Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Ponthegesztő készítése házilag
 
Témaindító: attila26, idő: Szept 13, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   39 / 45
(#) jano49 hozzászólása Márc 30, 2019 /
 
3-4mm huzalt is összehegeszti a mikrótrafós, 95-s kábelt fűztem be 2 menetet 1métert de a legtöbb trafóba a 70-s fér be és ez is megfelel. A saruk és az elektróda vörösréz. Mágneskapcsolós, időrelés és szabályzós kivitelben is. 2db 16-s kábelből készült kézi elektróda és lábkapcsoló beiktatásával akkucellák hegesztésére is alkalmas.
(#) talaldki válasza scansat hozzászólására (») Márc 31, 2019 /
 
Már alig várom a képeket.
Nem láttam még olyan ponthegesztőt, amelyiken külön oszlopon lett volna a szekunder és a primer tekercs, inkább olyanok, hogy a tárcsás primer tekercsek között, de azonos oszlopon van a szekunder tekercs a minél kisebb mágneses szórás miatt.
(#) nash válasza qvasz2 hozzászólására (») Márc 31, 2019 /
 
Sziasztok,

a trafó egy 700-800W körüli mikróból származik, de már nem emlékszem pontosan. A méretei 90x70x70 mm, a szekunder tekercs és a sönt eltávolítása után egy 14x28 mm-es ablak állt rendelkezésre. 95-ös hegesztőkábelt próbáltam befűzni, de sajnos nem fért el, így az eredeti szigetelés hőálló szalaggal lett helyettesítve, és így lett befűzve, az EI vas pedig hegesztve lett.
Szerintem az összes létező hibát elkövettem, ahhoz hogy ne működjön rendesen
Az előző trafóm is megvan valahol, abban a vasat nem kellett hegeszteni, "csak" 70-es kábel volt az eredeti szigeteléssel, akkucellák hegesztésére hibátlan volt. A kábelek végére 1 mm-es falvastagságú megfelelő átmérőjű vörösréz cső van préselve, ami csavarozva van egy 10x20x40 mm-es vörösréz hasábba befogott 6 mm-es átmérőjű 50 mm hosszú tömör vörösréz rúd elektródához. A cucc az itthoni elfekvő hulladékokból készült, de most már csinálnék valami rendeset.
(#) ferci válasza nash hozzászólására (») Ápr 2, 2019 /
 
A 3. képen látszik egy szörnyű nagy légrés. Ezt hogy gondoltad mégis?
(#) nash válasza ferci hozzászólására (») Ápr 2, 2019 /
 
Mentségemre szolgáljon, hogy nem én voltam az elkövető! Lakatos hegesztette össze, örültem, hogy volt aki megcsinálja...
(#) pipi válasza nash hozzászólására (») Ápr 2, 2019 /
 
A teljesítmény java elveszik a légrésben, inkább vágd szét, és hegesztsd újra.
(#) ferci válasza nash hozzászólására (») Ápr 3, 2019 /
 
A hiba benned van. Egy lakatosnak van satuja, miért nem mondtad neki, hogy szorítsa össze és úgy hegessze össze, finom varrattal.
(#) tothbela válasza nash hozzászólására (») Ápr 3, 2019 /
 
Ami elmúlt, az elmúlt. Legközelebb ne vágd el, hanem próbáld meg a vasmag roncsolása nélkül. Nekem kondenzátoros ponthegesztőm van, de az csak valóban akkucellákhoz való. Vastagabb anyagokhoz nekem is kell e trafós, éppen van alanyom is hozzá.
(#) Temela válasza nash hozzászólására (») Ápr 3, 2019 /
 
Üdv!

Legközelebb mikor vágsz szét ilyen trafót, akkor csakis 1 mm-es koronggal és csak nagyon sekélyen kell vágni a hegesztés közepén. A gyári hegesztés nem túl mélyen olvasztja össze az anyagot- talán eléri az 1 mm-t.

A satuban való szorítás teljesen jogos, sőt még a lakk maradványokat is le kell teljesen pucolni, mert semmi nem garantálja, hogy minden vissza kerül tökéletesen a helyére.
A hozzászólás módosítva: Ápr 3, 2019
(#) jano49 hozzászólása Ápr 3, 2019 /
 
Üdv!
Én nem vágom szét a vasmagot ugy veszem ki a tekercset egyik oldalról levágva és kiütve egy hozzáillő tüskével vigyázva hogy a primer tekercs ne sérüljön. Kiütöm a söntöt is és ezután befüzöm a 70-s vagy 95-s kábelt attól függ melyik fér be. Ponthegesztőnek és cellahegesztőnek egyaránt megfelel.
(#) yulo5310 válasza jano49 hozzászólására (») Ápr 3, 2019 /
 
Úgy van!,nem kell ezen annyit tökölni,milis lappal levágni,kiütni,két menet testkábel,és kész. Bocsi,rossz mancsot küldtem,de nem tudom,hogyan kell visszavonni!
A hozzászólás módosítva: Ápr 3, 2019
(#) pipi válasza yulo5310 hozzászólására (») Ápr 3, 2019 /
 
Ugyanúgy ahogy rosszul mancsoltál, mégegyszer...
(#) yulo5310 válasza pipi hozzászólására (») Ápr 3, 2019 /
 
Köszi!,működik!
(#) scansat hozzászólása Ápr 3, 2019 /
 
Sziasztok, akit érdekel itt vannak a képek. Ezek régi, sok esetben 70-es években készült ellenállás hegesztők...de ezek hajaznak a tiétekre. Van modernebb is akit érdekel...vízhűtéses trafóval..ill. középfrekvenciás az 50Hz helyett.
Egyik így néz ki elölről...a hegy ne tévesszen meg, jóval vastagabbat is elbír, de akkor ez kellett.
(#) scansat hozzászólása Ápr 3, 2019 /
 
És így néz ki a trafója. Cirka 20x20 cm-es I/C vasmag. Mint látszik az I-n van egy primer...itt 400-415V-os és efelett egy szigetelés majd szekunderként egy rézlemezekből álló egy menetes kicsatolás. A Primer természetesen a kora miatt több középmegcsapolásos, és egy tárcsás kapcsolóval lehet 4-6 fokozatban állítani az áramot. Finombeállítást meg ugye a hegesztési idő ad.
(#) scansat hozzászólása Ápr 3, 2019 /
 
Más szögből:
(#) scansat hozzászólása Ápr 3, 2019 /
 
Egy másik típusnál a trafó még kisebb. Cirka 16cmx16cm-es E/I magon itt is alul a primer..természetesen középmegcsapolással. Majd felette itt is a 2 menet szekunder lemezelt. Érdekesség hogy a két menet egymás mellett és nem egymás felett van, ezért inkább 2x1 menet ami egy dupla rézlemezzel és 8 önzáró anyával van összefogva....így eltolva őket egymástól. A színt a homokfújt rézalkatrészek zsírral való kenése adja:
Zsír
(#) scansat hozzászólása Ápr 3, 2019 /
 
Másik oldalról:
(#) scansat hozzászólása Ápr 3, 2019 /
 
hátulról:
(#) scansat hozzászólása Ápr 3, 2019 /
 
Ezt egyébként a megnövekedett igények miatt viharos gyorsasággal kellett a lomtárból üzembe helyezni, így "ideiglenesen" 2 óra alatt faragtam rá egy "vezérlést"...ami pár éve volt, azóta az ideiglenesből végleges maradt. Ezért mondom, hogy a vezérlésen nem érdemes sokat tökölni...hacsak nem spéci ötvözetekről ill. szupererős és validált hegesztésről álmodunk.
Így néz ki kívülről. Van egy tápfesz jelzőlámpa...és egy ami akkor világít ha a trafó villanyt kap.
Középen az a fekete egy programozható és kézzel állítható időzítő. (hegesztési idő) Csavarhúzóval beállítható a tartomány...akár a másodperc törtrésze is, és az átlátszó tekerentyűvel állítod a hosszabb-rövidebb hegesztőáram időt.
(#) scansat hozzászólása Ápr 3, 2019 /
 
Belseje meg ennyi. A fehér egy táp..brutál, de ez volt kéznél. Kell, mert a 3 fázisú szilárdtestrelé 24V-ra indul. Amint látni belemegy fent a 3 fázis (szürke-barna-fekete) és ugyaninnen megy a táp ill. az óra tápja. Alul a kimenete meg már csak a két vezeték a trafónak. A szilárdtestrelé felett van még egy időzítő. Ez az úgynevezett zárási időt adja.
Megnyomja az ember a pedált, kapcsolja a levegő munkahengert, a hegy elindul lefelé...ez idő. Ez az 1-2 másodperc van ezen beállítva. Ez kapja a start jelet és ez kapcsolja/indítja az ajtóba szerelt időzítőt...az meg a szilárdtest relét.
(#) scansat hozzászólása Ápr 3, 2019 /
 
...mint látható tré kinézet...még lóváribb megoldással, de tökéletesen működik. Magam sem gondoltam volna, hogy egy pusztán kapcsolgató szilárdtest relével jó lesz..de jó. Vannak potival szabályozható fázishasításos tirisztormodulok..az újabbakban már ilyen van. Vízhűtős tönkön, folyamatosan szabályozható áramot tudnak, sőt egy úgynevezett Rogowsky tekercs van akasztva a szekunder körre, és a vezérlő úgy és addig növeli a primer kör feszültségét míg a szekunder körben a beállított (és a Rogowsky tekercs által figyelt) áram létre nem jön. Ez azért jó, mert ahogy használódik az elektróda, oxidálódnak a csatlakozások..úgy kompenzálja őket.
Rogowsky tekercs

PDF

Mára ennyi srácok!
Üdv
A hozzászólás módosítva: Ápr 3, 2019
(#) lacika1 hozzászólása Júl 20, 2019 /
 
Sziasztok a primer tekercsen ugye mindegy hogy hova teszem a fázis meg a nulla vezetéket ?én úgy tudom mindegy de javítsatok ki ha nem ? most akarok egy pont hegesztőt össze dobni és azért kérdem ez alapján a videó alapján készítem el
https://www.youtube.com/watch?v=rpYW63fGReM&t=777s
enyém így néz ki jelenleg vasmagot össze ragasztatom holnap meg össze hegesztem
https://kepkuldes.com/image/W9hb2V
utána teszem bele a kábelt én hegesztő nek a kábelét akarom bele tenni szerintetek az jó lesz
? ja és 18650 es celák hoz fogom majd használni.
A hozzászólás módosítva: Júl 20, 2019
(#) erbe válasza lacika1 hozzászólására (») Júl 20, 2019 /
 
Mindegy. Két fázisra készült primernél törhetnéd a fejed, melyik fázis hova kerüljön.
(#) lacika1 hozzászólása Júl 25, 2019 /
 
Sziasztok szerintetek mért van az a pont hegesztőm nél amit mikrohullám sütőből késztetem hogy amikor az elektronikát rákötöm az elektronika megy rendesen de a trafó nem üzemel ha viszont leveszem az elektronikát akkor meg megy a trafo lehet vele hegeszteni van egy ilyen elektronikám
https://www.google.com/search?q=spot+welder+time+control+board&...-5uRhM:
meg egy ilyen
https://www.amazon.com/Welder-Control-Digital-Display-Controller/dp...L3YG6S
de egyikkel se megy elektronika nélkül meg igen meg azon gondol kódok az nem lehet hogy azért mert a szekunder tekercset hogy ki vetem nem hegesztetem össze a trafot hanem ragasztatom szerintetek? mi lehet a hiba?
(#) pipi válasza lacika1 hozzászólására (») Júl 25, 2019 /
 
Hú, de nehéz elolvasni, megérteni amit írsz...
Ezeknek az elektronikáknak kell egy kis 9V-os váltó kimenű trafó, bekötötted? Egyenáramú nem jó...
(#) lacika1 hozzászólása Júl 26, 2019 /
 
Igen a 9V-os trafó be van kötve és nem egyenáramú trafó, hanem AC.
A hozzászólás módosítva: Júl 27, 2019
Moderátor által szerkesztve
(#) ferci válasza lacika1 hozzászólására (») Júl 26, 2019 /
 
Próbálj a mikrótrafó primer helyett bekötni egy 230 voltos izzót és szabályozza-e a fényerejét..- ha egyikkel se megy, akkor elképzelhető, hogy már tönkre lett vágva a paneled.
(#) pipi válasza lacika1 hozzászólására (») Júl 26, 2019 /
 
Mit próbálsz hegeszteni vele? Ezek elég rövid max idővel rendelkeznek, az elektronikán az időt és a teljesítményt tudod állítani?
Nézd meg az előbb említett izzós tesztet.
A hozzászólás módosítva: Júl 27, 2019
Moderátor által szerkesztve
(#) sityuka80 hozzászólása Aug 29, 2019 /
 
Sziasztok, készítettem egy ponthegesztőt.
18650-ws cellákhoz.
A problémám az, hogy az egyik tű szikrázik csak.
Máshogy nem tudom kifejezni.
Ezáltal ott jobban is éget.
Mi lehet a probléma?
Üdvözlettel
Következő: »»   39 / 45
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem