Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóüzemű táp 230V-ról
 
Témaindító: cimopata, idő: Szept 13, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   734 / 778
(#) Ge Lee válasza gulyi88 hozzászólására (») Júl 3, 2019 /
 
Idézet:
„ha mindkettő kimenetre visszacsatol, akkor egyik sem lesz stabil,”
Tehát akkor az összes PC táp instabil. Értem. Részemről akkor ezt itt le is zártam...
(#) Ge Lee válasza possim hozzászólására (») Júl 3, 2019 /
 
A trafód méretezése nem jó, ugyanis nincsen semennyi szabályozási lehetősége. Ha a PC táp analógiáját szeretnéd követni, akkor aszerint kell a visszacsatolást is kialakítanod, valamint a trafót is elkészítened. Szedj szét egyet, és látni fogod hogy hogy kell. Már a menetszámok sem jók, ugyanis kb. dupla feszültségre kell méretezni, hogy a táp fele körüli kitöltéssel működhessen. Tehát, ha 100V-ot szeretnél a kimeneten, akkor 200V-ra kell méretezni a tekercset és így tovább. Mint ahogy a PC tápon is 27V és 12V jön ki a szekundereken szabályozás nélkül. A visszacsatolást pedig el kell tolni valamelyest a nagyobb tekercs felé, mivel az tízszer akkora teljesítményű, így annak kell lenni az elsődlegesnek, ahogy a PC tápnál az 5V-os ág az elsődleges.
A 494 táplálását pedig egy külső 12V-os segédtáppal oldd meg egyelőre, és ne a kimenetről.
(#) gulyi88 válasza Ge Lee hozzászólására (») Júl 3, 2019 /
 
Hogyan nevezhetsz valamit stabilnak, aminek a kimeneti feszültsége változik a terhelés változására, változik a trafó paraméterek változására (szórás, ohm), változik a szűrő paraméterek változására. Stabil akkor lenne, ha ezeket a behatásokat lehanyagolható maradékkal kiszabályozná. Csinál is ilyet csak nem az egyik kimeneten hanem a visszacsatoláson visszavezetett jel eredőjén, csak az több kimenethez tartozik egyszerre, na az a jellemzője stabil, a többi nem nevezhető annak.
De ezzel a megoldással az egy stabil és több erősen változó kimenet helyett van két kevésbé változó kimenet, viszont egy sem stabil. Attól hogy nem stabil még tökéletesen használhatók, a tervezett terhelési tartományon a tervezett igényeknek megfelelő kimeneti feszt adnak.
És az hogy nem stabil az nem egyenértékű azzal hogy instabil, köszi.
(#) possim hozzászólása Júl 3, 2019 /
 
Tisztelt Mindenki! Fú mennyi hozzászólás...köszönöm mindenkinek aki hozzátett bármit is Gee Lee nem szeretnék segéd tápot alkalmazni , nem véletlenül akarom "AT" -ként működjön, konkrétan átemelem egy PC táp "fontosabb" alkatrészeit és kész nagy vonalakban. Nem pontosan értem mit értesz tartalék ként a trafóban?! A trafó számolásánál a legkisebb előfordulható bemeneti feszültség max kitöltésitényező mellett névleges szekunder feszültséget ad és itt az áttétek a szekunder tekercseknél fontosabb mint a primer szerintem. Legalábbis úgy gondolom a primer feszt majd összébb húzza a szabályozás és a szekunder feszültség arányokat tartom.Ha csökken a szekunder feszem terhelés hatására akkor a PWM elkezdi növelni a kitöltést a primeroldalon és ezért visszahúzza a szekunder feszültséget a névleges értékre. (Gondolom én) Ez a virtuális feszültség miről az előző lapon tárgyaltatok ez így nem jutott eszembe hogy a visszacsatoló kör eredő ellenállásából számoljam ki, de megcsinálom ezzel a szemlélettel. Ha nem lesz jó akkor úgygondolom, hogy csinálok egy buck-ot a 100V-os ágba ami csinál nekem 12V-ot stabilan. Mégegyszer köszönöm mindenkinek.
(#) Ge Lee válasza possim hozzászólására (») Júl 3, 2019 /
 
Idézet:
„A trafó számolásánál a legkisebb előfordulható bemeneti feszültség max kitöltésitényező mellett névleges szekunder feszültséget ad”
Hát éppen ez a baj, mivel még max terhelés mellett sem mehetne teljes kitöltéssel a táp, nem hogy üresjáratban. Ha már letekerted azt a PC trafót, akkor miért nem számoltad meg hogy hány menetet tekertél le róla? Mert ha megszámoltad volna, akkor eleve nem így méretezed.
Idézet:
„Ha csökken a szekunder feszem terhelés hatására akkor a PWM elkezdi növelni a kitöltést a primeroldalon és ezért visszahúzza a szekunder feszültséget a névleges értékre. (Gondolom én)”
Nem jól gondolod, mert ehhez kevés benne a tartalék. Hova növelje, ha már eleve teljes kitöltéssel megy? Mint mondtam, kb. dupla feszültségre kell méretezni a trafót, nálad kb. 125V-ra van csak méretezve a 100V-os ág.
(#) possim válasza Ge Lee hozzászólására (») Júl 3, 2019 /
 
Szia Ge Lee! Megszámoltam természetesen a pc trafót, primer:38 menet 12V szekunder 4 menet ezért lett 33 menet a 100Vos. Okés ,gondolkozok rajta és újra átnézem a könyvemet.

Még valami a táp üresjáratban és max kitöltésnél(mikor már a szekunder feszültség kezd esni terhelés hatására ez kb a kimeneten 340W nál van ) csöndben van azaz nincs hangja viszont köztes tehernél mikor a kitöltési tényező kisebb mint 1 akkor cirippel a trafó(össze van ragasztva , jól a tekercsek is ileltve a ferrit is). Ez mi miatt van? A PI frekijét hallhatom? Csatolok egy képet a TL494 egyik kimenetéről látszik ,hogy a kitöltési tényező folyamatosan mászkál oda-vissza konstans terhelés mellett.
A hozzászólás módosítva: Júl 3, 2019
(#) Ge Lee válasza possim hozzászólására (») Júl 3, 2019 /
 
Akkor nem jól számoltad, ugyanis a 12V az 7 menet, ami abból adódik, hogy a 3 menetes tekerccsel (5V-os ág) a 4 menet sorba van kötve, így 7 menet lesz belőle.
Ciripelni azért ciripel a táp, mert nincs folyamatos pwm üzem a nem megfelelő szabályozás miatt, ezért kihagy a vezérlő órajel ciklusokat, így a működésnek lesz a hallható tartományba eső periódusa is, ami hallható rezgésként jelentkezik a magban. A mag akkor is tud rezegni ha össze van ragasztva, egyedül az egyben lévő mag (gyűrű) nem tud rezegni. Akkor jó a szabályozókör és minden egyéb, ha fix terhelésnél a kitöltési tényező is fixen áll mint a cövek, nem vándorolhat.
(#) possim válasza Ge Lee hozzászólására (») Júl 8, 2019 /
 
Szia! igazad van , figyelmetlen voltam , valóban sorba vannak kötve a szekunder tekercsek és tényleg 3+4 menet a 12V. Ez a tartalék dolog mit említettél... szóval ha jól értem akkor ezzel arra célzol , hogy a primert méretezzem a bemeneti feszültség nominális értékére/2 , de a szekunder tekercs legyen 100V plusz valamennyi tartalék mondjuk 150V vagy ahogy te írtad 200V.

"Megnéztem egy cookbookot ahol tárgyalják a transzformátor méretezését HB topológiában és azt találtam , hogy ott a primer menetszámot az előfordulható legkisebb feszültségre (((230V-15%)*1,4142)*(0,8Dmax))/2-vel kalkulálják . Vagyis a bemeneti feszültség a legkisebb érték akkor van a max kitöltési tényező és ez persze csökken ha a bemenő fesz a névleges . Ez olyan mint ha ez "negatív tartalék lenne amit te javasolsz az meg pozitív " Bocs nem tudom jobban megfogalmazni. Ez a visszacsatolás dolgot még át kell olvasnom , abban nem tudok még nyilatkozni. köszi
(#) morgo hozzászólása Júl 29, 2019 /
 
Sziasztok!
Egy PC-tápban az 5 V-os kimeneti elkók üzemi hőmérséklete nagyjából mennyi lehet? Nekem kissé gyanús, hogy 0,5 A terhelés mellett nem bírom az ujjam rajta tartani. Az elkó már volt cserélve, nem az eredeti. A PC-ben durrant el, a kimeneti szűrőtekercs szénné égett meg az 5 V-os elkó felpúposodott. Ez már régebben történt. Most vettem elő javítani. Találtam a fiókban egy hasonló tekercset, de ez kb. 2-3 mm-el nagyobb átmérőjű. A tekercsek kivezetései stimmelnek, huzalátmérők nagyon hasonlók. Először 2200 µF 16 V Low ESR elkót raktam bele, de mivel nagyon melegedett, lecseréltem 2 db. 1000 µF 16 V-ra. 105°-os. Mérésem szerint (LCM3) az ESR 15 mOhm körül van, így a két kondi csak jobb lesz mint egy. De így sem bírom az ujjam rajta tartani. Nem éget meg, de a határon van. Ez elfogadható, vagy valami hiba okozza? Esetleg a tekercs nem jó bele? Szkópon nézve az 5 V kicsit szőrös ugyan, de nem vészes.
(#) cimopata válasza morgo hozzászólására (») Júl 29, 2019 /
 
Szerintem zárlatos a dióda a szekunderen.
(#) morgo válasza cimopata hozzászólására (») Júl 29, 2019 /
 
A dióda jónak tűnik, multiméterrel nézve is, meg az alkatrészteszter szerint is. Kiszerelve.
(#) morgo válasza cimopata hozzászólására (») Júl 30, 2019 /
 
Visszaforrasztottam a diódát, és szkóppal nézve a GND-hez képest ezt kapom:
(#) morgo válasza morgo hozzászólására (») Júl 30, 2019 /
 
Rászerkesztettem egy DS18B20 hőmérőt az elkóra. Fél óra alatt 63°C-ra melegedett. Ekkor a terhelést megnöveltem 5 Ohmra, a hőmérséklet 5 perc múlva 2 fokot csökkent. Ez hűtés nélkül 27°C környezeti hőmérséklet mellett volt. Elindítottam egy kis usb-s ventillátort, nem a tápra irányítva, de mégis kicsit megmozdította a levegőt, így 50 fok alá süllyedt a hőmérő. A DS szenzor egy zsugorcsővel volt rögzítve, hővezető paszta is került az elkó tetejére. Ha a dobozába bekerül a táp, a ventillátor jóval többet fog hűteni. Így már nem is tűnik annyira melegnek. Lehet, hogy mégis jó lesz ez? Ennyit a "taperolós" hőmérésől...
(#) Ge Lee válasza morgo hozzászólására (») Júl 30, 2019 /
 
Lehet még ott valami gond, mert ekkora terhelésen nem lenne szabad melegnek lennie az elkónak. Sosem mértem, de van ilyen jellegű labortápom, ott ha jól emlékszem 1-2A esetén még ugyanolyan hideg az elkó. Ja, és sima, nem is low ESR. Gondolj bele, ha 1A-nél 60 fok körül van, akkor mi történne vele a PC-ben ha 20A folyik ott.
(#) morgo válasza Ge Lee hozzászólására (») Aug 1, 2019 /
 
Biztosan igazad van, de lövésem sincs mi lehet a baj. Előkotortam a sufniból még 3 tápot, azokban sem melegszik egyik elkó sem.
(#) zoka hozzászólása Aug 5, 2019 /
 
Sziasztok!

Egy olyan kapcsolóüzemű tápegységre lenne szükségem, ami kb 12 - 14,4V DC bemenő feszültségből képes előállítani 48VDC feszültséget. Kb 600W-os teljesítmény kellene. A kimenő áram 12-13A, amit tartósan tudjon. Úgy számolgattam, hogy a bemenő áram kb 40-50 Amper lenne. Sajnos nem nagyon találtam készen ilyen tápegységet. Ebben szeretnék segítséget kérni, kinek milyen ötlete lenne.

Az ötleteket előre is köszönöm!
(#) ferci válasza zoka hozzászólására (») Aug 5, 2019 /
 
Szia!
Inkább itt nézz körül:
autós erősítők
A képek között talán találsz tápegység variációkat is.
Kapásból az utolsó, "táp.jpg":
táp
A szekunder kört már át kell tervezned.
A hozzászólás módosítva: Aug 5, 2019
(#) zoka válasza ferci hozzászólására (») Aug 5, 2019 /
 
Szia!
Köszi a segítséget!
(#) jani1987 hozzászólása Aug 12, 2019 /
 
Olyan hajdú-bihari kolegát keresek aki a gyakorlatba segítene meghatározni néhány pc és tévé tápból bontott trafó adatait műszerrel és minden szükséges eszközzel. Így élőbe látnám a dolgok miben létét. Remélem akad itt valaki.
(#) granpa válasza jani1987 hozzászólására (») Aug 12, 2019 / 1
 
Ezek a trafók nagyfrekvencián (~20-500 kHz)járnak, hiteles mérésük csak azon a (rájuk jellemző) frekin abszolválható. Közelítő mérést el tudod végezni Te is, az itt leírtak alapján. (Kapcs.üzemű táp; Inverteres hegesztő témák). A jellemzők, követelmények nagyon alaposan le vannak írva.
(#) GPeti1977 hozzászólása Aug 12, 2019 /
 
LiFePO4 akkuhoz szertnék építeni egy gyorstöltőt, 57V / 35A de 60A -rel is lehetne tölteni. Milyen topológiát használjak?
(#) Ge Lee válasza GPeti1977 hozzászólására (») Aug 13, 2019 /
 
UKT esetleg?
(#) Ge Lee válasza jani1987 hozzászólására (») Aug 13, 2019 / 1
 
Ha tudod hogy miből bontottad, akkor kb. minden adata ismert, nincs már mit meghatározni rajta. Egyébként pedig:
- menetszámokhoz kell egy szkóp, egy generátor, meg hely a trafón hogy pár menetet bele tudj még tekerni utólag,
- szórás (csatolás) méréséhez olyan induktivitásmérő ami tud mérni a néhány uH-s tartományban,
- mag gerjesztésének, vagy frekiben történő felhasználhatóságának méréséhez egy működő táp összeállítás meg egy árammérő plusz szkóp vagy frekimérő.
De ezek a dolgok mind mind le lettek már írva itt a topikban, alkalmasint csak el kellett volna menteni a leírtakat. Így már némileg macerásabb hogy végig kell olvasni néhány száz oldalt, de ez sem lehetetlen (én régebben megtettem ha nagyon érdekelt valami), szerintem gyorsabb út mint várni valakire.
(#) GPeti1977 válasza Ge Lee hozzászólására (») Aug 13, 2019 /
 
Arra is gondoltam de beépitett lenne, ha valami oknál fogva lekapcsol a BMS akkor a megnövekedett feszültség tönkretehet a motorvezérlőt, a BMS t meg nem hagyhatom ki a töltőkörből sem. Rezonáns félhid nem tudom jó választás lenne-e.
(#) GPeti1977 válasza Ge Lee hozzászólására (») Aug 13, 2019 /
 
A te rajzod alapján lesz UCC2808 teljes hidas, mivel nem cél a teljes feltöltés így lesz benne egy bistabil relé, gombnyomásra indul, majd mikor elérte a megfelelő feszültséget le is kapcsol, egyenlőre ennyi van meg ami a képen van.

fbcharger.jpg
    
(#) szikorapéter hozzászólása Aug 19, 2019 /
 
Sziasztok. Volna itthon egy mosogatógépem egy atom kínai vezérlővel ahogy illik.
Na most a probléma: van benne egy LNK364PN ami külsőleg sértetlennek látszik , mégsem ad le feszültséget a túlvégen (nem rezonál). Ezt csak cseréljem ki , halottam hogy hajlamos tönkremenni,vagy mérjek körbe hátha nincs van még valami más baj is?

up.: Tápfeszekkel tesztelve a szekunder körök mindegyike működik , nincs zárlat, szépen megy a gép ha labortápról táplálom.
Akkor ezek szerint marad a táp ic cseréje.
A modul amiben van Ilyen.
(#) Ge Lee válasza szikorapéter hozzászólására (») Aug 19, 2019 /
 
Nem szoktak azok az IC-k csak úgy tönkremenni, hiszen mindenféle védelemmel el van látva, szinte tönkretehetetlen. Nézd át a szabályozó körét, lehet hogy csak ott van hiba. Az IC-nek meg adj kívülről mondjuk 80V DC-t, és nézd meg szkóppal (ha van) hogy nem próbál-e elindulni. Mert ha igen akkor majdnem biztos hogy semmi baja.
(#) szikorapéter válasza Ge Lee hozzászólására (») Aug 19, 2019 /
 
Tehát nézzem át a visszacsatolást hogy miért nem indul be?
(#) kadarist válasza szikorapéter hozzászólására (») Aug 19, 2019 /
 
Szia!Ezek a Linkswitch-ek bizony képesek maguktól tönkremenni, mindenféle külső jel nélkül is. Cseréld ki! Persze előtte ellenőrizd a primer oldal többi alkatrészét is, snubber körrel együtt. Az kimeneten pedig az elkók állapotát.
(#) szikorapéter válasza kadarist hozzászólására (») Aug 19, 2019 /
 
Rendben, minden esetre rendeltem belőle hogy legyen biztos ami biztos.
Délután előkeresem a szkópkábelt és megnézem próbál-e elindulni egyáltalán. (Bár nem igazán hinném hogy próbálna, mert amikor kiszedtem először, fél óra után méricskéltem rajta de a pufferében még akkor is 300V volt, tehát nem fogyasztott belőle semmit, ergo meg sem próbált beindulni a táp.)
Következő: »»   734 / 778
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem