Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Li-Ion saját akkucsomag készítése
Lapozás: OK   11 / 26
(#) bbalazs_ válasza puli122 hozzászólására (») Szept 30, 2019 /
 
Rövid távon igen. Hosszú távon jósolni sem merek.
(#) pipi válasza puli122 hozzászólására (») Szept 30, 2019 /
 
Miért ne működne... ócska lemezzel is, csak kevesebb áramot/feszt lehet kicsikarni belőle. De forrasztani a rm lemezt nem tudod szerintem...
(#) puli122 válasza pipi hozzászólására (») Szept 30, 2019 /
 
Nem is akarom forrasztani, ezért is keresek alternatívát. A ponhegesztés meg elvileg működik más fémmel is nem?
(#) djadji válasza puli122 hozzászólására (») Nov 25, 2019 /
 
Én úgy emlékszem, hogy láttam videót, amin acélszalaggal csinálják. Én is kipróbáltam acélszalaggal a ponthegesztőt, megolvasztotta, szóval szerintem működni fog.
Mellesleg amikor az akupakkot csináltam, akkor rendeltem hozzá elemtartót, spec a 18650-hez. 4-essével vannak benne, a 2x10db-ot ebbe helyeztem el, és így nem kellett sem hegeszteni, sem a cellákat forrasztani.
Ehhez tartozna a kérdésem is. Mivel vacak kínai cellákat tettem bele, az ereje nevetséges, gyorsan feltölt, keveset megy, ha hideg van akkor meg szinte semmit. Mivel a gyári akkuban sem volt, ezért én sem tettem bele ballanszert. Ha most szétszedem és utólag rakok bele, akkor "alaposabban" és egyeneletesen tölti fel a cellákat. Ez jelentheti azt, hogy akkor többet fog bírni az akkupakk? Jól gondolom? Vagy utólag és a kínai celláknak tökmindegy, azokon semmi nem segít?
(#) antikzsolt válasza djadji hozzászólására (») Nov 25, 2019 /
 
De segít. Mert mindig a leggyengébb akud lesz a határ. Ha az lemerül akkor vége a pakknak. Ezen felül még a teljesen egészséges valódi aksikkal is megesik hogy elmásznak a feszültségek. És ugyan olyan hamar le fog merülni.
(#) djadji válasza antikzsolt hozzászólására (») Nov 29, 2019 /
 
Kipróbálom, hogy ballanszert kötök rá, megnézzük mi történik.
Amúgy ehhez mit szóltok? Árban nem is rossz. Meg merjem kockáztatni?
Akku pack
A fúnyíróhoz tökéletes lenne, az eredeti csak 3 Ah-s volt (azt hiszem.. vagy 2,5...)
(#) djadji válasza djadji hozzászólására (») Nov 30, 2019 /
 
Hát a ballancer nem segített. Ezek szerint a cellák nem érnek semmit. Sebaj, legalább tudom. Marad vagy a.220-as táplálás, vagy az fenti akksi...
(#) Csupasz hozzászólása Nov 30, 2019 /
 
Van 10 db MURATA NR1966 Li-ion cellám, 2500mAh darabja, teljesen új. Az akkus fúróm 18V-os pakkal rendelkezik.5db cella elég a fúrógéphez, vagy párhuzamosan is kellene kapcsolnom? Nem használom sűrűn, és hosszú ideig. Melyik megoldás lenne a megfelelő? Elektronikát tudnátok ajánlani hozzá? Köszönöm a segítséget!
(#) pipi válasza Csupasz hozzászólására (») Dec 1, 2019 / 1
 
Hali!
Amennyi cellát csak bele bírsz gyömöszkölni, azt bele kell tenni, A nagy áram miatt jobb a több cella párhuzamosan. Szerintem inkább kevesebb sorba, és több párhuzamosan, az alacsonyabb fesz miatt esetleg lassabb lesz a végső fordulat, de erősebb lesz, tovább bírja.
(#) Csupasz válasza pipi hozzászólására (») Dec 1, 2019 /
 
Szia! Talán 8db-ot betudok, de az is húzós. Tudnál ajánlani hozzá védő-balanszer áramkört? Hogy kössem be őket? Köszi!
(#) Amsterdam hozzászólása Dec 5, 2019 /
 
Üdvözlök mindenkit!
Kezdőként érdeklődök, hogy laptop akkumulátorból bontott cellákhoz való elektronikát mennyire nehéz építeni vagy beszerezni?
A célom az volna, hogy a képen látható tartókban helyezném el a cellákat (jelenleg 12db van belőlük) és egyenként szeretném vezérelni (tölteni, kisütni, hőmérni) őket. Egy olyan power bank lenne belőlük, amiben minden cella külön-külön van managelve annak érdekében, hogy ne károsítsák egymást és akár 12 különböző típusú, gyártójú, kapacitású bontott akkumulátort egyszerre tudjak használni.
Ha az emlékeim nem csaknak, akkor a lítium-ion akkumulátorok 2,7 - 4,2 V között működnek. Szeretném, ha be tudnám állítani 2,8 - 4,1 V-ra az értéket. Csökkenne a kapacitás, de nőne az élettartam, ami nekem fontos szempont volna, plusz biztonságosabb is.
Eddig nem találkoztam olyan power bankkal, ami ilyet tudna. Biztosan nem lenne jövedelmező ilyet gyártani.
Valószínűleg sokat akarok és keveset tudok, de remélem nem túlságosan elrugaszkodott.

18650.jpg
    
(#) antikzsolt válasza Amsterdam hozzászólására (») Dec 5, 2019 /
 
Akkor vegyél 12x Bővebben: Link
(#) Amsterdam válasza antikzsolt hozzászólására (») Dec 5, 2019 /
 
Valószínűleg nem teljesen értem, hogy mi a teendő ezzel. Ez egy védőelektronika, ugye? Olyasmi, mint amit a cellák végeire szoktak szerelni. Ez esetleg tudhatja azt, hogy sem túltölteni, sem túlmeríteni ne lehessen, viszont hacsak nem mérem le mindet nem lehetek biztos abban, hogy 2,8 - 4,1 V lesz a határérték, sőt mivel ezek túlbiztosított értékek szinte biztos, hogy más paraméreteket használ az eszköz (láttam már viszonylag jó minőségű power banknál 4,21V-ra töltött cellákat, ami már enyhe túltöltés)...
Viszont azt egyáltalán nem értem, hogy ettől a 12 lapocskától hogyan lesz power bank a cellákból, vagyis hogyan tölt és süt ki egyszerre 12 különböző cellát a rendszer.
Az előzőben nem írtam: elsősorban 5V USB töltőnek kellene, de ha meg lehet oldani, akkor 19V laptop töltőnek is használnám.
A hozzászólás módosítva: Dec 5, 2019
(#) antikzsolt válasza Amsterdam hozzászólására (») Dec 5, 2019 /
 
Máshogyan nem tudom elképzelni hogy lehet különböző kapacitással működtetni egy power bankot. Mert ha összekötöd akkor a leggyengébb aksid lesz a meghatározó. Egy okosabb biztos el fogja neked mondani hogy is működik ez. De inkább vegyél új aksikat egyformát mert amit elektronikára rá fogsz költeni azt meg jócskán elbukod az aksikon.Jelenleg: Nem lesz jó de legalább rossz lesz.
(#) Barret válasza Amsterdam hozzászólására (») Dec 5, 2019 /
 
Miért akarod ennyire bonyolítani? Külön szerverszobával is menedzselhetéd a töltését,interneten keresztül Saját,évek óta használom.
Powerbank

Powerbank.jpg
    
(#) Amsterdam válasza Barret hozzászólására (») Dec 6, 2019 /
 
Valóban bonyolultnak tűnik, viszont célnak tekintem a tapasztalatszerzést is.
Meg a zöld megoldásokat. Azt értem ezen, hogy amikor az elektromos autók cellái elkezdenek majd öregedni és átmeneti tárolókat építenek belőlük, akkor sokféle cellát lehet majd olcsón beszerezni és kisebb háztartási tárolókban használni. Akkor majd nem 12 hanem 1200 cella lesz kezelve és nem mindegy, hogy hogyan.
Talán nem így lesz, de ha igen, akkor nem szeretnék ismeretlenek által összebarkácsolt, öreg cellákból gyártott technikát használni. Akkor már csináljam maga. (Nálunkfelé ritka a jó szakember, mint a fehér holló. Nagyon gány munkákat csinálnak, nem bízom bennük. Inkább beletanulok vagy nem használok ilyet).
(#) Amsterdam válasza antikzsolt hozzászólására (») Dec 6, 2019 /
 
Lehet tévedek, de kétlépcsős megoldást képzelek el:
- alapszintem van a cella, amit 2,8 és 4,1 V között használok, védem a túlmelegedéstől és annyi annyi áramot veszek ki, amennyit le tud adni. Esetleg egy 4 ledből álló sor az egyes cellák aktuális töltöttségét mutathatná. Minden cella egy ilyen egységet alkot. Biztosan drága, mert egyenként kell legyártani minden cellához az elektronikát. Ha majd átlátom a rendszer működését, akkor talán egy matrix is felügyelni tudja őket, de ezzel most nem foglalkozom.
- a második szint (egyenlőre) a 12 cella-egységet köti össze. Úgy képzelem el, mint 12 kicsi erőművet, ami egy várost lát el energiával. Mind annyit ad, amennyit tud. Ezen a szinten történik a power bank kimenő feszültségének és áramerősségének a szabályozása, így meg lehetne oldani, hogy 5, 12, 19 V is legyen ha kell, vagy amennyi beállítható.

Nem szeretném szerverszobával, interneten keresztül vezérelni, de el tudom képzelni, hogy raspberry pi-t használjak idővel hozzá, mert sok mindenre elég okos, ha vezérlésről van szó. Viszont egyenlőre nem ebben a nagyságrendben gondolkodom, csak a fent vázolt 12 cellás megoldást szeretném megépíteni. Van pár új cellám is,de a legtöbb használt, vagyis bontott.
(#) Petyaa válasza Amsterdam hozzászólására (») Dec 6, 2019 /
 
Ha valóban zöld megoldást akarsz, az autók akkumulátorait 90% ban újra lehet hasznosítani, és nem kell hozzá 100-1000 cellát plusz ehhez ugyanennyi figyelő áramkört, stb építeni. Kínában le kell ezeket gyártani és nem éppen hegyi levegőt nyomatnak a gyárak, miközben gördülnek a szalagról sajna. A hajókról amik idehozzák meg ne is beszéljünk.
Lehet hogy neked zöld lenne, de világszinten nézve nem.

Ha krízis helyzetre akarsz készülni, akkor egy nagyobb teherautó / traktor akkuval stb plusz egy minőségi inverterrel is boldog leszel, plusz egy napelemmel ami szintén minőségi.

Nem a kedved akarom elvenni, de ezt a zöld dolgot összesítve kell(ene) nézni.
Ha meg mindenképpen 18650-es autóakkuból szeretnéd megoldani, akkor bontatlanul kell egy komplett használt akkucsomagot beszerezni majd, és csak egy töltésvezérlő / inverter kell majd hozzá. Sokkal olcsóbban kijössz majd. De hogy biztonsággal használj 100-1000 cellát sokba lesz, több 100e - és 1mft között. Egy rendes akkutartó 1000ft körül van
(#) Csupasz hozzászólása Dec 8, 2019 /
 
Több helyen utánaolvastam, és bizonytalan vagyok: (Murata)2500mAh akksit mekkora árammal tölthetek? 1db, és 5db esetén ugyanannyi?
(#) nedudgi válasza Csupasz hozzászólására (») Dec 8, 2019 /
 
Az akkumulátor típusától (kémiai felépítésétől) függ.
A gyártó neve nem elég a kérdés eldöntéséhez. Jó tudni egy típusszámot is, annak alapján lehet keresni adatlapot.
(#) Csupasz válasza nedudgi hozzászólására (») Dec 8, 2019 /
 
Típus:US18650VC7 7C
G0673983AF101
MURATA INR19/66
Légyszíves segíteni
Köszönöm!
(#) nedudgi válasza Csupasz hozzászólására (») Dec 8, 2019 /
 
A MuRata megvette a Sony akkumulátor üzemágát, így jogosan feltételezhető, hogy kérdéses akku Sony US18650-el azonos. A cella ajánlott töltőárama 1A.
(#) Csupasz válasza nedudgi hozzászólására (») Dec 8, 2019 /
 
Köszönöm!
(#) szikorapéter hozzászólása Dec 22, 2019 /
 
Sziasztok. Li-ion akkuk mekkora feszültség differenciál mellet párhuzamosíthatóak? :O
(#) rascal válasza szikorapéter hozzászólására (») Dec 22, 2019 /
 
Hozd azonos feszültség szintre őket. Mondjuk a negatív pólusukat közösítsd közvetlenül, a pozitív pólusukat pedig egy megfelelően méretezett ellenállással. (Az akkuk és az ellenállás is bírja a kiegyenlítő áramot, és emellett legyen az ellenállás minél kisebb értékű, hogy ne túl sokáig tartson a kiegyenlítődés.) Gondolom fajtára és kapacitásra egyforma akkukat akarsz párhuzamosítani.
(#) szikorapéter válasza rascal hozzászólására (») Dec 22, 2019 /
 
Igen, de most lemértem őket és minden cellában pontosan 3.74V van, így nem kell őket azonos szintre hoznom szerencsére.
(#) rascal válasza szikorapéter hozzászólására (») Dec 22, 2019 /
 
Azt még megtehetnéd, hogy oda, ahova az előbb ellenállást írtam, oda a műszeredet rakod feszültség mérő módban (a negatív pólusok ezalatt közösítve). 2V-ról indulj, aztán 200mV-os méréshatárban is nézd meg, hogy van-e néhány mV különbség az akkuk között? Lehet, hogy az már nem számít, nem tudom mennyire kell kihegyezni a dolgot.
(#) balint730 hozzászólása Jan 12, 2020 /
 
Sziasztok.
Találtam kinaiaktol egész jó minőségű Li-ion akksikat (Liitokala) egy 48V-os akkupakkot szeretnék építeni elektromos bringába egy kérdés felmerült bennem, hogy a gyakorlatban ezek mennyire használhatóak télen 0fok körül vagy akár kicsivel alatta? Elsősorban a kapacitására vagyok kiváncsi mennyire tartja meg?
(#) Pali79 hozzászólása Jan 17, 2020 /
 
Sziasztok! Most szeretnék először akkupakkot építeni, tehát 0 tapasztalatom van. Beszereztem a szükséges BMS-t, a pakkot 3db akku fogja alkotni, tehát semmi bonyolultság. Egy régi 12V-os lámpát szeretnék átalakítani aminek van saját töltője. A kérdésem az lenne, hogy valami egyszerű módon meg lehet oldani, hogy tudjam mikor van feltöltve a pakk? Pl. világít a LED ha tölt, elalszik ha már feltöltött vagy valami hasonló egyszerű megoldás érdekelne.
(#) Plero hozzászólása Ápr 13, 2020 /
 
Segítséget szeretnék kérni. Van egy robogóm amiben egy ólom akku van (YTX4L-BS 12V 3Ah és 40A indítóáram) Ezt szeretném kiváltani 18650-es akkupakkal. A 3S-es (12.6V) BMS-nek kevés a feszültsége a 4S-nek (16.8V) pedig sok. Nem találok hozzá "gyári" elektronikát. Tud valaki segíteni vagy van valami ötlete?
Következő: »»   11 / 26
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem