Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Oszcilloszkóp vétel, mit gondoltok?
Lapozás: OK   133 / 167
(#) edigi válasza zaza99 hozzászólására (») Okt 7, 2019 /
 
Ha rossz a kondi az többnyire már ránézésből látszik (kinyílt a teteje), de ha valami gyanús akkor is érdemes kiforrasztani és megmérni (én egy DER EE DE-5000-et használok kondi mérésre, de vsz. valami egyszerűbb is megteszi+multiméter). Ami itt fontosabb is talán mint a szkóp egy jó kiforrasztóállomás. Ezekkel az ólommentes furat galvanizált vackokkal meg lehet szenvedni. Ha meg könnyen megy a kiforrasztás akkor bármi ami gyanús kiszeded.

Visszatérve a szkópra, elvileg periodikus jelekre auto módban alkalmas, de persze kérdés, hogy az egérmozi kijelzőn mit tudsz megnézni (nem láttam még közelről ilyet, nekem RF műszerben van hasonló kijelzős, és mivel már annyira nem jó a szemem nem kedvelem).

Ami még zavaró lehet, hogy az adatokat rendesen a szkópban sem lehet megnézni ill. kimenteni sem lehet. Megint lehet táphoz nem kell, de pl. én nagyon kedvelem a sok pontos FFT-t amivel a spektrumból olyan dolgok is kiderülhetnek amit a jelalakból aligha látsz meg. Szélesebb értelemben vett hangfrekis sávban egy jó FFT kb. hozza a sokkal drágább általános célú spektrumanalizátorokat is.

Pl. THD mérésre FFT.

Persze, ha csak néhány tápot szeretnél megjavítani akkor azért ez feleslegesen nagy beruházás (tápot javítgatni nem túl gazdaságos), de ha komolyabban foglalkozol elektronikával akkor a szkóp alapműszer. Egy jobb modern szkóp sokkal több mindenre alkalmas mint jelalak megjelenítés.
(#) zaza99 válasza edigi hozzászólására (») Okt 7, 2019 /
 
És a Hantek 2C42 jobb mint FNIRSI 5012H?
(#) edigi válasza zaza99 hozzászólására (») Okt 7, 2019 /
 
Egyikkel sem volt dolgom, azaz egy nem túlságosan megalapozott szubjektív vélemény.

Mindkettő egérmozi. A Hanteknek jobb az érzékenysége, ill. mivel FPGA van benne ami minden ADC mintát össze tud hasonlítani az előzővel normális kellene legyen a triggere (normális single). Mintaszámban durván keveset tud a mai elvárásokhoz képest (szum. 6k), azaz ha lehet egyáltalán ilyet, játszani kell az "időalappal" ha később szét kell húzni (amit nem nagyon lehet).
Az utolsó ponthoz: Mivel ezekről normális leírás nincs tippem szerint az ADC fix mintavételezéssel megy és az FPGA dobálja el a lassabb időalaphoz felesleges mintákat. Az, hogy pontosan ez mit jelent számomra homályba vész, ugyanis nincs normális leírás a time/div értékekről és az utólagos nagyításról...

Tippre nekem jobbnak tűnik, de még mindig messze nem hozza azt amit ma 1 általános alap szkóptól elvárható lenne. Persze ha készen kell az akkus mód (nem utólag akkusítva valami asztali DSO) és elég az amit tud akkor nem szóltam semmit.
(#) zaza99 válasza edigi hozzászólására (») Okt 7, 2019 /
 
Köszönöm szépen!
(#) zaza99 hozzászólása Okt 9, 2019 /
 
Sziasztok!
Találtam egy Owon sds1102 készüléket 65e az ára ezt még be is tudnám vállalni. Szerintetek megéri?
(#) Cinema válasza zaza99 hozzászólására (») Okt 9, 2019 /
 
Töltsd le a manuálját és olvasd át, hogy miket tud. Ha megfelel az elvárásaidnak, akkor megveheted, ez egész jó készülék, ránézésre.

Üdv!
(#) Ge Lee válasza zaza99 hozzászólására (») Okt 9, 2019 /
 
Az Owonnak asztaliban jelenleg ez a legolcsóbb, leginkább lebutított szkópja. Ettől még bőven megérné azt az árat, de. Ugye, az ebay-es ár, amihez hozzájön még az áfa meg a vám, máris nem éri meg. Plusz ott lesz még a lehetősége a meghibásodásnak, és akkor küldheted Kínába vissza, ami úgy cirka 20 ezer, és az a saját költséged lesz, szóval érdemes így számolni.
Vagy itthon kell szkópot venni vagy a Batronix-nál, a kifogyóban lévő készleteket amiket már nem akarnak újra feltölteni meg szokták egész jól akciózni. Én az XDS-t vettem így, kb. az itteni bolti ár 70%-áért. Plusz ingyen küldik EU-n belül, adják a 3 év garit, és hozzájuk kell visszaküldeni ha gond van vele, ami csak 5-6 ezres költség nem pedig 18.
(#) Bakman válasza Ge Lee hozzászólására (») Okt 9, 2019 /
 
Londonban van a szkóp. A Brexit előtt még fel lehet ülni erre a lóra.
A hozzászólás módosítva: Okt 9, 2019
(#) Ge Lee válasza Bakman hozzászólására (») Okt 9, 2019 / 1
 
Ha ott van akkor igen. Akkor már csak a garanciás visszaküldés lesz probléma úgy 1-2 év múlva. Bár ahogy ezek húzzák halasztják az a brexitet, szerintem még 5 év múlva is bent lesznek.
(#) zaza99 válasza Ge Lee hozzászólására (») Okt 9, 2019 /
 
Szerintem 30 napnál több garancia nincs rá ha az ebay-on veszem. Ggyakori a meghibásodás ezeknél?
Még eddig nem tudtam pontosan kibogozni, de úgy értrem a vámtörvényt hogy kínából behozott osczcilloszkópot nem kell vámkezelni.
(#) Ge Lee válasza zaza99 hozzászólására (») Okt 10, 2019 / 1
 
Akkor meg ne ott vedd. Szkóp vásárlásnál nem szabad kizárólag az összeget nézni, pláne jelen esetben ez most többszörösen visszaüt. Nem lesz garid, meg lesz egy vacak szkópod, csak azért, mert 10-20 ezer forinton spórolsz.
Én annál az owonnál a legolcsóbb Siglentet is sokkal többre tartom. Igaz hogy memóriája annak se sok van, viszont az analóg és a digitális része is sokkal jobb, többet is tud, megbízhatóbb is a hardvere.
Gond nem nagyon van ezekkel, ami van az inkább szoftveres, azzal meg úgyse nagyon foglalkoznak a gyártók csak ha már nagyon sokan üvöltenek nekik. Az új XDS sorozatú Owonban is vannak szoftverhibák, és hiába írsz nekik, tojnak rá.
Minden EU-n kívülről behozott dolog áfa és vámköteles egy adott érék felett, hogy az most mennyi meg nem mondom, de ilyen pár ezer forint környéke.
A szkóppal az a baj hogy mivel nem tucateszköz kevés fogy belőle, így a kínainak nem érdeke hogy behozza nekünk. Sokkal jobban fogyó dologgal (pl. quadkopter) viszont már megoldja, hogy hogyan nem tudom, de behozza az EU-ba, vagy nem is fizet utána semmit vagy csak valami jelképes költséget, és így tudja neked annyiért adni (pl. szlovák boltból) mintha kint vennéd meg.
(#) zaza99 válasza Ge Lee hozzászólására (») Okt 11, 2019 /
 
Köszönöm!
(#) STamás hozzászólása Okt 13, 2019 /
 
Sziasztok!

Sajnos az EMG TR-4655/A szkópom, ma így indított, és ez még egy jobbik eset. (kép)
Van valami ötletetek hova lett a vízszintes eltérítés két oldala?

Bővebben: Link
(#) nagym6 válasza STamás hozzászólására (») Okt 13, 2019 /
 
Tudni kellene, hogy vízszintes, és függőleges irányban is összenyomódott? Tehát a jel méret jó-nem jó mindkét irányban, feszültség és idő pontos-e a képen? Ha csak vízszintesen hibás, akkor feltehetőleg vízszintes erősítőben a hiba, ennek tápfeszültség ellenőrzése a kezdeti lépés. Ha mindkét irányban rossz, akkor ks. csőnél a nagyfeszültség felugorhatott, szabályzásnál hiba.
(#) STamás válasza nagym6 hozzászólására (») Okt 13, 2019 /
 
Köszönöm!

Bemelegedési idő után sem változik ha így indul, és ha nem babrálom.
A beadott kalibráló jel magassága rendben van - önnmagához képest -, azonban az időalap állítgatásakor különböző hosszban jelenik meg. Van hogy elkezd két oldalra "hízni". Aztán egyszer csak jó lesz szépen stabilan, hozza a kalibrációs értéket (500mVp-p). Majd lehet hogy "összeesik" vízszintesen ismét.
Elég rapszódikus, bizonytalan.
Lehet hogy kontakthiba esetleg?
A hozzászólás módosítva: Okt 13, 2019
(#) nagym6 válasza STamás hozzászólására (») Okt 13, 2019 /
 
Idézet:
„hozza a kalibrációs értéket (500mVp-p)”
Ez az érték függőleges érték, függőlegesen sem stabil, vagy a mértékegység elírás.
Kontakthiba elég gyakori ezeknél, pld.: tranzisztorok foglalatban vannak, ezeket is meg lehet mozgatni, jól helyükre visszatolni, az időalap forgókapcsolónál is lehet kontakthiba. Sokszor meg kell forgatni, hátha letisztul.
(#) Kera_Will válasza STamás hozzászólására (») Okt 14, 2019 /
 
A 199x évek végi avagy 200x évek eleji RádióTechnika évkönyvekben több is foglalkozott ezeknek a szkópoknak a működésével , javításával.
Akkoriban "sláger" volt ezeknek a beszerzése és persze a nyűgjeik is előjöttek.
A tipikusabb hibák és bajok elhárítására hasznos infókat írtak , mivel , hol érdemes kontaktusokat tisztítani, milyen vegyszerrel mosd át .... stb.
Persze lehet másik fajta szkópod van nem éppen az amiről írnak.
De ettől függetlenül az alapelvek nem nagyon változnak.
A hozzászólás módosítva: Okt 14, 2019
(#) nagym6 válasza Kera_Will hozzászólására (») Okt 14, 2019 /
 
Idézet:
„lehet másik fajta szkópod van”
AZ RTÉK.-ben a két idalapos verzió van, itt most ez egy időalapos, de ugyanaz minden, csak a második időalap elektronika hiányzik.
(#) siletto hozzászólása Nov 4, 2019 /
 
Sziasztok!
Igyekeztem keresni a keresővel, de meglepő módon nem nagyon dobott találatot.
A kérdés a szokásos, az internet egyébként tele van vele:
Rigol Ds1054Z versus Siglent 1202X-e.

Sokat olvastam a két készülékről már, a Siglent mellett szól a komolyabb FFT, alacsonyabb zaj, jobb kurzorok, tempósabb működés, gyorsabb frissítés(?) 100000wfm/sec. Szóval a 4 csatornán kívül szinte minden.

A Rigolra viszont csak ott van a 4 csatorna, jobb math funkciók, de lassú működés és gyenge FFT. Ha jól tudom a Rigolon folyamatosan frissítenek 4 éve, és mindig egyre jobb,de sajnos friss információkat nem találtam, a legtöbb fórum topic több éves.

Van valakinek friss tapasztalata, lehetőleg első kézből a két szkópról?
(#) Ge Lee válasza siletto hozzászólására (») Nov 4, 2019 /
 
Ha szkóp kell akkor nem kérdés a kérdés, egyértelmű hogy a Siglent. Ha mindenképpen kell a 4 csatorna akkor nyilván más a helyzet, de azt nem árt szem előtt tartani, hogy az esetek többségében jobb a 2x2 mint az 1x4 csatorna, mert utóbbival nem tudsz eltérő potenciálon mérni.
A Rigolt csak akkor venném meg, ha általában csak digitális jeleket nézegetnék meg dekódolnék vele, PIC AVR stb. Egyébként a Rigol is jóárasított most a Batronixnál egy típust, a 1202Z-E-t, azt szánják a Siglent vetélytársának, egy árban is vannak.
Nem akarlak befolyásolni mert magadnak veszed nem nekem, de a 1054Z-ről sokat elmond hogy általában 5 vásárlóból 3-4 gyorsan tovább is ad rajta. Ha FM dolgokkal is foglalkozol, a Siglent 250-300MHz-ig simán elmegy, de még a 400MHz-es jelet is megjeleníti.
(#) nagym6 válasza siletto hozzászólására (») Nov 4, 2019 /
 
Vagy: Siglent SDS1104X-E négycsatornás, csak ez drágább kb. 40e.-Ft.-al. Itt két digitalizáló memóriával együtt van, ha 2 csatornás módban van, akkor is marad az 1Gs/s, és 14Mp jelfelvétel, nem feleződik mint előbbi kettőnél. Csak 3 és 4 csatornás módban feleződik, míg a Rigol Ds1054-nél negyede lesz. A Rigol DS1054 FFT szinte nullával egyenlő, annyit fejből megmondok jelalak láttán amit az tud, ha az FFT kell, akkor Rigol gyenge, a Siglent SDS1104X-E FFT viszont szuper jó (Siglent 1202X-E nem ismerem, talán FFT ugyanaz, de nem tudom). A 4 csatorna Rigolnál viszont nagy előny lehet, de ezt Te tudod mennyire fontos. Rigol DS1054-nél nem tartom szerencsésnek, hogy kijelző bal szélen állandóan ott vannak a mérések bekapcsolási ikonok, inkább jelalak látszana hosszabban helyettük.
Jól használható mindegyik, nekem volt Rigol DS1054, valahány dolog nagyon nem tetszett, már nem igazán emlékszem mik voltak, talán régebbi szoftver verzió nem tudom, megváltam tőle.
(#) siletto válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 4, 2019 /
 
Köszi!
Igazából nem sürgős, gondolkodok rajta még egy hónapot. Régen volt egy analóg Tektronixom, azzal méregettem mindenfélét, inkább csak egyszerű áramköröket, szűrőket, satöbbi. Azóta vágyok tárolósra, leginkább tanulási célzattal, illetve később munkához, ha lesz rá szükség.

Ezt az új Rigolt nem néztem még, de lecsekkolom, köszi!
(#) siletto válasza nagym6 hozzászólására (») Nov 4, 2019 /
 
Köszönöm,. megnézem a 4 csatornást is, aztán mérlegelek
(#) Cinema válasza siletto hozzászólására (») Nov 4, 2019 /
 
Én is a Siglent-re szavazok, jobb kezelhetősége miatt. Szebb a jel rajzolata, talán a kisebb saját-zaja miatt, vagy más okból, mindegy. (Próbáltam több oszcilloszkópot, meg utánaolvastam, meg az interneten is nézelődtem, így lett nekem a Siglent.)
Persze, mindegyiket külön meg kell tanulni kezelni, kiismerni a "nyavalyáit" mert azért van mindnek.

Üdv!
(#) nagym6 válasza Cinema hozzászólására (») Nov 4, 2019 /
 
Idézet:
„mindegyiket külön meg kell tanulni kezelni, kiismerni a "nyavalyáit" mert azért van mindnek.”
Igen, ez a kategória mind szoftverbeteg, egyik többé, másik kevésbé. Volt egy Tek digi szkópom, az hibátlan volt, lehet úgy is tervezni. Ott meg az ár...
(#) siletto válasza nagym6 hozzászólására (») Nov 5, 2019 /
 
Köszi!
Végül is bebizonyosodott akkor, hogy csak a Siglent sorozat a manapság elérhető legjobb ""olcsó"" oszcilloszkóp-kategória.

Megolvastam az új Rigol 1202Z-E típust is, de annyit írnak a már meglévő kis számú posztban, hogy igazából semmiben nem mutat újat a 2-3 éves Siglenthez képest.
(#) Ge Lee válasza siletto hozzászólására (») Nov 5, 2019 /
 
Az a Rigol szerintem annyiban más csak a régebbiekhez képest, hogy a 200 mega miatt tettek bele egy jobb analóg fokozatot, minden más maradt a régi. Illetve azt még hozzá kell tenni a dologhoz, hogy a típusmegjelölésben a -E azt jelenti, hogy economy, azaz gazdaságos (occó) változat, ez a Siglentre is igaz. Ha megveszed és mégsem tetszik majd átveszem, nálam is tervben van a Siglent vásárlása, de nekem egy olcsóbb használt is bőven megfelelne, a sok áfából meg tréfából már elegem van, én nem tudom visszaigényelni.
(#) siletto válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 5, 2019 /
 
Én sem tudom visszaigényelni sajnos. Nekem is elegendő lenne, sőt felesleges is, de mániám a "jövőálló" cuccok kiválasztása, ha már vásárlok. Inkább nem cserélek mobiltelefont amig működik...
Ezért hagyok magamnak időt még, hogy tisztázzam, megér-e ez nekem ennyit a (nekem) szuper forrasztó és tápegység után. Imádtam mérni otthon és az egyetemen is anno.
Kütyükéket építek csak jelenleg, mikrokontrolleres adatgyűjtő, hőfokszabályzó,időjárás állomás, akksitöltő, esp32, hangváltó, ilyesmik. Abban reménykedek, hogy a végzés után kicsit több időm lesz elektronikázni, illetve magasabb szinten.
(#) nagym6 válasza siletto hozzászólására (») Nov 6, 2019 /
 
Idézet:
„mániám a "jövőálló" cuccok kiválasztása,”
Ez jó mánia. Én régen olcsó műszert vettem (arra volt pénz), majd cserélni kellett jobbra, utána megint jobbra, ezekkel a folyamatos cserékkel jóval többet költöttem a műszerre, mintha egyből a jót vettem volna.
(#) Hp41C válasza nagym6 hozzászólására (») Nov 6, 2019 / 1
 
Idézet:
„Én régen olcsó műszert vettem (arra volt pénz), majd cserélni kellett jobbra, utána megint jobbra, ezekkel a folyamatos cserékkel jóval többet költöttem a műszerre, mintha egyből a jót vettem volna.”

Közben tudtad használni, tapasztalatokat szerezni, megtanulni a korlátokat, a használatuk módját és megfogalmazódott benned, hogy milyen is legyen a következő. stb.
Egy jó drága, de jövőbemutató műszerrel kezdeni kockázatos. A gyakorlatlanság miatt vétett hiba javítása sokba kerülhet.
Olyan ez, mint friss jogosítvánnyal, 0 km vezetési tapasztalattal Ferrari -t venni....
Következő: »»   133 / 167
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem