Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Ráz a kültéri medence vize
Lapozás: OK   2 / 4
(#) Gergely05 hozzászólása Júl 18, 2019 /
 
Köszönöm az eddigieket. Sajnos továbbra sem tudtam kizárni a, kipróbálni a leírtakat. Én nem értek hozzá a villanyszerelő szombatra igérte, hogy megnézi a javaslataitokat.
Földkábel a medence mellett megy, ellenállása már lett mérve, rendben volt, ha jól emlékszem 4-500 ohm.
Egy új szonda a gépházba már szintén le lett ütve, a föld be lett vezetve a medencébe arra egy rozsdamentes lemez.
Ma mértem újra ac 0,5 volt, dc 0,8 volt. Csatolom a képeket
Az alacsony értékek ellenére a víz határozottan csíp, bizsereg, ha a viz és a medence szélét fogom!
(#) Gergely05 hozzászólása Júl 18, 2019 /
 
Fényképek
(#) mikrodigit válasza Gergely05 hozzászólására (») Júl 18, 2019 /
 
Ez olyan rejtélyes, hogy akár a medence széle is lehetne feszültség alatt és nem a víz. Nincs valami problémás dolog a medence közelében?
(#) elektrorudi válasza Gergely05 hozzászólására (») Júl 19, 2019 /
 
Még mindig nincs info a medence felépítéséről. Ha jól látom, valami műgyantás bevonattal van bevonva. Ha igen, akkor teljesen mindegy, a vasbeton földelése, mert a műanyag szinte tökéletes szigetelő lehet.
Az új földelő szonda össze van kötve az EPH-val? Ha igen, akkor le kellene kötni róla, és úgy is mérni egyet.
A medence vize és a föld valódi összekötése szemmel láthatóan javított a helyzeten, mert 10V-ról 0,5-0,8V-ra csökkent a feszültség.
A hozzászólás módosítva: Júl 19, 2019
(#) ronin75 válasza Gergely05 hozzászólására (») Júl 19, 2019 /
 
"Földkábel a medence mellett megy, ellenállása már lett mérve, rendben volt, ha jól emlékszem 4-500 ohm."

Remélhetőleg rosszul emlékszel, az nagyon sok.

"Egy új szonda a gépházba már szintén le lett ütve, a föld be lett vezetve a medencébe arra egy rozsdamentes lemez."

Remélhetőleg ez a lemez, nem csatlakozik semmi máshoz, csak az új szondához.

Feltételezhető, hogy akkor a medence vize földpotenciálon van. Akkor voszont a medence pereme vagy környezete gyanús. Bárhol megfogod, csíp? Csak a széle vagy ha meszebb kinyúlsz, akkor is?
(#) proba válasza Gergely05 hozzászólására (») Júl 19, 2019 /
 
Valami más stikli van a dologban, az 5-8V-ot már tapasztaltam hogy csíp seben keresztül, de az 1V alattit már nem gondolnám csípős kategóriának. Most próbáltam, 1,56V-os vadi új ceruzaelem nyalogatva semmi, még egy kicsit sem csíp/bizsereg. Ha valóban csíp, akkor a mérési módszereddel van valami baj. Mondjuk a digitális multiméter ilyen alkalmazása sem megbízható. A rákötött zsinór függvényében a lábadhoz meg a fejedhez érintett kivezetés között is mérhető ennyi. Ha a mobilt beindítod, akkor meg sokkal több. Ha mérnem kellene, talán egy 1m2 lemez a vízbe, egy másik a földelőszonda kivezetése kötve jobb eredményt adna. ( és inkább áramot mérnék).
Ha a földelő szonda segített, akkor vagy azt kellene még szaporítani, esetleg a medence másik oldalára is egyet, és jó vastag kábellel összekötni, a már meglévővel, vagy a szondához tartozó kábeleket vastagítani, esetleg megkeresni mi maradt ki a bekötésből.
(#) VIM válasza Gergely05 hozzászólására (») Júl 19, 2019 /
 
Idézet:
„Egy új szonda a gépházba már szintén le lett ütve, a föld be lett vezetve a medencébe arra egy rozsdamentes lemez.”
... és még mindig rossz a földelési érték. Gyanítom, hogy az új szonda nem a központi földelővel lett összekötve legalább 16mm2 réz vezetékkel, mert a két szonda közötti felület javíthatott volna az ellenállás értéken. A medencébe "vezetett" földelés egy saválló lemezen és ennek eredménye a kisebb potenciál különbség még mindig arra enged következtetni, hogy még mindig a víz felé folyik az áram és most csak egy része lett visszavezetve a szonda felé. A szolgáltatói PE és ebből kialakított helyi EPH-t kell addig javítani amíg a potenciál különbség meg nem szűnik. Ezt a fő szonda közelében, attól kellő távolságra akár több szondát is le kellene ütni és azokat közösíteni. Így azok az áthidalt felületükkel sokat javítanának a földelési ellenállás értékén. A szondákat bentonittal is lehet segíteni ha a talaj ellenállása nem megfelelő az érték hatékonyabbá tételében. Ez az anyag a gazdaboltban kapható, borászatban használatos, vulkáni hamu, ami nagyon sok vizet képes megkötni és magas az ásványi só tartalma. A földelésednek most nagyon szétterjedő az áramlási területe nem kút szerű. Addig kell javítani az értékét amíg kút szerű nem lesz ott a fő szonda körül.
(#) _BiG_ hozzászólása Júl 20, 2019 /
 
Az is lehetséges, hogy nem is a kérdező hálózatában van a hiba. Lehet a közelben egy földzárlatos berendezés, aminek a földelése, ha van, nem megfelelő a PEN vezeték felé, így az automatát nem veri le (pláne, ha azt nem a földelési ellenálláshoz méretezték és nagyobb, mint ami szükséges és lehetséges!), de komoly hibaáramot enged szerte. A medence környéke és a kérdező jól megépített földelőrendszere felé folyik nagyobb áram (feszültségesés a talajban játszik ám), de ugye a medence fóliája szigetel, így kapacitív úton kialakulhat potenciálkülönbség a talaj és a medence vize között és a medence elég nagy kapacitást képvisel, hogy még 50Hz-en is elég áramot engedjen át a csipkelődéshez.
Idézet:
„A legérdekesebb, hogy teljes áramtalanítás, mellett vagyis a 3 fázis mérő óránál történő lekapcsolása után is ráz a víz!!!”

Így a kérdező lekapcsolt hálózata mellett is kialakul feszültségkülönbség a kérdéses helyen.
De ennek kimérése komolyabb macera, mert próbaszondákat kell leverni különböző irányokba és mérni-mérni-mérni, persze megfelelő műszerezettséggel.

Láttam már ilyen földbe engedett áram (a részeg villanyszerelő belekötötte a fázist a földelőszondába az óra előtt, így az nem mutatott plusz fogyasztást, de ment a delej a talajba) és a száraz-nedves talaj között kialakuló komolyabb feszültségkülönbséget. Meg is rázott, mikor a száraz talajon állva belenyúltam a vízbe, ami a földelés körül volt. Véletlenül derült ki, mikor egy nyitva felejtett csap miatt keletkezett egy kis "árvíz" a kis faházban, ami a földelőszondánál folyt ki. Ahol a 10-es köracél szondalevezető hozzáért a burkoló gégecsőhöz, az meg is szenesedett, úgy felhevült.
A hozzászólás módosítva: Júl 20, 2019
(#) erbe válasza _BiG_ hozzászólására (») Júl 20, 2019 /
 
Egykor egy közeli faluban örvendeztek, hogy reggelre termálvíz került a kútjukba. Pedig csak leégett a ruszki búvár. Akkoriban az igazi ruszkiba csak két szál ment le. A vízen keresztül ment a földbe.
A hozzászólás módosítva: Júl 20, 2019
(#) Gergely05 hozzászólása Júl 20, 2019 /
 
Sziasztok,
Előrébb jutottunk.
A föld lekötése után megszűnt a csipés.Ha csak a helyi épitett földelést kötjük be szintén jól működik a rendszer, viszont ahogy összekötjük a ház földeléssel( ahogy szakszerű) ujra csíp.
A két föld között 3 volt mérhető...
Az okot nem tudjuk.
Elegendő lehet, ha csak a helyi földelés marad?
Igy a medence rendbe lenne.
(#) Tasznka válasza Gergely05 hozzászólására (») Júl 20, 2019 / 1
 
Bejött a tippem,hogy a nullád van elmászva,és a szondád(földelésed) nem tudja földpotenciálra húzni . Valaki írta,hogy lehet külön földelésed,de akkor mindenhová azt kösd be,hogy jó legyen mindenhol az EPH-d. Az a gond,ha csak a medencéhez rakod,hogy így minden csípni fog a házban,kivéve a medencét .
De a mérőnél lévő szondádat azért meg kellene nézetni,mert vagy nem jó az értéke('vagy meg kellene nézni az elműs oldalt') .Menj biztosra,hogy mi a bibi .
(#) proba válasza Gergely05 hozzászólására (») Júl 20, 2019 /
 
És ha minden elektromos dolgot a helyére kötsz, a helyben létesített földelésre meg rákötöd a medencébe menő korlátot ( vagy valami nagy kiterjedésű fémtárgyat, ami a vízzel érintkezik.) függetlenül az elektromos hálózattól?
(#) VIM válasza Gergely05 hozzászólására (») Júl 20, 2019 /
 
Szia! Mikori a ház telepített földelése? (nem a gépházban lévő szondáról beszélek) Nem volna egyszerűbb egy új szondát telepíteni a fő szonda mellé, talán az jobban sikerül. Előfúrni neki és egy komolyabb fúrókalapáccsal letolni és esetleg bentonittal rásegíteni az érték hatékonyságára (ha már nem méretik meg a földelési ellenállás érték). Esetleg a gépházban lévő szonda és a ház szondája közötti területen van a medence?
Idézet:
„Elegendő lehet, ha csak a helyi földelés marad?
Igy a medence rendbe lenne.”
Nekem ebből az jön le, hogy könnyebb volt a medencét megépíteni mint annak érintésvédelmét kialakítani. Azt írod, hogy:
Idézet:
„A föld lekötése után megszűnt a csípés.”
ITT írtam, hogy ezt hogyan is derül ki .... ez a bizonyíték arra, hogy rossz a ház földelésének a földelési ellenállása. A szolgáltatótól kapott PE vezetőt nem sikerült megfelelően föld potenciálra letenni, vagy időközben leromlott annak a szondának az értéke. Nem gondolnám, hogy pont ezt nem tartanád fontosnak az egészben, hogy elodázd ezt az érintésvédelmi dolgot és egy villanyszerelő tanácstalanságával megelégednél.
(#) gyuszo válasza Tasznka hozzászólására (») Júl 20, 2019 /
 
A helyi földelést itt Bővebben: Link írtam, nemcsak, hogy hasznos, hanem szükséges.
(#) gyuszo válasza Gergely05 hozzászólására (») Júl 20, 2019 /
 
Mindenféleképpen kell a mérőhelynél is egy újabb, erősebb földelőszonda, összekötni az eredetivel ( meglévővel).
(#) Tasznka válasza gyuszo hozzászólására (») Júl 20, 2019 /
 
Tudom.Azért is írtam,hogy valaki.Bocsi,de nem néztem vissza,és nem emlékeztem a nevekre .
(#) gyuszo válasza Tasznka hozzászólására (») Júl 21, 2019 /
 
Igen, ami másik fontos az ilyen fürdőzős vizes dolgokhoz a 10 mA-es FI-relé.
(#) Gergely05 hozzászólása Júl 21, 2019 /
 
Ismét köszönöm az ötleteket.
A szakemberrel meg fogom nézetni a ház földelését.
Ami azóta történt, hogy a jakuzzi kezdett el csípni...(a medence továbbra is ok, a jakuzzi gyári wellis szabályos bekötéssel ugyanazon a terkövezett területre állitva ami a medence körül van.
(Elképzelhető, hogy eddig is csípett mivel csak minimálisan sérült kézzel érezhető és csak akkor ha mezítláb állsz a vizes térkövön, miközbe belenyúlsz)
Ez megerősíti amiket írtatok? Esetleg más ötlet?
- fi relék megvannak
-igen a medence a gépház földelés és a ház földelése között van. ( Sorrendben: villanyóra, földelés, ház, medence, gépház, földelés)
(#) pipi válasza Gergely05 hozzászólására (») Júl 21, 2019 /
 
Próbáld meg valahogy szakaszosan áramtalanítani a cuccaidat, akkor is ráz-e, milyen eszköz kikapcsolása áramtalanítása esetén szűnik meg
(#) Petyaa válasza Gergely05 hozzászólására (») Júl 21, 2019 /
 
Lehet hülyeség, de a medence sóoldat tartalmát is megmérném. Ha újból méred hogy ráz e, húzd is ki ne csak a megszakítót nyomd le.
(#) Tasznka válasza Gergely05 hozzászólására (») Júl 22, 2019 /
 
Én tartom az eddigieket .
A betápnál csináltasd meg rendesen a földelést. Ezután csináltass 1 másik földelési pontot(szonda(ák)),és arra menjen minden földelési pontod,így elkerülheted a nullán bejövő hibaáramot.Az a lényeg,hogy mindenféleképpen külön legyen a 2 földelés . A szonda(ák) leverése pár perc (vésőgép+beütőfej),utána pici hegesztés,stb. Páróra alatt megvan,utána mérés,és lesz gondod többé .
(#) elektrorudi válasza Gergely05 hozzászólására (») Júl 23, 2019 /
 
Idézet:
„"Ami azóta történt, hogy a jakuzzi kezdett el csípni...(a medence továbbra is ok,"”
(#) Doky586 hozzászólása Júl 30, 2019 /
 
Ne a rongyossá használt Made in CCCP márkájú merülőforralóval melegítsd a medencék vizét..
(#) nedudgi válasza Doky586 hozzászólására (») Júl 30, 2019 / 1
 
Klasszikusakat csak pontosan illik idézni. "Сделано в СССР".
Esetleg "Made in USSR".
(#) Borsilieber válasza Gergely05 hozzászólására (») Júl 22, 2022 /
 
Kedves Gergely! Érdeklődni szeretnèk, hogy született e megoldás a problémára. Ugyanez a problémánk jelenleg és nem találjuk az okot.
(#) Bakman válasza Borsilieber hozzászólására (») Júl 22, 2022 /
 
Egyáltalán nem biztos, hogy nálad is ugyanaz a probléma. Attól mert a tünetek hasonlóak, lehet teljesen más oka is a dolognak.
(#) VIM válasza Borsilieber hozzászólására (») Júl 22, 2022 /
 
Szia! Felmerül a kérdés, hogy meddig volt jó amíg nem kezdett el rázni? Ilyen szárazságban nem csoda ha leromlik a földelési ellenállás és az ilyen érzékeny létesítményben előjön ez a probléma.
(#) nedudgi válasza Borsilieber hozzászólására (») Júl 22, 2022 /
 
A fő kérdés az, hogy ráz, vagy csíp?
Tudom, hülye visszakérdezés, de az átlagembernek a kettő ugyanaz, pedig a hiba behatárolásakor nagy segítség, hogy a "bizsergető érzés" folytonos, azaz ráz, vagy pedig az egyszeri kontaktus után nem ismétlődik?
Az első esetben sztatikus feltöltődés az ok, ami természetes, a második eseten földelési hibáról lehet szó.
Profán megfogalmazás, de szerintem nem lehet másként leírni. A 70-es években a számítógépteremben a lányok műszálas holmikat hordtak, amik képesek voltak abban a környezeten elektrosztatikusan feltöltődni, ha az emberfia a fenekére csapott, akkor a kisülés egy kellemetlen "csípést" okozott, de ha belemarkolt az a szóbanforgó testrészbe, már egészen más volt a hatás. Az alany másként érzékelte a kontaktust.
Milyen messze van a földelési ponttól a medence, illetve a hozzákapcsolt elektromos gépészet?
A hozzászólás módosítva: Júl 22, 2022
(#) nedudgi válasza nedudgi hozzászólására (») Júl 23, 2022 / 1
 
Pont fordítva, mint ahogy írtam.
A rázás folyamatos, a csípés egyszeri hatás.
(#) Ódenka hozzászólása Júl 23, 2022 1 /
 
Nem elég, hogy ráz, de többért csinálja augusztustól. Most érdemes kiélvezni, míg kedvező az ára...
Következő: »»   2 / 4
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem