Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése
 
Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   2128 / 2208
(#) Orbán József válasza tunerman hozzászólására (») Nov 1, 2019
Az úgy van, azt mínuszol-plusszol mindenki, amit, akit akar.
Odaviszed az egeret a mancshoz és látod, kitől kaptad. Hogy miért, az legfőképp az ő dolga.
Jó lenne, ha tartózkodnál más fórumtagok nyilvános degradálásától, ezt ne hozd itt szokásba, ha kérhetlek.
A mostani mínuszt az előbbiekért adtam.
(#) tunerman válasza Orbán József hozzászólására (») Nov 1, 2019
Igazad van - ez egy nyilt fórum, mindenki láthatja miben merül ki a fő tevékenysége a tagoknak.
Van aki szakmai hozzászólást ír, elvi rajzot közöl, van aki meg a minusz gombot nyomogatja...
(#) CIROKL hozzászólása Nov 1, 2019
Neten jártomban, keltemben sok hülyeséggel találkozok. Köztük a képen láthatóval is. Ez egy erősítő lenne, ami tube, meg nonfb is, meg minden más. Tényleg a vicc kategória, főleg ha hozzátesszük, hogy a benne lévő transzformátorok hálózati trafók. :lol: Idézem az elkövetőjét: ez az erősítő 5000 dolláros erősítők hangját hozza. Szerintem ez nagyon vicces. Azért szomorú, hogy ilyenek felkerülhetnek a NET-re, ugyanis ez nem szól másról, mint a kezdő DIYER-ek megtévesztéséről.
6528_PP_amp_driver_mod.jpg

Ez a kapcsolás is egy példa, hogy amikor nem ért valaki hozzá és összehány egy ilyen viccet..., majd ezután persze "a világon a legjobb" dumát tolja.

Az első trafó az mi? Vákuumos csöcsszívóból bontott hálózati trafó? És úgy szól, mint egy 5000 dolláros? :mrgreen: Jézus isten...


Erre válaszolj a megfelelő helyen , ne itt mert mint láthatod itt senkit sem érdekel az agymenésed!
(#) (Felhasználó 1947) válasza CIROKL hozzászólására (») Nov 1, 2019
Laci, szeretnélek megismertetni egy új fogalommal: Link

Link, amit szerettél volna....

Egyébként meg igazad van, 20-30 oldal óta nem az építésről szól az oldal.Élet/hálálra menő vita:a régi Audiodiyers oldalról idekeveredett emberek ölik egymást vélt-valós sérelmeikért.
Az élen egy trafótekercselő művésszel, majd egy magát megmutatni szerető fejlesztő következik, utána szép sorban mindenki, aki ért hozzá, végül a kínai kit bajnokok, és a TV/Rádió kimenő huszárok.Csak úgy szépen Magyar virtussal.
A hozzászólás módosítva: Nov 1, 2019
(#) Orbán József válasza tunerman hozzászólására (») Nov 1, 2019
Nézd, teljesen szubjektív is lehet a dolog. nem teljes felsorolás: arcra, hogyan kelt fel, hogyan ítéli meg, etc. (ért, nem ért hozzá, nyomni joga van)
Én is kaptam, bizonyára kapok is még, aztán szépen eltolom vele a bringát csendben.
A következő pedig teljesen szubjektív hozzáállás részemről: Elsősorban az embert nézem, aztán jön a tudása. A viselkedése meg nem írja felül az első pontot.
Leszedtem a negámat rólad. De, ha segít adhatsz nekem bármikor...
(#) tunerman válasza Orbán József hozzászólására (») Nov 1, 2019
Soha.
(#) tunerman válasza mcc hozzászólására (») Nov 1, 2019
Idézet:
„2, Sajnos tunerman a rajznak azt a részét elrontotta. A "például 80V" szaturációs feszültség a földhöz képest értendő, de a "+264V" már a 344V-os anódfeszültséghez képest, ott tehát 608V a csúcs, ha szimmetrikus a színuszjel. És igen az anódon ez a 608V mérhető csúcsban, a földhöz képest”


A +80 voltos szaturációs feszültségen ülő 528v peak to peak szinuszos jel mekkora maximális feszültséget jelent?
Összeadtam a két számot gyorsan fejben - kijött 608 volt
Az anód feszültségéhez képest mekkora nagyságú a tápfeszültséget meghaladó szinuszos jel félhulláma?
A p-p szinuszos jel fele értéke fejben isméét kiszámolva 264 volt.
A kérdés már csak az, hogy az elvi rajzon melyik beírt számérték van elrontva? Melyik feszültségérték nincs a helyén?
Ennél az elvi rajznál egyszerűbb kapcsolás az elektroncsöves erősítők világában nem nagyon található - és itt vannak emberek, akik ennek a működését sem értik...
TJ.
A hozzászólás módosítva: Nov 1, 2019
(#) mcc válasza tunerman hozzászólására (») Nov 1, 2019
Segítek: A 264V-os felirat van elrontva. Ha a színusz alsó felén a földhöz képest jelzed a feszültséget, akkor a felső csúcsnál a táphoz képest jelölni elvi hiba. Ott is a földhöz képest mérhető értéket kellene felírni az érthetőség miatt (608V).
(#) tunerman válasza mcc hozzászólására (») Nov 1, 2019
Na ebben nem értünk egyet, mert én a peak to peak feszültség felét jelöltem meg, és ez +264 volt, amit az indukció hoz létre.
Az egész rajz azt próbálja megértetni, hogy ez +264 voltos fél szinuszjel a tápfeszültség feletti tartományban van. Erről szól oldalak óta a vita, ez a leglényegesebb eleme az elvi rajznak, és az hogy itt vannak pl. jelőlésű számok beírva - nos NEM ez a dolog lényege!
Te meg ezen lovagolsz, ki milyen értékeket értsen a rajzról....közben ha semmilyen számot nem irtam volna, az akkor is érthető és világos lenne.
TJ.
(#) tunerman válasza tunerman hozzászólására (») Nov 1, 2019
Még érthetőbbé tettem.
(#) mcc válasza tunerman hozzászólására (») Nov 1, 2019
Ha meg akarod értetni valakivel, akkor korrekten kell(ene) ábrázolni. De miattam úgy küzdesz, ahogy akarsz. Sok sikert!
(#) MacGiver hozzászólása Nov 1, 2019
Bocs, csak olvasgatok az utóbbi pár oldalról, az eddigi polémiából.

Idézet:
„A fojtó mint anódmunkaellenállás elvi megoldása már 100 éve ismert - mit kellene ezen megmagyarázni?”
Pontosan így van.

Idézet:
„Gyakorlatban is bevalt, elterjedt? Nem igazán terjedt el, mert egy anódfojtó drága és kényes alkatrész.”
Ez sokkal fontosabb hozzászólás szerintem.
(#) cua válasza tunerman hozzászólására (») Nov 1, 2019
El kell ismernem igazad van. Bar nem esik jol
Elovettem az el84SE-t es megmertem mit mutat ha kihajtom a maximumig.
241V-os anodfeszt mellett 230V PP-t mertem, a maximum 356V-ra jott ki es ebbol vilagos, hogy megfeledkeztem arrol hogy mindez az anodfeszre ultetve ertendo.
Ez nagyjabol 1.47-es szorzo (147%)
En szinte biztos voltam benne hogy a kimenot nem lehet igy tultolni csak a fojtot, de jobbnak lattam megmerni.
Azoknak volt igazuk akik azt mondtak (vagy csak gondoltak) hogy nincs kulonbseg a ketto kozott.
(#) 13_Balu50 hozzászólása Nov 2, 2019
Sziasztok !
Már régóta olvasgatom ezt a topikot, és kedvem támadt építeni egy pár W-os csöves erősítőt hobbi célból magamnak. Itthon az alábbi csöveket találtam E83F, Pl82, PCF80, lehetne ebből valamit kihozni, az E83F ből van több darabab is. Csőfoglalatok ellenállások, potik, kondenzátorokat talán lennének is hozzá. A fütőköri trafó van, a főtrafót megtekerném, egyedül a kimenő trafó a bibis pont, meg az ismereteim hiánya ebben a témában. Első körben tudnátok ajánlani, valami egyszerü kapcsolást, mind a 2128 oldalt nem szeretném elolvasni, már neki kezdtem, de nem tudom mikor érek a végére. Az építés sikere a lényeg, nem a hangminőség, ugyanis a koromra tekintettel már romlik a hallásom, mint mindenkinek.
Segítségeteket előre is köszönöm.
(#) Orbán József válasza cua hozzászólására (») Nov 2, 2019
Közbevetőleg: Számomra nem volt kétséges a Lenz törvény kényszerítő oka miatt mi történik egy nyugalmi árammal táplált tekercsben mezőgyengítés, erősítés közben. Valamint a kimenő trafó szekunder oldalán létrejövő váltó feszültség/áram okára. A számszerűségére voltam kíváncsi, valamint a frekvencia átvitelre, terhelhetőségre, vagyis konkrétumokra. Pl. 10Hz-25kHz 220kOhmra.
Részemről az SE érdekessége itt ki is merült, de ez az én érdeklődésem (hiánya) miatt bőven elég is. A PP-k nyugalmi áram szükséglete is világos számomra, ebbe se mennék bele.
Mi a problémám, azon felül, hogy a kísérletezésre se sok százezrem, se bőséges időm nincsen?
Semmi más. (Psst, nem is érdekel... )
Ha utánaolvastok a gyakorlott építők dolgainak, csak úgy pereg a forint az egyéb alkatrészekre, minőségi ellenállások, méregdrága csatoló kondik és, ha az egész láncod nem ilyen összehangolt
minőségű, akkor megette a fene az egészet.
Ki sem hallani, milyen jó az erősítő egy szerszámos kamrában - akusztika - kiváló műsorforrás, zenei anyag - minőségi (iszonyú drága) összekötő kábelek, hangdobozok és a végén az értő fül.
Beszéljünk az egyszerű hálózati-kimenő kombóról:
Én hozattam be a tengeren túlról vasat, amiből hálózatit és egyebet is készít a gyár a lemezgyártáson kívül. Vagyis milyen is ez a lemez? Laminált, GOS vas! Ha bárki azt hiszi, hogy leakasztja a falról a kapucsengő hálózati trafóját a többi részét aranyból csinálja, spórolt.
Amikor a méregdrága egyéb alkatrészekről beszélek, majd pont a trafó lehet a vastelepen talált trafó?! Már tettem fel ide 40 évvel ezelőtti szakkönyvből képeket, a trafólemez kiszabásakor milyen torzulások lépnek fel a kiszabás éleknél, lyukasztásnál. Amikor minden egyéb számít, pont ez nem érdekes, hogy a lemez 1/3-ában az irányítottság megszűnt???
No az itteni Társaimról: Jó részüknek a fentiek régen kijött a könyökükön, mert tanulták, szakmájuk, vagy autodidakta módon képzett. Meg van egy rész, akit az érdekel, miből, mennyi menet, milyen alkatrész, milyen szerelés, nyák, etc. Nem (tud) de nem is akar jobb dolga révén számításokba mélyedni, neki ennyi bőven elég. A kimenőt van aki megveszi, van aki tekeri, méretezi. A régi szakemberektől az maradt fenn, a készítés ca. 35%-a az elmélet, a többit a gyakorlat, készítés módja adja.
Ja igen, anódfojtó...Úgy van nagyon jó minőségűnek kell lennie, "átmegy" rajta a hang!
Ha a hálózati trafót, kimenőket egymásra hatása ellen védenünk kell, a fojtót ennél is jobban. Ha egy olyan kinézetű erősítőt szeretnénk alkotni, amivel a házastárs beenged a házba, valami kompakt kinézetű kellene általában. Vagyis a szempont szerint nem jó (esztétika) másfél méter hosszú és keskeny a kellő zavartalanság miatt - kimenő-hálótrafó-anódfojtók.
Ha elfér a sezlon alatt, úgy is jó.
A nem teljes felsorolásom célja, hátha Karácsony körül már lecseng a különleges erősítő taglalása és elég lesz az eddigi 25-30 oldal a témában.
Végezetül: Mindenki építsen úgy és olyan berendezést, amiben öröme telik, az a legjobb!
(#) tunerman válasza Orbán József hozzászólására (») Nov 2, 2019
Nem kell kisérletezned, nem kell sok pénzt elköltened - sutemenyx topiktársunk átdolgozott, bemért, megépített no NFB PP ECC85/EL34 erősítő változata ezen a fórumon megismerhető.
TJ.
(#) cua válasza Orbán József hozzászólására (») Nov 2, 2019
Mint regebben irtam kimenotekeresbol mar 30 eve megbuktam (szamitast nem is tanultuk), ezt sosem forsziroztam tobbet
(#) Ge Lee válasza 13_Balu50 hozzászólására (») Nov 2, 2019
Annyi baj van csak a kérdéseddel, hogy 10 ember tízféle választ fog rá adni. Biztos velem van a baj, de én csöves erősítő építésére el nem tudok képzelni egyetlen más indokot sem, mint a hangja. Ebből meg ugye logikusan következne, hogy nagyon nem mindegy hogy mit és hogyan.
Ha meg nem a hangja, hanem valami más rejtélyes oka van az építésnek, akkor kb. teljesen mindegy hogy milyet építesz, válaszd a létező legegyszerűbbet.
(#) 13_Balu50 válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 2, 2019
Az építés öröme, az agy tornásztatása a gondolkodással, forrasztgatás, siker , én inkább ezzel tölteném el a szabad időmet. Sok erősítőt építettem kíváncsiságból, és van gyári is sokféle, azért kíváncsi volnék egy általam épített csöves hangjára is.Van aki mecsre , kocsmába, színházba stb. jár engem ezek hidegen hagynak. Igen először egy egyszerüre és monóra gondoltam én is, aztán majd elválik, siker vagy kudarc lesz a vége.Konkrétan arra voltam kíváncsi lehet e azokkal a csövekkel építeni csöves erősítőt főleg az E83F-re gondoltam mert arról elég jókat írt az irodalom, jó minőség hosszú élettartam és van is belőle pár db, így nem kerül pénzbe.Nem tudom mennyire kompatibilisek a csövek amelyek a rajzokon szerepelnek, mert E83F-re nem találtam rajzot.
A hozzászólás módosítva: Nov 2, 2019
(#) jani1987 hozzászólása Nov 2, 2019
Most hogy az eső beszorított így kicsit elkezdtem a pp-s kimenő elméleti terhelését kiszámítani. Az Raa az a két anód közötti összesített ellenállás lenne? Pl oldalanként 4,7k duplázva 9,4k. Az M típusú mag összesített mérete 6,76cm2. Illetve mitől függ a 15-30-as szorzó?
A hozzászólás módosítva: Nov 2, 2019
(#) cua válasza 13_Balu50 hozzászólására (») Nov 2, 2019
Meg valamit keresned kell hozza (moge) de kiindulasnak :
Bővebben: Link
Bővebben: Link II
(#) 13_Balu50 válasza cua hozzászólására (») Nov 2, 2019
Köszönöm majd tanulmányozom.
(#) Ge Lee válasza 13_Balu50 hozzászólására (») Nov 2, 2019
Irigylem (vagy mégsem ) akinek az építés bármiféle örömet okoz. Nem ismerem azt a csövet, de a végére elég kicsi, azzal SE-ben még 1W-od sem lesz, kellene utána valami, ahogy pl. itt előttem is javasolták.
(#) Ge Lee hozzászólása Nov 2, 2019
Ha már üzemóra. Kérdezném a tapasztaltabbakat, hogy egy csőnél mit jelent a gyakorlatban ha meg van adva rá min. 1000 üzemóra? Elmennek általában annyit, netán kevesebbet, esetleg jóval többet? Csak azért kérdem, mert ahogy én belelendültem, 1-1,5 év alatt simán el fogom érni. Van ugyan tartalék csövem, de ha ilyen periódusokban kell cserélnem akkor kell még vennem belőle pár garnitúrát.
(#) cua válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 2, 2019
Epiteni jo. Foleg akkor erzi az ember a hianyat, amikor sokaig nincs (barmi okbol) lehetosege.
Ezt pont ugy ervenyes mint amikor tapot epitesz, az is jo erzes amikor ugy mukodik, ahogy elgondoltad
(#) jani1987 válasza jani1987 hozzászólására (») Nov 2, 2019
Végeztem néhány számítást 40Hz alsó frekvenciára. Hasra ütésből választottam. Ra az adatlap szerinti adat. Már csak az a kérdés a vasmag felezve tényleg kiadja e a minimális 4-4,5 wattot. Akkor lehetne sztereo.
(#) 13_Balu50 válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 2, 2019
Ez hobbi, tehát számomra kikapcsolódás, házat már én se szeretnék építeni. Azért közben olvasgattam a PL82 az végcső , igaz nagyobb fütőfeszültség kell neki, de ez volna a legkisebb probléma, pl ha be lehet e rakni a linkelt kapcsolásba, valószínüleg nem.
A hozzászólás módosítva: Nov 2, 2019
(#) Ge Lee válasza cua hozzászólására (») Nov 2, 2019
Akkor szólj ha hiányod lesz, mondom mit kellene építeni, persze a javadalmazás az maga az építés öröme lenne.
(#) deklinacio válasza tunerman hozzászólására (») Nov 2, 2019
"Ott a kimenőtrafóval az egyik ütemben az egyik, a másik ütemben a másik végcső indukálja át az energiát"
Jó lenne, ha tudnád értelmezni azt, amit leírsz. Úgy olvasom két ütemről írsz, ami nem igaz. egy ütemben történik az "energia indukálás", ameky megfogalmazás szintén pongyola, és hozzá nem értésről tanúskodik, mivel ez nem energia előállító folyamat, hanem csak átalakító. Óh sötétség! Fel kellene már oltanod a villanyt. A felyedben.
(#) cua válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 2, 2019
Amint meglesz a residency-m itt, azonnal koltozok olyan hazba ahol tudok muhelyt berendezni
Következő: »»   2128 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem