnos a teljesítményét nem tudom, úgy lett még 30 éve csináltatva, de ha odébb akarom rakni az két emberes dolog.
(#) harsanyl870810 válasza ferci hozzászólására (») Ápr 14, 2019 /
 
Igazából arra gondoltam, hogy az indukciós kazánoknál mirét használnak több KW-os teljesítményt, hogy átmelegítsenek egy "csövet" amibe a víz folyik, ha nagyobb menetszámmal ugyanazt az örvényáram nagysagot el tudnák érni. Csak kisebb áramfelvétel mellett.
(#) ferci válasza harsanyl870810 hozzászólására (») Ápr 14, 2019 / 1
 
Ez nem úgy működik.. ez egy rezgőkör végülis és rezonancián hatalmas körárammal, ami közel sincs a bevezetett áramerősséghez.
(#) harsanyl870810 válasza ferci hozzászólására (») Ápr 14, 2019 /
 
Valóban. De ha jol ertem a bevezetett áramerösség + a tekercs induktivitasa hatarozza meg a fluxust ami feszültseget indukal a csőbe ami miatt megindul az áram.
(#) ferci válasza harsanyl870810 hozzászólására (») Ápr 14, 2019 / 1
 
Nem.. itt egy rezgőkör van, ami egy tekercsből és egy kondenzátorból ( vagy csoportból ) áll és megtáplálod bizonyos frekvenciájú feszültséggel.
A tekercs belsjében pedig anyagtól függően alakulnak ki az örvényáramok, amik felhevítik azt.
(#) harsanyl870810 válasza ferci hozzászólására (») Ápr 14, 2019 /
 
Oh köszönöm szépen igy tisztàbb a kép mikor újra elolvastam az előző válaszod akkor esett le, hogy a rezgőkőr körarama indukál a melegítendő vasban feszültséget. És ha jól értem a köráram a josági tényezőtől függ. Vagyis a tekercs ellenálásanak nemárt nulla közeli lenni. Minnél jobban letisztázodik bennem ez az egész annál több a kérdésem xd. Másrészt mivel a felmelegített vasban áram folyik ezért az is indukál feszültséget, az hatással van a tekercs áramára. Vagy rosszul gondolom? Esetleg tudsz olyan leírast ahol részletessen le van írva, hogy is működik egy ilyen szerkezet?
(#) ferci válasza harsanyl870810 hozzászólására (») Ápr 14, 2019 /
 
Az a baj, hogy nem ismered a privát üzeneteket..
Ne bonyolódjál bele ennyire, hogy a "vasban áram folyik ezért az is indukál feszültséget, az hatással van a tekercs áramára", stb...
A vasban örvényáram folyik és erről ennyi elég.. persze hatással van, mert végülis egy rövidrezárt menet az a vas és képzeld el úgy is, hogy van egy nagyfrekis trafó primer pl. 5 menettel és szoros csatolásban van egy nagyon vastag 1 menetes rövidre zárt szekunderrel..
A hozzászólás módosítva: Ápr 14, 2019
(#) Mizse hozzászólása Jún 13, 2019 /
 
Sziasztok!

Meg szeretném kérdezni, hogy mi a véleményetek erről Bővebben: Link a gépezetről?
Videó a működéséről: Bővebben: Link.
Ha megvásárolom "össze rakom" utána kellene hangolni, vagy állítani valamit rajta?
Apró Réz/bronz forgács olvasztására hatásos/gazdaságos lehet? Vagy inkább gáz égővel próbálkozzak?

Lehetne használni pl. fogaskerék kéreg edzésére?
(#) ferci válasza Mizse hozzászólására (») Jún 13, 2019 /
 
Szia!

Kéregedzésre biztos jó.
Nem ártana, ha a videó szövegét meg tudnád érteni, ha olvasztani is szeretnél..
Hőszigetelt és vízhűtött tekercs is jobb lenne a leírás szerint is, különben nagyon meg fog égni...aztán a speciális tégely is szükséges.
"Munkavédelmileg" meg hm.....
(#) Mizse válasza ferci hozzászólására (») Jún 13, 2019 /
 
Sajnos angol tudásom nem a legjobb. Mire gondolsz pontosan?
Amit küldenek hozzá tégelyt és vízkeringetőt nem elegendő?
(#) ferci válasza Mizse hozzászólására (») Jún 13, 2019 /
 
Csupán az apróságokra gondoltam.. "műhelytitkokra", amiről beszél az ember..
A kellékeket nem néztem, bocs... elvileg elég, ha használod is- habár a víz hozzávezetést még tisztázd - hamar fel fog melegedni.
(#) Mizse válasza ferci hozzászólására (») Jún 13, 2019 /
 
Tanulmányozom még felirat bekapcsolva, fordítással. Nem tökéletes de talán rájövök a műhelytitkokra
Régebben sokat olvastam öntészetről. Ilyen alap dolgokkal tisztában vagyok, hogy forró fémbe hideg/vizes fémet nem teszünk. Meg szerintem gyorsabb lett volna a művelet, ha a réz darabokat amit bele rakott később azokat elő melegíti a tégely tetelyére helyezve. Meg ahogy észre vettem az öntő formát is szokás előmelegíteni.
(#) Mizse válasza Mizse hozzászólására (») Jún 13, 2019 /
 
Ezt a réz spirál tekercset lehet valamilyen képlet vagy ököl szabály alapján változtatni?
Gondolok itt arra, hogy ha egy keskenyebb de nagyobb átmérőjű fémet, fogaskereket szeretnék megedzeni akkor mi alapján kellene változtatni a tekercset? Nem nagyon értek a mágneses indukcióhoz de gondolom kisebb tekercsszámra lenne szükség és nem hatolna az anyag közepére.
(#) ferci válasza Mizse hozzászólására (») Jún 13, 2019 /
 
Elvileg itt van: segédprogramok, Induktivitás számoló III.
De nem lesz pontos, mert nem vékony drót és a "közepekkel" próbálj számolni.
1-2 uH nagyságrendben gondolkozz.
(#) Mizse válasza ferci hozzászólására (») Jún 13, 2019 /
 
Köszönöm a segítséged!
(#) ferci válasza Mizse hozzászólására (») Jún 13, 2019 /
 
Majd ha kezedben lesz, hasonlítsd a képlethez és saccold az "újabbat" ennek alapján....
(#) Mizse válasza ferci hozzászólására (») Jún 13, 2019 /
 
Igen én is így gondoltam, hogy a meglévőből lehet számolni és ahoz kell az újjat készíteni.

Még felmerült bennem pár kérdés: olvastam, hogy nem lehet fémet helyezni addig amig nincs stabil táp ellátás. Gondolom amit küldenek hozzá azzal nem lesz ilyen gond. Láttam olyan videót is ahol bele raknak egy fém rudat és elpukkan az ventillátor alatt valami. Ezeket az alkatrészeket gondolom lehet cserélni, nincs benne semmi komolyabb elektronika pl. mikro chip vagy mit programozni kell?
(#) Mizse válasza Mizse hozzászólására (») Jún 13, 2019 /
 
Ha kezembe lesz készítek róla videót, amit majd itt megosztok.
(#) ferci válasza Mizse hozzászólására (») Jún 13, 2019 /
 
Majd szétszeded annyira, hogy látszódjon, mennyire primitív vagy bonyolult éppen.
Általában vassal nem szabad indítani, mert akkor hirtelen vesz fel nagy áramot - rézre, alumíniumra nem kényes.
(#) spark2 válasza Mizse hozzászólására (») Júl 8, 2019 /
 
Szia!

Szerintem ez a sima MOSFET Royer kapcsolással működik, itt a fórumon még nevezik ezt a kapcsolást pimi9 néven is.

Látom adnak egy 48V 3000W tápot is, hát talán megér az egész cucc ennyit, a fene tudja, én inkább egy orosz inverteres hegesztőt vennék 24 ezer Ft-ért.

A hűtőbordákon vannak a MOSFET-ek. A rézcsőből olyan tekercset csinálsz, amilyet akarsz, mert a kapcsolás automatikusan beáll a rezonancia-frekvenciára. Ha túl kevés a menetszám, és nem indul be a rezgés, akkor szerencsésebb esetben a tápegység túláramvédelme működésbe lép. Szerencsétlenebb esetben az egyik MOSFET le fog égni, zárlatos lesz.

Egyedül az indukciós hevítéshez használatos kondenzátorok hiányoznak szerintem. A hűtőbordáknál található kondik szerintem nem fognak jól teljesíteni. Elméletileg hamar el fognak olvadni, de lehet hogy valójában nem sok hasznuk van (ha 1 - 2µF az értékük). Ilyen kis méretekben készítenek kondenzátorokat indukciós hevítéshez, de azok vízhűtésesek, és nagyon drágák. Tehát mindenképpen kell vásárolni egy csomó kondenzátort ehhez a készülékhez, ha kezdeni akarsz vele valamit.

Látom, adnak hozzá grafit tégelyt, azzal még nem próbálkoztam, arról most nem tudok mondani semmit.

Ja és igen, a munkavédelem: 48V tápfesznél a MOSFET Royer kb. 150V feszültséget csinál, ez a szinuszhullám csúcsfeszültsége, aminél kb. 100V átlagfeszültség jön ki. A biztonsági törpefeszültség pedig max 50V. A nagy frekvencia miatt érvényesül a szkinhatás (bőrhatás), vagyis áramütés esetén az áram az ember bőrében fog folyni, a belső szervekben nem tesz kárt, de a bőr sérülése is balesetnek számít. Persze a 100V viszonylag nem olyan nagy feszültség, és az áramütéshez az kell, hogy a tekercs két végéhez kell egyszerre hozzáérni, amit egy kis odafigyeléssel el lehet kerülni. Viszont elektromos alkatrész-boltokban kaphatóak üvegszövetből készült varnish-csövek, szigetelnek és hőállóak, érdemes ilyet húzni rá a rézcsőre szigetelésnek. Én már vettem pár ilyen csövet, remélem hamarosan ki tudom próbálni, és beválik.
(#) Sanyesz5 hozzászólása Júl 23, 2019 /
 
Sziasztok!

Egy olyan kérdésem lenne hogy a szabványos zvs drivernél mitől függ az hogy milyen fémeket hogy tud melegíteni? Értem ezalatt hogy a vasat rendben van ferromágneses, d pl réz? Ezüst?
Illetve a kapcsolásán, van egy induktivitás, annak az értéke mit befolyásol?

Köszönöm!
(#) ferci válasza Sanyesz5 hozzászólására (») Júl 23, 2019 /
 
Szia!
Erre nagyon sok válasz lehetne..- attól függ, mégis mit akarsz csinálni.
Pl. egy vékonyabb falú alu csövet sokkal jobban felmelegít, ami nagyjából passzol a hevítő tekercshez, -1 cm. Párszáz fokos is lehet.
Ha használsz hozzá vas "tartót", mint katalizátort, még jobban felmelegszik, alumíniumot meg is olvasztottam ilyen módon.
A réz inkább csak megég, pl. vékony drót, de az is geometria kérdése.
Ezüsttel nem játszottam.
Nyilván a tekercs induktivitást annyira nem viszik el, a kezdeti áram nem sokat változik.
(#) Sanyesz5 válasza ferci hozzászólására (») Júl 23, 2019 /
 
Köszönöm a segítséget, jelenleg rávettem magam hogy építek egy zvs kapcsolást, jó 10 éve volt egy rengeteget kísérleteztem vele. Viszont most az istenért nem akar indulni, tekerem a labortápot 4 volt körül felszökne nagyon az áramfelvétel, nem tudom mit rontok el hiszen egy pofon egyszerű dolog.
(#) ferci válasza Sanyesz5 hozzászólására (») Júl 23, 2019 /
 
Biztos van egy kontakthibád pl. az egyik diódánál, ami a drain-gate között van...
Tedd fel a kapcsolásodat.
A hozzászólás módosítva: Júl 23, 2019
(#) Sanyesz5 válasza ferci hozzászólására (») Júl 23, 2019 /
 
Légkötéssel, jó vastagon van forrasztva amíg tesztelem, átnéztem, hülyén fogok meghalni.
Következő: »»   54 / 62
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem