Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kábel TV osztása
 
Témaindító: balsa, idő: Aug 1, 2010
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 3
(#) balsa hozzászólása Aug 1, 2010 /
 
Üdv! A következő kérdésem lenne:
Kábel előfizetésünk van egy helyi szolgáltatónál. 49 csatornánk van, a csatornák elég széles frekvenciatartományban találhatók. A rendszer eléggé szét van osztva, ugyanis 4 db vevő készülékünk van a következő elrendezésben:
--> Bejön a kábeltv koaxon keresztül az utcáról, fel a padlásra, itt van egy T szplitter
--|-->Onnan le a nappaliba egy nagy TV-hez (ezen szép a kép, minden csatornán)
--|-- Lejön a hálószobába, itt is van egy 3-as szplitter
----|--> innen egy ág közvetlenül az itteni tvbe megy, ezen már vannak szemcsés csatornák, úgy a 1/3-ada a csatornáknak
----|--> egy másik ág át a túlsó falon a nagyobbik gyerek szobájába egy tv tuner kártyába. Nálla nem annyira szemcsések a csatornák viszont több csatornánál van zaj.
----|--> a 3. ág a közvetlenül az elosztó mögötti falon át a kisebbik fiú szobájába, az itteni tvbe, ahol a jel borzalmas, a kép erőssen zajos, elmegy a szín, zajcsíkok és szellemképek vannak a képen szintre minden csatornánál és a hang is erőssen zajos, néhol csak zaj hallatszik...

A probléma: hogy lehetne megoldani, hogy a második szplitter mögötti vevőegységekbe mindenhol elfogadható jel jusson? A problémát mi okozhatja? A második főág átrendezhető, ugyanis a nagyobbik gyerek szobájába a plafonon keresztül is lehet kábelt levezetni, nem muszáj a szomszéd szobából, viszont a kisebbik fiúnál ez nem kivitelezhető.
A kisebbik fiúnál már 3 fajta tv is ugyanazt a képet/hangot produkálta, tehát nem a tv a hibás!

A dolgotok megkönnyítésére két gyors ábrát összedobtam.

Tippeket, válaszokat előre is köszönöm.
(#) abcdabcd válasza balsa hozzászólására (») Aug 1, 2010 /
 
A leágazóknál, nem mindegy, hogy hány dB-lel csökkentik a jel erősségét, ezt nézd meg mindenképpen, és ha a neten találsz jobbat, esetleg arra lehet érdemes cserélni, illetve, alig fogható adásnál nekem az is javított a jelen, hogy a csavaros "F" csatlakozón 1-2 menetet kijjebb tekertem... szóval a csatlakozás se mindegy,megfelelő -e,akár egyenes -e, elég hosszú -e benne a blankolt koax, meg egyáltalán milyen a kábel... de ha ilyen hókuszkókuszok nem segítenek, egy antennaerősítővel javíthatsz esetleg a helyzeten
(#) TAKLACO válasza balsa hozzászólására (») Aug 1, 2010 /
 
A harmas szplittert kell jobb minosegure kicserelni , olyanra melyen kisebb a veszteseg,ha ez nem segitt akkor a kettes szplitter ele kell egy 10 vagy 20 db -es vonalerositot beiktatni.Olyan tipust ami nem engedi a bejovo kabelhallozatba a 12 V-os tapfeszultseget amivel az antenna erosito meg van taplalva.Ezzel potoljuk a szplittereken letrejott veszteseget.
(#) tcs52 válasza balsa hozzászólására (») Aug 1, 2010 /
 
Szerintem mindenképpenhasználj "antennaerősítőt", mégpedig kábel TV-re valót, ami szélessávú. Ugyanis a kábel TV 4 felé osztása még akkor se mindig sikerül, ha 4-es osztót használunk, a hosszú kábelek, illetve a bejövő jel aránylag alacsony szintje miatt.

A problémát a két osztó használata csak súlyosbítja, de ha van erősítő, akkor maradhat az elrendezés. Ami fontos: ahogy az előzőekben már írták, mindenképpen a bejövő jelet erősítsed, mégpedig a lehető legközelebb a bejövetelhez. Ha ez a padlás, akkor ott, ha van még ez előtt is csatlakozó, akkor oda iktasd be. Én a padlásra tettem, és felvezettem neki a tápot (a 230-at az adapternek). Az erősítők általában erősítenek annyit, hogy utána már több elosztó is alkalmazható.
(#) balsa hozzászólása Aug 2, 2010 /
 
Köszi eddigi válaszaitokat! Még pár kérdésem azért lenne:
Ez az ab-1036-9 esetleg megtenné? Nem tudom hogy mennyit erősíthet (ez passzív?), de sennheser .
Esetleg jobban járnék egy aktív, innen? Mondjuk egy KPE-23 (23dB?) vagy egy MT400-E216?
Egyébként a csatornák 185-650MHz-es tartományban fekszenek.

Még egy fontos tény amit elfelejtettem: egy országos fő tévétoronytól kb. 1 km-re lakom, tehát olyan erős a jel (állandó mikróban élünk), hogy a kihúzott antennával olyan erős jelet fog a tv, hogy a színek nélkül és egy kis zajjal simán bejön minden tv csatorna.

Árnyékolt kábel nem ártana? Mert egyébként a kábelTV kábele simán fogja a normál földi adókat.

Régen (90-es évek vége) egyszer véletlenül sikerült a mezei rádiós magnómmal befogni a TV2-t (a hangját), de azt kristálytisztán!
(#) kovacspista válasza balsa hozzászólására (») Aug 2, 2010 /
 
Szia! Én nem bonyolítottam. Felraktam a padlásra 1db 4-es
FI elosztót és mindenütt jó. Létezik olyan koax ami 3x-os
árnyékolású. A nagy térerő miatt azzal kellene megcsinálni, és gondosan. Ez az egyikből a másikba és még tovább , biztosan nem jó.
(#) Gafly válasza balsa hozzászólására (») Aug 2, 2010 /
 
Hosszútávra berendezkedve "csillagpontos" kiépitést javasolnék.
De ha ez nem megy, akkor próbáld meg azt, hogy bejövő kábelre tedd a 3-as elosztót:
- Nappali, nagyobbik gyerek szoba és hálószoba
A kettes elosztót pedig a hálóba és onnan a saját TV és a kisebbik fiú szoba.
Ez egyben jó alkalom arra is hogy a "huzalozást" átnézd mert szinte biztos van gond a meglévőben...
(#) idlob válasza balsa hozzászólására (») Aug 2, 2010 /
 
Idézet:
„Ez az ab-1036-9 esetleg megtenné? Nem tudom hogy mennyit erősíthet (ez passzív?)”

Passzív erősítő nincs Azért nincs tápvezetéke mert un. távtáplált.
Amúgy ez nem jó, ez rádiós mikrofonokhoz használatos, és a bruttó ára közelebb van a 600 ezerhez mint az 500 hoz
(#) proba válasza balsa hozzászólására (») Aug 2, 2010 /
 
Ha a hármas elosztó egyik ágán drasztikusan rosszabb a jel annak az oka vagy hibás elosztó vagy egy rosszul kivitelezett csatlakozó lesz.Ennek a cseréjével lehet a többi rákötött TV minősége is javulni fog.Kösd ki nézd meg a többi TV-t .Esetleg kösd át másik kimenetre.Így elég pontosan eldönthető hogy melyik eset.
Jó minőségű elosztókkal ,a tetőre egy hármas a lenti meg kettes elosztóval szerintem jónak kellene lenni.
(#) mate_x válasza balsa hozzászólására (») Aug 2, 2010 /
 
Szia!

Ha esetleg a TV-knél van videolejátszó, ami tv csatornákat el tud menteni, akkor az sokat erősít a jelen. Régen, amikor még nekünk is kábel TV-nk volt, akkor én ezt használtam és a képminőség sokkal szebb lett, sőt még néhány plusz csatornát is befogott. Ha ilyen videolejátszó nincs, akkor valamilyen jelerősítőt tegyél be a TV-k elé. A csatlakozásokat is nézd át, ahogy azt az előttem írók írták.

Üdv.:
mate_x
(#) sanga válasza balsa hozzászólására (») Aug 2, 2010 /
 
Rém1Xrű a válasz !Kb 75dBmikrovolt érkezik be, tévének kell 60-62!Számolj.Odavaló erősítő csodákat tesz.Persze tudni kéne:mennyi a pontosan bejövő jel és az erősítő bemenete azt elbírja-e?
Sok sikert!(feltételezve,hogy minden csatlakozásod korrekt)
(#) dcsabi válasza balsa hozzászólására (») Aug 2, 2010 /
 
Szerintem is használj antenna erősítőt...
Manapság ezek filléres dolgok.
Én anno sokat építettem, de most már nem érdemes nekiállni.
A végeredmény a lényeg!
Először próbálkozz egy szélessávú erősítővel, 15-20dB-t tudjon legalább.
Akár utána el is ágaztathatod, vagy meglátod kell-e mégegy.
Az elosztók alacsony csillapításúak legyenek, a hívatozásban látod, aminek kevés a csillapítása 2-3dB!
A főágba is tehetedaz erősítöt de a hármas ág elé is...stb
Vegyél egyet és előbbre leszel, ha tudsz állíthatót vegyél, ha esetleg zavar vagy gerjedés lépne fel!
Pl. ezek megteszik...
Erősítők
(#) Adrién hozzászólása Aug 8, 2016 /
 
Sziasztok!
Van egy Tarr KFT előfizetésem kábel-tv.több tvre kell elosztanom 4 db + az internet.Na most van egy 4 es elosztóm, és egy 2 es elosztóm. a képen látható módon oldottam meg.jó e ez így , illetve van egy hpf85A high pass filter dugóm.Ezt hova tegyem , mert így is működik minden tv.Van kép, és internetem is van , de gondolom a szolgáltatósok se hiába tették bele a filtert.tv1 és a modem egy helyiségben van.A 2 es és a 4 es elosztóra ugyan az van írva.Kérdés hogyha kell a filter akkor azt hova tegyem, és kellene e más filter a tv-khez ?
(#) Fantasy válasza Adrién hozzászólására (») Aug 8, 2016 /
 
Üdv. Ezt nem igazán így kell megoldani, mint ahogy a mellékletben levő rajzon szerepel.
Röviden: A bejövő kábel a kettes osztó bemenetére érkezik, a két kimenet közül az egyiket az internet modemre kell csatlakoztatni, a másik kimenetre kell rácsavarni a HPF 85A felüláteresztő szűrőt, majd erre a szűrőre csatlakozik a négyes osztó bemenete. A négy kimenet értelemszerűen a tv-k felé. A szűrőre azért van szükség, mert a bejövő koaxon egyszerre van jelen az internet és tv csatorna. A zavarok elkerülése végett a tv-k felé le kell választani a 85MHz alatti tartományt, amin az internetet található.
(#) Joe_001 válasza dcsabi hozzászólására (») Aug 8, 2016 /
 
Üdv!
Baromság erősítőt használni, ha az MMWOval ki lehet matekozni hogy 4 tvre jó legyen. (Elemi matek azaz számtan) Hidd el jó minőségű anyagok használatával megoldható. Egyébként ha nincs net 4-es osztó a padlásra felkábelozni mindet. Abból kell kiindulni, hogy 78dBuV min. bemenő a sáv tetején. (Átadási ponton.)
(#) Joe_001 válasza Adrién hozzászólására (») Aug 8, 2016 /
 
Üdv!
A bejövő kábelre próbálj MMWO4et rakni mert ennek van 3 kimenete.A balszélső: MM felirattal, a modemé legyen, közvetlenül, 3x árnyékolt kábellel. Ezt ezután ha a csatlakozók szabályosan lettek felrakva, az életben nem kell piszkálni. A következő: TV felirattal el max egy 3-as osztót bír de egy kettes osztót 1000% A jobb szélső: R felirattal (Az ellenség megtévesztése, mert szélessávú ez is) hagy menjen a legközelebbi TV be. Hidd el ezekkel az eszközökkel jó lesz a modemeden nem fog szakadozni az internet se a nagy 10dB visszirányú csillapítás miatt.
(Szabálytalan, szakszerűtlen a szerelés, a rendszerbe esetleg visszajutó zavarok miatt. ha MMWOt használsz abban az a szűrő belül benne van. egy a hátrány. egy helyre kell
kábelozni mindent.Szabályos(abb) úgy lenne(ezekkel az eszközökkel), ha első a kettesosztó, egyik ág közvetlen a modemre, (+ 7dB javulás neki), a másikra mehet, sőt kell/való a szűrő , arra a négyes osztó, és onnan a négy TV hez.)
A hozzászólás módosítva: Aug 8, 2016
(#) Joe_001 válasza Joe_001 hozzászólására (») Aug 8, 2016 /
 
Tehát ahogy Fantasy is irta: Csak a modem kaphat visszirányos jelet! A más jellegű esetleg bejutó zavarok miatt a modemig a 3x árnyékolt kábel az előírás! Érdemes minden kábelt egy pontra összehozni, erősítőt lehet spórolni vele, és a neted is stabilabb lesz.
(#) Adrién válasza Joe_001 hozzászólására (») Aug 9, 2016 /
 
Ok rendben!
(#) dimitrov68 hozzászólása Szept 9, 2019 /
 
Sziasztok!
Egy kábelen érkezik az internet és a kábel tv, majd egy elosztón keresztül megy az internet modembe, illetve a tv-be.
Szeretnék még egy tv-t bekötni, de az elosztó bekötése után szétesnek a hd adások. Milyen elosztót tegyek be, hogy sikerrel járjak?
A képen látható a szétválasztó, ami után az elosztót szeretném bekötni.
(#) Inhouse válasza dimitrov68 hozzászólására (») Szept 9, 2019 /
 
Ilyen osztó kell, ami adat csatlakozással is rendelkezik a modem felé (megfelelő csillapítás és visszirány). 2 TV-nek már lehet, hogy kevés a jel, erősítő kell. Érdemes osztósat venni, annyi kimenettel, ahány TV-re akarod kötni. Így marad a szolgáltató által adott spec osztó, és annak a TV kimenete megy az osztós erősítő bemenetére.
Pl. ez jó árban van
(#) dimitrov68 válasza Inhouse hozzászólására (») Szept 9, 2019 /
 
Meg is rendeltem!
Köszönöm szépen a segítséget!
(#) Inhouse válasza dimitrov68 hozzászólására (») Szept 10, 2019 /
 
Reméljük beváltja a hozzá fűzött reményeket. Egy kollégám apartmanjában vannak ilyenek, mert ő is arra jutott, hogy 2 Tv-t már nem visz el a szolgáltató által biztosított jelszint. Annyit még meg akartam kérdezni, hogy a szétesett kép mellett mit mutatott a jelszint mérés a TV menüjében?
A hozzászólás módosítva: Szept 10, 2019
(#) dimitrov68 válasza Inhouse hozzászólására (») Szept 11, 2019 /
 
Szia!
Sajnos nem vált be az erősítő. Megnéztem a tv menüben a jelszintet, a képeket mellékeltem. A bithiba jel folyamatosan ugrál, valószínűleg az a baj. Erre van valami megoldás?
(#) Inhouse válasza dimitrov68 hozzászólására (») Szept 11, 2019 /
 
Erősítő nélkül is ez van?
(#) dimitrov68 válasza Inhouse hozzászólására (») Szept 11, 2019 /
 
Most próbáltam. Sajnos ugyan ez! Hívom a szolgáltatót.
Aztán, ha megcsinálták, megpróbálom újra leosztani még egy tb-re.
Kösz a segítséget!
(#) dimitrov68 válasza Inhouse hozzászólására (») Szept 12, 2019 /
 
Kint voltak kábelesek. Sajnos a tv-ben van a hiba.
A képen látható antenna csati közepe mozog és ez okozza a problémát. Kivettem a panelt, de lövésem sincs hogy tudnám megcsinálni.
(#) Inhouse válasza dimitrov68 hozzászólására (») Szept 12, 2019 /
 
A tuner kocka teteje/alja elvileg lepattintható óvatosan, bár lehet, hogy pár forrasztott pontot ki kell szippantani. Utána a NYÁK forrpontjába vissza tudod forrasztani. Egy kicsit lehet, hogy összébb is kellene nyomni a közepét, hogy stabilan érintkezzen a dugó meleg pontja.
Most, hogy jobban megnézem a képet, az aljzat mögött a lukon mi látszik? Tudsz róla egy jó képet csinálni? Ha ott nem hozzáférhető, akkor ki kell forrasztani a kockát és alulról lepattintva a lemezt már hozzáférhető kell legyen. Csak óvatosan!
(#) dimitrov68 válasza Inhouse hozzászólására (») Szept 12, 2019 /
 
Már összébb nyomtam, nem lett jobb. Már visszaraktam, mert jelenleg ez az egy tv-nk van. Az a baj, hogy érezhetően lóg ha megmozgatom. Sajnos az egész csati egybe van a dobozzal. Legalábbis nekem úgy tűnik. A doboz 4 sarka van beforrasztva a nyákba. Az talán lejön, ha kiszippantom a forrasztást. Lehet hogy magán a dobozon van a csatlakozó és ha kijön a doboz, kijön a csati is?
(#) Bakman válasza dimitrov68 hozzászólására (») Szept 12, 2019 /
 
A csatlakozó felett (a képet nézve) a fém kereten van egy lyuk. Oda fényképezz bele, illetve a panel másik oldalát is, arról a részről, ahol a csatlakozó van. A dobozt ne akard kivenni, könnyen lehet, hogy a belő felére is vannak forrasztva akatrészek, bár ez ma már ritka.
(#) Inhouse válasza dimitrov68 hozzászólására (») Szept 13, 2019 /
 
A koax aljzat nem kivehető, az rá van préselve a kockára.
Valahol a melegpont forrasztása engedett az erőszaknak. Kerülni kell a koax rendszeres ki-be dugdosását.
Következő: »»   1 / 3
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem