Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » TECHNICS erősítők, javításuk
Lapozás: OK   28 / 33
(#) sulaco válasza reloop hozzászólására (») Márc 7, 2019 /
 
Köszönöm. Ezt próbáltam, bekapcsolt, de az előlapon levő kapcsolóval szeretném használni. Még kérdés a hangfrekis bemenet, a JK 201 csatlakozón keresztül kapja a jelet, mikor rá van kötve a torony többi része. Arra gondolok, hogy nem érzékeli a torony többi részét és ezért nem kapcsolható be az előlapról, csak a Standby LED világít. Sajnos nem ismerem az ilyen mini tornyok működési mechanizmusát, lehet hogy szimulálni kellene a többi részt, hogy úgy "lássa" mintha meglenne a teljes torony? És ha igen, akkor azt hogy lehet megtenni? Csak találgatok...
(#) reloop válasza sulaco hozzászólására (») Márc 7, 2019 /
 
Az előlapi kapcsoló azt az 5 V-ot küldi a társkészülékekre a JK201 9-es lábán keresztül amit áthidaltál. A JK201 2-es lábán tér vissza. Kell egy bistabil áramkör ha ragaszkodsz az elegáns kapcsoláshoz. A magam részéről nem szeretem, ha egy hálózati trafó örökösen áram alatt van, az elé tennék be hagyományos kapcsolót.
A JK201 13 és 14 a jelbemenet, 11-es a jelföld. Ezzel meg is áll a tudomány, a hangerő gomb enkóderét is másik egység olvassa.
(#) sulaco válasza reloop hozzászólására (») Márc 7, 2019 /
 
Köszönöm a segítséget!
(#) sulaco hozzászólása Márc 16, 2019 /
 
Üdv Urak! Segítséget kérek. SU-X 901 erősítő bekapcsoláskor relé nem kapcsol, előlapon a bementválasztók működnek, a LED-ek világítanak, a hangerőre a kijelző reagál. Az SVI 3205 IC-n a képen látható értékeket mértem. A hűtőbordája gyorsan melegszik. SVI 3205 csak használt van e-bay-en, ~ 17000 Ft-ért (ha az a baja). Érdemes-e cserélni, nem lövi ki rögtön valami más hiba?
(#) sulaco hozzászólása Márc 16, 2019 /
 
A kép kimaradt!
(#) reloop válasza sulaco hozzászólására (») Márc 16, 2019 /
 
Szia! A 12 és 15 neminvertáló bemeneteken teljesen indokolatlan a negatív feszültség. A hozzájuk tartozó testre húzó ellenálláson is esik ez a feszültség?
(#) kzozo hozzászólása Ápr 7, 2019 /
 
Sziasztok. Vettem egy SA GX-180-at, amivel két apró gond van:
1. A kijelző halványnak tűnik. Service manual szerint a fűtőfeszültség 3,3VAC, ami megvan. A negatív feszültség -22V, ami szintén jó érték. Az elkók értekre és ESR-re rendben vannak, a kijelzőben látszanak a filamentek, egyik sem serült vagy szakadt. Elöregedett volna? Esetleg lehet még valahol rendelni hozzá?
2. Rádió üzemmódban az adók neve nincs kiírva, csak a frekvencia, viszont az RDS "ikon" aktív. Itt olvastam régebben, hogy a távirányítóval lehet "bekapcsolni". Erről van valakinek információja?
+1. Hangerő potira forgatógombot keresnék. Ha van valakinek kérem jelezze.
Köszi, Zoli.
(#) CHZ válasza kzozo hozzászólására (») Ápr 7, 2019 /
 
Szia!
Kijelző gyenge, vagy belepte a por.
(#) Chipmunk1960 hozzászólása Aug 15, 2019 /
 
Sziasztok! Javított valaki már Technics sa-da 10 et? Bekapcsolásra kattan, kijelzőn megjelennek a feliratok, működik minden selektor kapcsoló, egyedül a hangerőre nem ír ki semmit, igaz, nem tudom, hogy kellene -e, A végfokon a tápok megvannak, langyosodik, de hangot nem ad ki. Vagy valamiért leold a védelem, vagy a MUTE beragadt. De nem találom a logikai védelem, folyamatábráját, miket ellenőriz, s milyen sorrendben.
Köszi: Mike
A hozzászólás módosítva: Aug 15, 2019
(#) DRAWS hozzászólása Aug 27, 2019 /
 
Sziasztok!

Kaptam egy SA-EX120 Erősítőt.

Bekapcsoláskor csak a táp indult, de semmi más, se kijelző, se semmi. Nah, méregettem a feszültségeket. Természetesen a kapcsolási rajzon feltüntetett értékeket figyelve. Meg van a hiba oka! Kicseréltem 2 db elégett 4,7 ohm-os ellenállást ( külalakra semmi nem látszott, csak szakadt volt ) és müködik már a kijelző. A transzformátorból, kell kijöjjön -12 volt ( negatív fesz ), sajnos ott nekem -33 volt jön ki és két ellenállást megevett. na most fogalmam sincs, hogy miért nem -12 volt jön ki, előtte már csak 4 db dióda van. A trafóból azon a két kivezetésen váltóba 50 volt van jelen, ez sok, nagyon sok. Miért lehet ez?
Segítségeket előre is köszönöm.
A hozzászólás módosítva: Aug 27, 2019
(#) reloop válasza DRAWS hozzászólására (») Aug 28, 2019 /
 
Szia! Gyanús, hogy a doksi el van rajzolva. A W702 csatlakozó 5-ös lábához képest mértél? Az 1-2 a ±12V. a 3-4 a magasabb AC feszültség, 6-7 a kijelző fűtés független tekercse.
(#) DRAWS válasza reloop hozzászólására (») Aug 28, 2019 /
 
Igen! mára kiderült ( mérések alapján ), hogy -33 voltnak kell ott lennie. A 4.7-es ellenállások meg azért sültek, mert a végfok ic-nek néhány kondija halott volt ( 100v 10µF ) kicseréltem és kapcsol a kimeneti relé is.
(#) pika75 hozzászólása Szept 19, 2019 /
 
Szisztok. Egy szamomra regi dologgal hozakodok elo, Van egy vegfok hibas (svi3205) su-v98 tip erositom. Mostanaig vadasztam egy roncsot amibol ki lehet termelni a mukodo ic-t, es most talaltam egy sa-gx230-at durvan 10e Ft-ert, amiben viszont svi3205B tip van. Ez egy ujabb gyartmany szurke mua. hazban, nem a szokasos feketeben. Az eredeti kerdes az lett volna, hogy szerintetek ez a "B" verzio birna a+-62V-os tapfeszt ami a su-v98-ban van? Merthogy ebben az erositoben van a legnagyobb fesszel megtaplalva ez a vegfok, meg a su-v650, 660 modellekben is 55 - 58V a tapfesz. Aztan jott a masik otletem, hogy attehetem a trafot is a gx-bol a suv-ba. Itt viszont van egy masik bokkeno, espedig, hogy a gx-ben a kijelzo futoszal tapja ac5.7V, mig a suv-ban ac4.2V. Teny, hogy a gx-ben van egy 27R soros ellenallas, a suv-ban nincs. A helyemben ti mit tennetek?
(#) alfa008 válasza pika75 hozzászólására (») Szept 20, 2019 /
 
Szia!
Sajnos a gyártó titkolja az adatlapjukat az svi, rsn végfokoknak, így csak becsülni lehet a maximális tápfeszültséget, egyéb adatokat. (Én 9-10 éve építettem erősítőt rsn3502-vel, csak adatlap hiányában máig nem tudok róla semmilyen technikai adatot, viszont az biztos, hogy +-35V-ról nekem tökéletesen működik. Mai fejjel viszont kerülöm az ic-s végfokokat.) A helyedben inkább valami diszkrét elemekből felépített végfokkal váltanám ki az eredeti ic-t.
(#) pika75 válasza alfa008 hozzászólására (») Szept 20, 2019 /
 
Szia. Tudom mirol beszelsz, nekem is megfordult a fejemben, hogy utanepitem egy masik technics erosito A osztalyu vegfokat, de 10e ft-nyi osszegbol ez nem all ossze, aztan ott van meg a beallitas maceraja, + mar nem az eredeti erosito lesz, nem talalok vevot ra. Udv.
(#) deneske_01 hozzászólása Szept 23, 2019 /
 
Sziasztok! Technics SU-VX820 (tranzisztoros) erősítőmnél a következő hiba köszönt be. Bekapcsolás után a bal csatorna általában nem szól, esetleg csak halkabban, torzítva. Egy kis idő után magához tér, de menet közben is rendszeresen megismétlődik a jelenség, a CD és AUX bemeneteken, hangfal vagy fejhallgató kimeneten egyformán. Viszont Power Amp Direct módban hibátlan.
Belenyúlás eddig nem történt. Szerintetek a hibát okozhatja a hangfal kapcsoló relé baja, vagy más lehet az oka? Előre is köszönöm a sgítségeteket!
(#) killbill válasza deneske_01 hozzászólására (») Szept 23, 2019 /
 
Ez inkabb bemenetvalaszto kapcsolo, vagy barmi egyeb, ami Power Amp Direct allasban nincs a jel utjaban. Nekem pl. SU-VX500-ban maga a Power Amp Direct kapcsolo, Tone on/off kapcsolo.
(#) deneske_01 válasza killbill hozzászólására (») Okt 23, 2019 /
 
Köszi a hozzászólást. Közben sikerült szakembert találni. Semmi különösebb szervi bajt nem talált elöregedett forrasztásokon kívül. Átforrasztotta a fél előfokot, azóta szépen működik.
Üdvözlettel
(#) stonemen hozzászólása Nov 13, 2019 /
 
Sziasztok!
Végigolvastam a topikot, jó eséllyel valami forrasztási problémám lesz.
A Technics SA-DX950 erősítő bekapcsolás után 1-5 percet működik, majd kattanás nélkül elhallgat. Ha például a digitális bemenetről megy, akkor az elhallgatás pillanatában eltűnik a L és R kocka a kijelzőről. 10 perc pihenés után ismét fentiek szerint működik.
Kérdés, hogy a 3 panelből melyiket vessem tüzetesebb ellenőrzés alá. A bemenetit, az előlapit vagy alaplapit? Első ránézésre az előbbi 2 jónak tűnik (szabad szemmel, nem túl alaposan átnézve).
Köszönöm a segítséget!
(#) campes hozzászólása Nov 14, 2019 /
 
Üdv mindenkinek. Van egy Technics sa - 150 rádió-erösitőm. Csak nem kapcsol be.Ahogy szokták mondani , se kép , se hang. A biztosítékot természetesen megnéztem. Mit nézzek meg még?
Előre is köszi a segítséget.
(#) latyakosa válasza campes hozzászólására (») Nov 14, 2019 /
 
A primer oldalon van egy hőbiztosíték az szakadt valószínűleg. A primer tekecs ohmos ellenállása mérhető konnektorbók kihúzott készüléknél ?
A hozzászólás módosítva: Nov 14, 2019
(#) campes válasza latyakosa hozzászólására (») Nov 14, 2019 /
 
Üdv. és az hogy néz ki? Hol van?Csináltam képet a trafó és környékéről.
üdv.
(#) campes válasza latyakosa hozzászólására (») Nov 17, 2019 /
 
Hello. A primer oldalon 21.1 Ohm-mot mértem.
(#) kzozo hozzászólása Márc 9, 2020 /
 
Sziasztok. Van egy SA-GX180-as erősítőm. Nagyon nem tetszik a hangja, kevés a magas. Másik hangszóróval próbálva hasonló a helyzet. A magas-hangszín poti max állásában éppen hogy hallgatható, de zavaró. Volt lehetőségem egy másik ugyanilyen erősítőt meghallgatni, és azon is ugyanilyen volt a hang. Próbaképpen meghallgattam egy LM1036+TDA1554Q párost a hangfalakkal, és gyönyörűen szólt. Néztem a hangszín kapcsolási rajzát, ahol az RC tagok a műveleti erősítő visszacsatoló ágában vannak. Ott kapásból találtam oldalanként két 4.7u-s kondit (C482, C484 illetve C481, C483) , amiknek nem látom értelmét. Kérdésem elsősorban az, hogy akinek ilyen típusú erősítője van, tapasztalt -e hasonlót a hangzásban? Előre is köszönöm.
(#) dan029 hozzászólása Szept 10, 2020 /
 
Sziasztok!
Technics SA-DX950 erősítőm egyszer csak (hibakód nélkül) elkezd torzan ordítani, van hogy 3-4 órát megy gond nélkül, van hogy bekapcsolás után 1 percen belül begerjed, ezután on/off után is folytatja. Levideóztam a jelenséget, ~28mp-tól indul a "műsor", a forrás mindegy, nem csak tuner állásban jelentkezik (optikain is gerjedt már), viszont csak stereo-ban használom.
Videó
Mi lehet ez? Köszi!
(#) zsolez76 hozzászólása Márc 31, 2021 /
 
Sziasztok! Vettem egy SU-Z450-es erősítőt és az a baj vele,hogy pár perc után kikapcsol. Várok egy ideig,párszor ki be kapcsolom és ha gondolom bemelegszik utánna bírja folyamatosan. Először azt hittem a párásodás miatt van,de nem,mint később kiderült. Mi lehet vele a gond? Köszi!
(#) ottoman hozzászólása Máj 20, 2021 /
 
Üdvözletem!

Pár éve összeraktam egy Technics SU-9011K előfok + Technics SE-A808 végfok párost.
Eddig gond nélkül muzsikáltak, pár napja azonban arra lettem figyelmes, hogy az egyik hangfal nem szól - pontosabban, csak közvetlen fültávolságból, alig hallhatóan jön csak a zene, de csak a magas membránon.
Teszteltem a hangfalat, azzal szerencsére semmi gond - átkötve a másik kimenetre szól. Illetve, ha a végfokot monóra kapcsolom - a hátsó panelen - ismét szól mindkettő.

Van esetleg ötlete valakinek a leírtak alapján diagnózisra, illetve javasolt gyógymódra? Mérő, páka van, forrasztani - alap szinten - tudok, alkatrészt meg tudok rendelni.

Előre is köszönöm a segítséget - és további szép napot!
(#) bbatka válasza ottoman hozzászólására (») Máj 20, 2021 / 1
 
A kapcsolókat és a potmétereket nézd át. Nekem is vannak Technics készülékeim. A probléma ismerős.
(#) Szegedi Sándor hozzászólása Nov 1, 2021 /
 
Sziasztok!

Adott egy Technics SA-DX750-es erősítő. Bekapcsoláskor terhelés nélkül az overload felirat jelenik meg 2-3 másodperc elteltével. Hangot nem ad ki. Ventilátor nem forog. A ventilátort külön teszteltem 12 volton külön működik 100mA vesz fel kb.
Égésnyomot vagy látszólag hibás alkatrészt nem találtam.
Rengeteget olvasgattam külföldi oldalakon. Elég sokat panaszkodnak panaszkodnak arra, hogy a védelem megbolondul és nem hagyja működni az erősítőt.
Ez alapján támadt egy olyan ötletem, hogy elkezdem nézegetni a védelmet. A ventilátor vezérlő áramkörnél kezdtem(29. oldal). Láttam, hogy abban is van ellenőrzés és visszafut egész az IC601 10. lábához és ott -12.61 voltot kellene mérnem. (28. oldal) Kikapcsolt de bedugott állapotban megvan, de mikor bekapcsolom nagyon hamar 0 voltra esik a feszültség. Szerintetek ha az ic 10. lábát kiforrasztanám akkor "kihagynám" a hibás visszajelzést és elindulna az erősítő? Illetve okoznék tartós károsodást egy rövid ilyen jellegű teszttel?
Rámértem a Q775 tranzisztor kollektor lábára de 0 volt bekapcsolt állapotban. Szóval szerintem a venti vezérlőnél van valami.
Nektek mi a véleményetek?
(#) reloop válasza Szegedi Sándor hozzászólására (») Nov 1, 2021 / 1
 
Szia! A D605 dióda kiemelését látom a legegyszerűbbnek a próba elvégzéséhez.
Következő: »»   28 / 33
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem