Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Labortápegység készítése
Kössz a segítséget. Egy délelőttöm ráment de ugyse lett volna semmi dolgom
Pár lappal visszább megtalálod azt a rajzot is, amin kiegészítették feszgenerátor jelző leddel is, mert eredetileg csak áremgenerátort jelző van benne! Én is megépítettem, ajánlom neked is jól működik a kapcsolás, még nem volt vele gondom! Nálam nem 3A-is lehet szabályozni a kimenetet, hanem 4,5A-ig, nem tudom miért, pedig az eredeti kapcsolást építettem meg 2 példányban, és mind a kettőnél 4,5A a max!
Sok sikert hozzá! Az enyémről képek itt!
Hello!
Hogy lehet ilyet mondani, hogy két példányt elkészítettem, de nem tudom miért 4,5A a kimenő áram? :no: Az U3 IC hasonlítja össze, az R7 (shunt) ellenálláson eső feszültéget, a P2 csúszkáról érkező leosztott referencia feszültséggel. A P2-re jutó feszültséget, pedig az R17 és R18 ellenállással beállíthatod. Természetesen, a kimenő áram függ még az U1 kimenetén mérhető referencia feszültségtől is, és az R7 pontosságától. Ennyi az egész! Egyébként számításaim szerint 3,6A lenne P2 végárama. Ha ezt 3A-re szeretnénk beállítani, R18 helyére egy 68kohm-os ellenállás kellene. üdv! proli007
Megnéztem és grat. Érdekelne hogy mivel csináltad a feliratokat? Vagy én vagyok a vak és egy papir van rászorítva?
Köszi a működési leírást, ezek szerint az R18 ellenállás miatt tudok 4,5A maximális kimenő áramot beállítani! Majd akkor ezt kicserélem, mert a toroidom csak 3A-t bír oldalanként!
A fogalmazásért bocsánat... nem sikerült mindig épkézláb mondatokat összehoznom, ha több helyre figyelek egyszerre.
Ne haragudj, de te vagy a "vak"
, mert az előlap egy öntapadós papírra van nyomtatva, és még erre van ragasztva egy öntapadó fólia.
Helló
A készülő labortápom át ment a vizsgán. Már több mint egy napja folyamatosan megy és semmi gondja nem volt. Aksit töltök vele tegnap dél óta. Azóta nem mászott el sem a feszültség sem az áramkorlát. Most készül hozzá a kijelző rész. Egy tesztverzió már működik is benne. remélem mostmár semmi gondom nem lesz vele. :yes:
Helló
A készülő labortápom át ment a vizsgán. Már több mint egy napja folyamatosan megy és semmi gondja nem volt. Aksit töltök vele tegnap dél óta. Azóta nem mászott el sem a feszültség sem az áramkorlát. Most készül hozzá a kijelző rész. Egy tesztverzió már működik is benne. remélem mostmár semmi gondom nem lesz vele. :yes:
Képet kapunk róla? Vagy majd csak ha teljesen kész lesz? Vagy akkorsem?
Ez még csak tesztverzió. Ezen kísérletezem ki a dolgokat. De azért rakok fel pár képet az eddigi eredményről. Az első képen a panel van, a másodikon a trafó, a harmadikon az áramkorlát működés közben. A trafó előtti filctoll a méret szemléltetése miatt van, és a trafót én tekertem.
Ja és duplatáp lesz, vagyis még egyszer meg lesz építve a táp része, viszont a kijelzés az közös lesz, átkapcsolható.
Egy jótanács: a trafó kivezetéseire húzz műanyag csövet, vagy valami szigetelő hatású anyagot az esetleges rövidzár megelőzése érdekében. Ettől függetlenül király a cucc
Kis off: én is próbálkoztam már trafó tekeréssel, íme az eredmény:
Majd szigetelés lesz a kivezetéseken. Én már kicsit gyakorlott vagyok a tekercselésben, mert már tekertem pár trafót. Az erősítőmbe is én tekertem, meg a másik tápomban is házi van. De toroidot nem tekernék semmi pénzért. Azért jó lett a te trafód is.
EI magos trafót én is tekertem már párat. A toroidon a primert nem kellett bántani. Ha azt is kellett volna tekerni, akkor inkább föladom.
Sziasztok ! Van egy egyszerű tápegységem, ami LM338-nak a gyári alapkapcsolásában működik (1,25V-30V, 5A). Szeretnék beleépíteni utólag egy beállítható áramkorlátot, olyasmit, mint ami a labortápokban is van. Az előlapról egy potméterrel beállítom a max. kimenő áramot. Bármilyen megoldás érdekel, akár LM338 valamilyen általam ismeretlen kapcsolása, vagy utólag valami soros ágba akasztott szabályzó áramkör. Sosem foglalkoztam nagy mélységében a tápegységek készítésével, így kéne egy kis segítség. Ha valaki tud segíteni. Tudom, hogy az áramkorlátozás része a tápnak, de hátha van valami egyéb megoldás. A segítséget előre is megköszönöm.
Szia!
Rajzoltam neked, valami kis kiindulási alapot. Igaz, nem túl egyszerűnek tűnik, de nem is túl könnyű egy viszonylag komplett gyári dolgot módisítani. Az NE555 csak a negatív segédtápot állítja elő, mert, ha az IC szabályzó lábát a GND-re húzzuk, akkor is minimum 1,25V a feszültség, de az áramot így nem tudjuk leszabályozni. (A zéner helyett esetleg lehet 12V-os stabit tenni, de Én jobban szeretem a zénert, a hibáival együtt.) Szóval, valami ilyesmit tudok elképzelni hozzá. De hozzá teszem, ki nem próbáltam, csak kiszámoltam. (A hálón, lehet szellemesebbeket találsz, de nem néztem.) üdv! proli007
Szia ! Nagyon köszi a segítséget. Akadt is rögtön pár kérdésem az áramkörrel kapcsolatban. Az ellenállások hány wattosak ? A CA3140 helyett jó a TL071 ? A negatív ág 0,1 ohmos ellenállásához az 5W elég ? A -5V-ot csinálhatom 7905-tel is, mondjuk a C8 elé téve (a két dióda után) ? Rendelkezésemre áll még ~18V 100mA külön tekercselésről. Köszi a segítséget.
Tudtommal nem, nem csinálhatsz ebben az esetben 7905-el negatív feszt, SŐT nem is lehet! Ugyanis a 7905 az egy negatív feszültség stabilizátor, annak ha adsz pozitív feszültséget akkor az
! (ha jól értem, hogy mit írsz )
Hello!
Az R1 és a Shunt kivételével, lehetnek 0,6..0,9W-osak. R1-nek 2W-os (vagy nagyobb) kell, a Shunt-nek az 5W neccesen, de elég. (Én a kapcsolást, 7A-re méreteztem, amit írtál. De 5A-re már tuti jó.) A CA-helyett nem jó a TL. (féltápfeszes üzem miatt) -5V nem szükséges a kapcsolásban, csak -1,5V. Ezt stabilizálja a Led, ezért nem kell más stabi. (és nincs is sok jelentősége, csak az IC-t így tudod leszabályozni 1,25V alá, ami viszont szükséges, hogy nulla kimeneti feszültségen is be tudjunk állítani kis áramértéket.) Szerintem az NE kapcsolása, elég egyszerű. Ha úgy gondoltad megoldani, hogy a graetz egyenirányítót megfejeled ezzel a "kétszerezővel, úgy is lehet a 7905-öt alkalmazni, csak elég nagy negatív feszt fog kapni. (Arról nem beszéltél, hogy hágy volt váltó van a kütyübem. Így arra nem hagytkozhattam.) Javaslom, hogy dobd össze valami próba panelen és próbáld ki, hogy érdemes-e ezt, egyáltalán tovább ragozni. :yes: üdv! proli007
Jó, okay, valamit jól elnéztem a 7905-tel kapcsolatban. Megpróbálom ezt a cuccot megépíteni valami próbapanelra. Mégegyszer, köszi a sok okosságot, már idáig is sokat okultam belőlük. Ha van valami újabb tanács, ötlet, azt is szivesen veszem.
Sziasztok!Olyan tápegység leírások kellenének amik 0-24Vig és 5A ig tudnak!Az is kéne hogy mi mit csinál és mit szabájoz!
Figyi!
Azért használhatnád a keresőt! Pl: írd bele,hogy "Labortáp",és láss csodát,legalább 10 másik fórum lesz,amiben ugyanezzel a témával foglalkoznak kollégák! Nem kellene röktön új topicot nyitni,ha gond van,mert van kereső! A Moderátorok haragudni fognak rád! Megfelelő hely a kérdésednek itt!
Szia!
LM338 Nézz körül a katalógus menűpont alatt. Ott van a doksija is. Viszonylag egyszerű is üdv.
Így jobb!
(Bocsi az OFF-ért) Viszont ezt a topicot vagy áthelyezik a Labortápegység készítése nevű topicba, vagy lezárják és/vagy törlik! Máskor figyelj inkább a témanyitással, mert erre "mindenki" harap! Most vagy itt először, akkor talán megúszod warn nélkül. Üdv
Sziasztok!
Megépítettem majdnem egy éve ezt a kapcsolást. Eddig jól működött de tegnap nem engedte az áramkorlátot 1A-nél leljebb ma már ott tartok hogy eggyáltalán nem működik az áramkorlát se a rovidzár védelem :no: Ebben kérném a fúrumtársak segítségét Először gondoltam hogy megkérdem PCB-t de kitiltott felhasználó :no: valaki nem tudja hogy miért lett kitiltva?
Hello!
Hát igen. Ennek a "D" Ic-nek nem igen van védelme. Ha a táp (végfok, vagy pld. a shunt ellenállás ahogy írtad.) meghibásodik, akkor a bemenete magasabb feszültségre kerülhet mint a tápja. Ezt valószinüleg megköszöni. Én minden esetre, a panel 10. pontja és a P1 közé betennél egy 1kohm-os ellenállást, és a D műveleti 2-es és 3-as lábát egy diódával bekötném a 27V-ra. (dióda katódok a 27V-on, azaz 4. lábon.) Így az nem lehetne magasabb feszültségen, mint a táp+0.6V. Amúgy nem értem, hogy - a P3 miért a poti alatt, és miért nem a poti felett van, hogy a végáramot lehessen beállítani. (miért a minimumot) - az LM324 bemenete ennyire megközelíti a tápot már csak igen neccesen működik. (Hozzátenném, hogy csak a rajzot láttam, a cikket nem olvastam, tehát a tervezői szándékot nem ismerem.) üdv! proli007
Szia!
A fesszabályozás működik! "Csak" az áramkorlát és a rövidzárvédelem nem! üdv!
Bocsánat csak sietve olvastam el
Akkor ha kicserélem az IUC-t elvileg jó lesz? üdv!
Szia!
Belenéztem a kicsikébe A potik, timmerek jók! Az RX 0.4ohm de lehet hogy amultim nem tudja bemérni pontosan (min méréshatár 200OHM) de néztem ilyen állítható huzalellenállaton hogy azon a min-en is 0.4OHM... A következő változott! (IC-t is cseréltem!) Ha bekapcsolom áramgenerátoros állásban van a a fesz 1.45V. Avval az IC vel ami benne volt nincs áramgenerátoros üzemben. üdv! Mi lehet a probléma? |
Bejelentkezés
Hirdetés |

, mert az előlap egy öntapadós papírra van nyomtatva, és még erre van ragasztva egy öntapadó fólia.
Már több mint egy napja folyamatosan megy és semmi gondja nem volt.
Aksit töltök vele tegnap dél óta. Azóta nem mászott el sem a feszültség sem az áramkorlát. Most készül hozzá a kijelző rész. Egy tesztverzió már működik is benne. remélem mostmár semmi gondom nem lesz vele. :yes:

! (ha jól értem, hogy mit írsz
)