Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Gondolkodó ház avagy házautomatizálás
Lapozás: OK   40 / 46
(#) kameleon2 válasza kokozo hozzászólására (») Jan 14, 2019 / 1
 
Nem reklámozhatom a weboldalt, ezért maradok a száraz tényeknél. DC24V a rendszerfeszültség az egészségesebb jel/zaj viszony miatt. Kis zajú DC-DC konverter álítja elő PCB szigeten ferrites átvezetéssel a tápeszültséget a mikrokontroller számára 24V-ból, így csökkentve a vezetett zavarokat. Azaz 230V-ról több típusú bevizsgált (a készülékkel együtt bemért, de itt nem reklámozhatom a típusokat) 24V DC tápegység állítja elő a rendszerfeszültséget, majd a belső DC-DC a 3,3 és 5V-okat. Megfelelően szűrve, ferritezve és a 24V-on varisztoros védelemmel. A bemeneteket egy mérnök barátommal közösen fejlesztettük ki, aki egy német, ipari vállalat számára fejleszt bemeneteket (de ezt a nevet sem adhatom meg, mert reklám lenne). Így a bemeneteink Bár alapvetően 24V-osak és a kitáplált 24V-ot várják vissza száraz kontaktusokon, de 8-80V-ig üzemszerűen üzemeltethetőek alacsonyabb, magasabb feszültséggel is. Volt példa arra, hogy a villanyszerelő figyelmetlenségből 230V-ot kapcsolt rá, de csak annak az egy bemenetnek a védőellenállása füstölt el. A készülék 4000V-os sokkoló pisztollyal lett lőve párhuzamos fémsíkokon, miközben a készüléknek üzemszerű állapotban kellett maradnia. Mivel az nem reklám, a vonatkozó szabványokat és a tanúsítványokat te magad is elolvashatod. EMC, IEC50491 3 privátban van lehetőség (mert egyébként reklám lenne) megnézni megvalósult projektet, amit eddig mindenkinek felajánlottam, valamint meg lehet nézni a Construma kiállításon - erről is volt már szó itt és sokan éltek is a lehetőséggel.
Idézet:
„Mellesleg ha belecsap a villám a tiéd is porrá ég szerintem ,pont mint egy pi.”
Nagyon szívesen megmutatom neked, mennyire nem fog szétégni, mert be vannak tartva a villám és túlfeszültségvédelmi fokozatok a telepítésnél, valamint a beépített varisztotok a régi D, újonnan 4-es fokozatnak felelnek meg. A kapcsolástechnikát nem oszthatom meg mert védelem alatt áll. De ettől elmondhatom mire érdemes figyelni. Én 2010 óta tesztelem éles körülmények között a készüléket. Ez 9 év gyakorlati tapasztalat.A Rasberry talán 2012-től jelent meg? Azaz le van maradva 2 évvel a gyakorlati és a terepi tapasztalatokat illetően. Ráadásul nem célhardver, hanem egy általános célú laboreszköz. De mint sokadjára írtam - azt használsz amit akarsz. Én megnézném a laborban a 4kV-os sokkolás közben a csupasz PCB-t. Mert ugye az RPI egy IP00-ás nyákon van. De ne legyünk igazságtalanok. Tegyük IP20-as védelmű dobozba . Akkor is bukta a külső csatlakozók fém részei miatt. És ez csak pár apróság ami miatt vesztésre fog állni például a vezetett zavar és a túlfeszültség oldalon. Ezek nem reklám adatok, pusztán tények. A szoftverekről még nem is ejtettem szót.
A hozzászólás módosítva: Jan 14, 2019
(#) kokozo válasza kameleon2 hozzászólására (») Jan 14, 2019 /
 
Ez itt egy égés nyom?

ezmi.JPG
    
(#) kameleon2 válasza kokozo hozzászólására (») Jan 14, 2019 /
 
Gondolom te jobban tudod. A fotón nem látható jól. Gondolom azt is elmondod mi ez a fotó.
A hozzászólás módosítva: Jan 14, 2019
(#) kokozo válasza kameleon2 hozzászólására (») Jan 14, 2019 / 2
 
Ez a Te készülékedről készült kép, és mivel nem jó minőségű a kép azért kérdeztem, hogy az e.
A hozzászólás módosítva: Jan 14, 2019
(#) kameleon2 válasza kokozo hozzászólására (») Jan 14, 2019 /
 
Akkor kifejezetten érdekel, mert sem garancia időben, sem garancián túl nem hozta vissza senki. Holott azonnali cseregaranciás a készülék éppen amiatt, hogy mi is tudjunk olyan hibákról, amik a tesztek alatt nem jöttek ki. 30 hónap alatt egy készüléket sem hoztak vissza. 36 hónapra szeretnénk emelni a garanciális időszakot. Ááá értem, ez a vizsgálati jegyzőkönyvből származó fotó. A vizsgálat alatt a készüléket túlterhelték, felrobbantották, meggyújtották és párakamrába zárták. A vizsgálat ideje alatt 8 prototípust kellett újraépítenünk. Ez a fotó onnan van. Igen - lehet égésnyom. Így világos. Szériában ilyen nem fordult elő.
A hozzászólás módosítva: Jan 14, 2019
(#) kokozo válasza kameleon2 hozzászólására (») Jan 14, 2019 /
 
Félre értesz.. Ez a jegyzőkönyvben van amit megnéztem. Ott le van fotózva a készülék, amin ez a fura jelenség látható. Nézd meg, ott lesz.
(#) kameleon2 válasza kokozo hozzászólására (») Jan 14, 2019 /
 
Ok. Leírtam közben - igazad van. sok prototípust öltek meg a vizsgálat közben. Ezt menet közben készítette a vizsgálatot végző úr, sajnos nem volt több fotónk és gyorsan kellett a jegyzőkönyvhöz a részletfotó. Amúgy nem égésnyom, ezt mi is néztük előzőleg, forrasztás, gyors csere nyoma, ami nem lett lemosva a nullszérián.
(#) kokozo válasza kameleon2 hozzászólására (») Jan 14, 2019 /
 
Érdekelne hogy, hogy is megy ez a vizsgálat. Ha jól értem viszel egy zsák pénzt 10-20 prototípust. Elkezdik mérni, pukk.. Megvizsgálod, a hibás alkatrészt kicseréled egy nagyobb teljesítményűre addig amíg át nem csúszik a határ érték felett? A következő rész vizsgálatnál a következő gyenge láncszemet cseréled? Pl a relére rá van írva hogy 16A de a mérésnél 14-nél elszáll, ilyenkor nem vizsgálják a beszerelt alkatrész minőségi bizonyítványát?
(#) 06smici válasza kokozo hozzászólására (») Jan 14, 2019 / 1
 
Ha terméket akarsz kvalifikálni, ott nincsenek már csereberék a nyákon. Ha valamelyik teszten megbukott, akkor lehet elölről kezdeni az egészet. Persze ha ki van fizetve a laborbérlet, akkor érdemes megvizsgálni különböző módosításokkal. De nem biztos, hogy a nagyobb teljesítményű alkatrész a megoldás. Egy kevésbé átgondolt layout is rengeteg hiba lehetőséget rejthet ezen a szinten.
(#) haragati válasza Fecny hozzászólására (») Jan 15, 2019 /
 
Én nem javaslom a közös dobozt, csak a reléket szabad az erősáramú dobozba tenni.
A közös vezetékeket pl tápellátás a 230V-os szekrényból átvezetve ferrites árnyékolással javasolt csak megoldani
A vezérléseket még a kapcsolóüzemű tápok is zavarhatják, így azokat is javasolt mindkét irányból szürni (zavarokra) és jól elkülöníteni!
(#) haragati válasza kameleon2 hozzászólására (») Jan 15, 2019 / 1
 
Teljesen igazad van, hogy ezek a szempontok elvárhatók egy házvezérléstől, de ez maximum.
Ezt nem sokatn tudják megfizetni.
Ezeknek a kovetelményeknek a piaci termékek (biztonsági és házvezérlő termékek) 10%-a ha megfelel.
Mégis az emberek vásárolnak ilyeneket, mert olcsók, bár nem felelnek meg e fenti követelményeknek.
Ezek után miért is kell ostorozni az amatöröket, akik még ennél is olcsóbban szereték megoldani a feladatot?
Inkább arra kellene felhívni a figyelmet, hogy hogyan lehet, pl RPI-vel mégis jó és megbizható rendszert csinálni. Ez a szép feladat!
A hozzászólás módosítva: Jan 15, 2019
(#) kameleon2 válasza kokozo hozzászólására (») Jan 15, 2019 /
 
Nálunk részegyséekkel volt csak kisebb gond, jellemzően a tápegység konstrukciójával. Gyári TI ajánlás alapján építettük meg a tápot, de páár dologra a gyártó nem tért ki az adatlapban. Példál egy olyan zavarra, amit a táp termelt és ezt kellett a végén egészen más konstrukciójú tápegységre kiválani (direkt olyan megoldást választotunk, hogy ezt a laborbérlet alatt tesztelni legalább tudjuk, majd panelnmódosítás, új prototípus, új mérés. Akkor jobb volt a helyzet, de még sok volt a zavar. felkerült egy szigetre a táp, belekerültek a hangolt ferritek - ez idő és újabb prototípusok, újabb mérés. Szerencsénk, hogy az alapkostrukcióink jók voltak, így ez főleg a nem miáltalunk kitalált, gyári ajánlású DC-DC tápokra korlátozódott. Az immunitással is kelett foglalkozni - a ferritek ot is segítettek. A Külső AC/DC gyári tápegységekből is többel végigmértük ugyanazt a konstrukciót. Labortppal is, amit referenciaként tudunk használni. Amegfelelőséget egy trendvonal mutatja a vonatkozó szabvány számával a tesztműszeren. Ha a trendvonal alatt agy 3dB-el - meg tud felelni a készülék. Természetesen ez csak egy vizsgálat, ennél sokkal összetettebb volt a két önálló labor vizsgálatsorozata, de ezeket a vizsgálatokat a vonatkozó szabványok szépen leírják, hogyan kell elvégezni.
(#) kameleon2 válasza haragati hozzászólására (») Jan 15, 2019 /
 
Félreértesz, eszembe sem jut ostorozni bárkit. Csak felívom a figyelmet, ha ezekkel a tényezőkkel valaki nem számol, úgy jár mint az osztálytársam aki kapott egy DIY megoldást egy másik osztálytársamtól és éjszakánként felkapcsolgat a világítás, holott ő aludna inkább. Ezt téves vezérlés és nem megfelelő zavarok elleni immunitás okozza. Sajnos ez ráadásul esetleges, mert lehet, hogy éppen így működik és lehet hogy úgy - attól függően, milyen környezetbe kerül beépítésre. A lámpáknál még hagyján, de ha egy redőnyvezérlésnél a reteszelés nem működik megfelelően hasonló okok miatt, akkor a redőnymotor és a ház is leéghet. Ez részemről tényközlés, mivel van tűzeset kárszakértő segítőnk, aki hőkamerás mérésekkel segítette a munkánkat és néhány elrettentő esettel, amiről fényképeket mutatott (Például TE felújítás utáni tűzeset). Az amatőr, attól, hogy amatőr, lehet alapos. Ha nem így gondolnám, nem írtam volna ennyi mindent a témáról, hiszen valahol én is amatőr vagyok, csak már többet tapasztaltam. A "nem tudják megfizetni" megjegyéshez: Volt olyan épület, amit építettem és 400MFt volt az automatika, ami vezérelte. Azóta eltelt 14-15 év. Az új fejlesztéseknek köszönhetően ez a századába is kerülhet, de botorság azt hinni, hogy kerülhet 2Ft-ba is. Van egy alsó üszöb ami alatt csak szemetet fogsz kapni. A kínai egy dugalj - egy app megoldások pedig nem többek. Mert bonyolultabb feladat esetén már az is exponenciálisan drágulni fog és közelít egy jobban kidolgozott megoldás árához, de a megbízhatósága elmaradhat attól.
A hozzászólás módosítva: Jan 15, 2019
(#) haragati válasza kameleon2 hozzászólására (») Jan 16, 2019 / 1
 
Igazad, van ráadásul - utalva az előző hozzászólásokra, ma már a MEEI vizsgálatot sem végeztetik el az importált készülékekre, tehát RFI, életvédelmi szempontbó azok sem megfelelőek.
Én már régen nem vagyok amatőr és sokat is tapasztaltam.
Azt is igaz hogy -sajnos- az első "műszaki" szempont az ár. Legyen az saját fejlesztés, legyen az
késztermék..

Itt jegyzem még meg, az, hogy éjszaka felkapcsolódik egy lámpa, az nemcsak DIY probléma, de komoly gyári rendszereknél is megesik, lásd az ALEXA esetek, vagy SONOFF (gyári rom) vezérlések. Már amennyiben az Amazon-t komoly rendszernek nevezzük ?!
Ezek után aki fűtést vezérel ilyenekkel - no az a bátor....
(#) Kalo hozzászólása Jan 17, 2019 /
 
Sziasztok!
Remélem jó helyen tapogatozom és tudtok segíteni..., elöre is köszönönök minden segítséget.

Smart home témában keresek olyan 1- csatornás egységet, amely (pl. egy relétöl kapott +12VDC) jelzöfeszültségre wifin keresztül figyelmeztetö/riasztó üzenetet tud telefonra küldeni.
(#) Firefighter1 válasza Kalo hozzászólására (») Jan 18, 2019 /
 
Szia!

Ez így egy kicsit távoli nekirugaszkodás!
Mert ebbe kb kismillió eszköz belefér!
Akár a Sonof nak az allapotjelzős kapcsolójától kezdve egy sima kis esp-ig!
A gyári cuccokon nincs mit magyarázni,
ESP vel meg pl lehet úgy hogy egy lábon figyeli a 12 voltot, fut rajta egy kis progi, amiben leírod hogy a jel függvényében küldjön mailt, vagy ha a telon fut valami SMART progi akkor annak üzenetet!
(#) Kalo válasza Firefighter1 hozzászólására (») Jan 18, 2019 /
 
Szia,
valami egyszerü, olcsó megoldás kellene, amivel egy "adott folyamat" kontrollálható lenne.
A lényeg adott bemeneti pontraha feszültség kerül, figyelmeztést küldjön a telefonra, hogy baj van, nézzek rá! A vezérlés adott, csak a wifis figyelmeztetést kellene megoldani...

A Sonoff tudtommal csak állapotot mutat és távkapcsol, nem küld figyelmeztetést?!
Az aliexpress-en is nézegetem, de nem ismerem ki magam, mi lenne erre alkalmas.
Már arra is gondoltam, hogy egy "Sonoff RF Bridge 433MHZ Wifi + PIR 2" veszek és a PIR-t kibelezve jeladóként felhasználom, de ha lenne jobb és olcsóbb megoldás ...

Az ESP viszont érdekes lehet, mivel sokrétüen használható és olcson beszerezhetö...
Ehhez tudnál nekem támpontot, utmutatást adni ? Köszi
(#) Firefighter1 válasza Kalo hozzászólására (») Jan 20, 2019 /
 
Még egy kérdés! Amikor a "riasztást várod" akkor a telefon mindig ugyan azon a WiFI hálózaton belül van? Vagy van úgy hogy "csak internten" keresztül látják egymást?

Én a telefonra tennék egy IoT thingSpeak applikációt, több olyan van amelyikbe van "virtuális hangszóró"
vennék egy NodeMCU-t (azért nem sime esp-t mert erre már csak egy telefontöltőt rádugsz és akár már megy is!

A Nodének az egyik bemenetén figyelni a jelet, rá pedig egy egyszerű kis programot hogy:

Ha nincs jel akkor küldjön thinkspeakre0-át ha van jel akkor küldjön thinkspeak-re 1-et
a telos aplikációba pedig mint egy kapcsoló állítani be a thinkspeak mezőjét ha nulla akkor nincs semmi ha 1 akkor küld egy üzenetet vagy akár a virtuális hangszóró el kezd csipogni zenélni akármit csinálni!

Lehet hogy ez nagyon barkácsnak tűnik de.. így nem kell panelt gyártanod, az egésznek a bekerülési költsége kb 5 dollár ( Thinkspeak és az applikáció ilyen adatforgalom mellett ingyenes) és kb 10 perc alatt leprogramozható akár te is be tudod pötyögni EasyCoding-al

Egy hátránya van, mivel az ingyenes licenszbe maradunk így "csak" 15 másodpercenként kapsz állapot jelentést.

Biztos van ennél profibb megoldás de én az én szintemen így oldanám meg.
(#) Kalo válasza Firefighter1 hozzászólására (») Jan 21, 2019 /
 
kisebb részt mobilneten keresztül, nagyobbrészt azonos hálózaton belül kellene a riasztásnak érkezni.
Ez a virtuális hangszorós megoldás tetszik !
(#) asrock hozzászólása Ápr 27, 2019 /
 
Hello!

Espeasy ben hogyan lehet megtudni a szenzor érték teljes http... mqtt teljes link út vonalnál?
Próbáltam összerakni espeasy parancsa szerint de teljes sikertelen lett!
Továbbra szeretnék valamiféle csoportos kijelzést megjeleníteni egy kijelzöre( matrix led) több espeasy szenzortól de nem akarom túlbonyolítani semmilyen pi micro pcs megoldással ezt egy esp8266 mqtt server ként nem lenne lehetséges? Csak belső hálózat!

Snap004.jpg
    
(#) roleez hozzászólása Szept 6, 2019 /
 
Sziasztok!

Domoticzben hogyan lehet megcsinálni, hogy újra frissítsen egy hardvert? (pl. domo újraindulásakor)
Van egy plugin (ewpe-smart) ami manuális frissítéskor (semmit sem változtatok a beállításokon)
működik csak. Azaz, ha pl. újraindul a domo, már utána nem érem el a hardvert (klíma).
Legújabb domo, RPI.
Köszönöm,
Roland
(#) kameleon2 hozzászólása Szept 13, 2019 / 2
 
Sziasztok! Remélem nem minősül hirdetésnek, de mivel részben nektek, a közösségnek is tulajdonítható a siker egy része, gondoltam megosztom egy rövid idézet formájában. Sokan kérdeztétek, kérdezik privátban, így rövidebb a válasz /kép/ .

sztnh_h.jpg
    
(#) Droot hozzászólása Okt 14, 2019 /
 
Sziasztok!

Otthonra szeretnék jómagam csinálni egy okosotthon rendszert.
Jelenleg NRF24L01-et használok a kommunikációra. Szeretnék a jövőben pl garázsajtó nyitót is, azonban itt már nem jó az NRF, mert a biztonság kritikus.
Milyen wireless modult érdemes használni?
(#) vargham válasza Droot hozzászólására (») Okt 14, 2019 /
 
(#) Droot válasza vargham hozzászólására (») Okt 14, 2019 /
 
Az egyik világos, legalábbis a következtetésem, ESP8266-ot használsz, én ezt több okból nem szeretném használni.
A másik link egy keretrendszer. Én modulra szeretnék ötleteket kapni, keretrendszert csinálok magamnak.
Közben a zigbee-ről olvastam, elég könnyen törhető. Z-wave itthon nehezen beszerezhető.
Esetleg más?
(#) Bakman válasza Droot hozzászólására (») Okt 14, 2019 / 1
 
Csak ötletelek. 128 bites véletlen számok, amelyek csak egyszer használhatóak fel? Igaz, ehhez az adót is és a vevőt is időnként fel kellene tölteni az adatokkal... Ha a vevő másodpercenként csak egy próbálkozást fogadna el, a Brute Force is évtizedekig tarthat. 16 byte-ot (plusz a körítés) küldeni pedig nem a világ vége.
(#) sirály12 válasza Droot hozzászólására (») Okt 14, 2019 /
 
Nem kötöszködésből, de miért nem jó az esp?
(#) Atis57 válasza Droot hozzászólására (») Okt 14, 2019 /
 
Sziasztok!

Persze a biztonság a külső ajtóknál/kapuknál kritikus .
A többi akármilyen is lehetne -mert ha betör 1 hacker a rendszerbe ;akkor felkapcsolja akerti WC világitást? naagy probléma?

Amit sokkal problémásabbnak látok;
Az egyedi rendszer ,a villanyszereléssel együtt nem célszerű .Mert egyszer ugyan megcsinálod , de ki fogja 3-10 év múlva javitani?
Ha olyan helyre hivnak javitani ,, ahol vmi ilyesmi van ;
1 simán visszautasitom.
2 az időráforditás 10X akkor a munkadij meg 20X.----rögtön nem kellek.!
Ha eledásra kerül a ház --másnak sem -nekem sem kell ilyen . tehát a szétbontási és újra szerelési dijat le kell vonni a vétel árból!

e ez nem csak az én véleményem , a kollégák is haasonloan !

De mindenki úgy csinálja ..........
Én csak 1 véleménxt fűztem hozzá !
(#) Atis57 válasza Bakman hozzászólására (») Okt 14, 2019 /
 
Szia!

Talán nem kell mindre válaszolnod--csak gondolat ébresztésként !

A külső zavarvédelem ,igy biztos?
minden újrainditásnál jól működik?
egy közeli/utcai villám esetén könnyen cserélhető--- tartalék modulok lesznek/vannak ?
Ha a telefonod bedöglik?hogyan jutsz haza/be?
Ha az áramszolgáltató hibát okoz (gyakori ) védett a túlfesz ellen.?
A tüzvédelmi lekapcsolás megvalósitása?--tartalék működés akkuról?
Ha elmész otthonról , gázcsap , vizcsapok elzárása ?
(#) Bakman válasza Atis57 hozzászólására (») Okt 15, 2019 /
 
Egyszerre válaszolok a kérdéseidre: Én nem használok ilyeneket.
Következő: »»   40 / 46
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem