Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Oszcilloszkóp, avagy hogyan kell használni?
Lapozás: OK   93 / 109
(#) Massawa válasza Egri Frédi hozzászólására (») Okt 26, 2019 /
 
Hát még ha a kezedbe kerül egy 6 mm-s csavar, amin Withworth menet van. Még az Europában gyártott FORD kocsikban is elöfordul...csak, hogy tarkább legyen az élet.
(#) fremex hozzászólása Okt 27, 2019 /
 
Sziasztok!

Hozzájutottam egy tektronix 422 oszcilloszkóphoz,nagyon kedves aranyos jószág(enni se kért eddig) ,kb 20 éve kerültem működő oszcilloszkóp közelébe,s irányítottan használtam is ,tehát elméletben ismerem a mérési lehetőségeket,de 20 év nagy idő,a tudás kopik és annak érdekében hogy ne csak nézegethessem a szép ábrákat,hanem szükség esetén célzott méréseket végezhessek és megfelelően is értelmezzem is jól jönne a tanulás. A dokumentációja szuperül meg is lett hamar,persze angolul. Angolul is pont ugyanolyan rég tanultam (bár alaposabban),ezért olyan anyag kellene amivel kicsit szájbarágósan ki vannak a funkciók és használatuk vesézve,lehetőleg magyarul.
Pl. Nem teljesen világos,hogy ha egy Lissajous görbét szeretnék nézni azt ezen szkóp mely beállításánál fogom tudni megtenni? (Ha emlékezetem nem csal akkor a bemenetválasztó alt állásánál kell az egyes és kettes csatornára eltérő fázisú jelet adni,ha nem akkor az megmagyarázza a sikertelenségem okát is..) . Egy szó mint száz,kérnék szépen mindenkit,ha tudtok ilyen irományt amiből ténylegesen meg tudom tanulni a használatát,bombázzatok meg a linkjével. Hálásan köszönöm!
tudom,leválasztó trafó!... de hülyeség ellen az ellen nem véd...

Ui.: Az adatlapjából nem teljesen volt világos a max bemenő feszültség amit lehet vele mérni,létezhet hogy ez nem azonos a két csatornánál?
(#) kadarist válasza fremex hozzászólására (») Okt 27, 2019 /
 
Szia!
Lissajous ábrához X-Y módba kell kapcsolni. Egyik jel megy az Y-bemenetre, a másik az X-bemenetre. A time/div kapcsolót ext horiz állásba kapcsolod és az X-jelet a horiz. in or trig in bemenetre kötöd.
A hozzászólás módosítva: Okt 27, 2019
(#) nagym6 válasza fremex hozzászólására (») Okt 27, 2019 /
 
Leírása szerint a 2-es csatorna ugyanaz mint az 1-es csatorna, csak a 2-es átkapcsolható x10 erősítésre, amikor az alap 10mV/div - 20V/div helyett 1mV/div - 2V/div lesz a bemenet érzékenysége (csak 2 csatornánál). Átkapcsolás "x10 GAIN AC" feliratú húzó-nyomó gombbal.
Bemenetre adható maximum feszültség 300V "Combined DC and Peak AC" azaz nem lépheti túl pozitív és negatív irányban a bemeneti földponthoz képest.
(#) peterpan válasza fremex hozzászólására (») Okt 27, 2019 /
 
ez kell neked
Olcsóbbat itt az oldalon keress!
(#) peterpan válasza peterpan hozzászólására (») Okt 27, 2019 / 2
 
Itt vannak
Meg ez is
A hozzászólás módosítva: Okt 27, 2019
(#) fremex hozzászólása Okt 27, 2019 /
 
Köszönöm a gyors válaszokat és a letölthető anyagot is valamint a vaterás linket is( annak a könyvnek én utánnanézek szerintem könyvtárban először )
Idézet:
„Szia!
Lissajous ábrához X-Y módba kell kapcsolni. Egyik jel megy az Y-bemenetre, a másik az X-bemenetre. A time/div kapcsolót ext horiz állásba kapcsolod és az X-jelet a horiz. in or trig in bemenetre kötöd.”

Így már értem miért nem sikerült,régen valószínűleg olyan műszerrel mértünk amin nem kellett máshova rakni a mérőzsinórt,hanem átkapcsolható volt,ezek szerint ezen a külső trigger csatlakozót kell használnom.
Köszönöm a válaszokat,jelentkezem ha kiveséztem az olvasni valót és kérdésem van
(#) SALáta válasza Massawa hozzászólására (») Nov 4, 2019 /
 
Nem Withworth-angol csőmenet, amerikai colos menet. A W menet az 55 fokos, az amerikai az 60 fokos de az emelkedés 1"/? , nem 6 os a csavar hanem más szabvány, esetleg hasonlít az M6 menetre, UNF 1/4-28 pl 0.907 mm emelkedéssel. Sok szabvány van, azonban a cső menet egyedül ami 55 fokos. Engem is szivatott meg, van ami majdnem M8x1 es, de nem. Picit eltér az emelkedés, ám minden további nélkül belement az M8x1 es áramlásszabályzó/olajadagoló.
(#) Egri Frédi válasza SALáta hozzászólására (») Nov 4, 2019 /
 
A kínaiak bevezettek(?) egy új menettipust. Metrikus, de a menetemelkedés eltér a nemzetközi szabványtól. Nem ilyennel volt dolgod ?

ps. Csalóka a dolog, mert "izomból" össze lehet csavarni a metrikust a kínaival - egyszer. Utánna nézd meg a meneteket - a gyengébb úgyis engedni fog. Néhány helyen lehet már kapni - csavarboltokban - közel "arany áron" ( még kevés van Európában ). Viszont érdemes a kínai dolgok javításánál vigyázni a csavarokra, mert második alkalommal már nem tudod összerakni.
(#) Massawa válasza SALáta hozzászólására (») Nov 4, 2019 /
 
Ez lehet, már nem emlékszem pontosan, de az tény, hogy Angliábol hoztam 2 menetfurot amik átméröje egyforma, de a menet nem az. ( kicsi speciális menetfurok amit az angolok elöszeretettel használnak a finommechanikában).
Nemrégen szintén elég nagy baj volt egy komoly munkánál. A berendezéseken Dsub csatlakozok voltak, amihez meg kellett csinálni a kábeleket. A hozzáadott csatlakozok deklijéhez sima metrikus csavarok voltak csomagolva, a berendezéseken viszont a csatik UNF anyákkal lettek szerelve. Persze, hogy nem passzolt. A legjobb az volt, amikor felhivtam a beszállitonkat ( évente sok ezer csatit veszünk), hogy van-e metrikus anya a Dsub csatlakozokhoz. Az nem volt, csak külön megrendelésre, de a kábelcsatlakozokat metrikus csavarokkal árulják.... ( szerencsére volt UNF-s is). Azután nézem a szabványt - mind a kettöt szabad használni.
(#) SALáta válasza Egri Frédi hozzászólására (») Nov 4, 2019 /
 
Nem, M8x1 volt a kínai, az amerikai meg UNF vagy Inc, mindkettő 60 fokos, kivéve a W csőmenetet.
A hozzászólás módosítva: Nov 4, 2019
(#) csucsesztergalyos hozzászólása Dec 9, 2019 /
 
Üdvözletem !

Ismeri valaki a képen látható oszcilloszkópot, MCR memoryscop Serie 2000S
Csak az alapgépem van meg, kábelek, használati utasítás hiányzik.

Szívesen fogadok minden féle segítséget.
(#) nagym6 válasza csucsesztergalyos hozzászólására (») Dec 9, 2019 /
 
Ez mintha a Videoton Mini Vidi tévé doboza lenne. Talán a Videoton felé lehetne tájékozódni, én ennyit tudok.
(#) Cinema válasza csucsesztergalyos hozzászólására (») Dec 9, 2019 /
 
Tegyél be ha tudsz közelebbi képet az előlapjáról, lássuk mik a kezelőszervek.
Milyen feliratok találhatók rajta, elöl, hátul, akárhol?

Üdv!
(#) csucsesztergalyos válasza Cinema hozzászólására (») Dec 12, 2019 /
 
További képek a memoria szkópról.

Valakinek van ötlete hogy mivel lehetne pótolni a mérőkábelét ?

Már hálózatra helyeztem és az érintkezőket birizgálva változik a jel, stop kapcsolóval meg lehet állítani és megjegyzi.
(#) csucsesztergalyos válasza Cinema hozzászólására (») Dec 12, 2019 /
 
További képek
(#) Kera_Will válasza csucsesztergalyos hozzászólására (») Dec 12, 2019 /
 
Hát ez a Eickemeyer doboz az a bizonyos "állatorvosi ló" .
Ha guglizol(tál) volna akkor ez német (állat)orvosi eszközöket gyártó cég lenne.
gyártóweblap
Nagyon kifutó tipus lesz ez a "szkóp".
Valami EKG vagy hasonló lehetett.
Esetleg EEG ha már memoryt emlegetnek a nevében.
A hozzászólás módosítva: Dec 12, 2019
(#) Cinema válasza csucsesztergalyos hozzászólására (») Dec 12, 2019 /
 
Ahogy előttem is írták, ez nagy valószínűséggel egy "állat-EKG" vagyis nagytestű állatokat vizsgáltak vele, (ló, szarvasmarha, bika, szamár, stb.) Nem csak a belső hangokat, hanem, ha vemhes lett, azt is tudták ezzel vizsgálni. Tulajdonképpen egy egycsatornás EKG, de az érzékelők-mérőfejek nélkül nem ér semmit. Alkatrészként lehet hasznosítani.

Üdv!
(#) mlaci989 hozzászólása Jan 6, 2020 /
 
Sziasztok. Kis felfrissites kellene. Oszcilloszkoppal frekvrncia meghatarozas. Megvan az 1 periodus ido pl 5us. Akkor hogyan tovabb?
Elnezest az ekezetekert.
(#) Kera_Will válasza mlaci989 hozzászólására (») Jan 6, 2020 /
 
f [Hz] = 1 / T [s]

A T a teljes periódus ideje.

f= 1 / 5 [uS] ~ 0,2 [MHz] ~ 200 [kHz]
A hozzászólás módosítva: Jan 6, 2020
(#) mlaci989 válasza Kera_Will hozzászólására (») Jan 6, 2020 /
 
Akkor esetemben 200khz.?
(#) mlaci989 válasza Kera_Will hozzászólására (») Jan 6, 2020 /
 
Koszonom.
(#) Kera_Will válasza mlaci989 hozzászólására (») Jan 6, 2020 /
 
1 / 5*10^-6

egy osztva 5*ször tíz a mínusz hatodikonnal ...
(#) jani1987 hozzászólása Jan 16, 2020 /
 
A kérdésem inkább építés jellegű. Megjöttek a potméterek de a mért eredmény brutális. Na ilyenkor mi van? Feltaláltuk az egy atom vastag réteget de még mindig nem tudunk pontos értéket előállítani.
A hozzászólás módosítva: Jan 16, 2020
(#) gkari válasza jani1987 hozzászólására (») Jan 16, 2020 /
 
Mindegyik mért érték 20%-on bőven belül van, ált. a helipotnál is csak a linearitás van szigorúan tűrve. Biztos vagy abban, hogy szükség van nagyobb pontosságra?
(#) dokidoki válasza jani1987 hozzászólására (») Jan 16, 2020 /
 
Ha megmagyarázod, hogy egy potméternek miért kellene abszolút pontos végértékkel rendelkeznie akkor Ígérem, megértem a felháborodást amúgy meg jellemzően ezeknél is van un. tűrés, 5-10-20% Az elekromechanikus szerkezetek hacsak nem a NASA beszállítójától vannak vásárolva azok ilyen vagy még idővel rosszabbak.
(#) Ge Lee válasza jani1987 hozzászólására (») Jan 16, 2020 /
 
Az a helyzet, hogy ezek nagyon jó értékek! Nekem van olyan 100k-s potim ami 69k.
(#) jani1987 válasza gkari hozzászólására (») Jan 16, 2020 /
 
Egy ideje a mániámmá vált. Múltkor nem volt 30k- s ellenállásom így sorosan össze rakva pont annyi lett.
(#) pucuka válasza jani1987 hozzászólására (») Jan 16, 2020 /
 
Régi Remix potik is mind 20 % -osak. Egy szkópban nincs semmi szükség ennél pontosabbra.
De helipot is minek. Ez a kapcsolás egy meglehetősen egyszerű szkópot ábrázol, de egy szkóp sem a világ legpontosabb eszköze. Amúgy attól lesz pontos, ha hitelesíted, és hitelesítéskor egy trimmer potival állítod be a függ, és a vízszintes eltérítés nagyságát, és a vízszintes eltérítés sebességét.
Úgyhogy semmi szükség precíziós alkatrészek használatára, kivéve a bemeneti osztót. Azok viszont nem potenciométerek. De oda is elegendő az 1% körüli pontosság.
A hozzászólás módosítva: Jan 16, 2020
(#) jani1987 válasza pucuka hozzászólására (») Jan 16, 2020 /
 
Arra legyen jó, hogy lássam a jel alakot. Más nem kell. Arra ott a multiméter.
Következő: »»   93 / 109
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem