Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   704 / 959
(#) Kovidivi válasza gyuszo hozzászólására (») Aug 21, 2019 /
 
Inkább nyáron, mint télen!
(#) lzh6k4 hozzászólása Aug 22, 2019 /
 
Sziasztok!

Van egy kis faszerkezetes épületem (fa váz + OSB, majd kívülről nikecell lesz rajta), amelybe szeretném bevezetni az áramot. Mivel jó messze van a mérőhely, így földelőszondás megoldást szeretnék alkalmazni. A kis épületben bentre szeretném tenni az elosztószekrényt, a szonda értelem szerűen kint lesz.

4X16 alu földkábeles megoldás lesz, a ház tövében azonban elakadtam. Hogyan szakszerű kialakítani a kábelek bevezetését? Kintre nem szeretnék még egy kötődobozt tenni, csak ha muszáj. Ha kintre kell tenni, mi a minimális magasság?

Az megfelelő megoldás ha védőcsőben megy az OSB falra rögzítve a földkábel és a földelőszonda azon része, ami kiáll a földből (akár kér külön védőcsőben), majd bent az elosztóban történik meg PEN szétválasztás?

Ti hogyan oldanátok meg?

köszi
(#) kameleon2 válasza lzh6k4 hozzászólására (») Aug 22, 2019 /
 
40cm fölé kell tenni minimum és megfelelő IP védelemmel (pl. IP 54). A 40cm a hóhatár. Henselnek kiváló tokozatai vannak erre a célra de ha drága, ott a Csatáriplast. földelőszondának is vannak mért adatai. Én ha szondát csináltam 40cm-1m-re került a mérődoboza (szögletes 100x100-as csavaros), de a legjobban akkor jársz, ha lerajzolod és kiteszed, akkor végig tudjuk együtt futni, mi jó és mi nem az elképzelésben. Én is megrajzoltam a saját mérőhelyem és egyebeket, mert a rajzon sok minden kijön előre, mielőtt költenél. Ha jól bekottázod a méreteket, utána pillanatok alatt kész.
A hozzászólás módosítva: Aug 22, 2019
(#) gyuszo válasza lzh6k4 hozzászólására (») Aug 22, 2019 /
 
Kábelfogadó doboz, 150x300 méretben. A kép baloldalán levő. 60 cm-re tenném, így alatta elfér a 150x150 földelőszonda csatlakozó doboz. De teheted a földelő csatlakozó dobozt mellé is, ahogy a képen. Ha a PEN szétválasztás a mérőhelynél már megtörtént, akkor itt már nem kell. A földkábel végére tegyél a rávaló gyantás végzáró zsugorcsövet.
A hozzászólás módosítva: Aug 22, 2019
(#) proba válasza gyuszo hozzászólására (») Aug 22, 2019 /
 
Azért a külső doboz felfogató csavarjait valahogy cserélném, nagyon bántja a szemem a szekrénybe lógó csavarok hegye.
A hozzászólás módosítva: Aug 22, 2019
(#) Teaway válasza proba hozzászólására (») Aug 22, 2019 /
 
Ja, pl átmenő metrikus csavar, anyával a kis doboz felé.
(#) gyuszo válasza Teaway hozzászólására (») Aug 22, 2019 /
 
Igen úgy szebb és jobb lenne, de nem az én művem, csak a példaként tettem ide a szemléltetés végett.
Én jellemzően alatta helyezem el.
(#) kameleon2 válasza gyuszo hozzászólására (») Aug 22, 2019 / 1
 
Problémás szerelhetőség szempontjából és való igaz, hogy az IP védett doboz oldalába küldött csavarok sem a legjobb műszaki megoldást jelentik.
(#) jimmi12 hozzászólása Aug 22, 2019 /
 
Sziasztok, ötletre, tanácsra lenne szükségem a következővel kapcsolatban:
- adott egy 3 fázisú "Csatári" fogyasztásmérő, ennek a bal alsó részéhez lett illesztve egy 12 modulos doboz, ebben van 2db 3 fázisú ÁVK (külön a vezérelt és a rendes), innen megy tovább a lakásba. Ezt kellene kiegészítenem 1db 1 fázisú ÁVK-val és 1db kismegszakítóval, mert szeretnék egy automata kapunyitót beüzemelni. A problémám, hogy a 2db 3 fázisú ÁVK elfoglal 8 modulnyi helyet és még jobb illetve bal oldalt ott vannak a védőföld és nulla sorkapcsok. A beépítendő moduloknak további 3 helyre lenne szükség, talán szűkösen elférne, de nem bízom benne.
Valakinek akad jó ötlete hogyan lehetne szakszerűen megoldani?

elosztó.jpg
    
(#) Tasznka válasza jimmi12 hozzászólására (») Aug 22, 2019 /
 
Szia!
Lehet kapni olyan fi-relét,ami egyben kismegszakító is pl:ez ,így csak 2 helyet foglalna . És ha jó helyen keresgélsz,akkor csak 1 picivel drágább,mint a sima fi.
(#) gyuszo válasza kameleon2 hozzászólására (») Aug 22, 2019 / 1
 
Igen én ezért helyezem alatta külön dobozba.
Ha már csavaroznám tennék közé gumi szigetelő lemezt, persze metrikus csavarral és anyával.
(#) gyuszo válasza jimmi12 hozzászólására (») Aug 22, 2019 /
 
Legegyszerűbb, ha a dobozt lecseréled egy nagyobbra és abba elfér.
(#) jimmi12 válasza gyuszo hozzászólására (») Aug 22, 2019 /
 
Ezt szeretném elkerülni, hozzá van csavarozva a méretlen oldali dobozhoz, plombabontási engedély, regisztrált szerelő, túl sok macera...
(#) jimmi12 válasza Tasznka hozzászólására (») Aug 22, 2019 /
 
Szia, ez jó megoldásnak tűnik, ha jól láttam ezek 30mA-esek, kültéri aljzatokhoz is alkalmazható vagy oda a 10mA-es kell?
(#) Tasznka válasza jimmi12 hozzászólására (») Aug 22, 2019 /
 
Bármelyik jó oda,nem nagyon számít.Csak ne legyen nagyobb,mint 30mA.
(#) kameleon2 válasza jimmi12 hozzászólására (») Aug 22, 2019 /
 
Őszintén: 1/3 hely a sorolható készülék, 1/3 helyen a sorkapcsok, 1/3 helyen tartalék. Szerinted - ekkora elosztóban ez mennyire teljesül és nem lesz tűzveszélyes? Automatikánál 1/4-el számolunk, mert 1/4 az automatikának is kell. LS-FI készüléknek kisebb a helyigénye, de azzal is túlépített lesz.
(#) lzh6k4 válasza gyuszo hozzászólására (») Aug 23, 2019 /
 
Pont ezt nem szeretném. Nem szeretnék külön kábelfogadót felszerelni az építmény falára. minden menne egyből be az építménybe. Az nem tűzveszélyes megoldás-e ha:
- végigfut a falon egészen a tetejéig védőcsőben a nikecell szigetelés alatt a földkábel, a fal tetején átmegy a falon a belső elosztószekrényig és ott történik meg a szétválasztás.
- földelőszonda ráfogatva az OSB-re (önmagában), ott lenne a földelőszonda csatlakozó doboz, az is a nikecellbe burkolva, majd onnan menne tovább védőcsőben fel a falon, majd át a kis elosztószekrénybe.
Mindenképpen kell kábelfogadó?
(#) lzh6k4 válasza kameleon2 hozzászólására (») Aug 23, 2019 /
 
Köszönöm. A fő kérdés, hogy elkerülhető-e a plusz egy kábelfogadó. Mivel a fal másik oldalán lesz a ház elosztószekrénye, egyből oda kötnék be mindent. Vennék egy 36 modulosat inkább és ott a felső sorban elférne a kábelfogadó csatlakozók.

Persze csak ha a nikecell szigetelés alatti földkábel elvezetés nem tűzveszélyes, vagy bármilyen más okból nem ajánlott.
(#) gyuszo válasza lzh6k4 hozzászólására (») Aug 23, 2019 /
 
Nemcsak kábelfogadó, hanem tűzvédelmi szempontból egy főkapcsoló sem ártana.
Tudom, hogy szebb és esztétikusabb mindent elrejteni és eltakarni, de vannak szabályok, amit illik betartani.
(#) kameleon2 válasza lzh6k4 hozzászólására (») Aug 23, 2019 /
 
Nem. Mérőpontnak így is, úgy is lennie kell. Fogadnod, indítanod és védened is kell a kábelt és az első fogyasztót. Gondolom beltéren nem szívesen látnál mondjuk földelőszondát, tokozatot. Nem beszélve arról, hogy jobb ha olyan helyen van, ahol a tűzoltó is hozzáfér baj esetén és legalább áramtalanítani tud - ha már faszerkezet. Nyilván a te felelősséged, de az ajánlások mindig jól jönnek, hátha nem gondoltál át mindent. Nem a mi ajánlásaink, hanem a szabvány.
De találtam neked egy jó alapot, hogy könnyebb legyen a dolgod.
(#) fulcsii válasza Busz hozzászólására (») Aug 23, 2019 /
 
Ez a csoda vezeték esetleg nem védő vezető (földelés)?
(#) lzh6k4 válasza kameleon2 hozzászólására (») Aug 23, 2019 /
 
Köszönöm. Akkor lesz egy doboz a falon kívül is. Mindkettőtöknek köszönöm.
(#) ötfelezős válasza kameleon2 hozzászólására (») Aug 24, 2019 /
 
egy jó alapot
Bár abban már szinte mindent helyettesíteni kell mással, 447, 1585, 13207, KLÉSZ...
A hozzászólás módosítva: Aug 24, 2019
(#) kameleon2 válasza ötfelezős hozzászólására (») Aug 24, 2019 /
 
Igazad van.
(#) Ocelot hozzászólása Aug 25, 2019 /
 
Sziasztok!
Van egy lámpa a házban amiben mindig kiégnek az izzók.Kikapcsolt állapotban is mérni rajta 30V feszültséget.A kapcsoló nem irányfényes és a fázist szakítja,valószínűleg a mellette futó vezetékről szedi fel a kóbor áramot és amiatt használódik el minden idő előtt:ledes,izzószálas,energatakarékos egyaránt megadja magát 1-2 hónap után.Máshol nincs gond a házban csak ezzel az 1 foglalattal.
Ha kötök a foglalattal párhuzamosan egy 82K 5W ellenállást az megoldja a problémát?Mennyire melegszik majd?
(#) msandor77 válasza Ocelot hozzászólására (») Aug 25, 2019 /
 
Szia,

véletlenül nem egy világítós kapcsolóra van kötve? Kikapcsolt állásnál nem villognak az izzók halványan?
(#) Bakman válasza Ocelot hozzászólására (») Aug 25, 2019 /
 
Hány kapcsolója van a lámpának?
(#) Ocelot hozzászólása Aug 25, 2019 /
 
Ez egy szimpla egypólusú kapcsoló ami egy db kerámiafoglalatot kapcsol.
(#) kendre256 válasza Ocelot hozzászólására (») Aug 25, 2019 /
 
A "kikapcsolt állapotban is mérni rajta 30V feszültséget" alatt azt érted, hogy a foglalatban van az izzó, és azon méred, vagy csak az üres foglalatban mérsz?
(#) nedudgi válasza Ocelot hozzászólására (») Aug 25, 2019 /
 
Tudnak rendesen hűlni a villanykörték abban a foglalatban?
Következő: »»   704 / 959
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem