Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Gondolkodó ház avagy házautomatizálás
Lapozás: OK   39 / 46
(#) Firefighter1 válasza kameleon2 hozzászólására (») Jan 12, 2019 /
 
A kábeles dolgoknak énis jobban örülnék de sajnos nem tudom megoldani!
A lakás bérlakás és itt az önkormányzat elég vaskalapos... na meg az asszony sem nézné jó szemmel ha bepókhálóznám a lakást.RPI-t nem feltétlen alkalmazok, ha házi szerver akkor azt felrakom a NAS ra vagy teszek le még egy ThinClientet.
A Nodékat merem használni azzal szerintem nem lesz gond, no meg nem bankbiztonsági rendszert építek csak egy lakás monitort,

Aztán lehet hogy én vagyok túl elővigyázatlan...
A hozzászólás módosítva: Jan 12, 2019
(#) Fecny válasza kameleon2 hozzászólására (») Jan 12, 2019 /
 
Használok több rPi-t industrial környezetben, 24/7 működésben
(#) kameleon2 válasza Fecny hozzászólására (») Jan 12, 2019 /
 
Ipari környezetben el is megy. De háztartásiban nem. Ugyanis arra szigorúbb szabályok vonatkoznak, bármilyen meglepő. Egy jól megtervezett standard ipari környezetben soha nem lesznek olyan zavarforrásaid, mint egy lakásban, házban. Az PI laboreszköz, fejlesztőkörnyezet. A driverei is elég bugosak, folyton változik maga a hardver is.
(#) Bakman válasza kameleon2 hozzászólására (») Jan 12, 2019 / 3
 
Idézet:
„Az PI laboreszköz, fejlesztőkörnyezet.”
Amit arra fejlesztenek, az micsoda? Tele vele az internet. Inkább oktatási célra szánták, miszerint legyen egy olcsó, programozható számítógép amit fatális SW hiba esetén egy mozdulat visszaállítani, másik SD kártyát raknak bele. A nebulóknak egyszerűen tetszik az, hogy HW-t is látnak, nem csak monitort. Nem tudom, milyen bugokra gondolsz de ha van kedved, próbálj ki egy Banana vagy Orange Pi-t. Azokhoz képest a Raspberry Plug-n-play szinten van.

Mitől változna folyton a HW? Van pár futó típus, a régebbieket már kapni sem nagyon lehet.

Több RPi fut jelenleg is olyan programmal (a Linux rendszeren), amit én írtam. Köszönik szépen, jól vannak és nem zavarnak semmilyen eszközt. Egyszerűen tudni kell, mire való.

Kicsit reklám szagú a dolgog (kimondatlanul is), miszerint az eszközeid amiket feljeszettél, tudják a tutit, a RPi pedig egy ócska játék. Ahhoz képest, hogy nemrég még pozitívan nyilatkoztál a Linux-ról...
(#) dB_Thunder válasza Bakman hozzászólására (») Jan 13, 2019 /
 
Idézet:
„Kicsit reklám szagú a dolgog”

Bakman! Már megszoktadhattad volna...
rPI általában a hozzáhegesztett hardver okán szokott vérezni, mint minden más fejlesztő eszköz is!
A hozzászólás módosítva: Jan 13, 2019
(#) Firefighter1 hozzászólása Jan 13, 2019 /
 
Amilyen szerencsém van!

Most amikor szeretnék jobban belemászni a Domoticz be hogy valami szép formába öntsem a vezérlést jött a segítség!

A Node MCU-al kapcsolatban egy tunéziai férfi elég jók tutoriálokat csinál, és pont most bővítette a folyamatábrás tutoriált a MQTT azon belül is a mosquitto kommunikációjával!
Itt található a video
Úgyhogy teszt képpen virtualbox-ra már teszem is fel a Domiticz-et ( mosquitto-val) és veszem elő a tartalék Node-kat.
Mivel a programozást folyamatábrásan tudom csak csinálni ezért a saját topicjába fogom a progamokat és részleteket megosztani, meg kitárgyalni.
(#) kameleon2 válasza Bakman hozzászólására (») Jan 13, 2019 /
 
Beszéljünk 10 év múlva, hol lesz a PI-d. De igazad van - ez hobbi. Attól még pénzbe kerül, időbe és sok bukásba. A PI (nem csak a Rasberry) pedig igen - egy ócska játék - ez az én véleményem. Ugyanúgy mint az Arduino. A gyereknek jó játszani, de az életemet, vagy a házam biztonságát nem bíznám rá. Ahogyan sok nagynevű készülékre sem, mert hazugság az adatlapjuk és a minősítésük. Szerintem - és ez megint magánvélemény - a hobbinál sem árt pár dologra figyelni, de csak önmagamat ismételném. Azt hiszel reklámnak amit akarsz. Szívesen válaszolok kérdésekre is - de csak annak aki tud kérdezni. Aki előre tudja a válaszokat anélkül, hogy megkérdezzen másokat, annak úgysem fogok újat mondani. A feljesztőkörnyezet egy ugródeszka, nem egy cél. Szerintem - ez nagyon nem mindegy. Ha Valaki ARM platformra fejlest és épít - egy szót sem szólok, mert olyan hardvert rak köré, ami megold bizonyos problémákat. AZ RPI ezt nem fogja tudni. Mikre gondolok?
- Zárt kommunikációs protokoll és hibajavítás, hibakezelés
- Egyedi tápfeszültségek, saját táplálás (zavarvédelem sugárzott zavarok szűrése és immunitás)
- Magasabb rendszerfeszültség a jobb jel/zaj viszony eléréséhez és a téves vezérlések elkerüléséhez
- Varisztoros és TVS védelmek a külső, vezetett zavarok elleni védelemre
- Megfelelő Human kontroll és felülvezérlés (az ember az első , nem a technológia)
- stabil, működés, javíthatóság, cserélhetőség
Folytathatnám több oldalon keresztül. Attól, hogy hobbi és, hogy hobbiból valaki nem vesz figyelembe különböző emberi és műszaki szempontokat, attól azok még léteznek. De akkor legalább ne hirdesse, hogy ez a jó és a kívánatos! Sok projekt fordul itt meg a hobbielektronikán, mégis ha jól megnézed, akkor az igazán egyedi és "izzadtságszagú" projektek kapják a legtöbb mancsot, nem a készen rendelhető kitek, amik ezer sebből véreznek. A Linux-al sincs semmi bajom, csak mindent a maga helyén. Amúgy nem csak az én eszközeim léteznek. Sőt mégcsak nem is kötelező megvenni, mint sok esetben például a MS Windowst... De a tapasztalat amit megszereztem, nem engedi, hogy mindent elhiggyek, amin már túl vagyok és rossz. Valaki vagy meghallja amit mondok, vagy nem. Ez az ő döntése. Én szóltam.
A hozzászólás módosítva: Jan 13, 2019
(#) Firefighter1 hozzászólása Jan 13, 2019 / 1
 
Na hát korai volt az öröm....

Ez a Domoticz, annyira " egyszerű, és annyira megcsinál helyetted mindent" hogy szinte csak összedugdosod a Málnát, veszel egy Nodemcu-t dht22-őt a nodéra egy ESPEasy és utánna katt katt next katt finish és működik minden!

Megvan a előnye mert gyors, és kb egy 10 éves gyerek megcsinál mindent, de megvan a hátránya is túl sablonos, és elvész, az építés ( programozás) öröme!

Asszem maradok a perverz kategóriába és tovább boncolgatom az mqtt szervert meg a kommunikációt és inkább próbálok én megszülni valamit!

A hozzászólás módosítva: Jan 13, 2019
(#) Firefighter1 hozzászólása Jan 13, 2019 /
 
Még egy kérdés?
Lehetséges e az hogy egy weboldal egy mqtt szerver adatait kéri le?

Tehát hogy ne csak össze keljen dugdosni a rendszert, maradok az MQTT-s megoldásnál, meg a hmi-s kijelzőnél, de hogy "távolról" is vezérlhető legyen csinálok egy weboldalt ami at MQTT adatait kéri le és ha ott "nyomok-állítok" valamit akkor szintén az MQTT re ír rá?
(#) vadasztibi válasza kameleon2 hozzászólására (») Jan 13, 2019 /
 
Bizonyára igazad van a Te szemszögedből. Az előbb olvastam valahol, hogy a NASA is használ "ócska játék" Arduinót. Talán mert nem olyan rossz és kicsi a fogyasztása...
(#) kameleon2 válasza vadasztibi hozzászólására (») Jan 13, 2019 /
 
A "valahol olvastam" elég tág fogalom. Engem is érdekelne mire használják?
(#) Bakman válasza kameleon2 hozzászólására (») Jan 13, 2019 / 1
 
Idézet:
„Beszéljünk 10 év múlva, hol lesz a PI-d.”
Kb. ott, ahol minden más ilyen dolog, az elektromos hulladégyűjtőben.
Idézet:
„pénzbe kerül, időbe és sok bukásba”
Már megbocsáss, de attól, mert te ezeken mentél keresztül hogy piacra dobhasd a vezérlésed, nem feltétlen kell másoknak is ezt szajkózni. Nézz körül itt a fórumon. Van, akinek már az is elégedettséget ad, hogy össze tud drótozni két modult. Ez így van rendjén, valahol el kell kezdeni.
Idézet:
„egy ócska játék”
Tedd a szívedre a kezed. Van valami, amire azt mered mondani hogy tetszik és jó?
Idézet:
„Ha Valaki ARM platformra fejlest és épít - egy szót sem szólok”
Ugyan még csak január van de könnyen lehet ez az év mondata, jót nevettem, köszi! Mintha a felsorolt feltételeket nem lehetne megugrani, csak ARM alapon.
A hozzászólás módosítva: Jan 13, 2019
(#) kameleon2 válasza Bakman hozzászólására (») Jan 13, 2019 /
 
Bár az hízelgő, ha valakit idéznek, még ha rosszul is és kiragadva egy-egy részletet . Igen van ami jó és amit dícsérhet az ember. Például CHZ munkáit, Granpa életútját, az újoncok tisztelettudó hozzáállását. A tapasztalatokat és az előrelátást. Valamint azt, ha valaki érti azt amit mondanak neki. Senkit nem bántottam amiatt, mert két drótot tud csak összekötni, mindössze óvnám attól, hogy tízezreket költsön olyan technológiákra, amikből csak a saját kárán tanul. Tudod hányan akartak rábeszélni PIC-re, Atmel-re, egyéb chipekre, hogy az a tuti és vegyem meg a több tízezer forintos fejlesztőkészleteket, programozókat, több gigabájtnyi vacak, semmirevaló szoftverkörnyezeteket? Utólag összefutottam pár fejlesztővel, akik ebbe belesétáltak. Megvettek mindent, tesztpaneleket, kiegészítőket, majd kiderült, hogy úgy ahogy van - pénzkidobás volt. A PI is egy ilyen csali. Azonnali élményt ad és sok bugot, de ezt már csak akkor látod, amikor már benne vagy nyakig. Mint előzőleg említettem, mindenki önmaga fog dönteni. Akkor is ha 120 hozzászólást fogsz írni az enyémmel szemben, vagy ha kimoderálnak minket.
(#) vadasztibi válasza kameleon2 hozzászólására (») Jan 13, 2019 /
 
Hát nem bútor lába alá használják pöcöknek... Bővebben: Link
(#) Triger válasza kameleon2 hozzászólására (») Jan 13, 2019 1 /
 
Szivesen olvasgatom ezt a topikot, mert érdekel maga a téma, és hogy kinek milyen megoldásai, ötletei vannak. De öszintén szólva már rettenetesen unalmas számomra, hogy minden más rossz, de a te fejlesztésed maga a tökéletesség, mindez ügyesen álcázott marketingbe csomagolva. Amúgy szerintem nem csak az árusítás, de a reklámozás is tiltott a fórumban.
Észre kéne már venned, hogy értelmes emberek járnak ide, átlátnak a szitàn.
Egyébként konkrétan az Arduinoval mi is a baj? Ha belegondolsz, az önmagàban egy IC. Egy "épületvezérlésnek" mind a sw, mind a hw része már ezen túl van. Ugyanúgy meg lehet vele csinálni azokat a dolgokat, amiket leírsz. Egyet felejtesz el, hogy a többség hobbista, magának szeret barkácsolni, ez a kikapcsolódása, ez tölti el örömmel. Jöhetsz itt a példákkal, hogy akkor majd leszakítja a redönyt, meg kizár a házam, meg éjjel felkapcsol a villanyom, mert gagyi a vezérlésem, bezzeg a tied. Nem érdekel. Nem terméket akarok venni, hanem magam kitalálni dolgokat.
De megsúgom, a te vezérlésed is a kukában lesz 10 év múlva.
(#) kameleon2 válasza vadasztibi hozzászólására (») Jan 13, 2019 /
 
A víruslokátorom blokkolta az oldalt. De biztosan autenikus forrás volt.
(#) Firefighter1 hozzászólása Jan 13, 2019 /
 
Ő... két megjegyzés,


Ti okosabbak vagytok annál mint hogy itt vitázzatok egymással!
Mondjuk valóban énis úgy gondoénis hogy nem lehet a Málnák ... Arduinok... és hasonló eszközök jelenlétét elbagataelizálni, még akkor is ha valakinek szinpatikusabb a saját terméke.

Lehet hogy neked nem tetszik, de rajtad kivül másik 2-5-100 millio embernek igen!

a másik,

Ti okosabbak vagytok nálam ugyhogy ha valaki érdemben tud hozzászólni ebbe az mqtt webcliens be azt megköszönném!

Márcsak hogy a topicnál maradjunk mielőtt szétOFFolnátok

Amúgy ha jól tudom málna és arduino is van csertifikálva mind industrial mind pedig home környezetre
A hozzászólás módosítva: Jan 13, 2019
(#) vadasztibi válasza kameleon2 hozzászólására (») Jan 13, 2019 /
 
Nekem működik. LMDE3 (Linux Mint Debian) Google Chrome böngésző...
(#) kameleon2 válasza Triger hozzászólására (») Jan 13, 2019 1 /
 
Sokadszor nem értem, miért az én termékem lenne az egyetlen és miért reklámozom? A topik címe emlékeim szerint "Gondolkodó ház avagy házautomatizálás". Szerintem nem tartozik ebbe a kategóriába olyan termék és bizony az Arduinó és az RPI szerintem boltban kapható termék és reklám, ami késztermékként , vagy félkész labortermékként kapható és nem célhardver, tévedek? Akkor is, ha Kína ontja magából. Kissé fonák hozzáállás, ha támogatod a külföldi ipart! Ejnye! Akkor te most Arduinót reklámozol? Bakman meg Rasberryt? Ugyan már! Én csak azt mondom, mindent a maga helyén. Én vezetékes megoldás párti vagyok - ezt nem tagadom. De ez sem azért van, mert egyik reggel így keltem volna fel. Hanem mert annyi a negatív tapasztalat a rádiós rendszerekkel. Ugyanígy a konfekcionált hamis biztonságérzetnek sem vagyok híve. Én elkezdtem egy fejlesztést Parallax Propellerrel. Nagyon jó mikrokontroller, jó és hatékony fejlesztést tesz lehetővé. De gyártmányba nem tudtuk belepréselni, mert nem lehet megvédeni a hozzávaló szoftvert kellőképpen. Arduinó , RPI , stb. modellezésre jó, de már egy épületet nem építenék vele. Központi vezérlő és távvezérelt IO modulok - tizenkettő egy tucat megoldás. Legyen PLC, épületekhez kitalált "okosotthon" vezérlések. Aki ilyenbe öli a pénzét és energiáját - az tanulni fog, de a saját kárán. Ez nem lesz gondolkodó ház. Egy egyedi hardver, szoftver megoldás lesz, amit csak a készítője ismer és csak ő lesz képes üzemeltetni, javítani. Ugyanígy semmivel nem lesz okosabb, mint egy kőbalta. Maximum tud loggolni.
(#) Topi hozzászólása Jan 13, 2019 / 3
 
Kérlek Titeket, a vitát a jelenlegi egyre jobban félrecsúszó formában fejezzétek be.
Ez a hobbielektronika fóruma, így nem tilos valamit Arduino-val, vagy Pi-vel megoldani. Az ipari áramkörök, vagy a sorozatgyártott termékek egészen más témák.
Akinek van több tízezer, százezer darabban gyártott fejlesztése, vagy ipari eszköze(i), úgyis tudja mi a különbség.

Fontos: az iparban, vagy a piacban megszerzett tapasztalatból nem fikát kell gyártani, hanem ügyesen megszűrni, hogy a hobbiban is tudja használni az, akinek adja az ember, hogy ha hibát keres éjszakábanyúlóan, eszébe jusson, hogy "lehet, hogy ezt mondta kameleon2 fórumtárs, amikor a zavarérzékenységről beszélt?"

Stílus skacok!

Ui: vagyunk páran a HE-n, akik rendelkeznek ipari fejlesztés tapasztalattal, akik nem PLC-vel képzelik el az automatizálást, de attól még nem sz*rként látok mindent, ami rapsberry pi, vagy arduino. Lehet, hogy valakiből emiatt lesz embedded fejlesztő mondjuk.
(#) kameleon2 válasza Firefighter1 hozzászólására (») Jan 13, 2019 / 2
 
Gyári dobozokkal, egérrel és billentyűzettel akartok Gondolkodó házat építeni? Vagy webes alapon? Nincs router, nem világítok? A tavalyi Construma kiállításon megkeresett egy Luis Vuitton táskás úriember, hogy ő olyan modern ember, neki már kapcsolók sem kellenek, Majd ha hazamegy az iPhonejával kapcsolgatja a lámpákat. Egyetlen kérdést tettem fel neki: Ha elhagyja a telefont akkor nem világít? Erre nem volt válasz. A gondolkodó ház vagy "okos otthon" építők a kereskedők áldozatai. Akik eladják a rendszereiket, egy álmot, ami 3 napig használható. Jelenlétérzékelés, automatikus, személyre szabott programok, időjárásközpont stb. De aki ilyet csinál az tudja, hogy vagy hazugság a nagy része, vagy átgondolatlan és teszteletlen. A végén meg szerencsétlen programozó próbálja szofverből kompenzálni a hardver hiányosságait. Én is ismerek Arduiono és PI alapú kereskedelemben kapható vezérlőket. De ez "csak " hardver. Azaz a feladat fele. És abból is hiányos. De ha mindenáron ilyet akartok csinálni - úgyis megépítitek. Akor csak annyit javaslok: legyen mindig stabil a rendszer szerverek és egyéb csilivii nélkül is (SCADA). Akkor használni is szeretitek majd, nem csak építeni.
(#) nedudgi válasza Firefighter1 hozzászólására (») Jan 13, 2019 1 / 1
 
Erősen trollos hozzászólás, amit -szerintem- most mondok, mert csak egy mondatba kötök bele mondanivalódból. A többivel nagyjából egyetértek, de ez a mondat:
Idézet:
„Lehet hogy neked nem tetszik, de rajtad kivül másik 2-5-100 millio embernek igen!”
nagyon zavar.
Van egy mondás, ami sok verzióban megtalálhaó az interneten: "Együnk lócitromot, elvégre sokmilliárd veréb nem tévedhet!" Egy gondolat, koncepció elfogadása nem mindig észérvek, műszaki megfontolások eredménye, hanem a divat, marketingfogások, pillanatnyi gazdasági érdekek, vagy valamilyen alapon hangadó, annak tűnő emberek véleményén alapul. Ha végigtekintünk a környezetünkben előforduló dolgokon, sok olyant találhatunk, ami elterjedt, megszűnt, illetve piacra sem került, érdemtelenül. De ez már nagyon offtopik.
(#) Fecny hozzászólása Jan 14, 2019 /
 
Édes istenem, elfajultak itt a dolgok.

több éve fejlesztek, programozok, szoftvert fejlesztek, hardvert készítek.

A Pi igen, hobbi eszköz, de ha a feltételek adottak tökéletesen működik, nem bugos. A Pi nem hardveres alapon bukik el, ha bukik, hanem a rá-gyártott szoftverek miatt, egy gondosan megtervezett program nem fog lefagyni!!!

Köszönöm a tapasztalatokat, hozzászólásokat, de a tapasztalataimat nem fogják tudni felülírni, maradok Pi-nél mindenképp - felhő alapú biztonsági dolgokkal.
(#) kokozo válasza kameleon2 hozzászólására (») Jan 14, 2019 / 4
 
Csak 1 gyors kérdés.. Hol lehet megnézni neten a Te cuccod, kezd érdekelni, főleg az hogy varisztorokkal, hogy illeszted össze a 230Vos rendszert a 3,3V-al. Mert ugye az AMR is csak egy 3,3V os chip, pont mint egy pi. Tehát még rosszabb mint egy arduino ami ugye 5V-os. Amiket eddig leírtál ilyen védelem meg olyan védelem azt mind a chip elé kell betenni, tehát az én meglátásom szerint bármilyen chip pont ugyanazt tudja, ha megfelelően van alkalmazva nem csak az AMR. Mellesleg ha belecsap a villám a tiéd is porrá ég szerintem ,pont mint egy pi.
(#) Firefighter1 hozzászólása Jan 14, 2019 / 1
 
Látom itt még mindig megy az adok kapok... megpróbálom más szemszögből megközelíteni a dolgot!

Melyik módszert ajánljátok leginkább "házi" adatgyüjtésre és tárolásra ?
(#) kokozo válasza Firefighter1 hozzászólására (») Jan 14, 2019 /
 
Szia!
Mivel van saját házi szervered legegyszerűbb szerintem az mysql, amit szinte mindenre fel lehet használni utána, főleg ha webes megjelenítést is szeretnél. Legtöbb NAS alapból támogatja.
(#) Fecny válasza kokozo hozzászólására (») Jan 14, 2019 /
 
vagy inkább MongoDB. Itt inkább mongo-t használnék!
(#) kokozo válasza Fecny hozzászólására (») Jan 14, 2019 /
 
MongoDB-t strukturálatlan adatok tárolására találták ki, vagy olyanoknak akik nem tudják mit akarnak előre Itt szerintem semmi szükség dokumentumok tárolására tehát ez a funkció is felesleges, sima strukturált adat tárolásról van szó. pl percenként lekérdezni 10 szenzor adatát és azt eltárolni mindig ugyanúgy. Nem hinném, hogy valaki random kérdezgetné le a szenzorait, és azt össze vissza akarná tárolni. De lehet hogy valakik így csinálják. De lehet, hogy csak én gondolom így.
(#) Fecny válasza kokozo hozzászólására (») Jan 14, 2019 /
 
Nem feltétlen. Nem a strukturálatlan adatokra való a Mongo (természetesen elég jó ahhoz!!),
a tömeges műveletek miatt ajánlottabb.

Természetesen ez itt tökéletes Mongoban is, MySql-ben is, én csupán a Mongo-t ajánlom!
(#) morfondi válasza Firefighter1 hozzászólására (») Jan 14, 2019 /
 
Domoticz, van napi, havi, éves grafikon egy kattintásra.
Következő: »»   39 / 46
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem