Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   2198 / 2489
(#) zotya1983 válasza mek-elek hozzászólására (») Okt 30, 2019 /
 
Nem tudom ugyan kinek szántad, de természetesen nem. Ahhoz a belső értékét én például jobban szeretem megismerni. Nem a külcsín a lényeg mindenáron...
A hozzászólás módosítva: Okt 30, 2019
(#) Alkotó válasza mek-elek hozzászólására (») Okt 30, 2019 / 2
 
Így ennek a kérdésnek kevés mondandója van.
De a gondolatmenet azonnal értelmet nyerne, ha azt kérdeznénk mik azok a paraméterek, amik ismeretében eldönthető a nekünk való megfelelőség.
Nem kell nagyon elvonatkoztatni, hogy témába illő párhuzamot találjunk a hölgyek és az erősítők között. Mert eltérő viszonyok között az igények is eltérőek lehetnek, akár azonos személy/eszköz esetében is.
És szintén nehéz sorrendet találni a fontosságok között, mert mikor éhes az ember akkor a főzési tudomány a fontos, más esetben meg akár egészen más képesség. Erősítőknél szintén így.
Még esetleg az adhat némi reményt, ha elhisszük a tökéletes létezését, de ameddig ez nincs meg, addig el kell a hibákat is viselni.
(#) zotya1983 válasza Alkotó hozzászólására (») Okt 30, 2019 /
 
Ennél jobban meg sem lehetne fogalmazni. Ízlések ,igények..De leginkább az igényeket kell eldönteni mire akarom használni az erősítőt. Nyilván ennek és már az előzőekben nekem megfelelőnek mondott topológia ami nekem szép és jó. Hiába mondja nekem a jóskapista hogy dehát a másik szép és jobb. Épp most "fejeztem be" egyéves "kapcsolatomat" a d classal.. Egyszerűen nekem hiányzik belőle a dinamika stb..
(#) Villanymozdony válasza reloop hozzászólására (») Nov 1, 2019 /
 
Szia!
Átforrasztottam az AET 215 végfokpaneljának minden pontját, a meglévő potival beállítottam, így alig melegszik és úgy tűnik a recsegés is megszűnt.
A potméterek fix ellenállással való helyettesítése még hátra van.
Köszi a segítő ötleteket!
Most egyébként kap egy Bluetooth-modult, és így "távvezérelhető" lesz. Egyik bemenet helyett azt kapcsolja majd a bemenetválasztó.
A hozzászólás módosítva: Nov 1, 2019
(#) reloop válasza Villanymozdony hozzászólására (») Nov 1, 2019 /
 
Szívesen
(#) szvictor hozzászólása Nov 2, 2019 /
 
Sziasztok!
Adott egy Yamaha AX730 típusú erősítő amiben elment a végfok, előfok és még bele is kontárkodtak. Ez mind nem lenne baj, de van benne egy hiperbolikus IC (BA3122N) amit már nem lehet beszerezni. Mivel az erősítő kívülről nagyon szép állapotban van, szeretném megmenteni. Egy fórumtársal már beszéltem a problémáról, szerinte megoldható lenne ennek az ic-nek a kihagyása vagy kiváltása. Gondoltam arra is, hogy egy másik kapcsolást építenék meg bele, ha esetleg nem lehet máshogy megoldani az eredeti erősítőjével. Ebben kérnék segítséget tőletek. Köszönöm!
Rajz

Csatolok pár képet a jelenlegi helyzetéről.
(#) mek-elek válasza szvictor hozzászólására (») Nov 2, 2019 /
 
Ne csüggedj.....

BA3122n.png
    
(#) mcc válasza szvictor hozzászólására (») Nov 2, 2019 /
 
Idézet:
„Adott egy Yamaha AX730 típusú erősítő amiben elment a végfok, előfok és még bele is kontárkodtak.”


Ennek alapján én inkább az "építsünk a dobozába valami jobbat" el mentén próbálkoznék. A táp jól felhasználható, hely van benne bőven, úgyhogy talán érdemes lenne valami jót alkotni bele.
(#) tothbela válasza szvictor hozzászólására (») Nov 2, 2019 / 1
 
Jók a képek, viszont nem látszik minden. Konkrétan még egy-egy közeli kép kellene a BA3122N környékéről a forrasztási oldalról mind két csatornán, mert a manuál valószínűleg hibásan közölte a hiper IC bekötését. A panelon bizonyára nem, mert akkor nem működne. Az IC lábai helyére kell tenni egy egyszerű náhány ellenállásból álló valamit. Ezt kell kiokoskodni csak, meg persze visszaültetni a hiányzó félvezetőket. Na meg előtte a kritikus passzív elemeket megmérni.

Ezenkívül amennyiben megvan még esetleg egy darab hiper IC, akkor azon lehetne néhány láb között ellenállást mérni, mivel a belső kapcsolásban nincsenek értékek. Nem nagy gond ha nincs, mert szimulátorral ki lehet találni, de ha megvan, akkor könnyebb.

Logikailag három fő részből áll egy csatorna. Első részben egy teljes táptól-tápig kivezérelhető műveleti erősítő jellegű fokozat van. Utána a kérdéses korrekciós IC, majd a nagyáramú emitterkövető ami végül is a teljesítmény fokozat.

Első körben szerintem egy tisztítást követően az első fokozatokat kell rendbe tenni. Ez nem akkora nagy feladat. Átmenetileg én kivenném a két nagy tápszűrő elkót, és tennék be helyette egy-egy 100-330µF legalább 63V-os elkót, és azt is áthidalnám 10kOhm/0,5W ellenállással. Amikor gyakran bekapcsolni, majd ki, aztán forrasztani kell, meg cserélni valamit akkor jó ha nem tárol akkora energiákat ami felesleges. Én bontott PC tápokból származó 330-470µF/200-250V-os kondikat teszek ilyenkor be. Nem kötelező, de gyorsabban sül ki, nem kell sokat várni.
Az eredeti tranzisztorok megvannak, vagy mindent be kell szerezni?
Még jelentkezek.
(#) mcc válasza tothbela hozzászólására (») Nov 2, 2019 /
 
Idézet:
„Az IC lábai helyére kell tenni egy egyszerű náhány ellenállásból álló valamit”


Szerintem ez nem ennyire egyszerű, sajnos. Az IC része a nyugalmi áramot beállító fokozatnak is. Ezért vissza kell nyúlni a D11-12-13-14-ig, módosítani kell Q17-18-19-20 környezetét, és egy szokványos termikusan csatolt Vbe szorzót kell beépíteni a nyugalmi áram beállításához.
Úgyhogy elég sok mindent kell változtatni, ami nem fog jól kinézni...
(#) tothbela válasza mcc hozzászólására (») Nov 2, 2019 /
 
Azért egy kicsit nézd át azt a rajzot, és felejtsd el egy pillanatra a klasszikus topológiákat. Először nekem is az jutott eszembe mint amit írtál, de szerencsére ott van minden amire szükség van.
(#) mcc válasza tothbela hozzászólására (») Nov 2, 2019 /
 
Darabra igen, de pl. nincs a nyugalmi áramot kompenzáló tranzisztor a hűtőbordára szerelve, legalábbis a fotókon nem találtam ilyet. Q21-22-23-24-et is máshogy kellene bekötni.
De szívesen látnék egy skiccet, hogy te mit javasolnál!
(#) Szig hozzászólása Nov 2, 2019 /
 
„Az IC lábai helyére kell tenni egy egyszerű náhány ellenállásból álló valamit”

Ha néhány ellenállással sikerül hiperbolát szimulálni, akkor az erősen Nobel-díj gyanús, nem?
(#) reloop válasza szvictor hozzászólására (») Nov 2, 2019 / 2
 
Szia! Nem hagynék nyugalmi áramot a végtranyóknak, ne kelljen stabilizálás is építeni. A meghajtók elviszik a nullátmenetet hidegen 15 mA-rel. Melegen úgyis növekedni fog.
Tettem egy trimmert sorba a diódákkal arra az esetre, ha meleg bordánál a végtranzisztorok 50 mA emitteráram fölé merészkednének.
A rajz persze csak hevenyészett, az elgondolást próbáltam monitorra vetni.
A hozzászólás módosítva: Nov 2, 2019
(#) tothbela válasza mcc hozzászólására (») Nov 2, 2019 /
 
A Q21,22,23,24-et nem is találtam még meg a fótókon. Csak nem hagyta le a tervező?
Az elmélet abból álna, hogy a kimeneti potenciálra van építve egy lebegő kettős táp. Erről elboldogul a bias kör. Erről a tápról ment eredetileg ez a hiper IC-is, aminek szintén nem egyezik a bekötése a rajzon. Vagy az IC belsejét rajzolták rosszul.
Szóval ez a hiper izé felfogható egy műveleti erősítőnek, ami extra erősítéssel megnöveli a nyílt hurkú erősítést, ezzel csökkentve a teljes erősítő torzítását. Véleményem szerint elhagyható, csak az egyenáramú hatását kell visszaállítani, erre írtam a néhány ellenállást.

Persze gondot okoz, hogy nem találom a Q21..24-et. Talán eddig sem volt termikusan kapcsolatban a végekkel, ami nem kis hiba, ezt mindenképpen ki kellene javítani.

A kérdező hozzáállásán múlik, hogy könnyebben javít, vagy inkább épít.
(#) tothbela válasza Szig hozzászólására (») Nov 2, 2019 /
 
Senki nem állította hogy hiperbolikus függvény előállítása néhány ellenállással sikerülhet. Nem is ez volt a cél. Amúgy miért kellene előállítani hiperbolát? Nem értem mit szerettél volna kérdezni.
(#) mcc válasza tothbela hozzászólására (») Nov 2, 2019 /
 
Idézet:
„A Q21,22,23,24-et nem is találtam még meg a fótókon. Csak nem hagyta le a tervező?”


Nem hagyta le. Bekereteztem az átalad is csatolt fotón kékkel. (A páratlanok a másik oldali végfokban találhatóak)

Pont az a baj, hogy a hiperizé felfogható egy műveleti erősítőnek, tehát aktív elem, míg a helyére tett ellenállások nem azok. Az ellenállások ráadásul sorba kerülnek a meghajtással, amivel azután masszívan befolyásolják a teljes végfok paramétereit.

hiper.png
    
(#) mcc válasza reloop hozzászólására (») Nov 2, 2019 /
 
Ez egy szép megoldás. Még esetlen 22-47ohmos soros ellenállás a meghajtók bázisába sorosan, gerjedésgátló funkcióval.
(#) tothbela válasza mcc hozzászólására (») Nov 2, 2019 /
 
A rajzon megvan, de a kérdező fotóin a nyákon nem találom. Vagyis lehet hogy megvan. A manuál szerint a 2SA885, vagy helyette használt 2SB1141 az TO126 tokozású. Csak a lefotózott nyákon vagy nem az, vagy nem jól látom a pozíciószámokat. Viszont ha az, akkor nagy esély van arra, hogy egy kis hőhíd lemezcsíkkal hozzá lehet vezetni a bordához.

Nem akkora gáz hogy ott van a pár ellenállás a vezérlés útjában, mert a bias áramkör az emitterkövető is, így nagyobb impedanciás meghajtást is lehet alkalmazni. Persze ezer féle megoldás létezhet, és ezekből kellene kisilabizálni a lehető legkevesebb munkát követelőt.

bias.png
    
(#) szvictor válasza tothbela hozzászólására (») Nov 2, 2019 /
 
Szia!

Végig megyek ezeken amit mondtál, sajnos nincs meg hozzá, így kaptam ahogy van, egykét tranzisztor van ami itthon is lenne de nem az összes. A kondis dolgot megcsinálom ahogy javasoltad.

Jelentkezek ha megvagyok. Köszi addig is!
A hozzászólás módosítva: Nov 2, 2019
(#) reloop válasza szvictor hozzászólására (») Nov 2, 2019 /
 
Ez egy kommersz, de sokszorosan lepróbált kapcsolás.
Amennyiben esetleg hajlasz az új gyártás irányába, nézd meg elfér-e.
(#) Szig válasza tothbela hozzászólására (») Nov 2, 2019 /
 
Ez a végfok leginkább e köré az IC köré épül. Amennyire a fórumokon láttam, mindenki ennek a beszerzésével szenved és ha sikerült is valamilyen trükkel meghekkelni a kapcsolást, a hangminőség jelentős romlásáról írtak.


A kérdésem viszonylag egyszerű volt, csak nem írtam utána, hogy "szarkazmus". Most pótolom.
Igazából nem is kérdés volt, pusztán a hiperbolikus konverter ellenállásokkal kiváltásának nehézségére (lehetetlenségére?) próbáltam rávilágítani. No offence.

Ez az erősítő, ahogy most áll, ennyi hiányzó alkatrésszel nem biztos, hogy megéri az időt és pénzt ráfordítani, mcc első javaslata, az "építsünk bele valami jót" inkább észszerűnek hangzik.
(#) szvictor hozzászólása Nov 2, 2019 /
 
Igen az építés is bent van a lehetséges megoldások közt, még nem néztem meg a bentlevő alkatrészeket, de nagy a gyanúm, hogy jó tranzisztor nem maradt... atom zárlat lehetett benne. Jó lenne az eredetit meg tartani, persze nem minden áron. A két nagy kondi és a pozitív negatív stab jó benne ez biztos. A többit holnap lesz időm ellenőrizni.
(#) adapter hozzászólása Nov 3, 2019 /
 
Sziasztok!
Ennek 4558 -nak melyik az egyes lába? A szokványos jelölések (pont, letörés, bemarás, szín,) nincsenek rajta. (Vagy csak én nem látom.....)
Tudja valaki melyik lehet?
A hozzászólás módosítva: Nov 3, 2019
(#) reloop válasza adapter hozzászólására (») Nov 3, 2019 / 1
 
Szia! Az egyes láb az ST emblémához esik, feltéve, hogy jól matricázták.
Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Nov 3, 2019
(#) tothbela válasza adapter hozzászólására (») Nov 3, 2019 / 1
 
Addig tiszta hogy a 4-es láb a mínusz, a 8-as meg a plusz táp. Multiméter szakadás vizsgáló állásban mérj rá a bal alsó és a jobb felső lábra. Ez a két láb a tápbemenet. Ha multi kb. egy diódányi feszültséget mutat, akkor ellentétesen megy rá a műszer, tehát fordítsd meg a vezetékeket. Helyes csatlakozás esetén kb. három diódányi feszültséget mutat a multi. Nálam az előzőnél 0,57V, a helyesnél 1,85V körül mutat. A nagyobb a jó. Ahogy most van csatlakozva a multi, a fekete a 4-es láb, a piros a 8-as. Innét már elboldogulsz.
(#) Alkotó válasza adapter hozzászólására (») Nov 3, 2019 /
 
Véletlenül, vagy szándékosan éppen úgy fotóztad, hogy a kérdés feltehető legyen. De még ezt a béna fotót is néhány szűrőn átengedve jól látszik az egyértelmű letörés, ami megerősíti Reloop lábhelyzetét. Élőben a letörésnek egyértelműen látszania kell.
(#) adapter válasza reloop hozzászólására (») Nov 3, 2019 /
 
Köszönöm!
(#) adapter válasza tothbela hozzászólására (») Nov 3, 2019 /
 
Kíváncsi voltam, megmértem... Valóban úgy van ahogy írtad, az értékek hasonlóan alakulnak, reloopnak igaza volt az ST embléma az egyesláb....
(#) adapter válasza Alkotó hozzászólására (») Nov 3, 2019 /
 
Sajnálatos módon akárhogyan nézegetem, forgatom, a letörést most sem látom, nagyítóval teszem ráadásul... A szándékosság értelmezhetetlen számomra, csak reménykedem benne, hogy nem gondolod, hogy ok nélkül csuklóztatnék bárkit itt a fórumon és valami pszeudo problémával rabolnám bárki idejét, esetleg a múltban megbántottalak valamivel?
Következő: »»   2198 / 2489
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem