Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   709 / 959
(#) proba válasza zoka hozzászólására (») Szept 10, 2019 / 1
 
Ha szigorúan nézem, szerelési hiba volt. Van mellette még két ugyan olyan kötés, amiből az egyik valószínűleg pontosan annyi áramot kapott, mint a kiolvadt. Ránézésre azoknak semmi baja. A kötegelővel átkötés is érdekes ötlet. Nem tudom bármit is jelenthet e, a teljes bizalomhiányon kívül.
(#) zoka válasza elektrorudi hozzászólására (») Szept 10, 2019 /
 
Sajnos annak idején 40 évvel ezelőtt szinte az összes panel lakásban ilyeneket építettek be, mert olcsóbb volt, mint a réz. Legközelebb használok alu pasztát is.
Lemértem tolómérővel, 1,7mm az átmérő, ami 2,25mm2 számításaim szerint.
Szétkaptam egy wagót, és igazából elég kis felületen érintkezik, ha belegondolok, hogy egy kerek drótot szorítunk oda, egy lapos lemezhez. Szinte csak 1 mm-nyi helyen van érintkezés.
Úgyhogy a képeken látható megoldás született, ez a konnektor teljesen méret azonos volt a régivel. Csavaros a vezeték rögzítés, egy négyszögletes anyát húz be. Szerintem így sokkal jobb az érintkezés, erősen meghúztam a csavarokat.

Konnektor.jpg
    
(#) zoka válasza elektrorudi hozzászólására (») Szept 10, 2019 /
 
Idézet:
„Cu 1,6/2”
Ez mit jelent pontosan. Cu=réz és a többi?
Köszi!
(#) zoka válasza vargham hozzászólására (») Szept 10, 2019 /
 
De most már vettem egy tubus pasztát
És azzal tele kell nyomni a Wagot, amikor fel van nyitva?
És ha kifolyik belőle, az nem gond, ugye?
(#) zoka válasza Ge Lee hozzászólására (») Szept 10, 2019 /
 
Hát ez az, és akkor ehhez jött, az 1,7mm átmérőjű 40 éves alu vezeték és az esetenként 16A terhelés.
(#) zoka válasza proba hozzászólására (») Szept 10, 2019 /
 
Én is ezen tűnődtem. A fázis olvadt szét. De amikor kicseréltem másik Wagóra, akkor pont a 0 melegedett... Gondolom elég, ha "koszosabb" a vezeték, kevésbé érintkezik.
Azon a képen "jobbról" érkezett a 3x1,5-ös MT kábel, a kábelkötöző csak azért van ott, hogy a wagóval összekötve ezt a vezetéket, ne csússzon ki a dobozból, ha mozgatva van...
(#) Bakman válasza fulcsii hozzászólására (») Szept 10, 2019 / 3
 
Szerintem ez a teszt értékelhetetlen eredményt adott. Egyrészt a nagy áramtól kb. minden megolvadt, kb. egyszerre, igen rövid idő alatt. Nem lehet tudni, hogy a kötés vagy a vezeték melegedett jobban. A kötések frissek voltak. Minden kötéstípusból csak egy volt.

Valóságosabb körülményeket kellett volna teremteni. Pl.: 10 Wago kötés sorosan, naponta négyszer-ötször 13 A-t átzavarni a vezetéken fél-egy óra időtartamra. Mindezt ismételgetni hetekig. Ezután eljátszani mindezt sorkapoccsal, kupolfixszel. Ezek után láthatóbb lenne, ki a legény a gáton.
(#) Petyaa válasza Ge Lee hozzászólására (») Szept 10, 2019 /
 
Kerékpár-dinamó-lámpa összekötéshez azért még jó lehet Kölyökkoromban a fűnyíró hosszabító kábelét mezei összesodrással hoztam össze vagy 15 éve, természetesen kapott szigetelő szalagot rendesen mindegyik érpár külön-külön majd egybe is Persze azóta is jó
A hozzászólás módosítva: Szept 10, 2019
(#) Gafly válasza Petyaa hozzászólására (») Szept 10, 2019 / 3
 
Én meg figyelni szoktam, hogy ne toljam rá a fűnyírót a drótra.
(#) Ge Lee válasza zoka hozzászólására (») Szept 11, 2019 /
 
A házban ahol lakom, a 60-as évek óta van a falban az alu, napi szinten mennek hegesztők (hagyományos és inverter is), terménydaráló, kis flex nagy flex, daraboló 4kW-os motorral, mosógép, bojler és még sorolhatnám, és még egyszer sem kellett a hálózathoz nyúlni (2019-et írunk), 2db konnektor cseréjét leszámítva. Talán azért mert nem wago-val lettek kötve?
Az oxidáció nem jó dolog, de réz esetén sokkal nagyobb probléma, mint az alunál.
(#) gyuszo válasza zoka hozzászólására (») Szept 11, 2019 /
 
Idézet:
„erősen meghúztam a csavarokat.”

Legközelebb ilyen csavarhúzót használj, azokból a csavarfejekből nem sok maradt, ha utána kell húzni. Sajnos ez a kötés sem biztonságos így.
(#) kameleon2 válasza gyuszo hozzászólására (») Szept 11, 2019 / 6
 
Ezúton üzenem a mérnök úrnak, aki ezt a csavarfejet kitalálta, hogy "Áldja meg" a jóisten több vagonnyi marhatrágyával ... a virágágyását, mert még egy idióta csavarfej, ami miatt 1kg helyett 20kg szerszámot kell cipelni mondjuk lift nélkül a hatodikra. Gondolom ez neki nem fáj és biztosan kapott valami külön szakmai elismerést is.
(#) proba válasza Bakman hozzászólására (») Szept 11, 2019 / 1
 
Meg némi pára. Ami még eszembe jutott, valamiért a pillanatforrasztónak is a csúcsa szeret melegedni, nem tudom itt befolyásolt e valamit. A másik ami furcsa volt, miért nem a csatlakozó olvadt el, miért tőle kb 0.5cm-re a vezeték? Esetleg direkt rosszul blankolták, némileg belevágva?
(#) gyuszo válasza kameleon2 hozzászólására (») Szept 11, 2019 /
 
A különböző készülékeken a speciális csavarfejeket a mérnök urak azért találják ki, hogy a laikusok ne tudjál szétszedni. Mi meg addig örüljünk, amíg szétszedhető, mert sok már szegecselve van, vagy úgy van összeszerelve, hogy csak roncsolással szedhető szét, vagy csak egyszerűen kidobható és csere.
(#) Petyaa válasza kameleon2 hozzászólására (») Szept 11, 2019 / 1
 
Azt a mérnöki frappáns ötletet "bírom" még nagyon, aki kitalálta hogy a hosszabbítókba most már jó pár éve kell gyereknyúlás elleni védelem. Csak az a baj hogy ezek a "nagyon okos" mérnökök arra nem gondoltak hogy talán idősek is fogják használni, de nem csak hogy idősek, van hogy nekem is szinte rá kell nehezednem a testsúlyommal hogy egy nyamvadt euro villás dugót beletudjak dugni.
Sajnos az a baj hogy ezt a sokszor 200-300N behelyezési nyomást nem igazán szeretik az adapterek, így marha könnyen eltörnek. Lehet ez volt a céljuk?

Nem lenne egyszerűbb inkább a gyereknek elmondani hogy nem nyúlsz bele és kész? Meg ha bele is nyúl, tán szeget csak nem fog beledugni. Ha meg beleakar megteszi akkor is ha gyerekzáras.

Nem vagyunk még Amerika.... Persze az újabbakban már spéci csavar van, amit ügyes ember kicsavar mezei csavarhúzóval is.
A hozzászólás módosítva: Szept 11, 2019
(#) vargham válasza Petyaa hozzászólására (») Szept 11, 2019 /
 
Ismerem azt a fajta hosszabbítót, találkoztam is vele. Messzire hajítottam. De mástól is hallottam ugyanezt a problémát.
A gond nem a gyerekzárral, hanem a silány (olcsó) dugaljjal van.
Nálunk itthon mindegyik aljzat gyerekzáras. Csavarhúzót nem tudsz beledugni, a szabványos dugók, amik egyszerre nyomják a műanyag fedél mindkét oldalát, viszont finoman siklanak bele.
(#) kameleon2 válasza Petyaa hozzászólására (») Szept 11, 2019 /
 
Az még nem lenne baj, hogy gondoltak a gyerekekre. De nagyon nem gondoltak a beüzemelési és az üzemeltetési gyakorlatra. Amikor mondjuk pólusonként kell végigmérni a vezetékeket, vagy hibát javítani. A próbalámpa vezetékét sem lehet beledugni. Persze milyen próbalámpa, ha már izzó sincs... Mert ez sincs végiggondolva, de erről korábban már értekeztünk. Értem én hogy 300-500eFt-os tesztműszer villásdugóját bele lehet dugni. Csak nehezen tolerálom.
(#) Bakman válasza gyuszo hozzászólására (») Szept 11, 2019 /
 
Milyen szépen látszik a második képen, hogy a csavarfejben lévő bevágás két oldala nem párhuzamos. Hiába az elvileg bele való csavarhúzó, ha a csavarfej ránézésre is selejt.

Friss (értsd, van éle) PZ2-es csavarhúzóval is meg lehet húzni az ilyen csavart de ha csak egy mákszemnyit kopott, vége. Ez vonatkozik az installációs csavarhúzóra is.

Ebből a szempontból nézve a Torx fejnek egyszerűen nincs párja.
(#) proli007 válasza Bakman hozzászólására (») Szept 11, 2019 /
 
"Ebből a szempontból nézve a Torx fejnek egyszerűen nincs párja."
Dehogy nincs! 1911-óta van és Imbusznak (anno Inbus-nak) hívják.
(#) Gafly válasza proli007 hozzászólására (») Szept 11, 2019 /
 
Akkor ez olyan, mint az informatikus és az imformatikus.
(#) sany válasza gyuszo hozzászólására (») Szept 11, 2019 /
 
Ehelyett jó a fázisceruza is. Egy darabig...
(#) Kovidivi válasza Petyaa hozzászólására (») Szept 11, 2019 / 2
 
Az a kisgyerek, aki mászni már tud, az ujját fogja a konnektorba bedugni (gondolom láttál már baba kezet, hogy milyen picik az ujjai)! Nem szöget. Ezért vannak ezek a védelmek. A konnektorokat meg általában 30cm-re rakják a padlószinttől, ami pont egy mászni már tudó baba magassága. Próbáld neki elmagyarázni, hogy ne nyúljon bele, pont ezzel fogod a figyelmét felhívni rá, hogy oda bele lehet valamit tudni (ha megérti, hogy mit akarsz). Ugyanis ezek a babák szinte semmit sem tudnak, ezért kóstolnak meg mindent, ez a tanulás folyamata, mindent kipróbálnak.
Ami pedig megtörténhet, az meg is fog történni! Elég szomorú lenne a helyzet, ha otthagyod a gyereket, mászkáljon kicsit, nem is írom tovább...
A hozzászólás módosítva: Szept 11, 2019
(#) kameleon2 válasza Kovidivi hozzászólására (») Szept 11, 2019 /
 
Nálunk ezért van az egész házon fi relé. Mert mást is nehéz lenne magyarázni.
(#) Petyaa válasza Kovidivi hozzászólására (») Szept 11, 2019 / 3
 
Régebben a szülők nem hagyták magukra a gyereket. Ha mégis, betették a kiságyba és ott volt.
Az a szomorúbb ha otthagyod a gyereket csak úgy egy magára. Akkor is, ha az egész házban nincs áram. Egy kisbabára nem azért kell vigyázni hogy jajj a konnektorba mikor nyúl bele. Hanem hogy a még puha buksiját ne üsse be sehova. A konnektor érintkezője azért jó 7-9mm-el beljebb van mint a furat. Egy kisbaba ujjának átmérője pedig azért több mint 4mm, hogy csak úgy beledugja.

De a fali konnektorok szerencsére még nem gyerekzárasak. Szóval katyvasz ez az egész. Az is lehet hogy a felnőttek miatt csinálták a gyerekzáras hosszabbítókat....
(#) Petyaa válasza kameleon2 hozzászólására (») Szept 11, 2019 / 1
 
Igazság szerint, akármilyen mérnököt csak akkor engednék felsőoktatásba ha minimum szakgimnáziumba járt, majd ott elvégezte a technikusit. Minimum pedig akkor tervezhetne ha duális képzésben vett részt.
(#) Petyaa válasza vargham hozzászólására (») Szept 11, 2019 /
 
Jók lennének ezek csak az a baj, hogy ez a műanyag ami elfordul benne, annak a letörési szöge nagyjából 20-30° ami nagyon tompa ilyen szempontból. Ha lenne úgy kb 45° os, sokkal könnyebben eltudna fordulni.
(#) viaplan hozzászólása Szept 12, 2019 /
 
Sziasztok!

Kérdés régi 3 fázisú motor 4 pólusú ipari csatlakozóval működik a régi helyén. Szeretnénk átköltöztetni új helyre, ahol FI relé is van. Hogyan fog ez működni, milyen csatlakozóval?

Köszönöm
(#) kadarist válasza viaplan hozzászólására (») Szept 12, 2019 / 1
 
Szia!
Maradhat a négypólusú csatlakozás, de akár át is szerelheted ötpólusúra, ahol a nulla csatlakozó nincs bekötve. Az áramvédőkapcsoló működését nem befolyásolja a csatlakozás.
(#) Kovidivi válasza Petyaa hozzászólására (») Szept 12, 2019 /
 
Nem teljesen értem az ellenkezésedet.. Ezek szerint teljesen felesleges dolog a konnektorba épített gyerekzár? Miért ne lenne a fali konnektoroban is ugyanilyen védelem? Olyan dugaljat kell venni, de utólag is bele lehet ragasztani.
Nálam minden hol van gyerekzár, FI is, plusz nem hagyjuk a gyereket magára. Meg kell tenni mindent, hogy ilyen baleset ne is fordulhasson elő!
(#) vargham válasza Petyaa hozzászólására (») Szept 12, 2019 / 1
 
Idézet:
„De a fali konnektorok szerencsére még nem gyerekzárasak.”

Nálunk az összes az. Semmi kényelmetlenséget nem okoznak, jól működnek.
Következő: »»   709 / 959
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem