Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Teljesítmény -LED, powerLED (pl. Cree, Luxeon) vezérlése
Lapozás: OK   128 / 141
(#) rockersrac válasza BI-AMP hozzászólására (») Júl 2, 2019 /
 
Szia! Hol és milyen árban vesztegetnek ilyeneket? Nem autóba kellene, más célom van vele. Bár nekem H7 kellene, de lehet a h4 is jó.
(#) nordman hozzászólása Nov 12, 2019 /
 
Sziasztok

Szerintetek az alábbi áramkört lehet működtetni autó akkumulátorról? Egy 10 vagy 5w-os power ledet meg lehet így hajtani, nem lesz rá veszélyes az akku 13V körülii feszültsége?
Előre is köszönöm a segítségeteket

blinker.jpg
    
(#) pipi válasza nordman hozzászólására (») Nov 12, 2019 /
 
Igen is, meg nem is.
A PC817 50mA-t tud, max 80V. A feszültséget elbírja, a power led áramát meg nem.
(#) nordman válasza pipi hozzászólására (») Nov 12, 2019 /
 
Köszönöm. Akkor ezt elvetem.
(#) proli007 válasza nordman hozzászólására (») Nov 12, 2019 /
 
Hello! A Led meghajtásához úgy is szükséges pld. egy Fet. És akkor már egy 555-el is lehet ilyen kapcsolást csinálni. De ismerni kell a power led paramétereit, hogy kell-e elé áramkorlátozás. (Pld. ellenállás..) Na bumm, nem 4 hanem 8 lába lesz az IC-nek..
(#) nedudgi válasza proli007 hozzászólására (») Nov 12, 2019 /
 
Ha jól értelmezem a rajzot, akkor valamilyen világításkésleltetés a végcél. Nem FET kell, hanem egy combos hűtőborda, és tranzisztoros erősítés.
A hozzászólás módosítva: Nov 12, 2019
(#) pipi válasza nedudgi hozzászólására (») Nov 13, 2019 /
 
Villogó lesz az, a neve is mutatja
Kondi töltődik, utána opto led virít - kinyit az optotranyó, akkor a kondi töltése "kioltja" az optoledet, ettől a tranyó becsuk, kondi ismét töltődik.
Szerintem bármelyik alkatrész megváltoztatása a villogás ütemébe beleszól...
A hozzászólás módosítva: Nov 13, 2019
(#) nordman válasza pipi hozzászólására (») Nov 13, 2019 /
 
Köszönöm, hogy megszakértettétek.
Inkább elmondom, miről van szó. Nem vagyok nagy szám elektrotechnikában, de az alapokkal tisztában vagyok, jól elboldogulok járművek kapcsolási rajzaival, tudok forrasztani, stb...
Jött az igény, hogy csináljak egy nagy fényerejű, ledes villogót, amit jármű akkuról lehet működtetni. Rengeteg időt eltöltöttem azzal, hogy találjak a neten egy működő, nem bonyolult kapcsolási rajzot, ami alapján elkészíthetném. De bármennyire is ígéretes tervre bukkantam, mindenütt kérdésekbe botlottam, amelyek megválaszolásához alaposabb ismeretre lenne szükség. Ezért bátorkodtam e fórum látogatói elé tárni az egyik potenciális tervezetet, de ez is zsákutcának bizonyult.

Szóval ha van valakinek kész terve, irtó hálás lennék egy használható kapcsolási rajzért. Peremfeltétel csak ennyi: 12V-os motor akkumulátor, 5, 7 vagy 10W-os, nagy fényerejű led, kb. 3 villanás/mp frekvencia (kicsit szaporább, mint egy kerékpár villogóé).

Előre is köszönöm.
(#) lóri válasza nordman hozzászólására (») Nov 13, 2019 /
 
" De ismerni kell a power led paramétereit" , mert az, hogy hány Watt-os, hány Volt-ról, szerintem kevés. Legalább egy led-típusszám jó lenne.
(#) pipi válasza nordman hozzászólására (») Nov 13, 2019 /
 
Hali! A ledeket illik áramgenerátorrol hajtani, ezért betennék egy ilyen kapcsoló üzeműt: Bővebben: Link kapcsi rajz is ott van.
Elé meg kell egy 555 ami adja a 3-4 villogás időalapot és (ellenállásosztón keresztül) rugdossa a dim bemenetet. A dim bemenet "két funkciós" 1. lehet PWM-el fényerőt szabályozni, ki/bekapcsolni, 2. bizonyos analóg feszültség szintek között pedig analóg jellel lehet fényerőt szabályozni.
Ha több darab led kell, akkor annyi ledet sorbakötni ami még virít 12V-ról
(#) proli007 válasza nordman hozzászólására (») Nov 13, 2019 /
 
Hello! Akkor legyen egy..
Ha 3 villanás/sec a kívánalom, akkor C2 helyett 1µF-ot, R1 helyett pedig 470k ellenállást kell tenni.
A kimeneti áramot az R4-el lehet megválasztani, ami kb. 0,65V/R4 értékű lesz. Most kb. 650mA, ami a 10W-osnak felel meg. Az R4-nek célszerű 1W-os ellenállást választani. De ahogy írják ismerni illene a Led paramétereit is..
(#) nordman válasza proli007 hozzászólására (») Nov 13, 2019 /
 
Ó, nagyon köszönöm

Egyelőre egy ilyen power led van itthon:
- 10W
- Fényáram: 1100 lm Bridgelux chip
- Szín: Hideg fehér (6000 - 6500K)
- Max. áram: 350 mA
- Nyitó feszültség: 30V - 36V

Ha ez a led nem alkalmas, kérlek, írd meg még azt is, hogy milyen led-et keressek a fenti áramkörhöz. Bármi megteszi, ami hideg fehér, és 600 lm feletti fényáramot tud.
(A hűtés szükségességéről tudok, az meg lesz oldva)

Még egyszer köszönöm a segítséged, akárcsak a többieknek is az infókat.

10w.jpg
    
(#) proli007 válasza nordman hozzászólására (») Nov 13, 2019 /
 
Hello! Nyilvánvaló, hogy egy 30V-os Led-et nem lehet 12V-ról közvetlen üzemeltetni. Oda StepUp rendszerű (áramkorlátos) Led meghajtó szükséges. Ahogy én rajzoltam, csak olyan Led használható, aminek nyitófeszültsége a tápfesz alatt van. Pld. ilyen. De már ez is necces, mert a sima aksi 12V feszültsége igazából már nem elegendő, legalább 12,8V szükséges hozzá. A Fehér Led-ek nyitófeszültsége 3,2..3,6V. Ha 9..10-et sorba kötnek, akkor jön ki a 30..36V. Ha máshogy van csoportosítva, vagy a színe más, akkor más a nyitófeszültsége is.
De ha nem titok, árud már el, hogy mire jó ez az eszement villogó. Mert egy 10W-os fehér villogótól, leginkább hülyét lehet kapni.
(#) duke hozzászólása Nov 14, 2019 /
 
Egy ilyen a képen látható tipikus powerlednek, mennyi lehet a megengedhető maximális működési hőmérséklete szerintettek ? A led közepén, tehát a sárga gumis részen mérve, ahol legforrobb, 80-85 fokot mérek. Ez még elfogadható, vagy már sok lehet, mit gondoltok ?
Néztem egy két gyártó leirását, ahol akár 120-140 fokos chip hőmérsékletet is megengednek, de persze belül nem tudom megmérni, csak kivülről.

led.jpg
    
(#) nedudgi válasza duke hozzászólására (») Nov 14, 2019 /
 
Sok a 80°C.
A gyártó adatlapján található apróbetűs részt is olvasd el. Kis túlzással folyékony nitrogénben hűtve érvényesek a megadott teljesítmény/áram határértékek.
Egy LED tönkremenetele nem mindig megszakadásban, hanem inkább a fényerő csökkenésében jelentkezik, mert a fénypor, ami előállítja a fehér fényt, elöregedik. Ha hosszú életet akarsz neki, akkor a 70°C alatti hőmérséklettartományt célzod meg. 3mm, vagy vastagabb hűtőborda még nem olyan vészes költség, de meghálálja. Egy aránylag kis pontból kell elvezetni gyorsan a meleget, ezért ajánlatosa a vastagság. Arra is gondolj, hogy nyáron, kánikulában -amikor a környezeti hőmérséklet jóval magasabb- is el kell távolítani a keletkezett hőt. Jó minőségű, tartós hűtőpasztával egyenlítsd ki a felületi egyenetlenségeket.
(#) Farkaspók hozzászólása Nov 17, 2019 /
 
Egy ilyen power led meghajtásához jó egy sima 12V 1A-es táp, vagy inkább valami áramgenerátoros okosság kell?
(#) wbt válasza Farkaspók hozzászólására (») Nov 17, 2019 /
 
Ezt azért labortáppal kimérném, mert hogy a nyitófesz 12V, az elég tág fogalom (3 vagy 4 LED van tokozva), lehet, hogy 12.4V-nál folyik a megengedett áram rajta (ami 7-8mV/K-el csökkenni fog majd), tehát ha beállítod egy fix tápfeszültségen egy soros ellenállással mondjuk 700mA-re és megfelelő a hűtése, akkor akár jó is lehet, precízebb esetben kell egy áramgenerátor.
(#) pipi válasza Farkaspók hozzászólására (») Nov 17, 2019 /
 
1A terhelésre nem tennék 1A tápot.
Én áramgenerátoros módira szavazok. Azz is vedd figyelembe hogy az áramgenerátoron is esik némi feszültség, vagyis a led feszültségétől nagyobb táp kell. Adatlapja nincs, tehát a pontos ledfeszültséget nem lehet tudni, ami az 1A áramhoz tartozik, vagyis vagy kiméred, vagy nagyobb tápot választasz pl 14-15V-ost. Ha hosszú elettartamot akarsz, nem hajtod a névleges áramon, hanem pl labortápról hajtva, megnézed milyen áramerősség után már szinte nem változik a fényereje...
(#) nedudgi válasza Farkaspók hozzászólására (») Nov 17, 2019 /
 
Ez LED csip. Szigorúan csak áramkorlátozással, és megfelelő hűtéssel szabad üzemeltetni. Az az alumínumdarabka csak szerelésre szolgál. Figyelni kell, hogy a réteghőmérséklet ne érje el a 70°C-t, a hűtőborda még ennyi sem lehet, különben hamar elveszti a fényerejét, vagy kontakthibás lesz.
A megadott feszültség tájékoztató jellegű, a megengedett áram a lényeg, amit legfeljebb 80%-ra érdemes kihasználni.
(#) Farkaspók hozzászólása Nov 17, 2019 /
 
Köszönöm a válaszokat! Nézegettem közben a boltban és árulnak áramgenerátorokat is power ledekhez, de csak 1, 3, és 5 wattoshoz, 10-eshez nem. Mindegyik 5 wattos power lednél 700 mA áramerrőséget ír, viszont a tápok rendre 600 mA-esek. Itt van pl. ez, 2, vagy 3 darab 5 wattos power ledhez való. Mi van ha csak egyet kötök rá? A 600 mA miatt nem lesz gyengébb a fényereje?
(#) bbalazs_ válasza Farkaspók hozzászólására (») Nov 17, 2019 / 1
 
A LED fényereje az áthajtott áramtól függ. Az áramgenerátor képes akkora feszültséget is előállítani, ami két led soros meghajtásához elég, de ezeken ugyanakkora áramot alakít ki a szabályzója.
Ha a 700-as ledet 600-al hajtod meg, lényeges fényerőcsökkenés nem lesz, de az élettartama meghálálja.
(#) duke válasza nedudgi hozzászólására (») Nov 18, 2019 /
 
Persze ideális esetben jó nagy hűtőbordát tennék rá, hogy szoba se kerüljön a túlmelegedés, de hát a körülmények nem optimálisak, mert egy nem ledekhez készült lampába akarok ledet tenni, és hát nincs tul sok hely a hütésre.
Az segíthet viszont, hogy a különböző diagramokat megnézve az látszik, hogy a névlegesnél kisebb teljesitményen hajtot ledek magasabb hőmérsékletet viselnek el, mint normál teljesitményen. Ezt az 50 wattos ledet csak 20-25 watton akarom járatni, így van némi tartalék benne.
(#) rettung hozzászólása Nov 28, 2019 /
 
Szervusztok!

Szereztem egy 3w os power led et, amit, egy eddig halogén kézi lámpába építenék. Az a kérdésem lenne vele kapcsolatban, hogy melyik a legegyszerűbben megépíthető (legkevesebb alkatrész, legkevesebb hozzáértést igénylő) kapcsolás? Milyen dc tápfesz lenne ennek az ideális 3,6V-12V, vagy ez másodlagos? eddig ilyet még sose használtam......Jól gondolom nekem egy áramgenerátorra lesz szükségem.
Esetleg skori első kapcsolás? http://skory.gylcomp.hu/kapcs/aramgenerator.html
Remélem jó helyen kérdezősködök, mármint a témaváéslasztásra gondolok!
Köszönöm!
(#) Ronin válasza rettung hozzászólására (») Nov 28, 2019 /
 
A legegyszerűbb az egy 3.6V-os telefon akku minden nélkül rákötve a ledre, már ha van a leden elég nagy hűtőborda. Tapasztalataim szerint így 500ma körül vesz fel az akkuból a 3W-os led. Vezérléssel én, 74hc14(ebből van nekem most)-essel+fettel szoktam, úgy 900-ig is kivezérelhető, de ezt nyilván kerülni kell.
(#) rockersrac hozzászólása Nov 30, 2019 /
 
100W led drivert merre kapok esetleg? 32-37V 3A ledhez keresek tápot, csak nem nagyon(nagyon nem) találok.
(#) nedudgi válasza rockersrac hozzászólására (») Nov 30, 2019 /
 
Például itt. Nem azért, de a 3A áramot ne nagyon erőltesd, hacsak nem tudod mérni a csip hőmérsékletét.
(#) rockersrac válasza nedudgi hozzászólására (») Nov 30, 2019 /
 
Mekkora árammal hajtsam, hogy tudja a 9000lm-t, de ne kelljen a hőfokra figyelnem? Bár aktív hűtés lesz alatta, de attól még érdekelne a tanácsod.
(#) nedudgi válasza rockersrac hozzászólására (») Nov 30, 2019 /
 
Azt, hogy mekkora árammal hajtsd nehéz megmondani. A LED gyártása, mint minden elektronikai elem tartalmaz némi szórást, így -főleg ekkora teljesítménynél- 100-200 lumen eltérés még belefér, még a legkomolyabb gyártóknál is. Miért pontosan 9000lm kell neked? 8500 nem elég?
(#) rockersrac válasza nedudgi hozzászólására (») Dec 1, 2019 /
 
Nem úgy értettem a 9000lm-t hogy pont annyi. Igazából írásvetítőbe fog kelleni, és az izzó amit kiváltok vele 10000lm környékén van, de nyilván ha csak 8800lm a ,,végeredmény" cserébe a hosszú élettartamért, még az is belefér.
(#) pipi válasza rockersrac hozzászólására (») Dec 1, 2019 /
 
Csak partszélről...
Irásvetítőbe nem pontszerű fényforrás kell? Jó lesz egy kocka led bele?
Következő: »»   128 / 141
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem