Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Rossz HDD javítás, mentés
 
Témaindító: deniel, idő: Jún 16, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   62 / 71
(#) Szirtimorc válasza pittti hozzászólására (») Nov 9, 2019 /
 
Föl se pörögnek.
a 4es biztos ilyen, azt megnéztem 2060-771702-001
Típusra egyformák: WD1003FBYX
Egy Supermicro SATA 742-es boardon voltak (elvileg az kibírta), viszont táp (Seasonic) tiltott rögtön, be se indult gép. Először nem is tudtam, mi a baj. Mak mikor lehúztam a boardról a tápcsatit, akkor viszont ment szépen. Mikor rájöttem mi a baj, néztem a vincsiket és egyik se indul el.
A hozzászólás módosítva: Nov 9, 2019
(#) pittti válasza Szirtimorc hozzászólására (») Nov 9, 2019 /
 
Hát - akkor is gyanús. Mindegy, ki kellene azokat az elektronikákat mérni, és ha lehet akkor javítani. Megmondom miért - a módszer amit írtál, elvileg jó, ha a mechanika nem hibás.

A gond a panel beszerzése. A WD ugyanis nem áll veled szóba, külföldi oldalakról beszerezhető olyan 30 - 40 dolláros darabáron. Ezekkel viszont az a baj, hogy volt ismerősöm aki rendelt így, meg is kapta, elhozta hozzám - és kapásból rossz volt. Ugyanis ezek nem újonnan gyártott paneleket forgalmaznak, hanem bontókból szerzik be, tehát akármilyen lehet.
A hozzászólás módosítva: Nov 9, 2019
(#) Szirtimorc válasza pittti hozzászólására (») Nov 9, 2019 /
 
Írtam privátot.
A mechanika nem hiszem, hogy rossz lenne. A raid vezérlő adja ki a startjelet, addig el se indulnak. És mivel el se indult gép, nagyon remélem hogy a többi részük kibírta. 100/100-as volt mindegyik egy kivételével, az 100/97.
Nagyon remélem, hogy javíthatók.
A hozzászólás módosítva: Nov 9, 2019
(#) pittti válasza Szirtimorc hozzászólására (») Nov 10, 2019 /
 
Nos ma reggel kerestem egy ugyanilyet és megmértem, a 150 Ohm körüli érték a jó (itt a supressor nyitóirányú ellenállását méred és elég nagy a szórás). Viszont a baj, hogy mivel a védelem valamiért nem működött, a túlfesz akadálytalanul bejutott a panelre az 5V-os ágon.

Biztos hogy 12V feszültséget adott le az a csatlakozó?

Mi az ördögöt mókolhattak vele - hiszen ez csak úgy fordulhatott elő, ha a tápegységen belül át lett forrasztva a csatlakozóaljzatra menő vezeték - mint írtad, moduláris a tápegység.
(#) Szirtimorc válasza pittti hozzászólására (») Nov 10, 2019 /
 
Sajnos biztos a 12V. Megmértem. Mondjuk igazából mindegy is mennyi jött ki, a lényeg, hegy nem mennek a vinyók.
A molexes kábelt - van rajta floppy-s is - csak egy helyre lehetett rakni. Furcsa volt, hogy nem többi periféria csati (az már mind 5 vezetékes satá-s) mellé megy, de mivel minden gyárinak tűnt, a gyanakvásomat megnyugtattam egy tápteszteléssel. LCD-s, a molexes ledes. A fene gondolta, hogy túlfeszre nem visít. Összerakom, szépen megy, utána összekötöm a wincsiboardot is, nem indul. Mi a fene van? nem szereti, hogy 4 egyszerre indul? Seasonicnál nem kéne, 750W. Lehúzom jó, Fölrakom nem megy. Próbálom vincsik nélkül is, úgy se. Az sípol a board Overheating-re. Mi??? Na akkor kezdem el mérni műszerrel.
Igazából most se értem, minden gyárinak tűnik, semmin nincs szétszedésnyom. Láttam, hogy ahova megy a tápon az CPU feliratú. De mivel volt olyan alaplapom aminek volt a táp mellett egy molex bemenete is, még így is belefért a lehetőségekbe. Nem mondom, hogy nem hibáztam, de jól volt a csapda megalkotva.

Mivel föl se pörögtek, egyébként is a raid vezérlő indítja őket, remélem hogy board javítás-csere megoldja, a belső rész kibírta.
(#) pittti válasza Szirtimorc hozzászólására (») Nov 10, 2019 /
 
Így már érthető - a CPU feliratú csatlakozón csak 12V van. Ez nem csapda, ez a szabvány!

Viszont még egy valamit nem értek. Az előbb megnéztem (nekem is van moduláris tápom, kettő is) a tápokhoz adott zsinórgarnitúrát csak egyféleképpen lehet összerakni, mindegyiket a saját helyére - ráadásul a csatlakozók kialakítása és a színei sem egyformák. Tehát én a molex csatlakozót csak a sajátjába tudom beledugni, a többibe egyszerűen nem megy bele!
(#) Szirtimorc válasza pittti hozzászólására (») Nov 10, 2019 /
 
Hát ez az! Nekem meg csak abba ment bele. És ugye volt egyszer +molex (mint a pata hdd-n van) tápos alaplapom. Gyanús volt, azért tettem rá a tesztert. A színek is stimmeltek. Ha jobban kialszom előtte magam, lehet megúszom az egészet.
A hozzászólás módosítva: Nov 10, 2019
(#) pittti válasza Szirtimorc hozzászólására (») Nov 10, 2019 /
 
A korai gyártású P4-eknél valóban volt ilyen (ugyanis akkor még sok tápegységen nem volt olyan négy pólusú 12V-os csatlakozó), oda egy szabvány molex-et kellett bedugni, onnan kapta a kiegészítő 12V-ot. Az 5V-ot nem használta ez a foglalat, általában be sem volt kötve.
(#) pittti hozzászólása Nov 22, 2019 /
 
PREM1Z - nek.

Legegyszerűbb a csipesz használata - ráfogatod és mehet az írás. A forrasztás sem túl nehéz, ha jó forrólevegős állomásod van (csakhát több munka + idő)

Flash.7z
    
(#) PREM1Z válasza pittti hozzászólására (») Nov 23, 2019 /
 
Koszonom!
Ha esetleg erdekel valakit itt a kerdes hozza:
Olvastam a forumon hogy ertesz a HDD-k javitasahoz. Lenne egy olyan problemam, igazabol tanulas celjabol, hogy van egy (firmware hibas?) WD10EZEX HDD-m, illetve egy CH341A eeprom irom. Kerdesem az lenne, hogy van e esetleg ehhez a tipushoz bios dumpod amit ra tudnek flashelni, illetve ha nincs csippentom csak boardom akkor muszaj leszek leforrasztani a bios chipet es vissza igaz? Koszi elore is a valaszod!
Itt lennenek a kepek hozza:
https://drive.google.com/open?id=1OB1bpHdcIDCBE_I9V1mrTOBQPmzI-M7x
https://drive.google.com/open?id=1EwSs6atw_V0nsjcr5sBDdK8jMnl-r4rG
Esetleg szeged es kornyeken van valakinek ehhez tartozo csipesze?
(#) pittti válasza PREM1Z hozzászólására (») Nov 23, 2019 /
 
(#) martin66789 hozzászólása Dec 6, 2019 /
 
Sziasztok

Segítséget szeretnék kérni egy merevlemezről kellene adatot lementenem.

Tegnap este úgy hagytam éjszakára a gépemet másnap reggel folyamatosan világító HDD lámpa fogadott a gép le volt fagyva. Kikapcsoltam pár perc várakozás majd bekapcsoltam, bios nem látja a merevlemezt meg az ssd-t ( A gépben van egy 128 GB-os ssd ezen van az oprendszer, meg WD Red NAS 500 GB-os merevlemez.). Gép szétszerel vezetékeket ellenőrzöm és akkor látok egy kifolyt kondenzátort. Kondenzátort kicserélem, a gépet bekapcsolom beindul minden rendben bekötöm az ssd-t és a merevlemezt és a bios látja is. Gép indítás rendesen bootol asztalon megvan minden majd nézem a fájlkezelőt és hiányzik a D és az E meghajtó ami az 500GB-os merevlemezen kellene lennie de semmi. Bios látja a merevlemezt de a fájlkezelő meg a Hard Disk Sentinel sem látja a merevlemezt. A merevlemezen tuti nem volt hiba mert folyamatosan használom a Hard Disk Sentinel programot és még semmi hiba nem volt rajta, rendellenes hangot nem ad ki. Erről kellene nekem adatot lementenem ami fontos lenne. Lehet ezzel kezdeni valamit?
(#) pittti válasza martin66789 hozzászólására (») Dec 7, 2019 /
 
„...és akkor látok egy kifolyt kondenzátort”
Hol. melyik áramkörben volt az a kondenzátor?

„...a fájlkezelő meg a Hard Disk Sentinel sem látja a merevlemezt”
Pedig akkor komolyabb a gond, ha a fájlkezelő nem is, de a Sentinelnek mindenképpen látnia kellene, ha fizikailag hibátlan.

„...Lehet ezzel kezdeni valamit”
Ezt így távolról senki sem fogja Neked megmondani. Először műszeres vizsgálat szükséges, ha az hibátlannak mutatja akkor rá kell nézni egy korrekt, hibátlan rendszer alól.
(#) martin66789 válasza pittti hozzászólására (») Dec 7, 2019 /
 
Készítettem a kicserélt kondenzátorról és környezetéről meg a merevlemezről képeket. A hibás kondenzátor 1000µF 6.8V volt, amire cseréltem 1000µF 10V.
A kicserélt kondenzátor alatt a hűtőborda alatt a kézikönyv szerint "South Bridge: ICH6/6R" vezérlő található. Az alaplap már elég régi típusa: Foxconn 915 P7AD. Ebben nincsen alaplapra integrál videokártya.
(#) pittti válasza martin66789 hozzászólására (») Dec 7, 2019 /
 
Ennek a kondenzátornak semmi köze a HDD meghibásodásához, mint ahogy a lefagyás sem ok volt, hanem következmény. Valószínűleg meghibásodott a merevlemez (általában működés közben szokott, nem álltában), és amikor a rendszer írni vagy olvasni próbálta, szépen lefagyott. Ez van...
(#) martin66789 válasza pittti hozzászólására (») Dec 7, 2019 /
 
Az az érdekes hogy rossz kondival mikor indítottam akkor a DVD meghajtón kívül semmi mást sem látott. Közben kíváncsiságból ránéztem a merevlemezre egy sata usb-s átalakítóval így felismerte a D meghajtót, de formázni akarja.

(A gép régebben usb-s eszközöknél fagyott le valamikor többször is, de valamikor hónapokig nem volt fagyás.)

Mellékelek képet az 1TB merevlemezről usb-ről működtetve Hard Disk Sentinel képet.
Állapota hibátlan viszont a kapacitását nem látja.
A hozzászólás módosítva: Dec 7, 2019

névtelen.JPG
    
(#) pittti válasza martin66789 hozzászólására (») Dec 7, 2019 /
 
Nézd - annyi elképzelhető (mivel ez a chip tartalmazza többek között a SATA vezérlőt is), hogy a gép hibás írásműveletet hajtott végre, ami tönkre tette a file rendszert. Ha megnézed a kötet tulajdonságait biztosan „RAW” lesz, a mérete pedig 0 byte. Valamint ezért nem látszik a másik partíció. Ebben az esetben van esély az adatok visszahozására.
(#) pittti válasza martin66789 hozzászólására (») Dec 7, 2019 /
 
Most látom, ez a merevlemez 1 Terás. Csodálkoztam is rajta, hiszen tudtommal ebből a „RED” szériából nem készült 500 Gigás - 1 Tera volt az induló méret.
(#) martin66789 válasza pittti hozzászólására (») Dec 7, 2019 /
 
Igen tényleg a fájlrendszer: Raw, és 0byte a méret. Hogyan tudom visszanyerni az adatokat van pár adatvisszanyerő programom is.

névtelen.JPG
    
(#) pittti válasza martin66789 hozzászólására (») Dec 7, 2019 /
 
A legelső szükséges dolog egy másik, legalább ugyanekkora merevlemez - amire majd a mentés történik (a RED wd-re ugyanis nem volna egészséges menteni!), hiszen pont a mentendő dolgokat írnád vele felül).

Ha a neten körülnézel, rengeteg ilyen szoftver található (free is!) - Recuva, HandyRecovery, stb. Ízlés dolga ki melyiket használja, egyik ezt tudja jobban a másik azt. Mivel ugyan hasonló, de eltérő algoritmusok alapján keresnek, ezért a kapott eredmény is eltérő lehet. Tehát legalább 2 (kettő) mentés szükséges, más - más programmal a biztos eredményhez.

Namost ezek általában először átszkennelik a teljes merevlemezt (ez akár több óra is lehet egy ekkora merevlemeznél), majd megjelenítik a találtakat - ezeket kijelölve megkezdődhet a tulajdonképpeni mentés...
(#) martin66789 válasza pittti hozzászólására (») Dec 7, 2019 /
 
Így ahogy most van (USB-s átalakítóval a gépre kötve) ráereszthetem a mentő programot?
(#) pittti válasza martin66789 hozzászólására (») Dec 7, 2019 1 /
 
Amennyiben a gépbe (a RED wd helyére) beszerelsz egy másik 1 Terás merevlemezt, igen.
(#) martin66789 válasza pittti hozzászólására (») Dec 7, 2019 /
 
Nem kell a teljesről mentés csak bizonyos dolgokról olyan 250Gb a többit azt újra be tudom szerezni.
(#) pittti válasza martin66789 hozzászólására (») Dec 7, 2019 /
 
Én úgy szoktam számolni, hogy minimum a mentendő adatmennyiség méretének a kétszerese legyen a szabad tárhely. Több lehet, kevesebb nem!
(#) martin66789 válasza pittti hozzászólására (») Dec 7, 2019 /
 
A Piriform Recuva azt írja ki hogy nem lehet meghatározni a fájlrendszer típusát.
A Wise Data Recovery nem is látja a megahjtót.
(#) pittti válasza martin66789 hozzászólására (») Dec 7, 2019 /
 
Akkor mással kell próbálkozni, van éppen elég sokféle program.
(vagy elvinni egy adatmentő szakemberhez - csakhát az általában nem kevés pénz...)
(#) pittti válasza martin66789 hozzászólására (») Dec 8, 2019 /
 
Még annyit hozzá - én az ilyeneknél egy HexaEditorral (HxDen) átírom a partition ID-t (H) 07-re, ezután az adatmentő programok már fel fogják ismerni a file rendszert. (szerencsés esetben az egész partíciót sértetlenül vissza tudom hozni, tehát adatmentésre sincsen szükség)

Persze ezt csak akkor vállald be, ha gyakorlott vagy a hexaeditor használatában, valamint pontosan tudod, hogy mit, és hogyn kell átírni. (ugyanis itt direktben, fizikailag editálod egy merevlemez partíciós tábláját - nem ajánlatos bármit is elrontani!)
A hozzászólás módosítva: Dec 8, 2019
(#) martin66789 válasza pittti hozzászólására (») Dec 8, 2019 /
 
Holt tudom ezt pontosan átírni, mert a programmal már megnéztem a merevlemezt mert azt olvastam ha nem 0 értékek vannak akkor még van rajta adat és végig tele van betűvel és számmal.
(#) pittti válasza martin66789 hozzászólására (») Dec 8, 2019 /
 
Ha nem ismered a partíciós tábla szerkezetét, jobb ha neki sem fogsz. Nem azt írtam hogy mindenki meg tudja csinálni - csak azt, hogy így is lehet. (25 év gyakorlatát nem lehet egy nap alatt elsajátítani!)

Egyébként erről volna szó...
(#) proba válasza pittti hozzászólására (») Dec 8, 2019 /
 
Erre mondotta a főnököm, bár az biztosan helyigényes, egy byte szintű klón egy másik lemezre , amíg lehet, ( aztán ebből egy mentés) utána lehet kísérletezni a klónon büntetlenül.
Következő: »»   62 / 71
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem