Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Videoton RA 6363 és EA 6383 javítása
Lapozás: OK   106 / 122
(#) highand válasza magery hozzászólására (») Aug 12, 2019 /
 
Lehet, hogy túlvezérli a hangkártyát. Oszd le a bemeneti jelet 50x-sen egy feszültségosztóval. természetesen a mért jel feszültség értékét, majd vissza kell szorozni.
(#) magery válasza highand hozzászólására (») Aug 12, 2019 /
 
Igazad volt. Túlvezéreltem a hangkártyát és az okozta a beszakadást. Csináltam egy 10-es osztót és most már kicsit másabb a jelalak. Már 4 VAC-nál elkezd nyúlni a szinusz alja és 7 VAC-nál már szép lapos. Valami nem fasza. Most a két elkó, a két végtranyó és az emitter ellenállások kivételével minden a régi.
(#) magery válasza orbana hozzászólására (») Aug 12, 2019 /
 
Sajnos nincs elkötve semmi. Ez a legnagyobb probléma.
(#) orbana válasza magery hozzászólására (») Aug 12, 2019 /
 
Egyértelműen látszik, hogy negatív irányban valami korlátoz. A negatív táp bírja?
Illetve mindkét erősítő továbbra is ugyanúgy viselkedik?
(#) magery válasza orbana hozzászólására (») Aug 12, 2019 /
 
A táp bírja 1-1 V-ot esik mindkét ága. Mind a két oldal ugyan úgy viselkedik. Már az áramkorlátot is kiiktattam.
(#) orbana válasza magery hozzászólására (») Aug 12, 2019 /
 
Abból, hogy mindkét oldal egyformán viselkedik, arra lehet következtetni, hogy a hiba az átalakítás során került bele, és egyformán mindkét erősítőbe.
Kérlek írd le, hogy ha nem az eredetivel azonos típusra cserélted a félvezetőket, akkor mit mire változtattál!
Apropó: az áramkorlátot hogy iktattad ki?
Én azt csinálnám (de csak saját felelősségre próbáld), hogy a bemeneti csatolókondit és a BF244-et kivenném, egy 10k-n keresztül potiról adnék a diff erősítő bemenetére (a VT06 bázisára) olyan +/- 1V között szabályozható feszültséget, természetesen hangszóró ne legyen rajt, mert leéghet. 0 volt legyen a kiindulás, aztán negatív irányban kis egységekben lépésről lépésre növelve a bemenő feszültséget, statikusan lehet mérni az alkatrészeket, hogy melyik nem viselkedik a szerepének megfelelően. Főleg a tranzisztorok BE, BC, CE feszültségeit. Aztán ha terhelés nélkül jó, akkor egy megfelelő teljesítményű 8 ohmos ellenállással terhelve lehetne mérni. Biztos van logikus megoldás, még ha most nem is látszik.

(Egyszer egy APT-100 végfokkal küzdöttem, nagyobb hangerőnél torzított. Az alkatrészek kimérve hibátlanok voltak. A végén kiderült, hogy egy 1N4148 dióda volt záróirányban átvezetéses. De mire én azt megtaláltam...)
(#) magery válasza orbana hozzászólására (») Aug 12, 2019 /
 
Amiket cseréltem: diff erősítő tranyói BC213B --> BC327, BD139/140 - - > MJE340/350, végtranyók BD911/912. Jelen állapotban a végtranyók kivételével minden alkatrész az eredeti. Az áram védelmet a VT26 és a VT27 kiemelésével szüntettem meg.
(#) vgyre válasza magery hozzászólására (») Aug 14, 2019 /
 
Üdv!
Bocs, hogy beleszólok, de ezek a jelalakok tipikus munkapont-beállítási hibára utalnak. Akkor látok ilyet, amikor az A osztályú beállításnál a munkapont nincs "középen", és nagy jellel vezérelve a tranzisztor vagy teljesen lezár, vagy teljesen kinyit. A hiba behatárolásához meg kellene próbálni oszcilloszkóppal a jel útját végigkövetni, így ha szerencséd van megtalálod melyik tranzisztornál torzul el a jel.
(#) reloop válasza magery hozzászólására (») Aug 14, 2019 /
 
Végezd el a 7 VAC mérést a VT19 kollektorán! Ha a kimenettel azonos módon torzul a a jel, akkor az első négy tranzisztorra korlátozódik a hiba, ha ugrásszerűen megnő a tetőesés helyén, akkor a végén lesz a rossz alkatrész.
(#) magery válasza reloop hozzászólására (») Aug 14, 2019 /
 
A VT19 kollektorán is ugyan úgy torzul a jel. A VT19 C-E feszültség 100mV, tehát teljesen ki van nyitva. A VT16-os áramgenerátor árama is mászik felfelé, az alap 9mA felmegy 12mA-re. Annak szerintem nem kellene változnia.
(#) magery válasza magery hozzászólására (») Aug 14, 2019 /
 
Jó lett az erősítő! A megoldás pedig ott volt az orrunk előtt. Többször is írtam, de nem fordítottunk neki nagy jelentőséget. A VT16-os áramgenerátor árama nem lehet több mint 8,5mA. Ez az áram átfolyik a VR20-on is, ami 68 ohm. Ha számolunk egy kicsit mondjuk 9mA-el, akkor a B-E feszültség 600mV körüli ami már nyitja a VT19-et és ezzel el is mászik minden. Beraktam egy kissebb bétájú tranyót mert a mostani 330 volt. Most 210 bétájú van bent és a nyugalmi áram fixen 7,6mA. Köszönöm mindenkinek a segítséget.

ui.: ööö...lehet nem pont így van, de ez volt a megoldás.
A hozzászólás módosítva: Aug 14, 2019
(#) Fantasy hozzászólása Aug 31, 2019 /
 
Üdv mindenkinek!
Egy ra6363s került hozzám még soha nem volt javítva(szétszedve sem). Legalább 15 éve nem volt használva. Egy hibája van, amiben segítséget szeretnék kérni: Fm sávon érzéketlennek tűnik, a térerősség jelző ledekből csak a helyi adó vételekor világít mind, a többi adó vételekor csak egy vagy esetleg kettő. Ennek megfelelően az adás nem is mindig sztereó. Próbáltam tetőantennával és egy szál vezetékkel is antenna gyanánt, mindkét esetben ugyanaz az eredmény. Az fm modul up1, up2, up3 trimmerei reagálnak a változtatásra, de ez a maximum amit ki lehet hozni belőle. Az fm helyi vétel kapcsoló benyomására is reagál, akkor egy led sem világít. A 15 v-os táp rendben. Találkozott már valaki ilyen hibával? Valamelyik varikap dióda rendetlenkedik vagy esetleg a tda1062-vel lesz hibás?
(#) lacusska hozzászólása Szept 1, 2019 /
 
Tisztelt Fórumtársak! Egy kis segítségre volna szükségem RA 6386 URH val kapcsolatba. Az a gondom, hogy két db ilyen készüléknél is igény volna az URH sáv szélének kih8zására vagyis a 88-108MHz es hangolhatóságra. Tudom ,hogy ez nem az eredeti állapot lenne de akkoriban (a gyártáskor)ez egy elfogadott dolog volt, de eltelt az idő.Szóval keresek megoldást erre a sáv vég kihuzásra. próbáltam itt megtalálni a megoldást de ma már akkor a Fórum hogy szinte nem lehet megtalálni benne kérdésemre a válzszt. Kérem aki tud segítsen ebben. Köszönetem.
(#) csubííí válasza lacusska hozzászólására (») Szept 3, 2019 /
 
Ezt valamikor én is úgy kaptam segítségként.
Az alap 11V hangolófeszültséget a modulon található
szemből nézve a harmadik poti.

A trimmerek a következők:

Antenna
Modulátor1
Keverő
Oszcillátor

CCIR felső 11V
OIRT felső 5,5V
CCIR alsó 6,3V

Hátha segít a pontosításában, leírom milyen metódus szerint szoktam beállítani a trimmereket, így pár perc az egész bármiféle műszer nélkül is (nah jó egy fesz. mérő azért kell ):

1. Szabályozd be az alap hangolófeszültséget (11,0V) az UP73 trimerrel (előlap felől 3. trimmer), amit a modul 1-es lábán mérhetsz, (vagy még könnyebben hozzáférhető helyen a programozó modul hátsó csatlakozási pontján) a hangolópotméter maximum állásában .

2. UP60-nal állítsd be az FM2 sáv alsó sávhatárát, a hangolópotmétert min. állásba tekerve keress egy 87,5MHz környékén működő rádióadót az UP60-at lassan forgatva, vagy próbálgatással.

3. Állítsd be az FM2 felső sávhatárt az UP04 trimerrel egy 104,5-105MHz (vagy 108MHz-re ki akarod tolni akkor értelemszerűen 108, de ebben az esetben a skála nem lesz pontos) környékén működő adóra a hangoló potméter maximum állásában.

4. Az UP03, UP02, UP01 trimmerekkel (a sorrend fontos, tehát az előlaptól a hátlap felé haladsz magyarul) hangolj maximumra, lehetőleg egy 94-100MHz közötti adón (egy gyengébb rádióadóra hangolva, a térerősségjelzőt maximálisra állítva).
(#) csubííí hozzászólása Szept 3, 2019 /
 
Az alábbi két problémába futottam bele, két erősítőnél.

1. Erősítő
Bekapcsoláskor a némítás működik (pár másodperc múlva szólal meg a műsorforrás), gombokhoz érve elnémul. Viszont kikapcsolás után kb. egy másodpercig van csak némítás, utána megszólal pár másodpercig míg a kondik ki nem sülnek.

2. Erősítő
Majdnem minden irányú némítás működik, kivéve ha a gombokhoz érek, csak akkor nem mémit. A kábelok mindenütt a helyükön vannak.

A két erősítőben a szabályzó modulokat felcseréltem, de a probléma ugyanúgy megmaradt. Ebből gondolom, hogy másutt lehet a gond.

Ha tud valaki segítsen, amit előre is köszönök!

Másik fórumba is írtam.
A hozzászólás módosítva: Szept 3, 2019
(#) Gafly válasza csubííí hozzászólására (») Szept 3, 2019 /
 
Idézet:
„Másik fórumba is írtam.”

Remélem ott tudnak segíteni, ha itt két topic-ban sem...
(#) csubííí válasza Gafly hozzászólására (») Szept 4, 2019 /
 
Ez aztán a segítség!
(#) Gafly válasza csubííí hozzászólására (») Szept 7, 2019 /
 
Az elsőnél nézd meg a tápegység - delta U lábát.
Azon belül is a két elkót.
(#) csubííí válasza Gafly hozzászólására (») Szept 7, 2019 /
 
Köszi, megnézem.
(#) csubííí válasza Gafly hozzászólására (») Szept 15, 2019 /
 
Megnézve, jók.
(#) Gafly válasza csubííí hozzászólására (») Szept 15, 2019 /
 
Tedd (vagy linkeld) már fel a pontosan annak a készüléknek a rajzát, ami a javítás tárgya.
Több is kering a neten (köztük hibás is).
Amit én nézek, az alapján a némítás máshonnan nem tud tudomást szerezni a kikapcsolás tényéről, vagy nem értem a működését (ami benne van a pakliban ).
(#) Herbi76 hozzászólása Okt 14, 2019 /
 
Sziasztok! Vettem egy 6363s rádiós erősítőt, de az FM rádió nem szól, se a ledek nem villannak fel. Mi lehet a problémája?
(#) CHZ válasza Herbi76 hozzászólására (») Okt 14, 2019 /
 
Szia!
Elsőre 15V feszültséget ellenőrizd.
(#) mackomester hozzászólása Okt 17, 2019 /
 
Üdv Mindenkinek!

A tapasztaltabb Vidisektől kérdezném, hogy érdemes-e az EA 6383 S végtranyóit picit izmosabbra cserélni az enyhébb melegedés érdekében? Arra gondolok, hogy nem lesz-e instabilabb a végfok egy eltérő bétájú tranyó-pártól?
A hozzászólás módosítva: Okt 17, 2019
(#) 1tom hozzászólása Okt 19, 2019 /
 
Sziasztok!

Van egy ra6363s erősítőm amiben letérdelt a szabályzó modulban valami mert az egyik felén (jobb oldal) csak nagyon halk hang jön ki a végfok felé, míg a bal oldal normálisan szól. Egy ea 6383 szabályzóval próbáltam azzal minden rendben működik, csak a sajátjával nem. Végig mértem a modulban a kondenzátorokat azok jónak tűnnek. Ha valakinek esetleg lenne egy működőképes ilyen modulja megvenném. Budapesten személyesen át tudnám venni.
A hozzászólás módosítva: Okt 19, 2019
(#) ronin75 válasza 1tom hozzászólására (») Okt 19, 2019 / 1
 
Szia, ha javítani szeretnéd, a némítás részt nézd át, az szokott rosszalkodni. (BF24x fet).
(#) antiktelefon válasza ronin75 hozzászólására (») Okt 19, 2019 /
 
Úgy fogalmazott, hogy a végfok felé halk a kimenet, és a szabályzó modulon csak a némító áramkör van, egy közös kimenettel, és az megy a két végfokhoz, így különböző némítás és bizonytalan némító jel kéne ahhoz, hogy csak az egyik oldal némítson. VT03-at ki lehet szedni a végfokból, de nem hinném, az a gond, mivel VR01-en bőven kéne jelnek lennie aktív némításnál is, mivel 8.2kohm.
A modul 4 és 7 lábai a kimenetek, ha ott esetleg megvan a jel, akkor a modul után keresendő a hiba.
Ha nincs meg mindkét jel:
A szabályzó modul 11 és 3 lábán érdemes ellenőrizni a jelet, így a hiba helye megfelezhető. Ezután a hibás oldal és a jó oldal közti alkatrészcserével meg lehet találni a hibát.
Potméterek és a modul csatlakozójának hibáját elvben kizárhatjuk, mivel a másik modullal jól működik, de nem árt a modul csatlakozóját kicsit megtisztítani.
Érdemes innen leszedni a rajzot hozzá.
A hozzászólás módosítva: Okt 19, 2019
(#) 1tom válasza ronin75 hozzászólására (») Okt 19, 2019 /
 
Köszönöm a választ! Nem hiszem, hogy a némítónál lenne gond, mert az egyik oldalon rendesen szól a másik oldal (jobb) meg úgy, mintha egy magas sugárzó lenne rákötve az erősítőre. Szol mind a 2 oldal de az egyik az csak "cincog". Az ea6383-as erősítőmből kivettem a szabályzót és beletettem a 6363-ba, azzal tökéletesen működött. Megmértem már rajta szinte mindent de nem találom a hibát. 1db rossz dióda volt a némítóban ami totál zárlatos, az cseréltem így már nem pattan bekapcsoláskor. Már nincs jobb ötletem max a csere.
(#) antiktelefon válasza 1tom hozzászólására (») Okt 19, 2019 /
 
Szia, azt próbáltad, amit én írtam? (Modul 4 és 7 majd 11 és 3 lábán ellenőrizni a jelet.)
(#) 1tom válasza antiktelefon hozzászólására (») Okt 19, 2019 /
 
Szia! Neked is köszönöm a választ! Még nem néztem rálesek, mert mindenképp szeretném valahogy menteni a dolgot.
Következő: »»   106 / 122
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem