Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   703 / 958
(#) gyuszo válasza ötfelezős hozzászólására (») Aug 9, 2019 /
 
Azért a csengő, kaputelefon, riasztó , termosztát vezetékei is a villanyszereléshez tartoznak és ezek lehetnek 0,75 keresztmetszetűek. ( Gyengeáramú szerelés )
Az erősáramú szerelésnél 1,5 mm2 a legkisebb.
(#) fulcsii válasza gyuszo hozzászólására (») Aug 10, 2019 /
 
És ezt pl. a lámpa gyártók is tudják?
(#) gyuszo válasza fulcsii hozzászólására (») Aug 10, 2019 / 1
 
Ők tudják, mint amit neked is illene tudni, hogy mi vonatkozik a villanyszerelés alapszerelésére védőcsövön belül és mi a szerelvényekre és készülékekre.
Kínai hosszabbító vezetékét, ami 3 x 0,75-ös nem építünk be falon belül a védőcsőbe.
Utána megy rá a mosógép.
(#) Skori válasza ötfelezős hozzászólására (») Aug 10, 2019 /
 
Ezek szerint ez nekem is kimaradt. Tehát ha jól értem, olyan helyen ahol 1mm2-es vezetéket húztak be a világításhoz pl. csillárhoz az nem szabványos? Akkor sem ha mondjuk csak egy 2A-es kismegszakítón van? Milyen problémát okozhat ez?
(#) gyuszo válasza Skori hozzászólására (») Aug 10, 2019 / 1
 
Igen, jól értelmezed. Így van. A vékony vezetéknél behúzásnál a mechanikai igénybevétel az oka. Esetleges nyúlás és keresztmetszet csökkenés.
(#) ötfelezős válasza gyuszo hozzászólására (») Aug 12, 2019 /
 
Ezért írtam, hogy: "energiaátvitelben"
A hozzászólás módosítva: Aug 12, 2019
(#) Gafly válasza ötfelezős hozzászólására (») Aug 12, 2019 / 1
 
Ezen mindig kicsit megsértődtem, hogy "küldjenek egy gyengeáramú villanyszerelőt".
De ugyanakkor jogos, hiszen végül is drót, ha úgy vesszük...
A hozzászólás módosítva: Aug 12, 2019
(#) gyuszo válasza Gafly hozzászólására (») Aug 12, 2019 / 1
 
Akkor legyen egy konkrét példa :
Gyengén működik a csengő, a nyomógomb 40 m-re van a csengőtrafótól, ami a 9 V-os csengőt működteti. A felhasznált vezeték pedig ( TK 4) 4 eres telefon vezeték, ebből csak 2 van bekötve.
Kimegy a "gyengeáramú villanyszerelő" és a 4 vezetéket párhuzamosítja, tehát 2-2-öt összeköt. A csengő jól szól.
Akkor ez most szabályos, vagy szabálytalan ?
A hozzászólás módosítva: Aug 12, 2019
(#) Busz hozzászólása Aug 19, 2019 /
 
Üdv!

Kezdem egy paranormális jelenséggel. Sorra égnek ki a kötődobozok, kiég egy, megwagózom, kiég a következő. Most éjszaka is büdösre ébredek, infra lázmérővel kimértem melyik doboz a melegebb a környezeténél. Szinte mind, de egy 80 fokos kötés ami vitte a pálmát azt kibontottam.

Nos fekete kátrányos szigszalag, ez még a gyári 70-es évekbeli szerelés. Nade csak a bojler ment az éjszakairól, akkor mi a frásztól ég ki ez ha ez nem is olyan vastag mint a vezérelt elmenő a villanyóraszekrényben? Ráraktam egy lakatfogót az egyik kábelre, 8 amper, meg 80 celsius fok...
A bojlert kihúztam az éjszakaiból a fürdőben és átdugtam hosszabbítóval a villanyóraszekrénybe. Megint 8 amper.

Bojler vissza az éjszakaira a fürdőbe, nappalira a villanyóraszekrénybe meg egy porszívó. 13A ugyanazon vezetéken, összeadódott a teljesítmény.
Ja csak az egyik fogyasztó az éjszakairól, a másik a nappaliról ment...

Lekapcsoltam mindent majd elvágtam a kötést.


Aztán visszakapcsoltam a vezéreltet is meg a nappalit is. Mindkettő villanyóra rendesen forgott mint azelőtt és a fogyasztók is mentek egy szoba kivételével.
Nade akkor most merre megy a 13A ha ezeken a vezetékeken már nem?



Fáziskeresővel néztem őket bekapcsolt állapotban, csak az egyiken világított a fáziskereső, az amelyik a sötétben maradt szobát látta el. A másik kettőről nem világított sőt a műszer sípolt róluk tehát valahol össze vannak kötve.

A fenti képen a jobb oldali felől van a villanyóraszekrény, balra a fürdő a bojlerrel, a középső kábel meg a doboz mögötti szobába megy ami sötét maradt egyedül.

A villanyóraszekrényben van egy éjszakai meg egy nappali mérő, mindkettő fölött egy főelosztó ( kábelgombolyag ).

A villanyóráktól, legalábbis pl az éjszakainál jön fel egy fekete, egy kék, és piros, és egy nagyon vékony piros ami nincs sehova sem kötve.

A lakás felé az éjszakai áramnak megy el egy vastag kábel, WAGOba alig fért be, 3 érrel. De ilyen vastag kábelt csak a bojlernál látok, többi kötődobozba sehol, mégis melegszik minden.

A probléma: ha a bojler az éjszakai áramról megy akkor is melegszenek a lakásban a kötődobozok, de ha átdugom egy hosszabbítóval a nappalira, ami főelosztó mögé benéztem, (többet nem tehetek), az a konnektor közvetlen a villanyórától feljövő nullára van rásodorva meg egy olvadóbiztivel a feljövő fázisra na akkor is ugyanúgy melegszik a kötés.


Hőmérővel ellenőriztem, ha a nappalin ha az éjszakain van a bojler akkor is melegszik az a doboz meg még pár másik is.


Az éjszakai meg a nappali órától feljövő föld vagyis piros vezeték közösítve van, illetve a nulla is közösítve van, tehát hiába jön külön nulla az éjszakai órától az össze van kötve a nappali órától feljövő kékkel is.

Azon akárhogy játszottam 1,5 A-nál több nem ment át tehát még azt sem mondhatjuk hogy valamely mérő alól feljövő nulla szakadt.

De most hogy a 3 vezeték közül egyet nem kötöttem vissza így működik minden és a hőmérő szerint nem is melegszik.

Na ezt magyarázzátok meg, mi okozhatja hogy a lakás közepén, egy átlagos, semmitmondó kötődobozban van 3db vékony kék kábel, kettőn átmegy a nappali meg az éjszakai fogyasztás is, akármelyik konnektorba dugod a fogyasztót, közvetlenül a villanyórától feljövőbe is hiába kötöm a fogyasztót, akkor is megjelenik az "amper" a lakás közepén lévő kötődobozban.

De egyet nem kötöttem vissza, most megjavult de kissebb vibrálás előfordul de már az sem.

Mi okozhat ilyen jelenséget? Regisztrált szerelő még mindig nem ért ki...

Nappali óra fölött 4db vezeték megy be a lakásba, egy föld, egy nulla és két fázis mert két kör van.
Ott modern szigszalag van tehát ott már valaki buherált előttem.

Egyenlőre nem kötöm vissza a 3. szálat, meglátom így mi fog történni.


De nem ráz semmi, sehonnan sem világít a fáziskereső, sem földelésről, sem a vízcsapról stb tehát nem tudom mi a frász gond lehet.

Használtan vásárolt ház, papíron ki van kötve az áram, gyakorlatilag meg mérő minden van és az adatbázisban is minden stimmel (kikötésen kívül), kijöttek, fotóztak, azóta nem volt senki és nem akarnak se új órát se semmit hozni, megakadt az ügy.

Na ezért is nem akarom hogy a fotózott állapothoz képest változás legyen, tehát főelosztó, FI relé csak azután miután kaptunk új órákat,

Több kör és közös a nulla. Ez tiszta sor lenne és így is van, két kör van fázisból, de nullából csak egy.

Nade a bojlernek a vezérelt mérőtől a fürdőig egyedi kábelének kellene hogy legyen még a 70-es években is.

De ha a vezéreltről megy a bojler mégis melegszik jópár kötődobozban a nulla pedig elvileg az nem a bojleré és keresztmetszetileg is vékonyabb mint ami indul a mérőszekrényből és mint ami érkezik a bojlerhez.

Jó elmondások alapján régebben volt nullaszakadás a házban, lehet akkor buheráltak valahonnan egy nullát.

Nade ha a bojlert egy hosszabbítóba dugom, a hosszabbítót meg a nappali villanyóra után közvetlen, még a lakásba bemenetel előtt leágaztatott konnektorba dugom akkor is melegszenek ugyanazok a kábelek. Tehát a lakás folyosóján melegszik a kötődobozokban a nulla akár éjszakaira akár nappalira és akárhova van csatlakoztatva a fogyasztó.

De a 3-as kötésből egy kábelt nem kötöttem vissza, most nyomatok egy 1 kWh-os mobilklímát nappaliról és nem melegszik egyik doboz sem. Majd ha bekapcsol az éjszakai kiderül akkor mi lesz, de éjszaka az is működött melegedés nélkül.


Mert ha még hurkok vagy valami dolog lenne akkor nem 8A- menne pont azon a kábelen hanem kevesebb. Csak azt nem értem hogyha most meg van szakítva merre megy az a 8A és miért nem tapasztalok most melegedést?

Mellékelek egy rajzot ami mutatja mi hogy van most kötve. A nappali "főelosztóját" nem tudom szétszedni úgy hogy ne legyen nyoma így azt békénhagyom, oda csak benézni tudtam, de a lakatfogó már nem fér be.

Ja és ha a nappali- éjszaka nullaközösítést megszüntetem akkor is fennállt a jelenség hogy a mérőhöz dugom de bent melegszik címszó.

A föld közösítést nem mertem megszakítani de azon van amikor 1A áram folyik.
(#) erbe válasza Busz hozzászólására (») Aug 19, 2019 /
 
A szomszéd nem szentségel, amikor lekapcsolod a kismegszakítót?
Lehet az oka nullaszakadás, ha valahol máshol összekötötték a nullát a védővezetékkel.
A hozzászólás módosítva: Aug 19, 2019
(#) proba válasza Busz hozzászólására (») Aug 19, 2019 / 1
 
Vannak az életben ravasz dolgok, legjobb ha új hálózatot építesz. Nálunk volt olyan, valami nem ment a konyhában, mert sokat fogyasztott, a villanyszerelő megoldotta, levert mellé a pincébe egy földelőnyársat, és a nullát rákötötte arra is. mindjárt kisebb lett a feszültségesés. Helyismeret nélkül ezt találd ki. Ha ezt alkalmazza, és megspékelődik egy nulla szakadással valamelyik égett dobozban, mellékesen a bojler meg a lakás nullája a lakáson belül közösítve van, vagy az óra alatt szakadt, lehetnek érdekes áramirányok. A FI relé ezért is hasznos, ezt nem fogja hagyni. ( bár pillanatnyilag hatalmas költségbe kényszerít.)
(#) Busz válasza erbe hozzászólására (») Aug 19, 2019 /
 
Alattunk csak ritkán tartózkodnak , a többi meg még nem szólt.

Igazad van, ez magyarázatot adna az esetre, mármint arra hogy a mérőóraszekrényben lévő konnektorból vételezek de a lakásban is melegszik a nulla hogy "visszafele" kapom a nullát, mármint valahol tényleg össze van kötve a védővezetővel, a bejövő óra alól kijövő nulla meg van szakadva így visszafele a lakáson keresztül záródik az áramkör.

Aztán mikor megszüntettem a "visszatáplálást" nagyobb terhelést kapott az eredeti nulla és beégett annyira hogy most működik kitudja meddig.

De ha ez igaz akkor most ha újra bekötném a kimaradt kábelt akkor nem vagy minimális áramnak kéne rajta folynia.

Mindenesetre érdekes hogy az éjszakai meg a nappali óra alól kijövő nulla is szakadt lenne egyszerre akkor?


Az éjszakai "főelosztóhoz" hozzáférek, ott ha minden le van kötve a hangfrekvenciás vevő akkor is üzemelt, szóval érdekes a hiba de majd megírom mit talált a szerelő ha végre kiér.


Ami kábel megégett, kikötöttem de minden működik tovább. Nos arra valami házi multiméteres tipp hogy mihez és hogy mérjek rá? Vagy kössem vissza ahogy volt a 70-es évek óta aztán mérjek rá folyik-e rajta keresztül áram?
(#) Busz válasza proba hozzászólására (») Aug 19, 2019 /
 
Ott a pont, utólag ha már a lakás át van alakítva, le vannak vakolva a dobozok stb szinte esélytelen rájönni.
Annyit tudok a lakás előéletéről hogy volt egy nulla szakadás egy zárlatos mosógép végett és a fele házban elment a nulla.

Villanybojlert már nem használtak, de a gázosok már nem engedték a nyílt égésterűt így lett nekünk újra villanybojler a lakásban.

Így jött ki a hiba 2 hét után mire megadták magukat a kötések.

Ha nincs a villanybojler szerintem a hiba sem jön elő.

AKkor valahogy tuningoltak okosba senki nem tudja már hogy hogy és működött is mert nem volt nagy fogyasztás meg nem használták az éjszakait.

A bojlernek elvileg külön vastag még lehet megszakításmentesen fut az alukábel a mérő meg a bojler közt.
Mégis számos kötődobozt kifüstöltetett... akkor lehet úgy hogy a földelésen bement az áram a lakásba, a nullán meg visszajött a főelosztóba és onnan ment a bojlerhez a vastag kábelen...
(#) Busz hozzászólása Aug 20, 2019 /
 
Apropó, túlfeszvédelem, pl szünetmentesbe vagy hosszabbítóba mennyire látja el feladatát ha földeletlen konnektorba van dugva?
(#) kameleon2 válasza Busz hozzászólására (») Aug 20, 2019 /
 
A vezeték keresztmetszetéig, max D fokozatként, mivel általában varisztoros védelem van benne. Illetve a szünetmentesek másik nagy előnye, hogy nem feltétlenül van a betáp és a kitáp galvanikus kapcsolatban egymással. Online gépeknél például akkuról megy a 230V előállítása és csak az akkutöltés megy 230V-ról. Így van köztes elektronika, egyes gépeknél leválasztótranszformátor is. Persze ez attót függ, milyen típusú a gép. Online, Line Interactive, Standby stb.
(#) gyuszo válasza Busz hozzászólására (») Aug 20, 2019 /
 
Végig olvasva ezen csak egy segít : a mérőhely teljes felújítása, szabványosítása, a lakás teljes hálózatának felújítása. Így akkor a következő 25 évre le van tudva a gond.
Jelenleg ez élet és tűzveszélyes, a saját berendezéseid sincsenek biztonságban.
Felújításnál célszerű ezt a sorrendet betartani :
- Bontás, csempék, járólapok, falak bontása, ajtó és ablaknyílások kivágása, tapéta leszedése.
- Falak felhúzása, gipszkarton falak egyik oldalának beépítése, álmennyezeti tartószerkezetek szerelése, épület szerkezetkész kialakítása.
- Víz, gáz, fűtés és lefolyó csövek beszerelése.
- Elektromos alapszerelés, vésés, csövezés, dobozok beépítése, vezetékek behúzása és kötése.
- Falak visszajavítása, gipszkarton falak készre szerelése.
- Burkolás, járólapok, csempék és meleg burkolatok felhelyezése.
- Festés, falak glettelése és festése, csövek és radiátorok, valamint ajtók és ablakok mázolása.
- Vízvezeték és fűtés-szerelvények, szaniterek beépítése.
- Szerelvényezés, kapcsolók, konnektorok, lámpatestek felszerelése, elektromos berendezések bekötése és üzembe helyezése.
- Lakberendezés, karnisok, lakás dekorációk, polcok, stb. felszerelése.

Ha nem ezt a sorrendet tartod be, az utána következők megint ismétlődnek, ami jelentős költség lehet.
A hozzászólás módosítva: Aug 20, 2019
(#) ötfelezős válasza Busz hozzászólására (») Aug 20, 2019 /
 
A fázis és nulla közötti túlfeszültségeket megfogja. Ami a két üzemi vezető között nem okoz nagy differenciát, de a földhöz képest igen, azt meg nem. De ha a készüléket fél méter vastag porcelán lemezre helyezed, és körbekeríted 3 m magas szögesdrót kerítéssel egy méter távolságra a porcelántól, akkor ez nem okoz problémát. Csak ha hozzányúlsz, más földelt dolgokhoz közel van, más (földelt) berendezéshez csatlakozik, stb.
(#) Busz válasza erbe hozzászólására (») Aug 20, 2019 /
 
Ma multiméterrel csak sípoltattam azt a vezetéket.

Nos az a kék árva vezeték és a többi kék vezeték között sípol a multi.

A mérő melletti földelt konnektorból vitt hosszabbító földelésével is sípol az a vezeték meg a többi kékkel is.

A gázcső és a földelt konnektor földelése között nem sípolt de még csak számokat sem mutatott, a vízcsőről sem sípolt csak számokat mutatott.

Ebből laikusként az szűrtem le a víz és a gázcső nincs bekötve az eph-ba, pedig a vízcső és a gázcső közös sokmindenkivel, acélcső és ezekszerint senkinél nincs földelve. EPH... ebbe a lakásba szinte nincs is olyan.

De akkor még jó hogy sípolós multival és nem próbalámpával próbálkoztam.. ha éppen fürdik a szomszéd még a végén baleset lett volna belőle.
A 70-es években hogyan adhattak át így házat hogy nincs EPH?

Bár igaz a gázt újra kellett köttetni... túl voltunk az 1 éven full új bekötés, a szolgáltatónak meg sem fordult a fejében hogy társasházban nincs földelve a gázcső így jegyzőkönyv minden nélkül kaptam új órát...

De a bojlerek miatt is hihetetlen hogy a vízcső senkinél sem került földelésre... Bár az én bojlerem 5 rétegű csővel van bekötve flexibilis helyett így pont nem földeli a csövet akkor sem ha be van dugva.

Na ezekután a képen szereplő vezetéket visszakötöttem és lakatfogóval áramot mértem. Minimális áram folyt rajta.

Tehát akkor beletrafáltál a lényegbe, megvan a paranormális jelenség oka. Tehát valahol a mérő körül kontakthibás a nulla. De a lakásban a föld és a nulla valahol közösítve van.

Ergó mikor elment a bejövő nulla akkor az áramkör úgy záródott hogy a piros vezetéken bement a lakásba, a kéken meg visszajött így a mérő melletti konnektorba volt áram mégis a hosszú vezeték, sok kötés stb miatt a lakásba szétmelegítette az összes kötést akkor is ha lakáson kívül volt a vételezési pont..

De valószínűleg a föld-nulla hurkot ahogy megbontottam teljes terhelést kapott az eredeti bejövő nulla és beégett annyira hogy most jó...

Amúgy túl vagyunk már a festésen stb, az áramra nem volt pénz, de mivelhogy a bojleren kívül csak a mikró a legnagyobb fogyasztó így úgy voltunk vele hogy a szomszédok sem égtek le..
A bojlernek meg vastag alukábele elvileg külön vezetve van ami bírná... ha nem úgy záródott volna az áramkör hogy nappali áramkör földelésén és a nulláján kerül mégegyet a lakásba.

Mert a föld-nulla nincs összekötve a mérők után a főelosztóban hanem csak valahol a lakásban. Aztán ha az éjszakain ha a nappalin volt a bojler és akkor melegedtek a dobozokban a nullák az azt jelenti hogy hiába van két mérőm és két külön feljövő kék vezetékem mindkettő szakadt volt ideiglenesen.

Tehát a majdnem lakástűz oka megint sokszoros meghibásodásra lett volna visszavezethető.
Föld-nulla összekötése valahol a lakásban ami tilos, ezenfelül sodrott kötések ami elvileg akkor is tilos volt, illetve jött még a nullaszakadás amit észre sem vettünk volna hogyha nem jön a villanybojler.. És még akkor sem derült volna ki, de így már túl hosszú volt a vezeték és túl sok a kötés amin keresztül ment az áram..

Nade a kérdés, akkor most visszakössem-e azt a vezetéket úgy ahogy volt vagy hagyjam így?

Mert most nélküle is megy minden, de ha megint szakad a nulla akkor viszont nem tudom mi lesz nélküle. Vagy nem lesz áram vagy rázni fog minden...

A szolgáltatónál áll az ügy, elbírálás alatt hogy most akkor maradhat-e bent a mérő vagy sem.

Le van fotózva szolgáltató által, azért is nem akarok hozzányúlni mert utánna ha kiderül hogy nem véletlen szakadt a nulla vagy kitudja előző lakó által mi gáz van még ott akkor ne a nyakamba varrják.

sehovase.jpg
    
(#) Busz válasza Busz hozzászólására (») Aug 20, 2019 /
 
Tehát ha jól gondolom ennyi lenne a rejtély megoldása...

A zöld csíkkal jelöltem az áram útját.

Köszönöm Erbe!
A hozzászólás módosítva: Aug 20, 2019
(#) gyuszo válasza Busz hozzászólására (») Aug 20, 2019 /
 
Lehetséges, hogy ez a probléma.Valaki megbuherálta, hogy legyen áram. De továbbra is azt javaslom, hogy a mérőhely teljes felújítása lenne a megoldás.
(#) Kovidivi válasza Busz hozzászólására (») Aug 20, 2019 /
 
Szia. Ha ilyen sokat akarsz írni, inkább szedd össze pár sorban, vagy emeld ki a lényeget, és csak azt írd le, mert sokan el sem olvassák, pedig lehet tudnának segíteni. Üdv.
(#) gyuszo válasza Busz hozzászólására (») Aug 20, 2019 /
 
Mit szeretnél ? Mi a jövő ?
(#) Busz válasza gyuszo hozzászólására (») Aug 20, 2019 /
 
A jövő teljes újravezetékelés korszerűsítéssel.

A kérdés hogy visszakössem-e azt az egy vezetéket vagy se? Melyik a biztonságosabb?
(#) gyuszo válasza Busz hozzászólására (») Aug 20, 2019 /
 
Ha már a biztonságnál tartunk, akkor regisztrált villanyszerelő kell hozzá, mert ha plombált területet érint, csal ő nyúlhat hozzá és a szolgáltatónak is be kell jelenteni.
A hozzászólás módosítva: Aug 20, 2019
(#) gyuszo válasza Busz hozzászólására (») Aug 20, 2019 /
 
Idézet:
„Melyik a biztonságosabb?”

Nulla szakadás esetén egyik se. Nem játék. A hibát kell kijavítani, nincs más opció.
(#) Busz válasza gyuszo hozzászólására (») Aug 21, 2019 /
 
Pontosan de ehhez regszerelő kell, aki csak akkor jön ha már a központban is rábólintottak.

Sőt víz és gázcsövet is földelni kellene, de azt is csak regszerelő után miután rendbetette a mérőhelyet.
Bizonytalan nullával nem lenne jó ötlet azt is megcsinálni előbb.

Visszakötöttem azt a kábelt amit kikötöttem és mégis ment minden, hagyva egy hurkot a lakatfogós ellenőrzéshez. Nappali, éjszakai lekapcsolt állapotban nem folyik rajta semmi.

Éjszakait felkapcsolva, 9,5A-el terhelve az éjszakait az a bizonyos rejtélyes kábelen 0,75A kezd el folyni.
Az éjszakai kijövő fázisán 9,5A folyik, a kijövő nullán 8A mert a nappali és éjszakai mérő 0 összekötésén 1,5A folyik.

Ha felkapcsolom a nappalit is mellé 5 A-el terhelten akkor a csodakábelen 0,91 A kezd el folyni (emelkedik), a nappali-éjszakai mérő utáni nulla átkötésen viszont csökken, 1,32A-e az átfolyt áram.

Azért kötöttem vissza hogyha az előző x évben ígyvolt akkor az a biztonságosabb ha így is marad. Néha rámérek majd lakatfogóval megy-e benne nagyobb áram, van-e még nullám.
(#) gyuszo válasza Busz hozzászólására (») Aug 21, 2019 /
 
Nulla szakadás esetén a szolgáltató 6 órán belül kimegy .
A hozzászólás módosítva: Aug 21, 2019
(#) gyuszo válasza gyuszo hozzászólására (») Aug 21, 2019 /
 
Ha most bejelented, ma megoldódik a problémád.
A hozzászólás módosítva: Aug 21, 2019
(#) KTobi válasza gyuszo hozzászólására (») Aug 21, 2019 /
 
Természetesen, levágják a bekötését onnantól már nincs probléma.
(#) gyuszo válasza KTobi hozzászólására (») Aug 21, 2019 /
 
Sőt a gázórát is kikötik, mert nincs leföldelve.
Következő: »»   703 / 958
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem