Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   2207 / 2486
(#) Skori válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 1, 2019 /
 
Ez nekem is megfordult a fejemben. Minek AB osztályú végfokot fejleszteni, hangosítási célra,
kW-os teljesítmény tartományban?
(#) mek-elek hozzászólása Dec 1, 2019 /
 
Valamint hozzátenném még a hűtőborda hőáteresztő képességét is a dologhoz. Ahol a hő keletkezik ott egy tömbfelületre lenne szükség az intenzív hőelszívásra, majd ennek kellene egyenletesen a szárnyakra jutni, hogy ne keletkezzen hőtorlódás a bordán sem. Szóval szerintem sok a nem jó hűtőborda amiket árulnak. Az előttem felrakott képen is látni, hogy az alsó szárnyak felé nincs meg a kellő keresztmetszet, így azok csak dísznek vannak nagyobb keletkező, elvezetendő hő esetén.
Az én elvem az, hogy a jó hűtésnél leghidegebb a hűtendő felület, és a legmelegebbek a borda szárnyai.
(#) tothbela válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 1, 2019 /
 
Vagy igen, PWM végfokot.
Mindig kérdéses, hogy miért PWM, vagy miért "AB". Hangosítós cimborám szerint a mély szekcióra inkább "AB". Vannak elképzeléseim hogy miért, de a "meleg basszus", vagy az "ütős mély" nem számszerűsíthető. Addig pedig elfogadom egy tapasztaltabb véleményét.
(#) zotya1983 válasza mcc hozzászólására (») Dec 1, 2019 /
 
Üdv! a Távtartós megoldásra gondoltam én is, aztán továbbgondolva az egészet hogy 1 cm választja el, esetleg egy mechanikai sérülés máris ráteszi a testre a + vagy - 120v sínt a betáp PEN re.. Ez az amitől tatunk. De ezért hobbielektronika, most egy kisebb tesója épül meg azzal lehet kísérletezni
(#) WaRL0 válasza mek-elek hozzászólására (») Dec 1, 2019 /
 
Ne haragudj, de szerintem nem létezik olyan, hogy a hűttendő felület hidegebb legyen a borda szárnyainál.
(#) zotya1983 válasza WaRL0 hozzászólására (») Dec 1, 2019 /
 
Mert nincs nem létezik ilyen. Max együttfut a félvezetőkkel termikus szempontból...
(#) zotya1983 válasza tothbela hozzászólására (») Dec 1, 2019 /
 
Szerintem folytassuk a témát majd privátban ahol abbahagytuk mert ennek nem lesz itt jó vége.Ott már közel jártunk az igazsághoz kiépítettem egy még ma is működő példányt...
(#) tothbela válasza zotya1983 hozzászólására (») Dec 1, 2019 /
 
Úgy is messze van még a vége, ez a topik meg erről szól. Szerintem itt folytatom ha lesz valami új. Ez a "mechanikai sérülés" éppen jól jött. Egy keverőerősítő pont így járt. Odaütötték az alját, és a borda beleért a hűtőrácsba. Alig volt 5mm gyárilag is a távolság. Utána persze zárlat.
(#) tothbela válasza Skori hozzászólására (») Dec 1, 2019 /
 
KW-os teljesítményben nem gondolkoztam. Első körben egy NMOS erősítő hibáit próbáltam korrigálni, majd egy cimborám ötlete volt, hogy egy Ágota DS1200 végfokát át kellene alakítani 8 Ohmra. Jelenleg ugyanis a 2X600W csak 4 Ohmon jön ki. Hídban pedig sok az 1200/8. Még csak a tápfeszültség igény került szóba, de a cimbora fürgesége során kapott egy új trafót, ami 4X95V szekunderrel már készen van. Csak hogy az eredeti kapcsolás komplementer fetekkel nem tunningolható, mert 200V feletti "P" csatornás fet nem igen van. Így jött az ötlet. 2X600W/8 Ohm.
(#) mcc válasza zotya1983 hozzászólására (») Dec 1, 2019 /
 
Ha a doboz fenéklapja 1cm-nyit bemozdul, akkor már lesz ott más probléma is. No meg 10cm-enként volt egy alátámasztás, úgyhogy a zárlathoz el kellett volna nyíródjon a doboz fenéklapja.
No meg egy biztosíték elszállása nem a világ vége.
(#) mcc válasza mek-elek hozzászólására (») Dec 1, 2019 /
 
Azon felül, hogy nem vagyok fizikus, de gondolom, a német mérnökök nem véletlenül tervezték olyanra a hűtőbordát, amilyen végül lett.
(#) Gafly válasza mcc hozzászólására (») Dec 1, 2019 /
 
Ez semmit nem jelent.
Nekem vannak fizikus, sőt ezen felül még doktori fokozattal rendelkező kollégáim is.
WC tartály működése is rettenetes nagy kihívás.
(#) mcc válasza Gafly hozzászólására (») Dec 1, 2019 /
 
Gondolom a WC tartályt nem műszeresen mérték...
(#) zotya1983 válasza Skori hozzászólására (») Dec 1, 2019 /
 
Én ezt a minek szót sajnos nem ismerem. Csak azt hogy ha már elkezdtem akkor max tanulok a kudarcból... A PWM végfokokból nekem elegem lett most egy kicsit nem mert rosszak, csak mert hiányzik az AB... Hogy miért, erre is megvan a válasz.. Tothbéla kb nyitott kapukat döngetett azzal és leírta...
(#) zotya1983 válasza mcc hozzászólására (») Dec 1, 2019 /
 
Igazából még nem tartok ott, most tartok ott hogy megvan minden csak a hűtőborda nincs...
Ezután már csak dobozolás meg "némi" odafigyelés. Nyilván nem véletlenül és komolyan fontolóra veszem a szig alátét nélküli szerelést. Úgyis mechanikusan elég erős acélváz lesz a ház..
A hozzászólás módosítva: Dec 1, 2019
(#) Ge Lee válasza Skori hozzászólására (») Dec 1, 2019 /
 
Annak egyedül olyankor van értelme, amikor hever az ember fiókjában egy szatyor FET, amit mondjuk a bolti ár töredékéért vett. Bár akkor se nagyon, 3 okból se. A hűtés akkor is drága lesz, mert jó sok alu kell meg még venti is hozzá. Aztán a csupa N-essel csak N-es végfok építhető, az meg olyan is lesz, olyat én még buliba se tennék be. Fetes végfok elviselhető hangú csak párokkal lesz (N és P), azzal se akárhogy, azokból meg ugye ritkán van egy szatyorral.
Megint csak a pwm-hez lyukadtam ki, olcsóbb, elég egy aprócska hűtés, a védelme meg verhetetlen, ha jól van megcsinálva szándékosan sem lehet tönkretenni, mert előbb fárad el az ember és megy el lefeküdni, minthogy az tönkremenne egy zárlattól.
Bulizó végfokba meg egy átfogó és jól működő védelem elengedhetetlen, ezt egy idő után mindenki megtanulja akinek kicserélnek 2-3 garnitúra félvezetőt az erősítőjében, még ha baráti áron akkor is. Szoktam látni arcokat, mintha az illető fogát húzták volna, pedig még csak az alkatrészárat és a postaköltséget közöltem vele.
(#) zotya1983 válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 1, 2019 /
 
Azért itt erre rácáfolnék. Akármennyi és akármilyen nagynevű jóminőségű PWM (SMPS) végfok járt nálam nekem egyiknek sem tetszett úgy a hangja mint az a bizonyos N csatornás fetes...
Aztán volt itt n-p csatis is ott egy fokkal több volt a középmagas tartományban a "dinamika" de kb ennyi ki is fújt... Aztán a bulizó végfoknak is több kategóriája létezik ha te vállalod a felelősséget és tied miért érdekelne az a marék félvezető?.. Építesz újat max... Na és végül de nem utolsó sorban azért egy buliba nem egy végfokkal megyünk el hangosítani és pláne nem hobbierősítővel...
Ha mégis akkor bebiztosítom magam mégeggyel ha gáz lenne... Volt olyan "haver" aki 1 pár 3 ezer ft os tranzisztorért húzta a száját pedig csak az alkatrészárat fizettettem ki...
Az megint egy másik téma.. Az hogy milyen drága lesz hát ez már az a szint amikor tudom hogy nem éri meg csak az építés úgymond öröme kudarcai az építés közben szerzett tapasztalat amiket ugye szerez az ember...Én így fogom fel, de mindenki másképp csinálja.. Van ez a dal tudod
A hozzászólás módosítva: Dec 1, 2019
(#) pucuka válasza zotya1983 hozzászólására (») Dec 1, 2019 / 1
 
Anno a rádióban az volt a mondás, hogy tartalék nélkül egy tapodtat se. mindenből legalább kettő volt, műsorba cipelés előtt bevizsgálva, beállítva, bemérve.
(#) tothbela válasza pucuka hozzászólására (») Dec 1, 2019 /
 
Vadászni is két tártáskával indul a vitéz. Csak puskából visz egyet.
(#) jimmi12 hozzászólása Dec 2, 2019 /
 
Sziasztok,

TDA8567q erősítő kimenetét lehet hídba kötni?

tda8567q.pdf
    
(#) reloop válasza jimmi12 hozzászólására (») Dec 2, 2019 /
 
Sajnos valamennyi híd kimenet, ez tovább már nem hidalható.
(#) tothbela válasza jimmi12 hozzászólására (») Dec 2, 2019 /
 
Lehet. Már be is kötötték gyárilag, így négy darab híd üzemű végfok van a tokban, tehát nyolc félhíd.
(#) tothbela válasza mek-elek hozzászólására (») Dec 2, 2019 / 1
 
Értem mire akarsz kilukadni, ez nagyobb teljesítménynél fontos. Sajnos az egy és két unit magasságú dobozolásban nem csak ez a probléma. A hosszú sínnek az az oldala ahol a levegő érkezik hűvösebb mint a távozó oldalé, ott ugyanis már a felmelegedett levegő próbál hűteni. A sorban felszerelt félvezetők nem lesznek azonos hőmérsékletűek, így nem lesz azonos a rajtuk folyó áram. Ha a félvezetők melegen alacsonyabb nyitófeszültséggel rendelkeznek, akkor a melegebb eszköz fog hamarabb nyitni, vagy jobban vezetni. Persze ez a leg melegebb már így is. Azt a lovat ütik, amelyik húz. Hát beledöglik. Megoldásként figyelembe kell venni ezt, és nagyobb értékű kiegyenlítő ellenállásokat, vagy/és a szükségesnél több vagy nagyobb teljesítményű félvezetőt kell alkalmazni. Esetleg optimalizálni lehet a borda geometriáját, de ezt amatőr körülmények között nehézkes. Esetleg egyéb trükköt lehet alkalmazni, na itt jön a majom aki fel akar mászni a létrára.
(#) zotya1983 hozzászólása Dec 2, 2019 /
 
Esetleg feljavítani a hőátadó képességet egy egy rézsín betoldásával ugyanis maga az alu sem a legjobb hőelvezető anyag... De itt meg az a probléma hogy egy vagyon a réz ára...
(#) Karesz 50 válasza tothbela hozzászólására (») Dec 2, 2019 / 1
 
A Dynacord pl. így oldotta meg a meleg levegő és a csillám (nem létének) kérdését. De ezt valóban nem egyszerű lekoppintani.

Ja, igen... és öt perc alatt ízekre lehet szedni...
A hozzászólás módosítva: Dec 2, 2019

CAM00034.jpg
    
(#) ozpecs hozzászólása Dec 2, 2019 / 1
 
Ezért van a QSC-nél és a rá hajazó végfokoknak az a megoldása, hogy a kollektor közvetlenül a bordán és a táp közöse a lebegő pont
(#) tothbela válasza Karesz 50 hozzászólására (») Dec 2, 2019 /
 
Itt látszik hogy már tanultak. Valami ilyesmit látok optimalizáltnak. Persze millió egyéb megoldás is létezik, de valami hasonlóra gondoltam.
(#) zotya1983 hozzászólása Dec 2, 2019 /
 
A legjobb az lenne felforrasztani a fetteket a rézsínre majd úgy a bordalamellákhoz fogatni. Tudom maga a hőzsír is lassít a hőátadáson. De a hőeloszlás jobb lenne a fetek közt.. Nem nyitogatnának összevissza meg mászna el az egész...
(#) Skori válasza zotya1983 hozzászólására (») Dec 2, 2019 / 1
 
Már legalább 25 éve, hogy először láttam egy erősítőben hőcsöves hűtési megoldást. Lehet venni réz, és alu! hőcsöveket is, amivel néhány fokon belül azonos lehet a tranzisztorok hőmérséklete.
A hűtőbordában végigtolnak egy bemarást és abba fektetik bele a hőcsövet, és mindjárt alig lesz hőmérséklet különbség a borda különböző pontjai között.

Ja és vannak modern, nagyon jó hővezető, de elektromosan szigetelő alátétek is manapság, csak kicsit utána kell nézni...
A hozzászólás módosítva: Dec 2, 2019
(#) zotya1983 válasza Skori hozzászólására (») Dec 2, 2019 /
 
A szigetelő alátét fentebb ki lett tárgyalva miért nem igazán jó esetünkben...
Pont hogy lassítja a hőátadást...
Következő: »»   2207 / 2486
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem