Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   708 / 959
(#) Bakman válasza vargham hozzászólására (») Szept 7, 2019 / 1
 
Harmadik módszer: Ha ilyen szerelésekre adtunk volna mindig árajánlatot, gyorsan koldusbotra jutottunk volna. Mitől klasszikus ez a módszer? Nekem úgy rémlik, hogy évekkel ezelőtt is felszaladt a tulajdonosok szemöldöke az anyagárak láttán.

Értem én, hogy szelektivitás meg hibakeresés szempontjából jobb de nem annyira a gyakoriak a hibák, hogy naponta szembesülni kell velük.
(#) CIROKL válasza proba hozzászólására (») Szept 7, 2019 /
 
Igen ez igy van modernizálunk ,nálam 20 évig 10A volt.majd 16 most 32 nél tartok de lehet nem ez a.vég ,sőtt nem is most bővitek megint a lakás elosztóm most itt tart de kap egy ujjabb.elosztó szekrényt .
Egy 12 es lessz még betéve a meglévő alá.
(#) vargham válasza Bakman hozzászólására (») Szept 7, 2019 /
 
Klasszikust így értem: A lakáselosztóban van csak kismegszakító, a szobákban nincs.
(#) Bakman válasza vargham hozzászólására (») Szept 7, 2019 /
 
Akkor a fele érthető. Nem mondom azt, hogy láttam már mindent de olyanról, hogy minden szoba minden világítása (netalán az ingatlan minden dugalja is) külön kismegszakítón van, még csak nem is hallottam.

Nincs az a lakáselosztó, amibe ennyi minden belefér (kis túlzással).
(#) Gafly válasza Bakman hozzászólására (») Szept 7, 2019 /
 
Idézet:
„de olyanról, hogy minden szoba minden világítása (netalán az ingatlan minden dugalja is) külön kismegszakítón van, még csak nem is hallottam.”

Én már igen. Külön csillagpontosan minden bevezetve külön csővel egy bazi nagy szekrénybe.
Annyira nem életszerű, de bizonyos szempontból vannak előnyei.
(#) Bakman válasza Gafly hozzászólására (») Szept 7, 2019 /
 
Gondolom a lakásban van egy extra, beépített szekrény.

Nyílván vannak előnyei de ez tipikusan az ágyúval verébre kategória.
(#) vargham válasza Gafly hozzászólására (») Szept 7, 2019 / 1
 
Nem mindent egyesével... Olyat viszont igen, hogy csoportonként:
16A: Szobák dugaljak
16A: Konyha dugaljak
10A: Konyha világítás
10A: Szobák világítás
10A: Hűtőszekrény
16Ax3: Villanytűzhely
16A: Fürdő dugaljak
10A: Kültéri világítás
stb
(#) Gafly válasza Bakman hozzászólására (») Szept 7, 2019 /
 
Asszony: Már megint lement a második sorban az ötödik automata.
Férj: Baszki, már megint az a rohadt kenyérpirító a másodikon.
(#) kameleon2 válasza Bakman hozzászólására (») Szept 7, 2019 / 3
 
Képen egy elosztónk egy részlete. Mi általában nagyon szelektíven kezeljük az áramköröket. Eleve az automatika is megköveteli a csatornánkénti védelmet. De sokkal könnyebb úgy az élet - és ezt a tapasztalat mondatja velem - ha lemegy mondjuk egy izzóhiba miatt egy áramkör, attól még megy a mosógép, működik a konyha stb. A családi házam is így készült, a beépített plusz kismegszakítókat és elosztókat soha nem bántam meg. Igaz egyik sem túl kicsi és több van. Cserébe nincsenek kötődobozok és nem kell bontanom - hála a csillagpontos "Smart Home Ready" kialakításnak. Csak kiegészítésként írom, hogy van másik véglet is. Volt olyan ügyfelünk, aki azt kérte, úgy nézzen ki az elosztó, illetve elosztó helyiség, mintha Pakson járna. 19db 2m-es elosztó van az épületben... Tennék fel képet, de sajnos köt a titiktartás.
A hozzászólás módosítva: Szept 7, 2019
(#) Bakman válasza kameleon2 hozzászólására (») Szept 7, 2019 /
 
Idézet:
„ha lemegy mondjuk egy izzóhiba miatt egy áramkör, attól még megy a mosógép, működik a konyha stb.”
Ez a része érthető, csak nem jellemző, hogy naponta vagy akár havonta is történik ilyesmi. Erre számolva egyszerűen felesleges pénzkidobás.

Ott, ahol árajánlatot kérnek, nyílvánvaló hogy mástól is fognak. Ha te kétszer akkora árat mondasz mint a konkurencia, 30 esetből jó ha egyszer tudod megmagyarázni, miért sokkal több, mik az előnyei. Miért? Azért, mert a szülei házában volt hat - nyolc - tíz kismegszakító, mégsem maradtak naponta áram nélkül. Azt már csak halkan merem megjegyezni, hogy szerintem igaza van az ilyen tulajnak. Persze van másik véglet is, akinek nem lehet megmagyarázni, miért kell külön vezeték/kábel az elektromos tűzhelyhez de ez általában a ritkábbik eset.
(#) adapter válasza Bakman hozzászólására (») Szept 7, 2019 /
 
Most az jutott eszembe, hogy egy ismerősöm épített 2 éve egy házat, a tervező 9 db(sic) Fi-relét tervezett bele. Mikor rövid nevetgélés után rámutattam, hogy egymás után vannak a körben úgy, hogy tökazonos paraméterekkel rendelkeznek, végül levitték 5-re....
(#) Kovidivi válasza kameleon2 hozzászólására (») Szept 7, 2019 /
 
6 év alatt 1x volt izzó kiégés miatti áramszünetem.
(#) kameleon2 válasza Bakman hozzászólására (») Szept 7, 2019 / 1
 
Az emberi élet vagy az életveszély nem ár kérdése szerintem. A kényelem igen. Meg kell találni azt az egyensúlyt, amikor még nem túl drága, de biztonságos a beépített. telepített rendszer. Sok esetben ha jó kedvezményeket tudok elérni a kereskedőnél, kijön egy jobb műszaki megoldás egy rosszabb áráért is. Igaz, ehhez nem árt az a 30-40 éves szakmai háttér és kapcsolati tőke. Találkoztam olyannal, hogy XBS, eszközökből drágább árat számoltak, mint én Minőségi anyagokból.
(#) kameleon2 válasza Kovidivi hozzászólására (») Szept 7, 2019 /
 
Azért ez lakásmérettől is függ. Nálam eredetileg 96db halogén spot van. Eléggé szelektíven. Ma már ledes, de azelőtt azért durrogtak a halogének.
(#) Bakman válasza kameleon2 hozzászólására (») Szept 7, 2019 /
 
Nem volt szó életveszélyes és/vagy szabálytalan szerelésről.
(#) gyuszo válasza vargham hozzászólására (») Szept 8, 2019 / 2
 
Ha már szét van osztva, azért ne feledkezzünk meg róla, hogy ennek megfelelően lehet beszerelni 4 A, 6 A, és 13 A-es kismegszakítókat is.
A hozzászólás módosítva: Szept 8, 2019
(#) gyuszo válasza kameleon2 hozzászólására (») Szept 8, 2019 / 1
 
Egy átlagos lakásnál a lakáselosztó doboz 18 modulos és 36 modulos között elégséges szokott lenni. Ennél nagyobbat csak házautomatizálás (okos ház ) esetén szükséges.
Régebben meglátszott a villanyszerelési boltok kínálatán is, 8, 12 modulos volt a jellemző.
Mára már ez kicsinek bizonyul, 18 modulnál kezdődik az alsó határ.
(#) fulcsii válasza gyuszo hozzászólására (») Szept 8, 2019 / 1
 
Ja, mert régen nem raktak ÁVK kat, max egyet azt is a méretlenbe, meg nem volt külön áramkör a mosógép, mosogatógép, tűzhely. Én már jelzőlámpát is teszek, hogy lássák, van feszültség, meg van e mindhárom fázis, stb. Szóval alakul ez. Aztán ma már sok helyen van túlfesz védő, ecetera.
(#) gyuszo válasza fulcsii hozzászólására (») Szept 8, 2019 /
 
A légkondit kihagytad és a kenyérpirítót, ami a másodikon van.
(#) gyuszo válasza Bakman hozzászólására (») Szept 8, 2019 / 1
 
Van olyan tapasztalatom, ha már megtörténik a baj, akkor könnyebben kinyílik a zseb és jobban áldoznak rá. Akkor előtérbe kerül a biztonság, a nyugalom, hogy legyen ott áram, ahol kell és ne kelljen elővenni a hosszabbítókat.

Pedig ez is ment 60 évig, de nem bírta tovább. Ez 3 fázisú mérőhely.
A hozzászólás módosítva: Szept 8, 2019
(#) zoka hozzászólása Szept 9, 2019 /
 
Sziasztok!

Az lenne a kérdésem, hogy régi panel lakásban tömör alu falkábelek összekötésére lehet-e használni karos Wago 221 vezeték összekötőt? A mellékelt kép szerint "nem igazán jó megoldás".... A képen egy ilyen kötés látható egy szénné égett wagóval, kb 1-2 éve lett beszerelve, de csak az utóbbi hetekben lehetett érezni a szagot. Szerencsére időben észre lett véve. B16 Amperes kismegszakító van az említett körön. Új Wagóra cserélve már a mosógép használata közben tapasztalható melegedés, pedig az csak max 10A.

1. Wago Alu kontakt paszta nem lett használva. Esetleg ez a hiba?
2. Segítene, ha a tömör alu vezetékre érvéghüvely kerülne?
3. Mi okozza a melegedést? Az oxidáció miatt megnőtt az ellenállás?
4. Mi lenne a korrekt megoldás az említett 2 vezeték és + 1 réz vezeték összekötésére?

Köszönöm!

Wago-alu.jpg
    
(#) Petyaa válasza zoka hozzászólására (») Szept 9, 2019 /
 
Valószínű valamilyen érintkezési hiba miatt melegedik. Nincs rendes kontakt, és áthúz. Sötétben nézted hogy szikrázik e? Amíg így melegedik legjobb ha a mosógépet átkötöd a melegvízre.
(#) zoka válasza Petyaa hozzászólására (») Szept 9, 2019 /
 
Én is ezt gyanítom, esetleg az alu vezeték felületét meg kellett volna csiszolni, mielőtt a Wagóba csatlakoztatom. Szikra nincs, ez egy hosszú folyamat, kb 2 év alatt jutott el idáig. Akkor volt szikra, amikor fázisceruzával "lepiszkáltam" róla a szénné égett Wagót (éppen ment a mosógép). Csakhogy az a fürdőszobában van, ez meg az egyik szobában. 7db konnektor van csak ezen a körön, a fele lakásban elment az áram, amikor lepiszkáltam a wagót, úgy hogy a kismegszakító le sem oldott. Vagyis simán kapott 16 Ampert is, amikor mondjuk a mikró is ment, meg a hűtő, stb... (Lehet, hogy akkor lazult meg a kötés, mert a hőtől kilágyult a Wago belseje?
Csak jó lenne tudni, mert 20 Amper van a Wagóra írva, annyi meg nem mehetett tartósan, mert 16-os a bizti.
A hozzászólás módosítva: Szept 9, 2019
(#) elektrorudi válasza zoka hozzászólására (») Szept 10, 2019 / 1
 
Nem véletlen, hogy 25mm2 alatt nem használható alu. vezeték! A nagy keresztmetszeteket általában csavaros sorkapocsba kötik, és ipari célú betáp kábelekhez használják, ahol előírás az évenkénti karbantartás, a sorkapcsok utánhúzása. (persze ezt alig-alig teszik meg, de ez már az ő bajuk). (Manapság már van akár mekkora kesztmetszetre is rugós sorkapocs, de az más téma)
Az 1. pontod szerinti eljárás a megfelelő!
A 2. pont a legrosszabb megoldás. Ne csináld.
A 3. pontban van az igazság. Az alumínium a levegőn oxidálódni fog, akár mivel is kötöd össze. Csak a paszta akadályozhatja ezt meg.
Az alu. vezetékek esetében, jellemzően eggyel nagyobb keresztmetszetet kell használni, mint réz esetében. A GOVILL honlapja szerint, alu esetében 2,5mm2 --> 16A. Nos, én Cu vezetékhez használok 2,5mm2-t. Egyébként, ha rámész a honlapjukra, leírják a paszta használatának technológiáját. Pl., hogy nem kell csiszolni.
2,5mm2 Alu vezetéket nem biztosítanám 10A-nél nagyobb áramra. Kérdéses, hogy a képen látható vezetéknek mekkora a keresztmetszete? Lehet, hogy csak 1,5mm2?
A hozzászólás módosítva: Szept 10, 2019
(#) fulcsii válasza elektrorudi hozzászólására (») Szept 10, 2019 /
 
Csak a pontosság miatt, 16-os a leg kisebb keresztmetszetű alu.
(#) elektrorudi válasza zoka hozzászólására (») Szept 10, 2019 / 1
 
Idézet:
„Csak jó lenne tudni, mert 20 Amper van a Wagóra írva,”

Ez igaz. Meg az is rá van írva, hogy "Cu 1,6/2".
(#) Ge Lee válasza zoka hozzászólására (») Szept 10, 2019 / 1
 
Most biztos hogy ismételten nem leszek népszerű, de én szétszedtem egy ilyen 221-es wago-t. Ránézésre szerintem minden embernek az kell hogy lejöjjön ebből, hogy ilyet véletlenül se használjon semmilyen vezeték összekötésére, még ha sokak által ez a "legjobb" meg legkedveltebb módszer is. Van egy 0,5-ös vastagságú lemezke (ónozva vagy ipari ezüstözve a jó ég tudja), amire ráfekszik a két összekötendő ér, a legjobb esetben is 4mm hosszon. A rugó lap meg felülről szorítja. És ennyi kérem a kontaktus.
Ettől egy mezei összesodrás is sokkal sokkal jobb kapcsolatot létesít, ráadásul jóval nagyobb felületen.

w221.JPG
    
(#) vargham válasza zoka hozzászólására (») Szept 10, 2019 / 1
 
A paszta hiánya az ok.
(#) fulcsii válasza Ge Lee hozzászólására (») Szept 10, 2019 /
 
(#) kameleon2 válasza zoka hozzászólására (») Szept 10, 2019 /
 
Szemre nekem a vezeték keresztmetszete furán vékony.... De sok helyről hallom vissza, hogy A Wagora jobb 6A-nél többet nem terhelni. Mi használunk MSTBV csatlakozóként bontható sorkapcsokat. 8A lett 24 órás működésre meghatározva rá, pont a hasonló kialakítás miatt. Pedig beleköthető a 2,5mm2-es vezeték is. Teszteltük, kb. 12A-nél már jelentősen melegedett (pedig a gyártó ennyit adott meg rá). 17A-nél szénné égett.
Következő: »»   708 / 959
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem