Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Forrasztópákák - melyik miért jó
Lapozás: OK   150 / 191
(#) Alkotó válasza Bakman hozzászólására (») Nov 2, 2019 /
 
Így már érthető a 180°C-os felső határ. Köszönöm az információt.
(#) Alkotó válasza Massawa hozzászólására (») Nov 2, 2019 1 /
 
Ha tudod a linket, az sokat segít a keresgélésben. Esetleg ezt is megoszthatnád, és akkor tudnám azt is tanulmányozni.
(#) siletto válasza Massawa hozzászólására (») Nov 2, 2019 /
 
Sőt, ha van rá fölösleges 25$-od, akár vehetsz olyat is (STM32), amin már van egy csomó hangzatos, és részben hasznos funkció is, például standby hőmérséklet, boost, vagy épp hidegpont-kompenzáció(ami mondjuk túl sokat szerintem nem jelent) és hőmérséklet kalibráció is.
Ez utóbbi valóban hasznos szerintem, bár egy minőségi hegynél lehet már nincs nagy gyártási szóródás, nem úgy a klón hakko hegyeknél.
(#) Massawa válasza Alkotó hozzászólására (») Nov 2, 2019 /
 
Itt a kapcsolási rajza:

Hakko T12

Nekem mind a 3-n van jol müködö standby funkcio, épp ma mértem ( miattatok) a hömérsékletet alig 40 másodperc alatt éri (340fokot) és +/- kb 5 fok pontosan tartja, még ha egy nagy csipesszel is megfogom. 12V/4A kapcsitápbol hajtom.
Kb 2 perc alatt kapcsol standby-ba. Az én elektronikáimbol hiányzik a trimmer. De pontosan azt mutatja ami be is van állitva. Mind a hármat máskor vettem kb 3 év alatt.

A linkböl eljuthatsz egy ( vagy több ) Arduino programhoz is.
A hozzászólás módosítva: Nov 2, 2019
(#) sector99 válasza Massawa hozzászólására (») Nov 2, 2019 /
 
Nem jó a link.
(#) Massawa válasza sector99 hozzászólására (») Nov 2, 2019 /
 
Ha beirod a keresöbe Hakko T12 controller schematics, egy sereg rajzot ad ki köztük van az STC T12-HY2016
A hozzászólás módosítva: Nov 2, 2019
(#) sector99 válasza Massawa hozzászólására (») Nov 2, 2019 /
 
Az rendben,csak azt hittem hogy egy konkrét rajzot linkelsz.
(#) Massawa válasza sector99 hozzászólására (») Nov 2, 2019 /
 
Ott a konkret rajz - a szamat keresd, csak nem lehet linkelni. (Google képek).

Talán igy:Hakko T12
A hozzászólás módosítva: Nov 2, 2019
(#) Alkotó válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 2, 2019 /
 
Ha feltételezzük a 20V-ot és a 2,5R-os ellenállást, akkor ez a fűtés közben 8 A áramot jelent, és 160 W teljesítményt.
Mekkora trafó ideális ehhez, feltételezve, hogy nem folyamatos a fűtés?
(#) sector99 válasza Massawa hozzászólására (») Nov 2, 2019 /
 
Így már jó, köszi ! (ha csak a képeket keresek, van vagy egy tucat különböző rajz...)
(#) Ge Lee válasza Alkotó hozzászólására (») Nov 3, 2019 /
 
Meg kell nézni egy gyárit hogy mekkora feszültségről van fűtve, én nem találtam erre vonatkozó pontos adatot. plusz nem is innét indult az egész. Volt hakko klón pákám, ahhoz az a vezérlő amit linkeltem, meg lett közben JBC betétem. Mivel ránézésre mindkettő ugyanazon az elven működik, mondom akkor mennie kell a JBC-nek a hakko szabályozóval. Megy is. De! Hangsúlyozom, az a rajz hakko vezérlő! Létezik abból készen, a kínai csinál belőle icipicit is, SMD fettel, de az nem jó a JBC-hez, mivel a hakkonak 8 ohmos a fűtőbetétje, tehát a kész hakko vezérlő azonnal megfő a JBC 2,5 ohmos betétjétől!
Kis ellenállású FET kell bele, meg állítani kell a szabályozó osztóján mivel a két páka hőeleme sem ugyanolyan, van köztük valamekkora eltérés. Nekem emiatt sem tetszik a JBC, mivel a kis ellenállású fűtőbetét nagy áramokkal dolgozik, és az ellenállása már összemérhető a szerelési ellenállásokkal (kábel, nyák, trafó vezetékei).
Tehát kisebb áram folyik a számoltnál, mert feszültség fog esni a kábelen is. Én először labortápról fűtöttem fel, mindenféle szabályozás nélkül, mérve a hőfokot. Aztán valami szünetmentes trafójáról ami 150VA-es annak meg se kottyant, de már nem használom csak akkuról, ha netán valahol csak úgy lehet mert nincs más lehetőség.
A szünetmentesnél a trafó egyik 7,5V-os ágáról ment, egyenirányítva és szűrve, de arról a kb. 10V-ról már nagyon lassan fűt fel. Szerintem ilyen 15-18V DC feszültség 100VA körüli trafóval bőven elég kell hogy legyen.
(#) Skori hozzászólása Nov 3, 2019 /
 
Nézegettem a korábban berakott rajzokat, és feltűnt, hogy sok rajzon LM358 szerepel mint erősítő. A pákában termoelem mV-os nagyságrendű feszültséget ad (300 foknál 5mV körül). Az LM358 adatlapja szerint 2mV a tipikus offszethibája ennek az opamnak, sok alkalmazásban ez nem gond, de jelen esetben akár +-100 fok hibával lehet számolni emiatt. Nyilván potival (vagy szoftverrel) ez kompenzálható, vagy szerencsés esetben kifogható egy jobb példány, de azért ez elég sok... Csak nekem tűnik kb. alkalmatlannak a feladatra ez az IC ? Simán be lehet szerezni néhány uV-os offszet feszültséggel működő opampokat is. A neten néhány rajzon ilyen paraméterrel bíró típus szerepel - de mi van a többivel? Vagy aki ilyet épít az fogja szídni a JBC-t, hogy milyen vacak, meg mászkál a hőfok?
A hozzászólás módosítva: Nov 3, 2019
(#) tbarath válasza Skori hozzászólására (») Nov 4, 2019 /
 
Igazad van, de szerintem olyan opampot keresünk, ami single suppy 5V, furatszerelt és olcsó. Ebben a kategóriában érdekel, hogy mit javasolnál.

Bár én ha most állnék neki ilyesminek, akkor én nem opampot használnék, hanem egy jobb ADC-t. Párszáz Ft-ért lehet rendelni ADS1115 chipes, 4 csatornás, 16 bites I2C ADC modult.
Ezzel +/- 0,256V Full Scale Range felbontással az LSB-t eldobva lesz 31 uV felbontásod, míg a K típusú hőelemek 41 uV/fokot adnak. (A negatív tartomány persze használhatatlan.)
Le tudod olvasni másik csatornán a poti állását is, és ha a kijelző is I2C, akkor 2 uC lábbal szinte mindennel megvagy. Kell még egy láb a FET/opto kapcsolgatására, és még 1-2 LED-re is marad kimenet Attiny85-tel is. A fentieken kívül kell még kb. 10 filléres alkatrész az egész vezérlőhöz, kijön az egész 3000 Forintból bőven.
(#) Ge Lee válasza Skori hozzászólására (») Nov 4, 2019 /
 
Ne aggódj a 358 miatt, abban a rajzban, azaz a rajz-JBC megoldásban nem az a gyenge láncszem hanem a P csatornás FET, mert nem nagyon van belőle alacsony Rdson-ú.
Mutatom. A szabályozó sacc/kb 1-1,5 fokon belül tartja a hegyet, akármeddig. Csak 1 fokot billeg ide oda a hőmérő, ami meglepően jó. A harmadik képen pedig az látható, amikor egy hőlégpákával amit előtte 120 fokra állítottam megmelengetem a 358-at. Nem tudok értéket mondani, de kézzel érintve jó meleg, és ettől mászik el úgy 16 fokot a szabályozás. Ez még ezzel a megfűtéssel együtt is kisebb hiszterézis szerintem, mint ahogy pl. egy kattogós weller kapcsolgat.
Szóval beltéri használatra úgymond tökéletes, mivel nem hiszem hogy a lakásban a hőmérséklet változás több lenne néhány foknál.

T12-JBC.jpg
    
(#) Skori válasza tbarath hozzászólására (») Nov 4, 2019 /
 
Erre gondoltam: 8µV-os opamp, netto 340Ft-ért: Bővebben: Link de 500Ft körül 2µV-os opamp is van.
Persze ebay-en lehet találni MAX6675-re épülő modult is, pl: Bővebben: ebay és akkor a hardver tényleg eléggé egyszerű lehet.

P-FET: IRF4905 van itthon, TO220 tokos. Rdson: 20mΩ, ez 10A áram esetén 200mV -> 2W. Ettől mondjuk tényleg forró lenne, be kellene tenni 2db-ot, akkor 0,5W/FET ami már hűtőzászló nélkül is belefér. Vagy rá kell szánni 300Ft körülit: Bővebben: Link

Eddig kb ezekből indulnék ki, de még nem döntöttem el, melyik a legjobb irány. MAX6675-öt használ valaki? Mennyire jól használható?
(#) Skori válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 4, 2019 /
 
Ha erről a szabályozóról van szó: Bővebben: Link
Az áramkörben a R4-C2 0,1s időállandót ad, nagyságrendileg ennyi a pákának egy bekapcsolási ciklusa (ennél talán kicsit rövidebb). Azzal összevetve, hogy szobahőmérsékletről is néhány sec alatt eléri a 320 fokot, az azt jelenti, hogy másodpercenként 50...100 fokot tud emelkedni a hegy hőmérséklete. Vagyis 0,1s alatt 5...10 fokot. A kapcsolási raj és a fentiek alapján ha a fűtéskori "túllendülést" nem számolom (a fűtés kikapcsolása után még pár fokot emelkedhet a hegy hőmérséklete), akkor is elméletileg ennyit ingadozhat a hegy hőmérséklete. A gyakorlatban úgy néz ki, hogy neked jobban működik mint ezen elmélet szerint, de nekem vannak azért aggályaim, hogy ennek az utánépítései közül hány %-nyi áramkörben lenne olyan az IC aminek nagyobb az offszetje (hiszen a gyári adataiba belefér akár 2mV-is). Viszont egy jobb opamp-al (és esetleg kisebb időállandóval) akár megbízható is lehet.
(#) Bakman válasza Skori hozzászólására (») Nov 5, 2019 /
 
MAX6675: a konverziós idő 220 ms is lehet ami viszonylag lassú, egyébként nagyon jól használható IC.
(#) Skori válasza Bakman hozzászólására (») Nov 5, 2019 /
 
Köszi, ez eddig fel sem tűnt. Akkor kicsi hőtömegű pákához ez nem az igazi. Akkor marad a kis offszetű opamp, és ilyesmi olcsó STM32 alapú modulból lenne a vezérlő. Ilyen procival még nem dolgoztam, de elvileg arduino-ként lehet használni ill. programozni, így nem a nulláról kellene elindulnom. A 75MHz-es, 32bites processzor, és a 12bites A/D alapján (és persze az ára alapján) elég igéretesnek tűnik...
(#) siletto válasza Skori hozzászólására (») Nov 5, 2019 /
 
Szia!
Igen, lehet Arduinoban programozni, de nem minden működik rajta, ami Arduinon igen, library szinten. Ugyan ez a Helyzet a Texas Instruments kontrollereivel, azok is mennek Arduino(Energia) alapon, de néha buggolnak vagy csak simán nem csinál semmit.

Bár már túlhaladt rajta a technika, 4-5 éve Én itteni fórumos ötletek alapján Arduinoval és egy OPA2705PA erősítővel csináltam meg egy Solomon pákát, ami azóta is működik. On-off szabályzása van. Most néztem meg az Offszetjét, hogy beszéltetek róla, hát siralmas. Bemértem Páka-hőmérővel, mégis tartja +-6Celsiuson belül magát fél-egy óráig..
A hozzászólás módosítva: Nov 5, 2019
(#) tbarath válasza Skori hozzászólására (») Nov 5, 2019 /
 
A 2 Watt szerintem annyira nem veszélyes. MAX6675 mellett ajánlom figyelmedbe a MAX31855-öt is.
(#) nyuszis2 válasza merla hozzászólására (») Nov 6, 2019 / 1
 
Szia!
Hobbi célra bőven elég az aliexpress-ről beszerezhető T12 soldering station, olcsón (ersahoz képest mindenképp) lehet hozzá hegyeket kapni és megbízhatóan működnek, van több youtube videó is ahol látható a működés és az értékelés.
Tapasztalatom nincs az Ersa-val kapcsolatban.
(#) merla válasza nyuszis2 hozzászólására (») Nov 7, 2019 / 1
 
Rendben, köszi. Meghnéztem, tényleg nem rossz kis páka.
(#) melorin hozzászólása Nov 7, 2019 /
 
Üdv.
Quicko T12-höz hegyet honnan lehet szerezni eredeti vagy jó minőségű hamisítványt? Az összes hazai helyen eddig pofára estem, mert megszűnt.
(#) tbarath válasza melorin hozzászólására (») Nov 7, 2019 /
 
Szia,

A T12 és T15 kb. ugyanaz, vagy legalábbis én nem látom a különbséget köztük. Az EU piacon T15 néven árulja ezeket a Hakko, ha tuti nem hamisítványt akarsz, akkor ilyet vegyél. De nekem eddig megfeleltek az ebay-es T12 hegyek is, igaz nem forrasztok ipari mennyiségben.
(#) melorin válasza tbarath hozzászólására (») Nov 7, 2019 1 /
 
Köszi! Van bevált eladód az ebayen?
(#) tbarath válasza melorin hozzászólására (») Nov 7, 2019 /
 
Sajnos nem tudok ilyet mondani, 2-3 darabot vettem jópár éve, azóta azokat használom.
(#) kitartás válasza melorin hozzászólására (») Nov 7, 2019 /
 
Próbáld az aliexpresst. Ott a quickonak van "boltja". A fekete végű T12 egészen jónak tűnik az eredeti hakko áranak töredékéért de a noname csúcsok árának néhányszorosáért.
(#) Bartos77 hozzászólása Nov 7, 2019 /
 
Kipróbáltam ezt a kínai csodát... https://www.ebay.com/itm/192983639181 Filléres páka. Alin még 1500Ft-ért is beszerezhetőek ezek ha éppen akciózzák. Mikrovezérlős hőfokszabályozás és igazi kerámia fűtőbetét van benne, amit egy mozdulattal lehet cserélni benne és 1 dodó körüli árban van csak. A mikrovezérlős szabályzás a fűtőelem hőfokfüggő ellenállását méri vissza ciklikusan és úgy szabályoz.

Kb 20 másodperc alatt felfűt 400C-ra. Lehet kalibrálni is, stb. A hegye az természetesen elég vacak. Rossz a hővezetése és a szivaccsal lehúzva elkezd barnulni, szóval érdemes Hakko, vagy Weller hegyeket beszerezni hozzá. Én sikeresen találtam viszonylag olcsón nekem való 900M-T-B hongkongi gyártású hegyet, ami ólmos ónnal is jó és élmény vele forrasztani de a gyárilag rajta lévő hegy sajnos nem ilyen... Egy yihua 948 állomást használok most, eredeti hakko fűtőbetéttel és komolyabb hegyekkel tuningolva, ezért olyan 230V-os pákát kerestem, ami ezzel kompatibilis. Ugyanazok a hegyek jók rá, stb. Ha két pákát kell használni, akkor ez arra is jó...

Nekem tetszik, jó pákának tűnik, különösen az ára tükrében. Úgyhogy rendeltem is még kettőt, meg 8 fűtőbetétet...

Van védőföldes dugóval szerelt is, de a nyákon egy 0.4-es fólián megy végig a védőföld a hegyhez, szóval a kínai hülyeség azért itt is beüt. Abban át kell kötni egy dróttal ezt a fóliacsíkot... Mindegyikben ugyanaz az elektronika van színtől-szagtól függetlenül, csak a burkolat más. Én a védőföld nélkülit kerestem, mert azt könnyebb kihúzni a malac orrából. De megvan benne a forrszem a védőföld vezetékének, ami 0.4-es fóliacsíkon megy tovább... Hát, na mindegy... Szóval ezt a pákát a bátrabbaknak ajánlom inkább...

Viszont kicsi, könnyű, ergonomikus, benne van a szabályzó és nagyon-nagyon olcsó.
A hozzászólás módosítva: Nov 7, 2019

páka4.png
    
(#) Ge Lee válasza Bartos77 hozzászólására (») Nov 8, 2019 /
 
Ez is jó, én ezt vettem a régi cseh pisztolypáka kiváltására (tudom, nagy hiba volt, hiszen az méretében és súlyában is kisebb, meg a hőfokszabályozása is pontosabb, szóval úgy összességében is sokkal jobb ). Ez is filléres páka, 1500Ft körül van, meg kb. a 10db hegy is annyiba kerül hozzá, de ez is olyan hogy ki kell fogni az eladóját hogy ne vacak minőségű, használhatatlan hegyeket adjanak hozzá. Ez konkrétan az ára ellenére jó, használható. A szabályozó itt is a nyélben van, csak nincs hozzá kijelző. Ennek egyetlen hátránya van, ha belemerül az ember a munkába és sűrűn rakja ide oda, veszi fel teszi le, akkor van hogy kézfejtől eltekerődik a trimmer, tehát aki nem akarja sűrűn állítgatni az ragassza le celluxszal vagy valamivel. Ebben is kerámia fűtőbetét van, és a 907-es hegyek jók hozzá.

hsz.jpg
    
(#) Massawa válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 8, 2019 1 / 1
 
Na én meg egy ilyen elektronikai munkákhoz hálozati forrasztovasat még véletlenül sem vennék a kezembe.
A hozzászólás módosítva: Nov 8, 2019
Következő: »»   150 / 191
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem