Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Számítógép tápegység
 
Témaindító: sayd, idő: Júl 13, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   19 / 20
(#) Egri Frédi válasza DannyTorrence hozzászólására (») Nov 8, 2019 /
 
Miért nem tekered meg ? Ezek a nagyfrekis trafók kis menetszámmal bírnak és mindenképp ki kell "bányásznod" a panelból.

ps. Kapcsoló tápokban ritkán szoktak a trafók leégni. Sokkal jellemzőbb, hogy más alkatrész ( kondi, félvezető ) okozza a vesztüket. Persze "hibás" drótból tekerve menetzárlat előfordulhat ...
(#) DannyTorrence válasza Egri Frédi hozzászólására (») Nov 8, 2019 /
 
Kicserélni még ki tudok egy ötlábú valamit, de ennyiben ki is merült a tudásom.
(#) Egri Frédi válasza DannyTorrence hozzászólására (») Nov 8, 2019 /
 
Nem tartom valószínűnek, hogy pont olyat tudnál venni. Az ilyen egységeket egy-két gyártó rendeli és a "javítás" manapság nem opció. Forraszd ki és kérj meg egy trafótekercselőt, hogy készítsen egy pont ugyan olyat neked. 1-2 ezresért megcsinálják. ( Ha van haver, akkor 1-2 sör. ) Jobb ötletem nincs ...
(#) zolijee hozzászólása Nov 17, 2019 /
 
Sziasztok! Bocsanat nincs ekezetem.., HP prodesk 600 g1 sff, hez Kene valamit kitalalni hogy tudjon hajtani egy rx570 4gb video kartyat. a problema: tapegyseg max 240w, es nincs 6 vagy 8 pin vga csatlakozo rajta, amugyse birna el. Atx tapegseg nem nagyon ferne el benne es ide 12volt Standby kell nem 5v, lehetne valahogy 2 ilyen tapot belerakni es az egyik csak a video kartyat taplalna? De hogy lehetne ra kotni az alaplapra hogy a masodik tap csak bekapcsoljon de ne adjon aramot semmi masnak csak a vga-nak, amire raknak pcie power csatlakozot? Vagy normal atx tap, +step up converter hogy az 5 volt standby 12v re csinalja de ez viszont nem igazan fer el, ha valaki tud segiteni, vagy jobb otlet azt elore is koszonom!
(#) DannyTorrence hozzászólása Márc 4, 2020 /
 
Üdv

Megint egy "szagos" táppal bajlódok. Tökéletesen működik, terhelés alatt is rendesen leadja a feszültségeket, nem forrósodik 1 óra után sem, látszólag nincs se az alkatrészeken, se a forrpontokon sérülés, mégis olyan büdös, mintha lakástűzből szedték volna ki.
Minek lehet ilyen szaga?
Szerk.: már büdösen érkezett, nem bekapcsolás óta fennálló gond.
A hozzászólás módosítva: Márc 4, 2020
(#) VIM válasza DannyTorrence hozzászólására (») Márc 4, 2020 /
 
Szia! Van ott a negatív (GND) vezetékei és a többi tápfeszültség panelból kiágazó "rengetegében" egy álló 2W-os ellenállás ami nem túl jól szellőzik és a ráégett port és a vezetékeket melengeti, ettől lehet némi szagot érezni. Először fújasd ki a panelt sűrített levegővel, mert más melegedő alkatrészen is szagosodhat a por és szöszmösz.
(#) DannyTorrence válasza VIM hozzászólására (») Márc 4, 2020 /
 
Köszönöm a tanácsot, holnap kipucolom rendesen és megnézem jobban a műanyag részeket is, hátha olvadozik valami.
(#) kleinie hozzászólása Márc 12, 2020 /
 
Sziasztok!

Ezt a tápegységet mivel tudnám helyettesíteni? Itt van róla némi infó. Ahogy látszik ez egy Commodore XT klón. Sok helyen írják, hogy AT táppal lehet helyettesíteni, ez nyilvánvaló, hisz a feszültségek megvannak. Viszont olyat keresek, ami méretben is passzolna a helyére. Ha más nem, akár épített is jó lenne.
Valami ötlet? Tipp?
*szerk.: az eredeti nincs meg, csak a helye. Próbálom feltámasztani a gépet.
A hozzászólás módosítva: Márc 12, 2020
(#) erbe válasza kleinie hozzászólására (») Márc 12, 2020 /
 
Legalább a befoglaló méreteket megírhatnád. Itt van mellettem egy valóban pici, bár nem AT, hanem ATX. 5 V 10 A, 12 V 1,5 A, 3,3 V 6 A. -12 V van rajta, de - 5 V nincs. AT esetében se volt rá mindig szükség. Az 1,5 A is elég lehet, tudni kellene, mi használja. Pl. 1 db HDD...?
A képek alapján talán az IBM PS2 tápja beférne. Esetleg némelyik neves régi gépé, pl. Dell, Compaq,...
A hozzászólás módosítva: Márc 12, 2020
(#) kleinie válasza erbe hozzászólására (») Márc 12, 2020 /
 
Megmértem. 220x100x100mm kb. +5V 5.9A, +12V 3.5A, -12V 0.3A
Az építésre azért gondoltam, mert a csatolt képen van 2 kivágás a ház hátulján, oda esik a tápcsatlakozó és a kapcsoló, ill. a rácsos részen a venti.
A hozzászólás módosítva: Márc 12, 2020

Névtelen.jpg
    
(#) Patópali válasza kleinie hozzászólására (») Márc 12, 2020 /
 
Szia!
Próbálj keresni a Jófogás és más hirdetési oldalakon. Hátha lesz eredeti, akár hibás belevaló táp, akár rossz is. A javítás újabb kihívás lehet, de lenne eredeti bele való táp.
Csak egy ötlet.

üdv.
(#) kleinie válasza Patópali hozzászólására (») Márc 12, 2020 /
 
Néztem itthon és külföldi oldalakon is. Sehol nem találtam. Komplett Commodore PC 10-III van, ahogy egy fórumtársunk írta egy másik témában: egy sapka aranyért. Ezért gondoltam valami épített tápot csinálni, de egy ilyen több kimeneti feszültséggel rendelkező kapcsolóüzemű táp építés nem olyan egyszerű. Olvastam a többi tápegység témát. Lehet ott is fel kellene dobni.
(#) erbe válasza kleinie hozzászólására (») Márc 12, 2020 /
 
Egy normál AT táp belseje beleférne a méretbe, csak házat kellene alakítani hozzá. A 230 V-os csatlakozó és bizonyos tápoknál a kapcsoló is hátul van.
Meg kell próbálni, befér-e a normál AT táp a floppymeghajtó mögé.
Méretek: 140 * 150 * 85 mm. IBM ATX 150 * 125 * 70. ATX-et a bekapcsoláskor teljesen el lehet indítani. Spec tápokat ritkán őrzök meg, mert "nem kompatibilis".
Az említett IBM (ASTEC) táp adatai: 12 V 4,2 A, 5 V 18 A, -12 V 0,4 A. Van még néhány feszültség, de az téged nem érint. Ebből van néhány ingyen. Bár egyiket éppen belezni kezdtem, de a FET-et kell csak visszatenni. Kapcsoló befér a 220-110 átváltó helyére. Bár ekkor pont a 150 mm lóg be a ház közepéig. Elég szellős a belseje, tehát a tápcsatlakozót és a kapcsolót az oldalfalra is át lehet helyezni.
(#) Istyu97 hozzászólása Máj 8, 2020 /
 
Szép estét!
Vettem egy alaplapot, csak az a gond, hogy a lap tápcsatiján a 20. pin-re -5volt kell, a tàpegységemen ez ki van hagyva. Ha egy 7905-öt bekötök oda akkor működne? Tehát az ic bemenetét a -12voltra kötöm a gnd-t a gnd-re a kimenetét meg a lap -5volrjára (a 20. pinbe).
Adatok
Alaplap: gigabyte ga-g41mt-s2
Tápegység: FSP350-60APN
(#) Istyu97 hozzászólása Máj 8, 2020 /
 
Itt van a kép a tápcsatlakozó kiosztásáról.
(#) Istyu97 hozzászólása Máj 8, 2020 /
 
Közben rájöttem, hogy nem a -5volt hiánya okozza a gondot, mivel a -5volt nem létfontosságú. Csak én először erre gyanakodtam, mivel nem akar képet adni.
(#) Marty McFly hozzászólása Júl 20, 2020 /
 
Üdv!
Van egy hp tápegységem aminek egyedi alaplapi csatlakozója van. Sajnos a táp megadta magát viszont így nem tudom használni a gépet mert a szabvány csatlakozó nem jó hozzá? Létezik ehhez esetleg valami átalakító? Vagy csak forrasszam át a csatlakozót egy szabvány tápra?
A hozzászólás módosítva: Júl 20, 2020
(#) jucsaba válasza Marty McFly hozzászólására (») Júl 21, 2020 /
 
A hp hajlamos erre .
z400 tápja is felcserélt vezetékekkel van , vagy át kell kötni vagy hozzávaló tápot venni.
(#) antikzsolt hozzászólása Márc 4, 2021 /
 
Üdv. Betelt a hócipőm a rendszeres leállásokkal. Aktív pfc a tápom vagy mifene. Szeretném ha a kukába landolna az az alkatrész ami miatt annak lehet nevezni. Kivágom fúrom hegesztem nem érdekel de a szünetmentesemet szeretném rajta tudni a számítógépen mert az eon-ra ítéletnapig nem várok. Napi 4-5 leállás mert túl alacsony/magas a feszültség a hálózatban.
A hozzászólás módosítva: Márc 4, 2021
(#) pittti válasza antikzsolt hozzászólására (») Márc 4, 2021 /
 
Nem az Eon a hibás. Az egyszerűbb (kvázi sinus-os) szünetmenteseket nem tudják meghajtani az A-PFC-s tápegységek, ez sok éve tudott dolog. Az egyetlen mgoldás, ha passzív PFC-s tápegységre cseréled. Ebben elektronika helyett egy vaskos, tekercs van - kézbe véve rögtön érezni a súlyán.
(#) antikzsolt válasza pittti hozzászólására (») Márc 4, 2021 /
 
Nincs rajta a szünetmentes mivelhogy tudom hogy nem kompatibilis egymással. Lassan 1 éve harcolok az eonnal hogy csináljanak valamit most már de eddig semmi konkrétat nem tettek. Így dolgozni nemigazán tudok.
táp tipusa:chieftec 500w ctg-500-80p
A hozzászólás módosítva: Márc 4, 2021
(#) pittti válasza antikzsolt hozzászólására (») Márc 4, 2021 /
 
Ja, akkor értem - nem tudod használni a szünetmentest, és ezért zavarnak a pillanatnyi áramszünetek. A tanácsom akkor is változatlan - szerezzél be egy passzív PFC-s tápegységet (FSP, Chieftec, GigaByte), ezekkel gond nélkül fog menni a szünetmentes.
(mindjárt teszek fel egy képet a belsejéről)
(#) Ge Lee válasza antikzsolt hozzászólására (») Márc 4, 2021 /
 
A vezérlő(k) típusát kell megnézni, annak a doksijából kiderül mennyire egyszerű vagy sem kikötni a PFC-t. Van amelyiknél a táp vezérlőjével egy tokban van, és a PFC helyes működésétől is vár jelet, azt úgy kell átverni hogy jó legyen.
A passzív PFC-s (1db fojtó) nekem nagyon bejött, pedig nevesincs táp van belőle, de lassan 10 éve teszi a dolgát napi szinten. Akkoriban 5500Ft volt újan, most már nagyon bánom hogy nem vettem vagy hármat belőle, mert ilyeneket ma már nem gyártanak.
(#) antikzsolt válasza Ge Lee hozzászólására (») Márc 4, 2021 /
 
Van rajz csak sajnos nemigazán értek hozzá. Bővebben: Link
(#) pittti válasza antikzsolt hozzászólására (») Márc 4, 2021 /
 
Ez az FSP tápegység a valaha gyártott egyik legjobb passzív PFC-s táp. Szinte sohasem romlik el, ha mégis akkor igen könnyen javítható - mindennel elmegy, csúcsterhelése több mint 500W. Baloldalt, a primer pufferek felett van a PFC tekercse, a másik képen ennek a rögzítése látszik kívülről.

Ha egy ilyet beszerzel, nem lesz gondod vele.

Aktív PFC-s tápot nem egészséges ötlet átalakítani - vagy nem lesznek meg a kimeneti feszültségek, vagy megszalad, és akkor füstöl minden (megpróbáltam!!!)
(#) antikzsolt válasza pittti hozzászólására (») Márc 4, 2021 /
 
Akkor szerzek egy másikat. Van másik nem aktiv pfc tápom. Abban a 8cm venti feladta a harcot aztán az most pihenőzik. Mondjuk a tápot viszont szeretem ami van mert csendes a 12cm ventinek köszönhetően. .Megnézem ha befér a venti akkor átszerelem a borítást és jóvan az úgy alapon
(#) Ge Lee válasza antikzsolt hozzászólására (») Márc 4, 2021 /
 
Az IC1 csinálja mindkét funkciót, a pwm kimenetén a tápot hajtja a PFC kimenetén pedig a Q1-el az L1-et kapcsolgatja. Jobban át kéne nézni az egészet, de szerintem simán kiköthető a PFC része, kérdés hogy a főtrafó áttétele mekkora, illetve alap helyzetben mekkora a VS és a VB feszültségek különbsége. Mert ha nagy, akkor nem biztos hogy az áttétel elég ahhoz hogy a pwm kitöltése ne essen egy adott szint alá.
(#) antikzsolt válasza Ge Lee hozzászólására (») Márc 4, 2021 /
 
Köszi. Most már inkább kihagyom a kiherélést. Keresek egy másik nem pfc tápot. Túl sok macera meg régi is a táp. Túl sok lehet a veszteség mint maga amit nyerek.
(#) VoltsAnimations hozzászólása Márc 13, 2021 /
 
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni, van egy viszonylag nagy értékű Thermaltake tápom, de sajnos a nap folyamán sikerült tönkre tennem. BIOS resetet kellet csinálnom egy alaplapon, amin volt erre dedikált tüske, szokásos módon rövidre zártam, hogy resetelje a BIOS-t. A probléma azzal volt, hogy hülye fejemmel nem húztam ki a tápot a konnektorból...
Innentől kezdve nem akarta indítani a lapot, powergomb lenyomásra egy pillanatra felpörög a prociventi, illetve a tápban lévő is, de egyből leáll.
A lap maga túlélte, másik tápról szépen megy. Érdekes mód a PS-on földre zárva indítja a tápot hiba nélkül. Minden feszültség érték a helyén van. A Power Good-on (szürke kivezetés) megvan az 5V. Egyedül a -12V kevesebb, -11.1-2V körül van.
A táp viszonylag új, de már nem garis, kondik hibátlanok, néztem.
Ki mire tippel?
A segítséget előre is köszönöm.
(#) DRAWS hozzászólása Jan 26, 2022 /
 
Üdv! Az lenne a kérdésem, hogy SSF tápegység kivezetésein a barna szín mihez van ?
A képen vannak, a szinek. Tudja e alaki hogy melyik szín, milyen feszültséget jelent ?
A történet a következő. Tönkrement a gépemben ez a tápegység, és arra gondoltam, hogy normál ATX tápból pótolnám, de sajnos nem tudom, hogy hogy oldjam meg. Lehetséges-e vajon ?
Válaszokat előre is köszönöm.
A hozzászólás módosítva: Jan 26, 2022
Következő: »»   19 / 20
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem