Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   697 / 964
(#) habazutty válasza Barni87 hozzászólására (») Júl 6, 2019 / 1
 
Régebben szemrebbenés nélkül biztosították 16A-el a 1,5 mm2 vezetékeket. Ma ez már szabálytalan, de úgy gondolom néhàny kismegszakító cseréje C13A-esre nem komoly anyagi kiadás. A főzőlap és sütő betápjának kialakítása és védelme megfelelő a leírásod alapján. Azért van két nulla vezető, mert külön kezeli a Sütő és a főzőlap áramköreit. A védővezető viszont lehet közös, ha a keresztmetszete megfelelő, de gondolom az is 2,5mm2 mcu.
Amit nem írtál, hogy 3 fázisú betáplálás van-e!? Ha igen akkor rendben, ha nem, akkor viszont nem az igazi a főzőlap vezetékezése, mert kell még egy nullavezető...
Szerintem.
A hozzászólás módosítva: Júl 6, 2019
(#) Barni87 válasza habazutty hozzászólására (») Júl 6, 2019 /
 
Sajons azért kérdeztem, mert 1F 32A van és igy kicsit "kevesellem" dolgot.
25A-re szokták a főzőlapokat biztosítani, ez pedig így elég fura.
Ennyire drága lenne az a pár méter 4-es, vagy jobb esetben 6-os mcu vagy mkh?
De az a vicc, hogy az egész társasházat így fűzték...
(#) habazutty válasza Barni87 hozzászólására (») Júl 6, 2019 /
 
Nem kívánnék ebben állást foglalni. A helyzet az, hogy elektromos főzőlappal és sütővel szerelt lakásokban 10 kW-ra kell legalább a betápot méretezni tudtommal. Ez 3x16A minimum. Viszont a gyakorlat azt mutatja, hogy remekül elmegy az ilyen ház vagy lakás 1x25, 1x32 vagy 3x10A-el is. Erősen függ a használati szokásoktól. Persze, ha van egy-két klíma meg ki tudja mi még...

Nekem itt egy nulla hiányzik, mert két áramkört szánt külön-külön nullával a főzőlapnak és ez így helyes is, de sajnos a sütő külön áramköre az egyik főzőlapi áramkör nulláját terheli, ami így kaphat 2x16 A-t. Háromfázisnál nem igazán lenne gond.
(#) erbe válasza habazutty hozzászólására (») Júl 6, 2019 /
 
Idézet:
„a sütő külön áramköre az egyik főzőlapi áramkör nulláját terheli, ami így kaphat 2x16 A-t.”

Nem láttam még házi konyhai tűzhelyen 3,6 kW-os főzőlapot, de a sütő se szokott ekkora lenni. Ezen kívül a sütőben hőfokszabályzó is van, tehát felfűtés után nem folyamatos a teljesítményfelvétele.
(#) Barni87 válasza erbe hozzászólására (») Júl 6, 2019 /
 
Az én főzőlapom 6,5kW, a beépített sutőm pedig 3,5W.
A kismegszakítókkal pedig nem a készülékeket védjük, hanem a hálózatot.
A hozzászólás módosítva: Júl 6, 2019
(#) erbe válasza Barni87 hozzászólására (») Júl 6, 2019 /
 
Nem írtad, hogy pecsenyesütő vagy a strandon.
(#) Tommas84 hozzászólása Júl 7, 2019 /
 
Sziasztok!
Olyan fali süllyesztett dobozaim vannak amikbe az olyan villanykapcsolót ami cssavarral rögzíthető sajnos nem tudom belecsavarozni. Ilyen körmös kapcsolókat használok jelenleg, de vettem olyan kapcsolókat amik sajna nem ilyen körmösek. Hogyan tudom belerögzíteni ezeket a mostani fali dobozba? Van erre valami adapter, vagy valami házi megoldás ami azért vállalható?
Köszi előre is!
(#) gyuszo válasza Barni87 hozzászólására (») Júl 7, 2019 /
 
Tehát adott egy 4 főzőlapos tűzhely és sütő ( 6,5 - 8 kW ) . A mérőhely 1 fázis .

3 fázis esetén 5 x 2,5 mm2 rézvezeték 3 x 16 A-es kismegszakítóval ( főelosztó táblában )
Ez lenne az ideális, a legjobb.

1 fázis esetén 3 x 6 mm2 rézvezeték 1 x 25 A-s kismegszakítóval. ( főelosztó táblában )
A 6 mm2 vezetékhez van méretezve a 25 A-es kismegszakító.

Azért van így szerelve, mert az ideális 3 fázisra van előkészítve, szerelve, csak nem köt be mindenki 3 fázist. ( anyagi okok miatt )
(#) gyuszo válasza Tommas84 hozzászólására (») Júl 7, 2019 /
 
Körmös kapcsoló, vagy a doboz cseréje.
(#) Tommas84 válasza gyuszo hozzászólására (») Júl 7, 2019 /
 
Szia!

Ettől féltem. A doboz csere ultra macera.
(#) Barni87 válasza gyuszo hozzászólására (») Júl 7, 2019 / 1
 
Igen, ezt én is így tudom.
Csak, ha a mérőhely 1fázisú csatári és 3x10mm2 MT a mért oldali kábelezés, akkor elég nehéz 3 fázisban gondolkodni.
(#) ötfelezős válasza habazutty hozzászólására (») Júl 7, 2019 /
 
Azért van két nulla vezető, mert külön kezeli a Sütő és a főzőlap áramköreit.
Ja, csak nem kezeli külön. Hiszen később te is azt írod, hogy:
Nekem itt egy nulla hiányzik, mert két áramkört szánt külön-külön nullával a főzőlapnak és ez így helyes is, de sajnos a sütő külön áramköre az egyik főzőlapi áramkör nulláját terheli

Háromfázisnál nem igazán lenne gond.
A közös nulla három fázisnál is csak akkor nem lenne gond, ha a vezetékrendszert egy háromfázisú rendszernek tekintenénk, mely esetben ugye bármely madzag meghibásodása esetén az egész használhatatlan, és még ráadásul a dobozoknál kéne külön leválasztási lehetőség a tűzhelyre is és a sütőre is.
(#) habazutty válasza ötfelezős hozzászólására (») Júl 7, 2019 /
 
Hű-ha...

Idézet:
„Amit nem írtál, hogy 3 fázisú betáplálás van-e!? Ha igen akkor rendben, ha nem, akkor viszont nem az igazi a főzőlap vezetékezése, mert kell még egy nullavezető...”

Alapból három fázist feltételeztem és továbbra is fenntartom, hogy ez esetben megfelelő (két külön fázis a főzőlapnak egy nullával és egy harmadik fázis a sütőnek szintén külön nullával).
Amit kimásoltál az egy fázisra vonatkozott, hogy szerintem nem jó és hiányzik egy nulla.
Nem értem ebbe minek kell belekötni?

Az utolsó modatod szerintem Te magad sem érted...
A hozzászólás módosítva: Júl 7, 2019
(#) taurus válasza Kovidivi hozzászólására (») Júl 7, 2019 /
 
Köszönöm segítőkész hozzáállását! Egy másik villanyszerelővel kibővítik a hálózatot Fi relés védelemmel, és javaslatra egyuttal a földelőszonda is kivitelezésre kerül.
(#) klausz18 hozzászólása Júl 7, 2019 /
 
Sziasztok!

Adott egy mérőóra a kapunál, ott van PEN szétválasztás (Elmű által az óránál), onnan kb. 25 méter van a házig. Korábban ebben a topikban is volt szó róla, hogy ha túl hosszú a házig lévő vezeték, akkor célszerű újabb földelő szondát lerakni.

Ez a gyakorlatban mennyi métert jelent? Ilyen táv esetén is igaz?
(#) gyuszo válasza Barni87 hozzászólására (») Júl 8, 2019 /
 
Mi az akadálya hogy 3 fázisú legyen a mérőhely ?
(#) gyuszo válasza gyuszo hozzászólására (») Júl 8, 2019 /
 
Annak, hogy egy 4 főzőhelyes villanytűzhelyet sütővel lehessen használni rendeltetésszerűen legalább 3 x 16 A-es csatlakozással kell rendelkezni az 1 F 32 A helyett.
(#) elektrorudi válasza klausz18 hozzászólására (») Júl 8, 2019 /
 
Szia!
Nem a hossztól függ, hanem a talaj vezetőképességétől. Ezzel talajmechanikai mérésre van szükség. Jobban jársz, ha leütsz egy szondát mérés helyett. Földelőből nem lehet elég. Minimum 3 méter hosszú legyen, és erre a célra gyártott szonda. Utána lehet egy ellenőrző mérést végezni (Ha új hálózat készült volna, akkor kötelező lenne a mérés.)
(#) gyuszo válasza klausz18 hozzászólására (») Júl 8, 2019 /
 
Sajnos van ahol többet is le kell ütni, akkor lesz megfelelő. Ne legyél saját magad ellensége, ne akarj magadnak rosszat. Jobbat készíthetsz, mint ami elő van írva.
Van egy ajánlás a 30 m, magyarázata a távoli földpotenciál, ami korábban többször is le lett már írva.
A hozzászólás módosítva: Júl 8, 2019
(#) llax válasza klausz18 hozzászólására (») Júl 8, 2019 /
 
Épület becsatlakozásnál földelni kell (kivételektől eltekintve - van, amikor nem kell, de attól még szabad). A távolság szabály alapvetően egy másik szituációra vonatkozik.
(#) klausz18 válasza gyuszo hozzászólására (») Júl 8, 2019 /
 
Köszönöm a gyors válaszokat mindenkinek, így fogok tenni. Most még semmiből nem áll a hamarosan kezdődő betonozás előtt a ház mellé tenni egyet.
(#) Ge Lee válasza klausz18 hozzászólására (») Júl 8, 2019 /
 
Biztos oka van annak is, hogy ezt éppen milyen formában írják elő. Hajdanában komoly (orosz) technikákat üzemeltetve ott vagy négyzet vagy háló volt az előírás, egy db levert szonda nem volt megengedett, gondolom okkal. Tehát adott mélységben ki kellett ásni a területet, belefektetni a sodronyt vagy a hegesztett vashálót és az volt a földelés.
Amikor megkérdeztem miért, a földelési ellenállás értéke volt rá a válasz.
(#) Tomi111 válasza erbe hozzászólására (») Júl 8, 2019 /
 
Nem pecsenyesütő. Egy ma kapható beépíthető főzőlap, pl 4 részes indukciós (számtalan helyen láttam ilyet) 2x16A-t igényel! ( harmadik a külön sütő) Ezeknek a főzőlapoknak általában a jobb ill. ban oldala megy egy-egy fázisról. Sőt így sem engedi a vezérlése a két főzőlap max teljesítményét, ha mindkettőt maxra teszed, ki-be kapcsolgat, hogy ne haladja meg a 16A-t az áramfelvétel. Sütővel együt egy fáziról, ha mindent bekapcsolnak rajra, simán kell neki 38-40A, ennek megfelelő kábellel. Ez egy háztartartási beépíthető főzőlap és sütő.
(#) KTobi válasza klausz18 hozzászólására (») Júl 8, 2019 / 1
 
Ha az alap betonozása kezdődik, fektess az alap betonjának aljába végig vasat (villámhárítót). Alul van, a kavicságy nedvesen tartja, mivel betonban van nem tud elrohadni. Ha csak nem homokra építkezel akár magában is megfelelő lehet. (<2 Ohm a jegyzőkönyvi értéke, kb 50 méter a hossza)
A hozzászólás módosítva: Júl 8, 2019
(#) erbe válasza Tomi111 hozzászólására (») Júl 8, 2019 /
 
Csak rá szerettem volna vezetni a kollégát, hogy ne akarjon a tűzhely maximális terhelhetőségével egyszerre számolni, mert nem életszerű. De nem kérdezett vissza.
(#) Barni87 válasza erbe hozzászólására (») Júl 8, 2019 /
 
Nem szeretek a penge élén táncolni. Inkább túl, mint alul legyen valami méretezve.
Saját főzőlapom is 6mm2 mkh betápot kapott, a sütő pedig önálló 2,5mm2 mbcu-t.
Az indító kérdésem is azért született, mert kicsit trehánynak tartom az említett kivitelezést.
Arról már nem is tettem említést, hogy az összes fali és aljzati csövezést a legócskább szürke filléres gégecsővel valósították meg.
(#) klausz18 válasza KTobi hozzászólására (») Júl 9, 2019 /
 
Már csak házkörüli betonozások vannak a felújátás után, emiatt marad a keresztföldelő.
Ge Lee: valóban sokkal logikusabb egy vaslap, fémháló. Most már sajnos az egyszerűség miatt marad az oszlop formájú földelő szonda mint kiegészítő.
(#) CsemanAttila hozzászólása Júl 11, 2019 /
 
Urak.. Mivel nulláról indul a villamos hálózat, így azon gondolkodom, hogy nem szeretnék kötést kötés hátán, és dobozokat sincs kedvem vésegetni a falba.... Szóval úgy tervezem, hogy a wc-ben lenne egy kismegszakítós doboz. Minden kismegszakítóból egy vezeték menne fel a padlásra egy dobozba, amiben egy gyűjtősínre érkezik. Ebből a sínből menne tovább közvetlenül az adott helyére. Természetesen a nagyobb fogyaaztók mint pl sütő, mosó szárítógép külön kismegszakítót kapnak direktbe.... Azon kívül, hogy több vezeték kell, van bármi ami miatt hülyeség lenne?
(#) KTobi válasza CsemanAttila hozzászólására (») Júl 11, 2019 /
 
Tehát minden fogyasztóról a kábelt egyenesen elviszed az elosztódobozba a padláson. Ez eddig elfogadható, fő elosztószekrény. Hogy ne kelljen a padlásra szaladgálni ezért a biztosítékokat egy külön dobozba kihelyezed a földszintre, szerintem ez sem probléma. Egyedüli ordító hiba az elgondolásodban ennek a fürdőbe/WC történő elhelyezése, nagy probléma lenne az előszobába (szobába) tenni azt a dobozt?
Régi falusi végház, gang(erkély) végig a szobák mentén. Bevezették a faluba az áramot, a száraz-kapubejárat után belül a falra felkerült a mérőhely a biztosítókkal. Lett vezetékes víz csináljunk fürdőszobát, hogy? Lezárjuk a gang végét, így kapsz még egy helyiséget. Ez legtöbbször az eleje volt a valamikori száraz-kapubejárattal amit már régen nem használtak, ott a nagykapu. Így jutunk oda, hogy a villanyóra leolvasásához a fürdőkádban állva tudsz csak hozzáférni.
(#) VIM válasza CsemanAttila hozzászólására (») Júl 12, 2019 /
 
Szia!
Idézet:
„Mivel nulláról indul a villamos hálózat”
után még ezt írtad, hogy
Idézet:
„Így jutunk oda, hogy a villanyóra leolvasásához a fürdőkádban állva tudsz csak hozzáférni.”
Hát ezt szinte biztos, hogy nem fogják elfogadni a szolgáltatói oldalról. Nem azért mert a fürdőszobában kell lenni ahhoz, hogy a leolvasó le tudja olvasni az óraállást, hanem a mérőnek a külső falon jól látható helyen kell lennie ilyen esetben, nem a házon belül valamelyik helyiségben.
Következő: »»   697 / 964
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem