Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Lapozás: OK   1312 / 1384
(#) szikorapéter hozzászólása Szept 8, 2019 /
 
Sziasztok. Kérdésem a következő lenne: Adott egy szépen felvasalt nyák lezsírtalanítva ahogy illik, rá a rajz felvasalva.
Viszont a probléma a következő: nyákon alul-felül maratószer a kádban ugye, ha mozgatom, ha aláfűtöm hogy gyorsabban marjon, ha 20 percig vasalom, felcsiszolom a nyákot alámar...
Előbb elkezdi a széleknél, de mivel nagy a nyák így sok idő még a közepéig elér, de mire oda eljutna a szélein már a festéket ledobta és alámart....
Eddig ez a nyák gyártás egy 10-esnél többe fájt és kezdem unni hogy nem akar sikerülni....
A felvasalás valami gyönyörű, az összes festék át megy nincs egy szem hiba se de egyszerűen a végeredmény rossz és már szétvet az ideg hogy ennyi pénzem áll benne de még csak meg se tudom csinálni. Még egyetlen egy nyákra valóm maradt és kuka. Mérgemben a gyorsmarót kidobtam.
Ötleteket várok bármi jöhet. A nyáklap 162x246-os egy oldalas.
A hozzászólás módosítva: Szept 9, 2019
Moderátor által szerkesztve
(#) alex0 válasza szikorapéter hozzászólására (») Szept 8, 2019 /
 
Szia!

A hidrogénperoxid-sósav maratást nem próbáltad? Azzal nagyon gyors a menet, vigyázni kell vele, mert túl gyors is lehet. És akkor nagyon melegszik, de víz hozzáadásával kordában lehet tartani. Nálunk a háztartási boltban kapható mindkettő. Ja és mindkettő 35%-os. Ezekkel vigyázni kell, mert nagyon agresszívan dolgoznak, hígítani kell!
De még mások is írnak, mert ekkora nyákot mostanában nem készítettem, így nincs vele tapasztalatom.

Üdv.: Alex
(#) szikorapéter válasza alex0 hozzászólására (») Szept 8, 2019 /
 
Nekem az volt a gond hogy a maratási idő olyan 15-20 percre nyúlt (szerintem ez már sok), így ugye már néhány helyen erősen aládolgozott.
(#) alex0 válasza szikorapéter hozzászólására (») Szept 9, 2019 /
 
A hidrogénperoxid-sósav egy perc alatt végez vele. Csak a hőmérsékletet kell korlátozni. Ha nagyon megindul, vizet kell bele önteni.
Először töltesz peroxidok, hogy ellepje, utána adsz hozzá sósavat, keveset. Ha lassul a maratás, kell még sósav. Persze folyamatosan mozgatni kell, és szabadban kell művelni. Erősen fejlődik a gáz.
Előbb kicsiben próbáld ki.
(#) Ge Lee válasza szikorapéter hozzászólására (») Szept 9, 2019 /
 
Vagy a tonered nem jó nyákgyártásra, vagy több probléma is van a folyamatban. Keresd vissza, pár hónapja tettem fel egy komplett írást hogy én hogyan csinálom, annak tuti működnie kell, ha mégsem, akkor biztos hogy a nyomtatód nem jó hozzá.
Nem mindegy hogyan és mivel zsírtalanítod. A csiszolást felejtsd el, a sima helyett egyenetlen felületet kapsz, nem csoda ha alámar. Tisztításnál nem csak a zsírt, koszt, hanem az oxidréteget is el kell távolítani, erre a legjobb a sósavba mártott papírdarab, át kell csak törölni vele míg a teljes felület rózsaszínű nem lesz, utána jöhet a tisztítás, én izopropil alkohollal szoktam.
Ami még nagyon lényeges, a felvitt nyomat szintén porózus, még ha egybefüggőnek látszik is szemmel, ennek is alámar, ezért háttal újra fel kell tenni a vasalóra, és újra alá kell melegíteni, és csak utána jöhet a maratás. A peroxidot nem ajánlom, nem a tonerporhoz való, olyan heves a reakciója hogy nálam mindig alámart akárhogy hígítottam, a vaskloriddal ilyen gond nincs. Mármint a rendes, tiszta, 40%-os oldatával, mert amiket egyébként gyorsmarató meg hasonló nevekkel hoznak forgalomba, na azok sem nyákmaratásra valók...
(#) Ge Lee válasza szikorapéter hozzászólására (») Szept 9, 2019 /
 
A maratási idő nem lehet több 6-7 percnél, ha ennél jóval több akkor ott a maratóanyaggal is baj van.
(#) szikorapéter válasza Ge Lee hozzászólására (») Szept 9, 2019 /
 
Én is ezt a gyorsmarónak nevezett anyaggal próbáltam.
A toner biztos jó mert rengeteg nyákot legyártottam már vele eddig soha nem volt ilyen, viszont ilyen nagyobbat még nem készítettem soha vele.
(#) Ge Lee válasza szikorapéter hozzászólására (») Szept 9, 2019 / 1
 
Olyan nincs hogy a kisebb jó a nagyobb meg nem. Ott max olyan hibát lehet elkövetni, hogy a széleire nincs kihúzva eléggé a vasaló, és csak a szélső fele éri ami nem olyan meleg, így nem jól tapad meg a nyomat.
(#) szikorapéter válasza Ge Lee hozzászólására (») Szept 11, 2019 / 4
 
Szia, hát adtam neki még egy esélyt, bár tény nem nagyon fogok már ekkora nyákot maratással készíteni mert igen rizikós. Hidrogén-peroxid + sósav+víz kombóval próbáltam, bár ez tényleg egy igen agresszív anyag nagyobb arányú keverés esetén, cserébe a maratási időm 1 perc 20mp környéke volt, amikoris kivettem az oldatból és azonnal leöblítettem. 1 helyen lett alámarásom de ott azért mert a festék nem tapadt fel rendesen......
Sebaj prototípusnak így is tökéletes lesz!

Hálás köszönetem a segítséget a kollégáknak, lehet nélkületek fel is adtam volna a marást mint lehetőséget ekkorka nyáklap esetén.

Álljon itt végül mementóul ez a szép nagy darab nyáklap.
(#) Kari55 hozzászólása Szept 12, 2019 /
 
Sziasztok!
Mivel lehet könnyen/egyszerűen lmosni a lézernyomtató festéket a nyákapról, ha nem sikerült a vasalás? Már próbáltam acetonnal. alkohollal, denaturált-szesszel, vizes csiszolópapírral, de egyik sem tökéletes.

Köszönöm.
(#) alex0 válasza Kari55 hozzászólására (») Szept 12, 2019 /
 
Az igazi aceton egyből leviszi. Nem tudom, hogy esetleg nem körömlakk lemosóval próbálkoztál? Az már nem aceton. Háztartási boltban kapható a rendes aceton. Én literes kiszerelésben vettem legutóbb. Vagy még nitro hígító is jó a feladatra. (Meg mégy néhány féle) Ezeket még festékboltban is keresheted.
(#) Ge Lee válasza Kari55 hozzászólására (») Szept 12, 2019 /
 
Nitrohigítóval.
(#) Kari55 válasza alex0 hozzászólására (») Szept 12, 2019 /
 
Köszönöm a válaszaitokat, igen, egy néhány éves körömlakk lemosó volt az egyik szer(sz@r)
(#) Gafly válasza Kari55 hozzászólására (») Szept 12, 2019 /
 
Szerintem a "köröm és bőrvédő" körömlakk lemosó nem "barátja a nyák-nak".
(#) jimmi12 válasza Kari55 hozzászólására (») Szept 12, 2019 / 1
 
Szia,

Aromás higító.
(#) Kari55 hozzászólása Szept 12, 2019 /
 
Köszönöm fiuk, be fogom szerezni az ajánlott zereket.
(#) Epu2 válasza Kari55 hozzászólására (») Szept 12, 2019 /
 
Mostanában, az elmúlt két évben annyi hulladék festék hígítóhoz volt szerencsém, hogy szinte bármelyik leviszi. Lakkbenzin aminek nitro szaga van. Arra is használom és úgy is működik. Vettem nitro hígítót és úgy összekapta a nitrolakkot, hogy egy frissen gyúrt lágy tésztára hasonlított. Aceton, 900/flaska, az még rendben volt.
(#) janigel válasza Kari55 hozzászólására (») Szept 12, 2019 /
 
Aromás hígító.

Nincs ennél jobb.
A hozzászólás módosítva: Szept 12, 2019
(#) Kari55 hozzászólása Szept 12, 2019 /
 
Köszönöm fiuk a segítséget, ki fogom próbálni az ajánlottakat.
(#) Kari55 válasza Kari55 hozzászólására (») Szept 12, 2019 /
 
A nitrohigító bevált! Szépen könnyen lemossa a festéket!
Köszönöm a tanácsokat.
Jó éjszakát mindnkinek.
A hozzászólás módosítva: Szept 12, 2019
(#) Kari55 válasza Kari55 hozzászólására (») Szept 13, 2019 /
 
Még egy kérdés: Ha alaposan letisztítom a nitrohigítóval, akkor rögtön mehet rá a rajz és lehet vasalni?
Vagy újra lecsiszolni előtte?
(#) Ge Lee válasza Kari55 hozzászólására (») Szept 13, 2019 / 1
 
Még egyszer és már csak utoljára. Egyáltalán ne csiszold! A csiszolással csak ártasz a felületnek. A ma kapható nitró már nem igazán alkalmas ide zsírtalanításra, de próbáld ki.
(#) Kari55 válasza Ge Lee hozzászólására (») Szept 13, 2019 /
 
Köszi.
(#) Kari55 hozzászólása Szept 13, 2019 /
 
Íme a végeredmény: mellékletek.

Köszönöm a jótanácsokat.
(#) Alkotó válasza Kari55 hozzászólására (») Szept 13, 2019 /
 
A rézréteg jónak látszik, de a furatok bicegnek. Életlen a fúró, és/vagy kicsi a fordulat, és vagy túlzott az előtolás.
(#) kaqkk válasza Kari55 hozzászólására (») Szept 13, 2019 /
 
Ha nitróval mostad le utána alkohollal (alkonek hígító) mosd le mert a nitró után "zsíros" marad a felület nem tapad rá jól a toner .
(#) Kari55 válasza Alkotó hozzászólására (») Szept 13, 2019 /
 
Igen a fúró "kicsit" életlen volt.
(#) Kari55 válasza kaqkk hozzászólására (») Szept 13, 2019 /
 
Igen a nitro higtóval mostam le, és más semmi. Nagyon szépen - szinte egyben - lejött a papír áztatás után.
(#) duke válasza szikorapéter hozzászólására (») Szept 14, 2019 /
 
"Előbb elkezdi a széleknél, de mivel nagy a nyák így sok idő még a közepéig elér, de mire oda eljutna a szélein már a festéket ledobta és alámart...."

Igazából nem tudok rá megoldást, nincs rá ötletem, csak elgondolkodtam, hogy nekem sohasem volt alámaras. Még véletlenül sem sikerült ilyet csinálni, pedig 10 éve használom a gyorsmaratot.
Nem tudok másra gondolni, minthogy mégis csak a vasalás volt elégtelen. Jo nagy nyák viszi a hőt, nehéz vasalni. Persze ekkora nyákot még nem marattam, a legnagyobb is max harmad ekkora volt, de nehezen tudom elképzelni, hogy másképp müködne a maratás, a nagyobb felület miatt. Simán melegités nélkül szoktam 8 percig lötykölni, és kész. Volt hogy direkt alá akartam maratni, mert majdnem osszevasaltam két vezető sávot, és nagyobb távolságot akartam közéjük maratni, de plusz 5 perc maratás semmi észrevehető hatással nem volt rá. Egyébbként rá is van irva a flakonra, hogy valahogy gátolja az alámarodást. Amugy a vasalás elsősorban a széleknél szokott gyenge lenni, a nyák közepe könnyebben melegszik át, ott nem szokott gond lenni.
Következő: »»   1312 / 1384
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem