Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Crystal radio - detektoros rádió
Lapozás: OK   132 / 152
(#) pucuka válasza bigrobi hozzászólására (») Máj 20, 2019 / 2
 
A levezető tápvonalnak az egy szál vezeték is megfelel, ha nem szeretnél adni is vele. Egyébként, ha nincs fizikailag ott a tápvonal második vezetéke, elektromosan akkor is ott van. (a tápvonalak már csak ilyenek)
(#) fgyj hozzászólása Máj 22, 2019 / 2
 
Azoknak a figyelmét hívom fel, akik szeretnének detektoros megoldásokat próbálgatni, de még nincsenek hozzá eszközeik. Az eddig használt, barkácsolt szerelőlapomat működő alkatrészekkel, valamint a régi szovjet katonai fejhallgatómat ma, illetve tegnap meghirdettem a fórum apróhirdetései között.
A hozzászólás módosítva: Máj 22, 2019
(#) fgyj hozzászólása Júl 30, 2019 / 2
 
Két hónapja semmi élet! Csak én nézek be ide időnként - vagy mások is, akik aztán csalódottan távoznak? Ha járnak ide mások is, akkor a nyári pihenés közben próbáljunk megfejteni egy könnyed, de ugyanakkor nagyon-nagyon tudományos kérdést!

Mi a véleményed a következő állításról?
"Minél hegyesebb a kristálydetektor tűje, annál magasabb hangon szól a rádió." Természetesen adhatsz különleges, meglepő, tréfás választ is.
(A fotón szemléltetésül egy "basszusdetektor" látható. A drótot csúsztatva a tűn hangolni is lehet.)
A legötletesebb hozzászólók között dicséreteket fogok kisorsolni.

Detektor.jpg
    
(#) Kera_Will válasza fgyj hozzászólására (») Júl 30, 2019 / 3
 
Az annó (de manapság is) elérhető félvezető kristályok keménysége különböző. Ezért a leszedő tűnek is igazodni kell a kristály keménységéhez. Aztán a különböző fémek (és azok oxidjai) különböző elektromos potenciált is hoznak létre a kristályokkal érintkezve. Ezzel a detektor érzékenységét (nyitó/küszöb feszültségét) is befolyásolják.
Nem egy korabeli (1920-30) detektoros rádió irodalomban külön táblázatok voltak a sokféle félvezetésre alkalmas kristályok és az alkalmazott fémek összeállításakor tapasztalható jel detektálási állapotokról, minőségről.
A hozzászólás módosítva: Júl 30, 2019
(#) Gyantáscin válasza fgyj hozzászólására (») Júl 30, 2019 / 2
 
Ez egy hangszínszabályzós detektor, a gömb alakú ellensúly tologatásával változtatható a hangszín. A tű végére húzott csövecske színe sem közömbös, a képen látható vöröses lágy, bársonyos hangzást eredményez, a kék esetében, élesebb, karcosabb a hang.

detektor.jpg
    
(#) Gyantáscin hozzászólása Júl 30, 2019 / 2
 
Komolyra fordítva a szót. Élt egyszer egy Ben H. Tongue nevű mérnökember az USA-ban, aki egy híradástechnikai céget alapított 1950 környékén. Bővebben: Link Saját honlapján tudományos igényű cikkeket publikált a detektoros rádió témakörben. Sajnos már meghalt, a honlapja is megszűnt, csak a nekrológja van fönt az előbbi linken. Annak idején letöltögettem a cikkeit, most pedig EPUB formátumú E-book-ot kreáltam belőle, amit most megosztok Veletek. Total Commanderrel lehet összerakni a darabjait. A szépséghiba csak annyi, hogy Sekszpír Vilmos nyelvén íródott.
(#) fgyj válasza Gyantáscin hozzászólására (») Júl 31, 2019 / 2
 
Nagyon komoly anyag. Ez lehetne a Budapesten létesítendő "Ben H. Tongue Detector University" tananyaga. Az oktatás nyelve természetesen az angol lenne.
(#) fgyj válasza Gyantáscin hozzászólására (») Júl 31, 2019 / 2
 
Remek gyártmány! Azt láttam egy kb. katalógusban, hogy az olcsóbb típusok gömböcskéje műanyagból, az igényesebbeké féldrágakőből készült.
(#) Ráx Aladár hozzászólása Okt 8, 2019 / 1
 
Sziasztok! Youtubeon találtam egy detektoros rádió kapcsolást, csak elakadtam egy helyen. A tekercsre nem tudom hogyan megy rá a dióda, másrészt az antennára egy másik kondit raktam (680p).
(#) kaqkk válasza Ráx Aladár hozzászólására (») Okt 9, 2019 / 1
 
A dióda csíkos vége megy a fejhallgatóra (de elvileg mindegy hogyan kötöd) Viszont a nagyobb kondi meg fogja nehezíteni a hangolást .
(#) kadarist válasza Ráx Aladár hozzászólására (») Okt 9, 2019 / 3
 
Szia!
Az a tekercs egy elektroncsöves tévé soroszcillátor tekercse, ami nem igazán jó ehhez. Inkább egy kisrádió ferritantennáját használd ehelyett.
(#) Gyantáscin válasza Ráx Aladár hozzászólására (») Okt 9, 2019 / 1
 
Hát bizony az a tekercs túl nagynak látszik Le kéne tekerni valamire az egészet, majd feltekerni összesen 90 menetet, a 30. és 60. menetnél leágazást csinálni az antenna illetve a dióda részére. Ha szerencséd (meg alkalmas antennád) van, a vasmag tekergetésével vehető lesz a Kossuth rádió.
A hozzászólás módosítva: Okt 9, 2019
(#) Atis57 válasza Ráx Aladár hozzászólására (») Okt 9, 2019 /
 
Szia!

Mivel mind a két kondi (C1,C2) beleszól a rezonancia frekvenciába , igy vagy több féle kapacitásúval , vagy forgó kondikkal próbálkoznék.

c1 a 10---100 pf c2 az 50 -470-500 pf tartományban.....
(#) pucuka válasza Atis57 hozzászólására (») Okt 9, 2019 / 2
 
Háát, a C1 nem nagyon szól bele a rezonancia frekvenciába, mert egyrészt a hangoló kapacitás kb 5× nagyobb, másrészt ha szigorúan vesszük a rajzot, akkor a tekercs 1/3 -nál csatol be, de jobb lenne 1/10 -énél. Ha csak egy adóra szeretné, akkor elég az állandó kapacitás is.

Ráx Aladár
Az induktivitás értéke is meg van adva. Miből gondolod, hogy előveszel a fiókból egy spulnit, és az jó lesz. Ki kell számolnod a megadott induktivitás értékből a tekercs menetszámát, és meg kell valósítanod (egyéb infó híján) az 1/3, 2/3 menetszámoknál a megcsapolásokat.
Azt meg végképp nem értem, hogy mit akarsz egy QRP adóvevővel, amikor egy detektorossal is problémáid akadnak. (kb. 10 éves szint)
(#) bigrobi válasza Ráx Aladár hozzászólására (») Okt 10, 2019 /
 
Nem jó a tekercsed. Nem középhullámra van. Ferritre papíron tekerje 2x45 menetet. a középső megy a ki diódára. Milyen fejhallgatód van? Jó lenne minél nagyobb ellenállású. Én 2 telefonkagylóból kivett hangszórót kötöttem sorba így van 500ohm de már 250-el is megy, az ideális a 4Kohm. De bírsz egy kicsi hálózati trafót vagy csengőtrafót használni a 220V része megy a rádióra, a 3-12V a normál fejhallgatóra. Ha nincs forgókondid,a ferritrudat húzod ki be a tekercsből. Az antennának ha nincs is kondija akkor is jó, hangosabb de rosszabb szelektivitású lesz. Mekkora a ferritmag átmérője a képen? Ferrit nélkül is megoldható de akkor kell forgókondi.Régi rádióban van de lehet készíteni is.
(#) pucuka válasza bigrobi hozzászólására (») Okt 10, 2019 / 2
 
Ne haragudj, hogy beleszólok, de.
A fórumtárs igencsak kezdő, (az írásai alapján) talált egy rajzot, azt szeretné megvalósítani. Ezzel semmi probléma nincs.
Azt nem tudom mennyire tudatos a választása, de megfelel a kapcsolási rajznak. A rajzon vasmagos tekercs van, amit vasmaggal tud hangolni, ezért megspórolhatja a forgót. A választása jó, csak láthatóan a menetszámmal van probléma. Sajnos a menetszámra nincs utalás sem a rajzon, (csak induktivitás érték) sem a leírásban. Ez valószínűleg gondot fog okozni. Segíteni úgy tudnánk, ha egy képet küldene a vasmagról (és persze a csévetestről is) méretekkel, akkor igaz saccra, de meg tudnánk állapítani a mag K tényezőjét. Ezekkel az adatokkal ki lehetne számolni a menetszámot.
Persze lehet még sok más megoldás is, de mindegyikben vannak buktatók, ahogy írod is, dehát ez a kísérletezés tárgya, és értelme.
(#) Gyantáscin válasza pucuka hozzászólására (») Okt 10, 2019 /
 
A feltett kép alapján feltételeztem, hogy M6 v. M8 méretű, N200 anyagú a vasmag, ezért javasoltam az alább írott menetszámokat.
(#) pucuka válasza Gyantáscin hozzászólására (») Okt 10, 2019 / 1
 
Jogos. Ne haragudj, nem néztem vissza a hozzászólásodat (elnézést) ha láttam volna hivatkoztam volna rád. Teljesen jó amit írtál.
Remélem Ráx Aladár is visszaolvas, és megérti miről van szó.
(#) Gyantáscin válasza pucuka hozzászólására (») Okt 10, 2019 /
 
Ajaj! Lesz még itt hiba. Ha jól látom, a kép bal sarkában 220nF-os kondenzátor van, gondolom a 220 pF helyett, ami még látszik az is hasonló nagyságrendű lehet, bajosan lesz itt rezonancia.
(#) sdrlab válasza Gyantáscin hozzászólására (») Okt 10, 2019 / 1
 
Idézet:
„bajosan lesz itt rezonancia”

Rezonancia lesz..., csak más frekin
(#) pucuka válasza Gyantáscin hozzászólására (») Okt 10, 2019 /
 
Jó rajzot nézel? Én csak három kondit látok, de egyik se 220 nF.
Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Okt 10, 2019
(#) Gyantáscin válasza pucuka hozzászólására (») Okt 10, 2019 /
 
Két két képet tett föl a fiú, én erre gondolok:Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Okt 10, 2019
(#) pucuka válasza Gyantáscin hozzászólására (») Okt 10, 2019 / 1
 
Aha, remélhetően nem ezt építette be a 220 pF helyére.
(#) bigrobi válasza pucuka hozzászólására (») Okt 12, 2019 /
 
Írtam is ha nincs forgókondi. Másik fontos dolog ne 8 ohmos fejhallgatóval próbálja. De egyenlőre semmit nem tudunk mert csend van.
(#) mek-elek válasza Ráx Aladár hozzászólására (») Okt 21, 2019 / 1
 
C2-be a forgó kondiajánlatos. A ferrit rúd adná a papircsévetest méretét. A tekercsnek litze huzal ajánlatos a kis erősítés miatt. Az antenna komolyan veendő, keretantenna talpon, vidéki háznál drót a fára, de vihar esetén leakasztani. Panelban igen nehéz ügy még erősítővel is a környezeti zaj miatt.
Az említett alkatrészeket az utcára dobott régi rádiókban ingyen megtalálod, de a HAM-bazárban meg is veheted azokat.
(#) bigrobi hozzászólása Okt 24, 2019 /
 
Próbáltam PC tápból shootkey diódát, hát a keretantennáson nem megy egyáltalán, rendes detektoroson megy. Lehet több mA kell a nyitáshoz mint a germánium diódának.
(#) Kera_Will válasza bigrobi hozzászólására (») Okt 24, 2019 /
 
Ne power schottkyt hasznaljal.
Bat4x-ötvenX kisjelű diodakkal mukodik.
(#) bigrobi válasza Kera_Will hozzászólására (») Okt 25, 2019 /
 
Ilyenem volt, azért ilyennel próbálkoztam.
(#) bigrobi hozzászólása Okt 26, 2019 / 1
 
Ha kihúzom az összes PC-t van pár adó a rádión. De végig szól a Budapest. Régen hullámcsapdát alkalmaztam. ti hogy oldjátok meg ne nyomja el egy rádióadó a többit.
(#) pucuka válasza bigrobi hozzászólására (») Okt 26, 2019 / 2
 
Detektoros rádiónál a hullámcsapdán kívül nem sok lehetőséged van. A rezgőkör sávszélességét kellene szűkítened, ezt lehet visszacsatolással, de ez akkor már nem detektoros, vagy lehet csatolt rezgőkörökkel. Ez utóbbinál a hangolás problémás.
Következő: »»   132 / 152
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem