Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Rossz HDD javítás, mentés
 
Témaindító: deniel, idő: Jún 16, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   61 / 71
(#) awe74 válasza vision61 hozzászólására (») Ápr 29, 2019 /
 
vision61!

A jobb oldali (12V) dióda zárlatos. 923 felirat van rajta. Mivel tudnám helyettesíteni?
(#) vision61 válasza awe74 hozzászólására (») Ápr 29, 2019 /
 
Egyenlőre vedd le a panelről a diódát, és így próbáld ki egy garantáltan jó asztali gépben. Ha működik a HDD, akkor érdemes vele foglalkozni.
(#) Muzulman hozzászólása Júl 22, 2019 /
 
Sziasztok!

Adott két Toshiba DT01ACA050-as merevlemez amik RAID-ben voltak, villanykiesés után egyiket sem ismeri fel BIOS. Bekapcsoláskor felpörög mindkettő, kattogás nincs, ebből gondolom hogy csak az elektronika halt meg. Otthoni módszerekkel megmenthetőek, legalább az egyik? Érdekes hogy egyszerre adták meg magukat, pont ennek elkerülése végett lettek RAID-be rakva.
(#) papee hozzászólása Júl 22, 2019 /
 
Véleményem szerint ha felpörög, az jellemzően nem elektronikai, hanem firmware sérülésre utal. Valószínűleg nem komoly probléma, de csak speciális programmal javítható a hiba. Házilag, program hiányában, nem javítható.
(#) pittti válasza Muzulman hozzászólására (») Júl 22, 2019 /
 
Szervusz!
Ezek még a régebbi, Hitachi licence alapján készült 500-as merevlemezek. Kellene egy fotó a paneljéről, olyan felbontású hogy a cimkén lévő (amin a QQ kód is van) összes betű és szám olvasható legyen. (általában négy, egymás alatti sor van rajta)
(#) Muzulman válasza pittti hozzászólására (») Júl 22, 2019 /
 
Sziasztok,

Köszi a válaszokat.
A képet csatolom, a kódot is sikerült beolvastattnom.

0J21827TS0076_MBV3170NDV
A hozzászólás módosítva: Júl 22, 2019
(#) Muzulman válasza pittti hozzászólására (») Júl 22, 2019 /
 
Már ott van
(#) pittti válasza Muzulman hozzászólására (») Júl 22, 2019 /
 
OK, azért töröltem.

Házilag egy dolgot tudsz megpróbálni - keríteni kell egy olyan elektronikát aminek a cimkéjén a felső két sor egyezik, ezután egy Eeprom íróval amihez van csipeszes adapter, ki kell olvasni az eredetinek a tartalmát, majd a donor elektronikába visszaírni. Így megoldható forrasztás nélkül - máskülönben csak alsófűtéses forrólevegős állomással oldható meg biztonságosan a csere (ilyen pedig nincs minden háztartásban). Ez sem könnyű, de néha eredményre vezet.

Ha viszont nem segít, akkor belső hibája van - ebben az esetben vagy lemondasz róla, vagy igen kemény árat kell fizessél valamelyik adatmentő cégnek (általában hat számjegyű).
A hozzászólás módosítva: Júl 22, 2019
(#) Muzulman válasza pittti hozzászólására (») Júl 22, 2019 / 1
 
Köszi a gyors választ. Mivel sajnos nincs donor így marad az adatmentő cég.
(#) pittti válasza Muzulman hozzászólására (») Júl 23, 2019 /
 
Mindenesetre előtte kérjél tőlük árajánlatot, nehogy meglepetés érjen.
(#) mrkevin hozzászólása Szept 19, 2019 /
 
Üdv, egy hozzáértőre lenne szükségem. Van egy HP SAS vinyóm, ami valójában egy Seagate Cheetah ST3600057SS. A HP a saját firmware-ét teszi a lemezre, így a HP szerver több infót kap. Ebből a drive-ból van 4 egyformám ami Raid 10-ba lenne kötve a szerveren, de sajnos az egyik lemezzel valami gond van, a szerver nem is látja. Van egy uilyen Seagate vinyóm, ami DELL branded, de azon ugye nem a HP firmware van.
Tehát 2 kérdés. Egyik, hogy hogyan tudnám megállapítani, hogy mi a konkrét baja a lemeznek (csak hogy lássam, hogy fizikai hibája van vagy a lap ment tönkre)
A másik, hogy mivel a lemez uaz, megoldható-e, hogy a hp firmware-t vhogy rávarázsoljam a dell lemezre?
(#) martin66789 hozzászólása Szept 30, 2019 /
 
Sziasztok

Egy jó régi merevlemezt próbálnák helyrehozni. Egy Western Digital Caviar 2120 típusú merevlemezt ami kemény 125.0 Mb tárhellyel rendelkezik (1991 gyártmányú). A második képen bejelölt smd tantál kondenzátor (105 35K 205 feliratú) pukkant el a betáp után,ezt kicseréltem 1µF 35V tantál kondenzátorra. Rákötve tápcsatlakozót sajnos a gép indítása után nem hallani felpörögni. Más hibás alkatrész nem látszik, adatkábel nem volt rádugva.

Valakinek van ötlete hogy hol keressem a hibát? (A vezérlő mindkét oldaláról van nagyon jó nagy felbontású képem ami el tudok küldeni ha esetleg kellene ide nem tudom felrakni mert több mint 10MB-ot foglal.)
A hozzászólás módosítva: Szept 30, 2019

1.jpg

2.JPG
   
(#) pittti válasza martin66789 hozzászólására (») Szept 30, 2019 /
 
Labortápról kellene ellenőrizni mind az 5V, mind a 12V áramfelvételét. Ha nem felel meg a ráírt értékeknek az már adhat némi támpontot. Ha viszont a motormeghajtó áramkör a hibás (ez egy 3 fázisú teljesítményoszcillátor), tárolós vagy kétsugaras szkóp és rajz nélkül nem fogsz boldogulni.

Egyáltalán - megéri egy ilyen öreg vacakkal foglalkozni? Jó tudom - gyűjtőnek igen, de akkor is, ha szerencséd van aukciós oldalakon fillérekért lehet ilyenhez hozzájutni (még működőhöz is!)
(#) martin66789 válasza pittti hozzászólására (») Okt 1, 2019 /
 
Nekem pukkant el az alkatrész amikor betettem a régi számítógépembe és ennyi más nem volt. Szkópom sajnos nincsen. Annyit mértem hogy a motor felé menő vezetékekre rámértem két helyen volt 5V feszültség a többin nem mértem semmit. Az áramfelvételt még megnézem.
(#) hurvinyek1 hozzászólása Okt 2, 2019 /
 
üdv!
van egy gépem amiben van egy 1tb és egy 500gb vinyó.Az 500-as az már nem mai darab ezen és az 1tb-oson is van egy oprendszer.A jelenségek akövetkezők voltak.Az 1 tb az vadi új friss telepités.két három bekapcsolás után konzisztencia hibát irt a 500 as egyik meg hajtójára nem foglalkoztam vele lefutott az elenőrzés betöltött az amelyik vindóst inditottam.tegnap abszolulz nem is töltöttbe 1 óra mulva sem.Gondoltam akkor elinditom azt ami az 500ason van.eredmény azzonnal leált a gép.na akkor vinyó lehuz és láss csodát azzonal butolt nem gondolkozott.A kérdésem az lenne hogy erről a vinyóról valahogy letudnám menteni ami rajta van?
(#) pittti válasza hurvinyek1 hozzászólására (») Okt 2, 2019 /
 
Hello!
Kössed be másodlagosként (vagy a biosban változtasd meg a boot sorrendet), hogy az 1 terásról induljon az Op-rendszer ne az 500-asról.
Gondolom a SMART-ját nem ellenőrizted az 500-as merevlemeznek - lehet, meglepődnél.
(#) gyula3925 hozzászólása Nov 4, 2019 /
 
üdv.
van egy seagate barracuda 2T ST2000DL003 időnként csippant, nem kapott ütést vagy egyéb külső hatást. Egy molex sata Y kábellel használom. Most egyik napról a másikra azt csinálja, hogy amikor tápra dugom 11et csippan aztán leáll a pörgés. Betettem egy külső usb-s keretbe ami 12V adapterről megy és azzal is ugyanazt csinálja. Mi a diagnózis?
(#) pittti válasza gyula3925 hozzászólására (») Nov 4, 2019 / 1
 
Nem tudja beolvasni a 0 track alatti firmware területet, nem tud inicializálni.
Lehetséges okok: ROM hiba, firmware modul sérülés, PreAmp hiba, fejhiba.
(#) MotoHacker válasza martin66789 hozzászólására (») Nov 5, 2019 /
 
Ha nem nálad halt meg, akármi baja is lehet, pl fordított tápot adott neki valami tudós, vagy 5V helyett kapta a 12-t, ami ezeken kinyír mindent. (minimális, nulla körüli a védelem a tápján)
Sok hasonlót javítottunk valamikor, ezek mai szemmel primitívek, rögtön ott vigyorog a képeden a motorvezérlő IC, ST6232.
De ma egyszerű lenne, (ha ez a tied lenne, és lenne rajta értékesebb adat) venni egyet ami még legalább pörög, aztán onnan tovább lehetne lépni.
Anno mi is úgy adatmentettünk, mindig találni kellett donort, vagy javításnál kettő-három-négyből lett egy.
Ami biztos, csak azért, hogy legyen egy ilyen működő lemez, senkinek nem éri meg ma szórakozni vele, legfeljebb is kíncsiságból, tanulásból, tapasztalatszerzésből, de ahhoz tényleg kellene legalább egy egysugaras szkóp.
(#) MotoHacker válasza gyula3925 hozzászólására (») Nov 5, 2019 /
 
Ez nem "csippanás", és nem hibajelzés, hanem a fejet lépteti, és az ad hangot. Azért 11, mert ennyiszer próbálja, ez nem hibakód.
Mikor eleinte ilyen hangok jöttek belőle, kellett volna nagyon gyorsan menteni, nyugdíjazni, mert már olvasási gondjai voltak ,ezért adott hangot. Mostmár egyáltalán nem tudja olvasni a lemezt, megpróbálja egy csomószor, aztán feladja és leáll.
(#) Szirtimorc hozzászólása Nov 9, 2019 /
 
Sziasztok!

Adott 4db 1TB-s WDRE4 merevlemez. Sajnos egy hiba miatt mind az 5 voltos ágon is 12V-t kapott (moduláris táp, a tulaj mókolt vele, amiről nem tudtam).
Van ezekben valami diódás vagy biztosítékos védelem, és épeszű összegért lehet javíttatni ezeket?

Köszönöm!
(#) pittti válasza Szirtimorc hozzászólására (») Nov 9, 2019 /
 
Dióda nincs, supressor van a bemenettel párhuzamosan kötve. Ha működött, akkor az illető ágon zárlatot kell mérjél. Szerencsés esetben csak ezeket kell cserélni és megjavul. A baj, hogy ez a védelem lassú - mire átmegy zárlatba addigra valamennyi túlfesz továbbmegy - a kérdés az hogy a többi része túlélte, vagy esetleg más is károsodott. Mondjuk az 5V-nál a kritikus pont a Marvel CPU - ez a merevlemez lelke, a fő vezérlő egység, és igen kényes. Ha ez meghalt akkor gáz van...

Mindenesetre én a helyedben egy teljes, alapos műszeres kimérést csinálnék a paneleken.
A hozzászólás módosítva: Nov 9, 2019
(#) Szirtimorc válasza pittti hozzászólására (») Nov 9, 2019 /
 
Köszönöm!
Pontosan hol kéne mérnem? Az 5V bement és a mi között?
Alap dolgokat meg tudok oldani, de komolyabb beavatkozáshoz amatőr vagyok.
A hozzászólás módosítva: Nov 9, 2019
(#) pittti válasza Szirtimorc hozzászólására (») Nov 9, 2019 /
 
Ha megnézel egy SATA csatlakozót, a színkódok a következők:
Narancssárga (3,3V), Fekete (föld), Piros (5V), Fekete (föld), Sárga (12V)

A piros (5V), és valamelyik fekete között kell mérjél...
(persze ne a táp dugóján, hanem a merevlemez csatlakozóján kell mérni!)
A hozzászólás módosítva: Nov 9, 2019
(#) Szirtimorc válasza pittti hozzászólására (») Nov 9, 2019 /
 
az 5V és a Föld (0) között 162Ohm-ot mérek
(#) pittti válasza Szirtimorc hozzászólására (») Nov 9, 2019 /
 
Mind a négyet mérd meg, aztán meglátjuk...

Amúgy ezek szóló merevlemezek voltak, vagy Raid tömb-ben voltak használva?
(#) Szirtimorc válasza pittti hozzászólására (») Nov 9, 2019 /
 
Mindenhol szakadást mérek, kivéve az előző érték. Természetesen Raid5 volt... A legszebb, hogy előtte megnéztem táp teszterrel a molex ágat is, és jónak írta. Ehhez képest volt a piroson 12V
Legrosszabb esetben 4 board rendelés, és BIOS átrakás megoldhatja? Remélem a motor kibírta ezek után
A hozzászólás módosítva: Nov 9, 2019
(#) pittti válasza Szirtimorc hozzászólására (») Nov 9, 2019 /
 
Ha ledes az a tápteszter, akkor felejtsd el - az csak a feszültség meglétét jelzi.

Na - ha jól értem, akkor 3 merevlemeznél szakadást mérsz, egynél van 162 Ohm.
Azt elfelejtettem mondani, hogy a mérőzsinór felcserélt állásában is kell mérni mindegyiket (ugyanis a Supressor is diódaként viselkedik) - tehát ha két különböző értéket mérsz, akkor jó.

Amúgy mi a hibajelenség - nem pörög fel egyik sem?
(#) Szirtimorc válasza pittti hozzászólására (») Nov 9, 2019 /
 
LCD-s, csak a molex része ledes.
Úgy értettem, mind a 4 vezetékre csak egyet néztem, nézem a másik 3-at is

Tehát akkor, a 4 vinyó piros fekete között (többször mérve):
1: 540Ohm, 2: 12 Ohm, 3: 152 Ohm, 4: 162 Ohm
Felcseréle is ugyan ezen értékek jöttek ki
A hozzászólás módosítva: Nov 9, 2019
(#) pittti válasza Szirtimorc hozzászólására (») Nov 9, 2019 /
 
Akkor pedig nem létezik, hogy 12V jutott oda - ez több mint kétszeres túlfesz, a supressoroknak azonnal blokkolniuk kellett volna. Nem írtad, mi a hiba?
Bocs - még egy dolog. Füst nem volt?

Írd már meg a pontos típusát (gondolom egyforma a négy), valamint a panelen található 2060-al kezdődő teljes számsort - kerítek egy ilyen elektronikát és megmérem
A hozzászólás módosítva: Nov 9, 2019
Következő: »»   61 / 71
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem