Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hegesztő inverter javítás
Lapozás: OK   95 / 114
(#) Chipmunk1960 válasza erbe hozzászólására (») Nov 2, 2019 /
 
Aranyos hobby zsebhegesztő, de gy egész napos munkának nem kezdenék bele vele.
(#) erbe válasza Chipmunk1960 hozzászólására (») Nov 2, 2019 /
 
Nem is ipari felhasználásra való. 50 kHz-en megy. Szerintem nem a puffer vagy a trafó lesz a leggyengébb láncszem, hanem a félhíd közepén a két db 4,7 µF-os kondi. Amilyen hamar vesztenek a kínai kondik a kapacitásukból a LED lámpákban, mozgásérzékelőkben, ez adja meg magát leghamarabb.
Nem magamnak vettem és csak érdekességként tettem ide, hogy hol tartanak a méret és teljesítmény arányokkal. Hiszen a hegesztő inverter építésnél "dara" kolléga már évekkel ezelőtt betette a leírást, hogy paszírozott bele egyet a PC táp dobozába. Ez még annál picit nagyobb.
(#) Chipmunk1960 válasza erbe hozzászólására (») Nov 3, 2019 /
 
Igen, szedtem szét pár LED-es égőt is, hogy vajon mitől ment idáig??? Volt köztük Német Lidl-s is, ami 1 hónapig bírta.
A hozzászólás módosítva: Nov 3, 2019
(#) 13_Balu50 válasza Chipmunk1960 hozzászólására (») Nov 4, 2019 /
 
Én is szedtem már szét rossz ledes égőket, azért a többségükben 1 db led ment ki , volt a sárga rész közepén egy fekete pont. Szerintem a hütés a probléma náluk, azok a típusok jól bírják amelyeken szellőző rész van és tud áramlani benne a levegő.Volt olyan elektrolit kondenzátor amelyikről még a műanyag címke is levált.
(#) Moderátor hozzászólása sunesz hozzászólására (») Nov 6, 2019
 
Egy kérdést csak egyszer, egy helyen teszünk fel.
A kérdéseket nyelvtanilag helyesen fogalmazzuk meg.
A fórum teljes felületén tilos mindenféle kereskedelmi tevékenység (ide értve az adásvételt és a szolgáltatások igénybe vételére vonatkozó kéréseke és felajánlásokat is).
A fórum nyilvános felületére nem írunk ki e-mail címet, nevet, telefonszámot, címet, mert ezek személyes adatok, és mint ilyenek, visszaélésre adhatnak lehetőséget a nem egyenes szándékúak számára.
(#) sunesz hozzászólása Nov 6, 2019 /
 
volna valakinek ötlete, awi gépen a kijelzőt, hogyan tudnám hitelesíteni, hogy pontosabb legyen, most, 20-30 amperokat csal, valószínű, hogy azért, mert alapból nulláról indul a mérés, és, az amper már akkor is 20 amper körűl van, így nem lineáris a mérő, valahogy be kéne állítani, vagy átalakítani, hogyí alapból, 20 ampert mutasson és ne nullát, mindenféle ötletet szivesen vennék
(#) david08 válasza sunesz hozzászólására (») Nov 6, 2019 /
 
Szia!
Gép típusa?? Esetleg fotó a belsejéről??
Ez így elég tág fogalom, hogy awi gép.
(#) sunesz válasza david08 hozzászólására (») Nov 7, 2019 /
 
azért nem írtam típust eddig, mert azt gondoltam, kb egy srófra jár ezeknek a kijelzőknek a bekötése, az awi gépekben,, mivel több gépemben is ugyanezen hibával szenvedek, de lehet roszul gondolom? amúgy a típusa kingree, és itt lenne pár kép, megköszönöm a segítséget, ha tud valaki. és, ha már így sikerűlt képeket feltennem, van az a vezérlőpaneles kép, azon van jópár potméter, azt nem tudja valaki, hogy melyik mit állít? megtaláltam a főáram szabályzót és a lijelző szabályzóját, de a többiről nem tudom ki kicsoda, így tudatlanul nem merem tekergetni, hátha, valami védelem, potmétere is van köztük?
A hozzászólás módosítva: Nov 7, 2019
(#) Chipmunk1960 válasza sunesz hozzászólására (») Nov 7, 2019 /
 
Ez AC-s gép, hát ne kezdj el minden potmétert meghúzni, mint a csavart, mert sosem lesz belőle még egyszer gép, az biztos! Mind gyárilag mérőpadon van beszabályozva. A főáram szabályozója megy a védelemre. Ha megtaláltad a műszer potiját, én 200A es shöntön szoktam mérni, műterheléssel, mennyi az eltérés, a valós, s kijelzett érték között. Persze nem DC gépnél nem elegendő egy V-t mérés, /esetleg egy true RMS műszer, de azt még nem próbáltam/ szkóppal kell megmérni rajta a feszt, s kiszámolni a hozzá tartozó A-t.
(#) sunesz válasza Chipmunk1960 hozzászólására (») Nov 7, 2019 /
 
igen!, azért is kérdezetem hátha tudja valaki, ki kicsoda a pócméterek közt? a műszeré egyértelmű, volt, mert a műszer csatija, a pocméter mellé van dugva. a főáram is megvan, és, lehet az alapáram is a többi még ismeretlen számomra
(#) Chipmunk1960 válasza sunesz hozzászólására (») Nov 7, 2019 /
 
11 poti van csak az előlapon, egy év is lehet, mire az ember kiismer egy ilyen gépet. Mikor az alu-hegesztést tanultam, csak azt mondták, mikor mit mire kell állítani, de hogy miért, arra nem volt idő. Aztán lehet kísérletezni, milyen ötvözethez, vastagsághoz melyik beállítás a legjobb. frekvencia, kitöltés, pre, post gas quantity and time, etc
(#) sunesz válasza Chipmunk1960 hozzászólására (») Nov 7, 2019 /
 
ok! de hátha van aki, már tudja melyik mire való, egyébként, kb 10 perc volt, nekem, hogy a 3 trimert amiről beszéltem tudjam mit állít, megmértem hány ohm az induló, majd 2 kört tekertem rajta és néztem mi változik, csak így tényleg elég időigényes lenne kitalálni, mi, mire jó, rádásul veszélyes is lehet, ha valamelyik védelmet gyengítem a tekergetéssel, olyan potihoz nem szeretnék nyúlni, azért kérdeztem hátha valaki már végigjárta ezt a szamárlétrát egy ilyen panelen, vagy ért annyira a géphez, hogy tudja mik lehetnek azok a potik, mert, ha olyanokat sorol ami nekem nem érdekes a problémám megoldásában, akkor ne mis tekergetnék tovább.
(#) erbe válasza sunesz hozzászólására (») Nov 7, 2019 /
 
Mikor vetted a gépet? Mert a panelek stílusa alapján ~ 20 éves konstrukció. Inkább 30.
Szomszéd vett alu hegesztéshez AC-s gépet. ~2 hétig tartott, míg betanítottam, mi mire való, hova célszerű állítani, pedig BLM volt magyar használati útmutatóval. ...és akkor még csak azt tudta, amire éppen akkor szüksége volt.
Mire tényleg nagyon profin használni tudta, el kellett adni a gépet. Meghalt a kezelője.
A hozzászólás módosítva: Nov 7, 2019
(#) sunesz válasza erbe hozzászólására (») Nov 7, 2019 /
 
én kb már 40 éve hegesztek, talán már nem gond, tudnom melyik gomb mire való, de nekem nem is erre irányult a kérdésem, hanem a gép belsejében található a fényképen szereplő pótméterekre
(#) dara válasza sunesz hozzászólására (») Nov 7, 2019 /
 
Dokumentun,rajz nélkül kérsz akárkitől infót ,beállítást a gépedről.40 év de ez nen 40 éves masina.Mit akarsz??
(#) sunesz válasza sunesz hozzászólására (») Nov 8, 2019 1 /
 
szerintem érthetően leírtam mit szeretnék!? hogy melyik pocméter tekergetése, mliyen hatással bír, a gép működésére. de az eddigi hozzászólók, csak habratyolnak, jobbra balra, de a konkrét kérdésemre nem válaszolt senki.valószínű, hogy hiába 20-30 éves kapcsolású az áramkör, senki nem tudja mégsem, pár nyamvadt pocméter mibenlétét. marad, hogy kinyomozzam magam, csak gondoltam, megúszok egy fél napos melót, hátha van köztetek, aki tudja a kérdésemre a választ. de úgy tűnik, hogy csak okoskodás megy.
(#) sunesz válasza Chipmunk1960 hozzászólására (») Nov 8, 2019 /
 
köszönöm a hozzászólásod! egyedül a tied ami kicsit segített. a pocméteres gondom megoldom, de a kijelzőset, még szenvedem, az alap gondom az, hogy, a kijelző teljesen nullát mutat, ha teljesen letekerem az áram szabályzó potit, pedig már ilyenkor is 20 amper körűl hegeszt a gép, így nem hiteles a kijelző. ha tekerem felfelé az amper szabályzót, akkor, olyan 80-100 amper kimenő teljesítménynél, kb pontosan mutat a műszer, aztán, 200 amper körűlmár kb 20 amperos eltérés van a kijelzett érték és a valós teljasítmény között. 500 ampernál pedig, bő 50 amperos az eltérés, alapból azt szeretném, hogy a műszer 20 amperos alapáramos kijelzést produkáljon, úgy gondolom, hogy ezzel lineárisabb lenne mérés, csak nem tudom még, hogyan oldjam meg. azaz, tettem egy olyan próbálkozást, hogy elleálatot cseréltem a műszerbe és, meglett az alap 20 amperos kijezés, de, ott röcög a dolog, hogy ahogy tekerem fel az áramszabályzó gombot, a műszer az alap 20 amperos értékről elkezd, lefele mérni, majdnem nulláig és aztán kezd csak felfele mérni. azt nem tudom, hogy lehetne megoldanom, hogy a kijelzett alap értékről felfelé mérjen a műszer, ne legyen az a lefele megindulás a kijelzőn?
(#) erbe válasza sunesz hozzászólására (») Nov 8, 2019 / 1
 
Mi is elég érthetően írtunk. Attól, hogy a panel stílusa "középkori", a kapcsolását senki nem ismeri, amíg nem írod meg a hegesztőgép típusát. Így nincs mire rákeresni.
A mérési módszerekről is volt már szó néhányszor. Nehéz lenne egy oldalon ismertetni a lehetséges változatokat és működésüket. Tudom, neked ez csak süketelés.
Ami biztos. A hegesztő szakember munka közben nem a kijelzőt lesi a háta mögött.
(#) sunesz válasza erbe hozzászólására (») Nov 8, 2019 /
 
csak egyre reagálnék, mivel látom nem nagyon hegesztesz! és, hogy ne kelljen bután meghalnod hegesztési kérdést illetően! a kijelző pontossága nem azért fontos, hogy a hátam mögött jól mérje az éppen használt ampert (nekem ott amúgysincs szemem, mint gondolom neked, igen?), mivel azt kb érzem is mennyi, hanem, mivel van 6 gépem is, kicsit macerás lenne megjegyeznem ,hogy az éppen aktuálisan hasznát masina éppen lefelé csal, vagy felfelé, ráadásul mennyit, így praktikus, a kijelzőket pár amperen belűl pontosítani, kb egyformára minden gépemen, hogy ne keljen próbálkozgatni, hogy jó e az amper, mert amit a kijelző, mutat olykor köszönő viszonyba sincsen a valósággal!, ránézek a munkára és látom, kb mennyi amper kell, azt beállítom és gyia, márha pontos a kijelző. hidd el kényelmes dolog, ha 1-2 ampert csal csak egy kijelző!
(#) erbe válasza sunesz hozzászólására (») Nov 8, 2019 / 1
 
Ha olvasgattál volna ezügyben, láttad volna, hogy
Idézet:
„amit a kijelző, mutat olykor köszönő viszonyba sincsen a valósággal!”
ez az általános gyakorlat. Ami ennél pontosabbat tud, azok a programozható gépek, amiknél egy-egy beállítás visszakérhető és 5 év múlva pontosan akkora árammal fog hegeszteni mint tegnap.
Olvasgatnak itt néhányan, akik sokkal többet tudnak a hegesztőgépekről mint én, valamiért mégse szólnak hozzá. Talán mert még akkor is majdnem reménytelen, amit kérsz, ha elárulnád a gépek típusát. Addig meg teljesen...
(#) Chipmunk1960 válasza sunesz hozzászólására (») Nov 9, 2019 /
 
Ez olyankor fordulhat elő, ha a műszer előtt levő műveleti erősítő +- tápról megy, az ellenállás cseréjével -20 A-t állítottál be, azt viszont nem tudja kijelezni, mivel eleve nincs kiépítve a -kijelzés lehetősége, mert értelmetlen. "erbe", "sunesz" hozzáfűzésével teljesen egyetértek, rajz, tapasztalat nélkül értelmetlen belenyúlni egy ilyen kvalitású gépbe, amíg működik. Ez nem egy öreg néprádió, amiben a gyári beállítások elhangolódnak. Annak is megvan a pontos leírása, /csak nem adják a tudtunkra/, hogyan milyen sorrendben kell a panelt beállítani MÉRŐPADON. Olyan tanácsot senki nem akar adni, amivel a gépedet tönkreteheted, ezt megértheted.
(#) Chipmunk1960 válasza erbe hozzászólására (») Nov 9, 2019 /
 
Én egy 30 éves Siemens 95 Mhz -es szkóp rajzát köröztem, mert apám kidobta az eredetit. Sehol nem leltem fel, írtam a gyárnak, azt válaszolták, már az ő archívumukban sem fellelhető. Hogy ez csak mese, vagy hiteles, ki nem deríthető, de könnyen elképzelhető, hogy nem akarják kiadni a kezükből, mint sok hegesztő-rajzot sem, mert így még a szervizük rentábilis lehet. Ezek a gépek nem összetéveszthetők a kínai tömeggel, amit 1000 féle dobozba, s névvel beletolnak, s első ránézésre tudjuk mi micsoda.
(#) sunesz válasza Chipmunk1960 hozzászólására (») Nov 10, 2019 /
 
ok!, már megoldottam! a meghajtó panelen túl alá volt szabályozva a poti és a kimenete le tudott menni minuszba, feljebb tekertem a potit, hogy a legkisebb kimeneti fesz ne tudjon minuszba átfordulni, majd a megváltozott kimeneti értékekhez hangoltam, a műszert a műszer potival és helyre állt a béke a kimenet minusz 10 millivoltot tudott most + 10 millivolt a legalja. most már nem 40-50 amperokat csak, csak, kb 2-3-at csal a teljes tartományban, amit megjelenít, dehát analóg cucc, ez talán belefér. és ezek egy srófra járnak, a műszerek legalábbis és ezt kérdeztem igazából, hogy mi van, de jól sejtettem, hogy fesszel hajtja meg a műszert és nem ohmosan. mellesleg mindegyik gépem iylen, csak elsőre úgy tűnt, mintha ez más lenne. viszont van egy újabb problémám, hátha lenne rá ötlet? a gép eredetileg nem tudott mma-t, raktam bele, mégpedig úgy, hogy egy többlábú kapcsolóval, megszakítottam a nagyfesz tápját és egyben rákapcsoltam a kapcsolóval az awi pisztoly nyomógombját és lám megy az mma!! csak, van kis gond, mert, ha átkapcsolom mma-ba, akkor, ha csak jár a gép magában, terhelés, illetve hegesztés nélkűl, akkor a hálózati oldala az inverternek, elkezd melegedni, ez mitől lehet? lehet, kellene valami műterhelés a kimenetre? vagy egyébb? amúgy ez egy 500 amperos gép, hamár a hűtőborda eléri az 50-60 fokot, akkor már, awival, kb 350-400 amperral hegesztek, legalább negyed órányit. most, meg csak bekapcsolom az mma-t és kb 5 perc és 50-60 fokos a hálózati oldali hűtőborda, csak sejtem, hogy valami beterhel a hálózati oldalnak, mert a sekunder kimeneti rész, tök hideg, csak vajon mi?
A hozzászólás módosítva: Nov 10, 2019
(#) marcellus96 hozzászólása Nov 11, 2019 /
 
Üdv mindenkinek!

Egy EP System TopTIG160HF (EPI5002) típusú inverteres hegesztőt javítok. Az FBA1001 típusjelzésű hybrid kerámia panel meg van repedve. Valakinek nincs esetleg hozzá kapcsolási rajza? Mert visszafejteni elég nehéz a rágőzölt ellenállások miatt.

A válaszokat előre is köszönöm!
(#) mpisti válasza sunesz hozzászólására (») Nov 11, 2019 /
 
Nem terhel be semmi,hanem a géped terheletlen állapotban maximális kitöltéssel megy, és a kapcsolófokozat kapcsolási veszteségei melegítik a gépet. Ha a borda 50-60 fokos akkor a trafó mennyi lehet? . Azok a gépek amelyek tisztán TIG-re vannak gyártva, alkalmatlanok MMA hegesztésre,pontosabban a gyártó nem úgy alakította ki a teljesítményfokozatot, -de a szabályzó fokozatot se- hogy alkalmas legyen klasszikus MMA hegesztésre. Vannak gyártók,amelyek -egyes MMA gépeknél is!- ezt a problémát úgy oldották meg,hogy a főáramkör kapcsolófokozata csak ívfogáskor aktivizálódik, hegesztési szünetben csak a pilot feszültség van jelen a kimeneti kapcsokon. A teljesítmény fokozat a a kimeneti kapcsok záródásakor indul, mondjuk az első ívfogás pont emiatt nem mindig sikeres,de a következő gyújtás már jó lesz mert van kb. 10 s utántartás a vezérlésben a teljesítmény fokozat üzemben tartására. Emellett még gond lehet a TIG és az MMA munkaállapotainak különbözősége is, hiszen a TIG esetében a minimális ívfeszültség 10V, MMA esetében pedig 20V, és természetesen a szabályozást is ennek megfelelően alakította ki a gyártó. Pont emiatt(is)van üzemmód átkapcsoló a multi gépeken. Tehát szerintem nem szerencsés az efféle kísérletezés, még akkor se, ha jó ötletnek tűnik.
(#) hulala válasza marcellus96 hozzászólására (») Nov 11, 2019 /
 
Egyszer már közzétettem , talán itt.
(#) hulala válasza hulala hozzászólására (») Nov 11, 2019 /
 
Jajjj, bocs , ez nem az . Nem olvastam el rendesen a hozzászólásod.
(#) marcellus96 válasza hulala hozzászólására (») Nov 12, 2019 /
 
Igen, sajnos nekem a TDA1060-as vezérlő IC másik panelon van. Az FBA1001 egy LM324-et és egy 555-ös IC-t tartalmaz. Azért köszönöm! Ha esetleg valakinek megvan, még várom a válaszokat.
(#) Moderátor hozzászólása sunesz hozzászólására (») Nov 14, 2019
 
Ennek fuss neki még egyszer, de most már a helyesírási szabályok betartásával!
(#) Laci66 hozzászólása Nov 16, 2019 /
 
Sziasztok!
Segítséget kérnék egy LUX ISG-160 hegesztö javításához.
Az történt, hogy a hideg helyen tárolt invertert (3 fokról 20 fokra bevíve) sajnos korán (kb. 20 perc)
kapcsoltuk be. Villanás-pukkanás és leverte a kismegszakítót. Burkolatlevétel után kiderült hogy a belseje csupa párás szutyok. (Lerakódott flexpor+víz=vezetőpaszta)
Kiszárítás után próbálva két elkó között szikrázást tapasztaltunk (100µF/35V és 470µF/400V a gép nem indult, a ventillátorok álltak). Miután a két elkót kiforrasztottam találtam egy kidurrant FET-et is.
A NYÁK portalanítása után több égett alkatrészt már nem találtam. Remélem a FET körüli alkatrészek
nem sérültek, mert mind SMD! Rajzot nem találtam, így nem tudom a hibás alkatrészek funkcióját.
Mivel az alkatrészboltban ugyanolyan cuccokat nem kaptam, örülnék a Segítségeteknek!
Az eredeti FET xPF xN90C (x=ismeretlen mivel ott most lyuk van) ehelyett vettem IRF 830-at.
Elég kisméretű hűtőborda van rajta, így gondoltam a 4,5A-es FET talán elég lesz. A másik probléma
hogy 400Vos elkót csak 220uF.ost kaptam. Ez a kapcsoló relére megy (24V DC működtetésű 30A/250V). Ha csak zavarszűrés funkciója van, talán nem gond ha kisebb?
Mielőtt beforrasztanám őket, jó lenne tudni hogy milyen más alkatrészeket kellene még ellenőriznem,
amik esetleg károsodhattak! Kapcsolási rajz és tapasztalat hiányában várom tanácsaitokat!
Köszönettel: Laci
Következő: »»   95 / 114
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem