Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   3336 / 3946
(#) Albrecht3 hozzászólása Júl 2, 2019 /
 
Egy egyszeru kis mero muszerrel,de az osszes amit mertem vele jo volt,eleg pontosan,de ezek a kondik mas erteket mutatnak. csereltem egy fel wattos ellenallast 1,2 k,teljesen le volt egve,egy 5 wattost tudtam csak tenni,mas nem volt keznel hirtelen,bekapcsolasnal nagyon erosen melegedni kezdett,es a kondi gumi tomiteset is nyomta kifele,kicsereltem a kondit es megalltt az ellenallas tulmelegedese,utana kivancsisagbol megmertem es kb 470 nano korul volt az erteke,meg is lepodtem,mert ugy tudtam,hogy ilyenkor a kapacitas veszik es nem nol.Utana 10 15 perc mulva ujra mertem es a kapacitas immaron csak 150 nano korul volt.tehat fogalmam sincs mi volt ez az egesz.Persze meres elott kisutottem oket.
(#) (Felhasználó 116638) válasza Albrecht3 hozzászólására (») Júl 2, 2019 /
 
A lényeg kimaradt.
(#) Albrecht3 hozzászólása Júl 2, 2019 /
 
Meresi hibara en is gondoltam,mert ez egy univerzalis mero muszer,ami automatikisan ismeri fel az aktiv passziv alkatreszeket,ami nekem annyira nem tetszik,nekem.De tervben van egy megbizhatobb mero muszer vasarlasa.
(#) Macsek71 hozzászólása Júl 2, 2019 /
 
Egy bluetooth-os hangoskodó micro USB csatlakozóját szerintetek ki lehet váltani más (kezelhető méretű) csatlakozóval ?
Leírása szerint "csak" töltésre használja...

Sajnos kitörött (leejtették a dobozt). Nekem túl apró kicserélni, szervízköltséget meg nem éri meg a "kütyü"( annyiért már másikat is lehetne venni...) a fiókban meg akad régi kerek csatlakozó-pár
(#) pipi válasza Macsek71 hozzászólására (») Júl 2, 2019 /
 
Megkeresed hová ment a fólia a csatiról, és forrasztasz rá egy kábelt + valami szimpatikus táp aljzatot.
(#) david10 hozzászólása Júl 3, 2019 /
 
Sziasztok,
Az alábbi rajzon, amivel egy váltóáramú ventilátornak szeretném a sebességét szabályozni miért van szükség a null-átmenet detektálásra?
A választ előre is köszönöm!
A hozzászólás módosítva: Júl 3, 2019
(#) Tasznka válasza david10 hozzászólására (») Júl 3, 2019 /
 
Szia!
Ez talán segít megérteni .
(#) Baxi hozzászólása Júl 3, 2019 /
 
Hi Mesterek!
Segítséget szeretnék kérni, méghozzá ferritgyűrű használata ügyében. Adott egy 10A fogyasztó (klíma) aminek a kapcsolási rajzán ajánlott a ferritgyűrű használata. Amin elakadtam, mert láttam már így is úgy is használva/bekötve. A kérdésem az lenne hogy a ferritgyűrű áthurkolva vagy simán átvezetve kell a vezetőt használni/bekötni?
Válaszokat segítséget előre is köszönöm.
(#) Kovidivi válasza Baxi hozzászólására (») Júl 3, 2019 /
 
Áthurkolva lesz egy teljes meneted a ferriten, átbújtatva csak sokkal kisebb része.
(#) Baxi válasza Kovidivi hozzászólására (») Júl 3, 2019 /
 
köszönöm
(#) david10 válasza Tasznka hozzászólására (») Júl 3, 2019 /
 
Köszi szépen!
(#) tbarath hozzászólása Júl 4, 2019 /
 
Sziasztok,

Kollegáim használnak videokonferenciára egy AKG konferencia-mikrofont (CBL410 PCC), aminek a hangja _néha_ halk a másik oldal szerint. Szoftveresen már mindent kilőttünk (maximumon minden hangerő, a +20bB boost is be van kapcsolva), szóval egy erősítőt tennék a mikrofon és a hangkártya közé. Különösebb minőségi igény nincs, emberi beszédet kell erősíteni, ha lehet nem túl nagy zajjal.

A terv: fél LM358 opamp nem-invertáló alapkapcsolásban 11x-es erősítéssel, USB 5 Voltról hajtva 100u pufferrel és 10n/100n kerámiával, az opamp kimenet egy 2,2k lineáris potira dolgozik, erről lesz levéve a kimenet. A jack dugón (TRS) a középső láb az 5V a mikrofonnak, ehhez nem nyúlnék.
Kérdéseim:
1. kell-e csatolókondi, és ha igen akkor mekkora/milyen legyen?
2. kell-e foglalkoznom az impedanciaillesztéssel?
3. van-e bármi más buktató, amire figyeljek?

Köszi,
Tamás
(#) pipi válasza tbarath hozzászólására (») Júl 4, 2019 / 1
 
Hali!
Az 5V-ot direktben nem kéne kitenni a csatira, mert bedugáskor zárlat lehet...
(#) tbarath válasza pipi hozzászólására (») Júl 4, 2019 /
 
Itt 5 Volt 2 helyről jöhet. Az egyik a hangkártya mikrofonbemenete, ott tipikusan egy 2k körüli ellenálláson keresztül jön a delej, az eléggé korlátozza az áramot - és itt életszerű a dugdosás.
A másik az USB 5V, és az nem kerülhet közvetlenül a mikrofoncsatikra, amíg az opamp egyben van.
(#) proli007 válasza tbarath hozzászólására (») Júl 4, 2019 /
 
Hello!
1. Kell.
2. Nem.
3. Az LM358 nem épp kis zajú.

AKG-Mic.png
    
(#) tbarath válasza proli007 hozzászólására (») Júl 5, 2019 /
 
Köszi a választ Mester
3. értem, de ez egy PoC (Proof of Concept) elsősorban. Ha túl zajos, akkor lesz másik opamp, akár szimmetrikus táppal is, bármi. Szeretem én az NE553*-et, van is pár a fiókban, csak ahhoz táp kell. Bár a normális megoldás szerintem az lenne, hogy venni még 3 ilyet, egymásba fűzni és szétszórni a nagy asztalon, de ugye darabja huszonezer. Ha sikerülne mondjuk ezt párszáz vagy párezer Ft-ból megoldani, akkor ezt a pénzt lehetne más, hasznosabb dolgokra is költeni.
(#) sniper hozzászólása Júl 5, 2019 /
 
Helló, tudna nekem valaki segíteni?
Szükségem lenne PT4115 höz (dim lábra) egy olyan kapcsolásra, amivel a meghajtott led fényerejét automatikusan tudom szabályozni, ha erős fény van (süt a nap), akkor erősebb legyen a fényerő, ha sötét van, akkor halványabb legyen, autóba szeretném beépíteni kijelző világításnak, hogy éjszaka ne legyen túl világos a kijelző. Viszont szeretném, ha meg lehetne választani a minimum fényerősséget és a maximumot is. Ezen két érték között szabályozna.
Előre is köszönöm!
(#) proli007 válasza sniper hozzászólására (») Júl 5, 2019 /
 
Hello! Én megrajzoltam, kb. hogyan lehet megoldani. Te pedig kipróbálod, hogy megfelelő-e.
Tekintve hogy az IC a DIM lábán egyenfeszültséggel is szabályozható 0,5..2,5V között, a vezérlés analóg.
A fényérzékelő egy BPW34-es fotodióda, ami "fényelemként működik. Ez teljes napfényre akár 2mA áramot is szolgáltat.
VR1-el lehet a meredekséget állítani, hogy az MP (ellenőrzőpont) kimeneten a feszültség azt a tartományt fussa be, amit szeretnél. (De ez erősen függhet a fényérzékelő elhelyezésétől is)
A VR2-vel a maximum (1,25..2,5V), a VR3-al a minimum (0..1,25V) kimeneti feszültséget lehet beállítani (korlátozni). A TL431 állítja elő a korlátozás számára a referencia feszültséget.
(#) sniper válasza proli007 hozzászólására (») Júl 6, 2019 /
 
Helló
Köszönöm még egyszer, amint tudom kipróbálom és visszajelzek, hogy hogyan működik.
felmerült bennem egy kérdés, hogy változhat e valami ha pl jár az autó és 14.4V ot kap, vagy kell valami 12V stabilizátor elé?
(#) proli007 válasza sniper hozzászólására (») Júl 6, 2019 /
 
Hello! Nem változna semmi, a táp változása miatt, stabilizálni sem kellene 12V-ra.
Mert az OPA tápjától igazából nem függ a kimeneti feszültsége (csak a maximuma). De az áramkör úgy is megoldható, ha 7805-el stabilizálod 5V-ra az IC tápját. Ekkor az R3-at 2kohm-ra kell cserélni és a TL431 elmaradhat.
Így a fokozat kimenti feszültsége nem haladhatja meg (semmiképpen) a 3,6V-ot és a referencia stabilizálását is megoldja a 7805.
(#) vidoferenc1029 hozzászólása Júl 7, 2019 /
 
Sziasztok!
A mellékelt kapcsolási rajz részlete a trafót mutatja ami a kérdésem tárgya. Méréseim eredménye: szekunder oldal 239 V AC 203V helyett, egyenirányító után 239 V DC, 50µF kondi bekötése után 300 V DC 253 V helyett. Menetzárlatos lehet? A primer és a szekunder oldal között ellenállás mérővel nincs kimutatható zárlat. Műkődő rádióból bontottam.
Csöves rádióhoz, erősítőhöz használnám. Gyakorlatilag a hálózati feszültség van a szekunder oldalon.
(#) Epu2 válasza vidoferenc1029 hozzászólására (») Júl 7, 2019 /
 
Nem valószínű a zárlat. A hálózat is lehet 235V V~, így a szekunder is több. A szekunder terheletlensége is okozhat hasonló jelenséget. Pl. a végcső gyengélkedik, vagy nem is nagyon meg. Azt a 66 mA-t ellenőrizd.
(#) nedudgi válasza vidoferenc1029 hozzászólására (») Júl 7, 2019 /
 
Milyen terhelés mellett mérted? (Üresjáratban csúcsfeszültségre töltődnek a kondenzátorok.)
A transzformátorok feszültségeit a névleges terhelés mellett kell értelmezni.
(#) TAttila77 válasza vidoferenc1029 hozzászólására (») Júl 7, 2019 /
 
Szia.Semmi baj nincs a trafóddal. A rajzodat ha jobban megnézed akkor oda van írva a hálózati bemenet részen hogy 220V! Ez ám régen volt, a rendszer vàltás előtt. Manapság szabvány szerint 230V van, de olykor-olykor előferdűl 245V is. Meg kell mèrni és kalkulálni hogy mi a csízió. A régi dolgok mind 220V hálózatra készűltek, neked azt kell megvizitálnod hogy a “több” feszültségekkel üzemközben a régi trafód hogy boldogúl terhelve! Esetleg semmi baja se lesz, de lehet hogy melegszik rendesen. Amúgy óvatosan kell ezekkel a régi teafókjal bánni, mert ezek drótjai nem zománcozott, hanem lakkozott szigetelésűek. Amikor pedig a mai hálózatba kapcsolja a delikvens akkor van hogy átüt, leég, stb. egyéb nyalánkságok lesznek.
Na ezen okok végett nézd át a tàpot, trafót tüzetesen. Ha nem vagy biztos a tuti működésében inkább tekertesd át mai hálózatra normális strapabíró dróttal. Leválasztót mindenképp használj javításra. Üdv.
A hozzászólás módosítva: Júl 7, 2019
(#) vidoferenc1029 válasza nedudgi hozzászólására (») Júl 7, 2019 /
 
Üresjáratban mértem ezeket az értékeket. 66mA-es terhelés 50 V feszültségesést okozna? Kipróbáljam valami műterheléssel? Ha sokáig 300V üresjáratban üzemel a trafó az tönkreteheti a C50 jelzésű 250V-os kondit?
(#) vidoferenc1029 válasza TAttila77 hozzászólására (») Júl 7, 2019 /
 
Köszönöm a választ! Egy általános tápellátásnak szánom, csöves eszközökhöz, így nagyjából akkora terhelése lesz mint ez az 5 csöves rádió amiből bontva lett. A 253 V x 66mA hozzávetőlegesen 16-20W, plusz a csőfűtések másik tekercsen. 20 W-os izzót rákötve "szimulálható" a terhelés? A fűtés teljesítményfelvételét is kiszámolom. Levonhatóak hasznos következtetések ilyen izzós próba után a működésről?
(#) TAttila77 válasza vidoferenc1029 hozzászólására (») Júl 7, 2019 /
 
Egy bármilyen izzó teljesen más, mint bármilyen cső fűtése.
A fenti dolgokat azért írtam le, mert egyetlen csövet sem szabad se alá, se túl fűteni. Tehát a 6,3V az pontosan annyi kell hogy legyen. se több, se kevesebb, mert a csöveid élettartama látja kárát! Van még egy módszer hogy a 220-as trafókat 230-ról lehessen üzemelteni, vagy soros pár ohmos ellenállással, vagy soros kondival pl. WIMA és társaik. a kondi jobb, mert nem fűt, de be kell játszani, pár száz nanótól 1-2uf-ig közben lesve műszeren, a szekunder feszültséget, pl. a fűtésen terhelve (a fűtés a leg fontosabb)
(#) Epu2 válasza TAttila77 hozzászólására (») Júl 7, 2019 /
 
Erre van egy régi trükköm. Egy 7...12V V~-os 8..10 W-os trafó primerjét párhuzamosan,
szekunder tekercsét sorba kötöm a táp trafó primerjével, hogy csökkentse a feszültséget.
A hozzászólás módosítva: Júl 7, 2019
(#) vidoferenc1029 válasza TAttila77 hozzászólására (») Júl 8, 2019 /
 
Köszönöm a válaszokat! Már látom előre a következő problémámat: ha egy egycsöves berendezésre kötöm a fűtési szekundert akkor jócskán fölé lesz fűtve a cső, ha több csövesre akkor előfordulhat, hogy alá. Így minden berendezésem fűtési körét be kell lőni ellenállásokkal.

Egyébként az említett 20W-os égőt nem a fűtési körre, hanem a 253 V-os tekercsre gondoltam kötni, "szimulálva" 70-80mA-t.
A hozzászólás módosítva: Júl 8, 2019
(#) pucuka válasza vidoferenc1029 hozzászólására (») Júl 8, 2019 /
 
Az ellenállásos feszültség csökkentés nem igazán jó megoldás, mert ha bármi oknál fogva változik a fűtőáram, változik a fűtőfeszültség is. Elképzelhető az a megoldás, hogy a csövek fűtőfeszültségét egyenként állítod be előtét ellenállással.
Ennél azért jobb megoldás, ha egyenirányítod a fűtőfeszültséget, és stabilizátort használsz. A csövek enyhe aláfűtése még növeli is az élettartamot, de a túlfűtés, és a jelentős aláfűtés csökkenti.
Következő: »»   3336 / 3946
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem