Fórum témák
» Több friss téma |
igazából nem tudok 12 fok alá menni, és nem volt melegebb a próba alatt 21 foknál, így nemtudom hogy mondjuk 25 foknál mennyire hűti le!
A meg ez csak próba volt, ha be lesz építve a lakásba akkor nagyobb lesz a hőcserélő lesz az tuti! Majd össze fogom rakni melegbe is amikor a beszívott levegő lesz vagy 25-30 fok, akkor kiderül mennyire lesz lehűtve! A másik meg hogy a lakásba reményeim szerint nem lesz melegebb 26 foknál, mert eddíg a legtöbb 28 fokvolt mikor nyitva maradt az ablak nyár közepén! Így nem kell 35 fokot hűteni, csak végső esteben is 28 fokot kell elhűtenie! Fílóztam ezen a csöves dolgon, és a legjobb megoldás oda visza 20-as vagy 25-ös kpe cső lenne a földeben elvezetve!! Nem is túl drága a cső maga! Így ha mindent beleveszek akkor max 20000-ből meg is lenne, de az nagyon a plafon! Majd valamelyik nap megjátszom, hogy beteszem a kocsiba a fűtést, és meglátom a kocsi utasterét hogy hűti le! De eddíg elég jónak tűnik!
Amúgy tapasztalatom az, hogy nincs nagyon semmi a vízben, elég lágy a víz felénk, főleg hogy a mosogépben sincs egy deka vízkő sem! Ja és nem használunk bele calgont!
Nekem is van hasonló vizes hütésem
![]() Arra mindenképp figyelj oda hogy mint rendes klímáknál a plafon magasságban helyezd el a höcserélöt. Jol szolgálatot tesz majd az. Hajrá és sok sikert
Hát ja!
Valamelyik nap kipróbálom zárt helyen, meglátom úgy mitmutat, főleg ha a kocsi a napon van úgy nagyobb a kihívás! Majd úgy is írok ide hogy haladok a témával! Meg még azt terveztem hogy a venti fordszámszabályzós lenne potival! De ez még a távoli jövő! Meg lessz a próbaüzem a szobában is már csak kell egy kis cső hogy ideérjen! Remélem jó lesz a cucc!
Te hogy oldottad meg, és milyen rendszerrel?
A belső egységet a plafon alá akarom közvetlen!
Közben megtaláltam az oldaladon!
Már csak az a kérdés milyen szovattyót iktassak be ami nem evsz fel nagy áramot, meg nem is tekeri körbe a vizet mint állat!
Szia Pixi. Hidd el a kútklíma jó!!Az 50 méter gondolom nagyrésze a föld felett van tehát ahhoz "csak"cső kell de leásva és ha lehet szigetelve.Én tavaly próbáltam már és egész nyáron max 15 fokos víz jött a kútból.Tehát abszolút működőképes a dolog.Van értelme és az idén már egy rendszer kidolgozásán fogok fáradozni.Várom az eredményeidet hátha énis tanulok valamit.
A cső föld alatt a leglogikusabb a nap miatt, mert ugye fekete a cső! Csak ugye ebben hátráltat az a sok gödör kiásása, igaz annyi lenne kiásva amibe belefér a cső azt csá! De az meg kell legalább 40 centire hogy télen ne faggyon el!
Már csak a szivattyú kéne! Amúgy filóztam egy zárt rendszeren is hogy réz spirál a kútba x méter és onnan zárt rendszerbe keringene a víz, és akkor lehetne bele netán fagyálló is! De ez nem annyira jó a hőleadás miatt a kútban! Már csak a szivattyú a kérdés!
Szivattyúra is elhangzott több javaslat :
- fűtés- keringtető sziv. - Búvársziv...(szerintem padlástéri tartállyal ez a legegyszerűbb...)
Az a kérdés a fűtéskeringetővel, hogy nyitott rendszerben működik-e, mert sztm nem!
Jelenleg egy orosz gyártmányű vibrációs szivattyú van, ami talán még jó is lehet! Még gondolodtam és egy termosztáttal meg lehet oldani a hőfok tartást is simán! Na majd kipróbálok ezt azt és jönnek ide is a tapasztalatok!
Tiszteletem!
Immáron 3éve én is autóhűtős-fúrt kutas megoldással hűsítem magam. A kútból kijövő víz kb 14 fokos, a rendszer nyílt, átfolyójellegű volt, tehát a kissé megmelengedett víz (ami még elég hideg volt) a fűre ment. Ki is számoltam, kb 3kW volt a víz felvett hőteljesítménye a szobábáól folyamatos, állandósult üzemben. Ezzel a rendszerrel annyi a baj, hogy a szivattyúnak 20 méterről kellett szívni és még 5 méterre felnyomni a vizet, tehát teljesítményigényes. Most gondolkodom földbe ásott csővel megvílósított rendszer megvalósításán. Úgy tudom, hogy a talaj felszíne alatt 70 centivel már majdnem állandó a hőmérséklet télen-nyáron. Szerintem inkább vizet kellene használni keringetve, utána közbeiktatni a hűtőt, mint hőcserélőt. Más: Talán az volna a legjobb energiatakarákos rendszer, ha Peltier-rel végeznénk a hőszivattyúzást, annak pedig napelemmel állítanánk elő a szükséges energiát.
Hali!
Ez a peltieres megoldást, hogy gondoljátok kivitelezni? Mert az se lenne rossz megoldás, csak sztm elég kevés hideget ad egy ilyen cella!
Amit írsz, az teljesen igaz. A megoldást is ebben a mondatban kell keresni: "csak sztm elég kevés hideget ad egy ilyen cella!"
Újabban ~2500Ft körül lehet kapni 100W-os peltier cellát az sos electornic-ban... Ebből kell annyit beletenni a rendszerbe, hogy elég legyen. Ez még nem is volna akkora baj, mert ebből 1kW megvan 25000Ft-ért. A probléma a napelem, mert abból a 40W-os kerül ~50000Ft-ba.
Az talán még jobb eredményt adna, ha a megvalósításokat elegyítenénk, vagyis nem peltierrel hűtenénk, hanem a földbeásott csőrendszerrel és a szivattyú és a ventilátor energiaszükségletét fedeznénk napelemmel. Akkor talán még a 40W is elég lenne.
Ha tennénk bele peltiert, akkor azt nem csak nyáron lehetne használni. Pl télen ha a földből kivonunk 1 egységnyi hőenergiát, akkor a házban ~2 egységnyi jelenne meg (függ a peltier minőségétől). Egy klíma (gyári mondjuk 70000-ért 300% hatásfokú!!!) melyik éri meg jobban 700w áramfelvétellel 2kw hűtőteljesítmény ! Vagy 2kw áramfelvétel és 200w hűtőteljesítmény (peltier 50000-ért) ?
Akkor inkább marad a kutas megoldás, mert a cső ha viszavezetős lenne akkor megvan max egy 10esből a többi meg van itthon!
Namármost filózta egy oylan verzión is hogy marad a kút, viszont a padláson egy nikecellel burkolt tartályba lenne a víz mint pufferbe, legalább 150-200 liter lenne, és akkor csak ezt a vizet foylatnám át a hőcserélőn és utána simán folyan ki a fűbe! Igaz a visszaforgatós sokkal hatákonyabb, viszont kell egy olyan szivattyú ami felveszi a kútból olyan 4-5 méterről, elnyomja legalább 50 méterre, és utána még min 2 méter magasra is fel tudja nyomni! Igaz ha megvan a visszafolyós megoldás akkor visszafele a szívó erő segíti a szivattyú működését, főleg ha a visszatérő cső is belóg a kútba 2-3 métert! Sokmindent kell figyelembe venni! Amúgy sztm a fűtéskeringető nem jó erre a célra! Vagy mégis? Az a rézcsőves zárt rendszerbe tuti jó lenne! Amúgy ha azt a zárt rendszert választanám akkor ahoz hány méter cső kéne a kútba a hőcseréléshez? vagy oda is simán jó lenne egy autóhűtő? van itt verzió kismillió! Mondjuk lerakódások és egyéb szempontból a zárt jobb lenne! Meg úgye mégegy kérdés hogy a földben az 50 méteren menyire melegedne fel 40 cenit mélyen! Mert 50 métert leszigetelni az kicsit húzós lenne! Nagyon sok verzió van már a fejemben! Ha meg lenne még az a régi kút ami 5 éve lett betemetve itt az ablakom alatt, akkor már dübörögne a hétvégén a klíma!
Én a helyedben kiásnám azt a kutat és kitakarítanám.
pár méter vastag benzinslag, meg pár méter rézcsö oda kút aljába és egy keringető szivattyú. munkás de így járnál a legjobban szerintem ![]() Ha megtelik az kút vízzel utána nem mosódik be mert végülis nem használod belőle a vizet mert zárt a rendszered. Fontold meg azt az ásást szerintem,márha megvan a kút gyürü is még.
Hát ez a legnagyobb probléma hogy tégla volt a kút fala és a tégla mögül ahogy kiment a homokos talaj, úgy összeomlott a tégla is!
Sajna nem gyürűs kút volt! Akkor nem lenne betemetőve az fix! De az a csövezés sem lesz gond! Csak a szivattyút kell megoldani!
Szia te Lajoskomáromi Pixi.Én az Ádándi makelele vagyok
.Az én megoldásomnál egy olyan piaci Orosz vibrációs búvárszivattyúm volt .A kút tizenegynéhány méter mély a szoba onnan kb 15-20 méter és a padláson vittem a csövet.Erre ez a szivattyú teljesen jó.A fogyasztása pedig 120 watt!!!Ez egy alumínium házas hosszúkás formájú szivattyú.És tényleg jó!!Ha már a föld fölé szívja a vizet akkor akárhány méterre is eltolja ott .És mivel folyamatos az üzem így szó sincs komoly felmelegedésről.A keringető szivattyú pedig csak a zárt rendszerhez jó mert csak nagyon kicsi nyomást tud kifejteni.Üdv.
Ezt a 2kW áramfelvétellel 200W hűtőteljesítményt nem értem, miért lenne annyi?
Természetesen ez egy elméleti elgondolás és maga a topic is erről szól?
Nem rosz elgondolás, de érdemes utánaszámolni egy kicsit.
A víz fajhője ~4,2kJ/kg. Ha 2kW hűtőteljesítményt szeretnél elérni, akkor 16 fokos víz esetén, ha 20 fok-ra választod a hűtőből kifolyó vizet, akkor 8 másodperc alatt kell 1litert kiengedned a tartályból. Vagyis a 200 liter elméletileg valamivel több, mint 26 perc alatt elfogy. A szivattyúzásnál szerintem inkább a föggőleges emelésre kell a több energiát fordítani, bár ki lehetne számolni a cső ideális paramétereivel az áramlási nyomásveszteséget, de hajlékony cső révén úgyis csak tájékoztató jellegű lenne. Ha a kútba visszafolyásos rendszert választod, akkor pedig érdemes lenne merev csővel kiápíteni, hogy a fisszafolyó csőben lévő vízoszlop ne "horpassza" be mind a nyomó, mind a visszatérő ágat.
A klasszikus klímagépek előnye, hogy alacsonyabb beruházással telepíthető, viszont, ha van nepelemed, akkor nagyobb veszteséggel alakítható a kisebb, egyenfeszültségű villamos energia a gép által használhatóvá, mint a peltier esetén. (váltakozóáramú hálózati betáplálást feltételezve).
A peltier külső hőcserélője, mivel egyedi gyártás, ha földbeásósra tervezed, akkor, amíg elég a föld hőmérséklete által elvont hőteljesítmény, nem is kell a peltiert rendszerbe kapcsolni, egyszerűen (?) át kell hidalni. Viszont télen is használható, még mínuszok esetén is és akkor a peltier hatékonysági tényezőjétől függő hőteljesítményt vihetsz be a házba.
Hi! Szeretnek kis ismertetot kerni egy legkondirol. Valamelyik nap lattam egy legkondicionalot, de az volt a furcsa hogy csak egy belteri egyseg volt, kulteri nelkul es kinezetre egy szoda/kicsi kavegephez hasonlitott. Csak egy allo belteri egyseg volt, nem volt kulteri, es valami 800 W-ot fogyasztott. EGy normal legkondinak viszont van kulso/belso egysege es joval 800W-on felul fogyaszt. Legyszives valaki mondja el ez milyen fajta legkondi lehet es megeri-e ilyet beszerezni. Nekem valahogy nem all ossze hogy hogy tud egy legkondi hotermeles es elvezetes nelkul mukodni jo hatasfokkal. Elore is koszonom
Ez veletlenul lemaradt, kb igy nez ki. De nem tudom felfogni hogy mukodik.
Helló!
Ez, amit te láttál, egy mobil-klíma. Itt olvashatsz róla . A 800W, amit te mondasz, az a villamos energia, amit elfogyaszt a készülék, nem pedig az a teljesítmény, amit általában fel szoktak tüntetni a klímákon. Ha pl vásárolsz egy 2kW körüli hűtőteljesítményű klímát, akkor az 2kW hűtőteljesítménnyel rendelkezik, miküzben csak 800W körüli villamos energiát fogyaszt.
Drága megoldás, de szerintem van benne ráció: két kút, egymástól relatíve messze. A rendszer nyitott lenne:
1-es kútból primer közeg ki a szivattyúval, be a hőcserélőbe, ha felvette a hőt, szépen visszafolyatni a másik kútba és ha nem túúl nagy az áramló térfogat, kakor a föld durván 10-12C-os hőmérsékletét átvenné, ha elég nagy felületűek a kútgyűrűk. Viszont buktató, hogy a szekunder közeget, tehát a hűtőközeget nem fogod tudni radiátorban alkalmazni, mivel az konvekciós fűtés, a kisebb sűrűségű meleg levegő áramlásán alapszik. A hideg levegő a sűrű bordázaton csak megrekedne és a súlya miatt nem felfele szállna és keringene szépen a szobában, mint fűtési szezonban, hanem csak ott lenen magának. De nem hol ötlet. láttam olyan irodaházakat, ahol hasonló módon talajszondákkal oldották meg a hűtést (ez egy víz-víz közegű hőcserélő berendezés) és úgy adták le a hűvös levegőt, hogy becsövezték a plafont 5rétegűvel, ez kapott egy sűrű rács borítást és a hideg levegő a súlyánál fogva szépen lassan leereszkedik, s közben hűti a légteret. Ha rendesen meg van tervezve, akkor akár még viszonylag olcsó és jó is lehet. Puferre szükség van a szekunder körben szerintem, így nem kell állandóan szívni a kútból a hideg vizet, ha nem melegedett fel nagyon a rendszer, akkor egy automata keverőszeleppel le lehet zárni a kört és egy ideig megy a puferból a hideg víz, addig a kút regenerálódik. Persze ez nem 5-10 perc... Komoly automatika kell hozzá.
Azért mert a peltier-nek kb 10% a hatásfoka !Az jó proci hűtőnek hűtőtáskának de felejtsd el hogy klímát építesz belőle .Egy nagyobb nappaliba be szoktak építeni egy 3,5
kwh HŰTŐTELJESÍTMÉNYŰ klímát ! ezt peltierrel mekkora áramfalvétellel oldod meg? A 3,5 ös klima áramfelvétele 900w ! A 900w áramfelvételű peltier HŰTŐ teljesitménye 90w!
Koszi a felvialgositast, viszont ezt abszolut nem tudtam hogy egy 2 Kw-os klima nem 2Kw-ot fogyaszt, pedig mar nagyon gondolkoztam hogy akkor hogy eri meg az uzemelteteset.
Az általad említett hatásfok nem felel meg a valóságnak.
Illetve megfelelhet, de nem akarok kötöszködni. Az állításom alátámasztására mutatok egy BME-s mérési jegyzőkönyvet, remélem ez meg tud győzni: Jegyzőkönyv |
Bejelentkezés
Hirdetés |

.Az én megoldásomnál egy olyan piaci Orosz vibrációs búvárszivattyúm volt .A kút tizenegynéhány méter mély a szoba onnan kb 15-20 méter és a padláson vittem a csövet.Erre ez a szivattyú teljesen jó.A fogyasztása pedig 120 watt!!!Ez egy alumínium házas hosszúkás formájú szivattyú.És tényleg jó!!Ha már a föld fölé szívja a vizet akkor akárhány méterre is eltolja ott .És mivel folyamatos az üzem így szó sincs komoly felmelegedésről.A keringető szivattyú pedig csak a zárt rendszerhez jó mert csak nagyon kicsi nyomást tud kifejteni.Üdv.