Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangszórójavítás (otthon)
 
Témaindító: weasels, idő: Márc 18, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   102 / 119
(#) gyuszo hozzászólása Dec 3, 2019 /
 
A magas hangszóróknál a pille alatt nem mindegyiknél találkoztam csillapító vattaszerű kitöltéssel.
A legtöbben van a tekercsnél kenésnek valamilyen sűrű olaj is.
Mi erről a vélemény ?
(#) gyuszo válasza gyuszo hozzászólására (») Dec 4, 2019 /
 
Kiegészíteném annyival, hogy a légrés feltöltésére használt ferrofluid ( vasalapú nanorészecskék olaj hordozóban ) szerepe a stabilitás és a por elleni védelem.
(#) fery45 hozzászólása Dec 4, 2019 / 1
 
Tisztelt Hozzászólók!
Megdöbbent a javító viselkedése, felháborító! Az árakról csak annyit, hogy egy perem 500-1500 forint, mérettől függően. Megrendelem, a csomag szállító cég 1000-1500-t kér. Ekkor még nem dolgoztam! Ha számlát adunk, akkor még adó és könyvelési díj és egyéb hozzá jön. Olcsón csak "feketén" lehet dolgozni. Ezért 50 évi munka után vissza adtam az ipart. Most csak leégett és tönkre ment hangszórókat hobbiból javítok magamnak.
Kedves gyuszó!
Az olaj ferrofluid anyag. Egyesek szerint jó mágneses vezetést biztosít a mágnes pólusai között. Az ilyen anyagtól nagyobb hangerőt várnak azonos villamos teljesítménynél. Hozzám érkező leégett tekercsek újra tekercselése után ilyen változást nem tapasztaltam. Hiába vigyáztam a kenő anyagra. Lehet, hogy ez is csak "marketing". Az erős légrésben mozgó tekercsben a fizikai "mozgási indukció" szerint nagyobb ellentétes indukált feszültségnek és ellenáramnak kell létre jönnie. Ezt sok hangszórón sikerült kimutatni! A hang ettől eltorzul és nem lesz nagyobb. A hangszóró hatásfoka nem emelkedik ( akusztikai energia/ vill. energia) A hatásfok emelésnek teljesen más módja van. Az általam ismert hatásfok emeléshez alapvetően eltérő mágneses mezőre van szükség.
A hangszóró hátránya, hogy két irányba sugároz hangot, melyek ellentétes fázisúak. Ezért a membrán mögötti hangot a laza vattacsomóval elnyeletik.
Tisztelettel H. F.
(#) gyuszo válasza fery45 hozzászólására (») Dec 4, 2019 /
 
Köszönöm a részletes leírást.
(#) fery45 hozzászólása Dec 4, 2019 /
 
Tisztelt Mindannyian, akik olvassátok a hozzászólást.
Folytatnám a 2019 november 18. témát, a hangszóró teljesítményt. Javításaim során gyakran találkoztam a mellékelt képeken mutatott jelenséggel. A diszkósok és popzenészek hoznak hangszórót javítani, panaszkodva, hogy zizegő hangot hallanak. Szét szerelés után kitágult pillével és tekercs kopással találkozunk. Műszeres teljesítmény mérés alapján, nagy teljesítménnyel üzemeltetett hangszórójuk pilléje a nagy amplitúdótól megnyúlott. Az ilyen pille nem vezeti a kónuszt szimmetria tengely irányába, oldal irányú szabálytalan mozgást végez. A tekercsen jól látható a belső oldali kopás. Néhány hangszórónál külső kopás is jelentkezik, menetzárlatot okozva rezgésről-rezgésre. Ez okozza a zizegést. Ekkor jön a szakmai vita, mert a ráírt teljesítmény alapján, szerintük nincs túlterhelés.
Ezek után döntse el Valaki, hogy a névleges teljesítmény és terhelhetőség vajon mekkora egy hangszórón. Hogyan értelmezik a KGMSz, DIN,ASA,BS,JIS,RMS,PMPO,PEAK,PEEK,MSz1559-74,AES2-1984,MPHK,SI mértékrendszerek , szabványok, ajánlások a teljesítményt vagy terhelhetőséget?
Mennyire lehet hinni a gyártó teljesítmény vagy terhelhetőségi adatát?
Tisztelettel H.F.
(#) fery45 hozzászólása Dec 4, 2019 /
 
Még egy utólsó gondolat! Ezek a hangszórók tekercsei nem égtek le a nagy teljesítménytől! Még az égési szintig növelhető a hangfrekvenciás váltóáram teljesítménye a pörkölődés vagy égésig!
Tisztelettel H.F.
(#) gyuszo válasza fery45 hozzászólására (») Dec 4, 2019 /
 
Itt jön a terhelhetőség, a kilengés és az érzékenység összefüggése. A tekercs még terhelhető, de a kilengést már nem bírja a pille. Az a gyenge láncszem.
Hiába írják rá, hogy pl: 100 W , de ha a pille nincs erre méretezve, attól még meghibásodik.
A hozzászólás módosítva: Dec 4, 2019
(#) P_Laszlo válasza msteve hozzászólására (») Dec 4, 2019 /
 
Én folyamatosan ajánlom. Mert már így is január végére adok új időpontokat.


(#)fery45
A ferrofluid nem így működik.
Ez a pille valószínűleg nem a nagyobb kitéréstől lett ilyen.


(#)gyuszo
Nincs összefüggés. Ezeket a tulajdonságokat külön kell/szokás vizsgálni.
A hozzászólás módosítva: Dec 4, 2019
(#) highand válasza fery45 hozzászólására (») Dec 4, 2019 /
 
Jó estét! A hangszórók terhelhetőségének meghatározása attól függ, hogy miféle tulajdonsága határértékét tekintjük viszonyításnak. Ha a lineáris tartományban való max. kilengést, akkor illik akkora átmérőjű csévét és akkora légrést tenni a membrán mögé, hogy a lineáris kitéréshez szükséges áramerősség még ne égesse meg a cséve huzalt ( és ez még frekvenciafüggő is). Vagyis a légrésben férjen el a szükséges vastagságú és hosszúságú huzal. Ha valamilyen frekvencián mért torzítás értékhez kötjük, akkor a kereskedelemben eladhatatlanságot eredményező alacsony mérőszámot fogunk kapni. Ráadásul ezeket az értékeket hangszórónként kellene specifikálni, mert aki azt hiszi, hogy egy 800W-ra specifikált 40cm-es mélysugárzó mellett található 44mm-es cséve átmérőjű ring magas sugárzó elbír 100W-nál többet, az nagyot fog csalódni. Klasszikus házibuli baleset, amikor az addig jól működő 300W-os erősítő a 600W-ra specifikált hangfalban lévő magas sugárzót kivégzi. Mert csutkára fel volt tekerve a magas is meg a mély is és ezért a magas sugárzó a normál diszkó zenében lévő magasakból nem 30W-ot kapott, mint hangszínszabályozó nélkül, hanem 200W-ot. Vagy az ellenkező eset, amikor az addig teremben használt mélysugárzó, ami mindig a fal mellett volt, kikerül a kiserdő közepére és persze ott nem lesz elég a basszusa. Hát feltekeri az ember, aki a doboz mögött állva, falak hiányában nem is fogja hallani, hogy már a cséve klippel.

Folytathatnám.
A hozzászólás módosítva: Dec 4, 2019
(#) gyuszo válasza highand hozzászólására (») Dec 4, 2019 /
 
Én nem erre gondoltam, hanem van egy elektromos és van egy fizikai terhelhetősége is.
(#) Zsarka hozzászólása Dec 5, 2019 /
 
Talán segíthet valakinek Üdv mindenkinek, kellemes Mikulást!
(#) fery45 válasza Zsarka hozzászólására (») Dec 5, 2019 /
 
Kedves Zsarka!
Megnéztem az ajánlott kisfilmet, ez nekem semmi újat nem mond! Hangszóró javítóként évtizedeken keresztül így javítottam én is. Hiányolom a filmből - más hangszóró javító filmekből is -, hogy nem mutatják be a készre javított hangszórók terheléses próbáit, műszeres beméréseit. Több javítótól érdeklődtem, hogy hogyan ellenőrzi a javított hangszórók paramétereit. Kiderült, hogy csak valamilyen zenével és ismeretlen teljesítményű hangárammal próbálják ki, mely szerény teljesítményű. Ne hogy leégjen.
Tisztelettel H. F.
(#) fery45 válasza highand hozzászólására (») Dec 5, 2019 /
 
Kedves highand!
Az általad példaként említett teljesítmény értékek valótlan adatok. Gondold végig, hogy ha egy hangszóró 600 wattos, akkor 5%-s hatásfok mellett 95% hőveszteség! 30 watt a hangerő és 570 watt hőenergia. Ezt hasonlítsd össze az a régi 500 wattos vasalóval és rezsóval (főzőlap). Ez az az érték, amit a hangszórókra írnak a gyártók. Közelében sincs a valódi teljesítménynek.
Hangfrekvenciás műszerekkel mérve a 40 cm-es hangszóró csak 25 watt effektív teljesítményű az SI mértékegységben mérve. Ha ezt egy 15 wattos eff. teljesítményű, SI-ben, akkor ez a hangszóró bármilyen "csutkára", clippelve feltekert erősítő soha se fogja leégetni!
Más: egy hangszóróba minél nagyobb teljesítményű hangáramot vezetünk (egy határ értékig) annál nagyobb hangerőt kapunk. A hangerő állítás - mely halkítás vagy hangosítás -, feszültség és áram növeléssel vagy csökkentéssel járó fizikai folyamat. Nagy területű, nagy lélekszámú, zajos tömegre csak nagy teljesítménnyel lehetséges rendezvényt hangosítani. Különböző hangosítással foglalkozó szakkönyvekben képleteket közölnek, hogy hány wattos rendszert kell telepíteni. Ez hangszórókra és erősítőkre vonatkozik. Hangosítást végző szakembereknek ezzel tisztában kell kennie. Ez nem lakószobai rádió hallgatás!
Tisztelettel H.F.
(#) fery45 válasza P_Laszlo hozzászólására (») Dec 5, 2019 /
 
Kedves P_László!
Szerinted "Ez a pille valószínűleg nem a nagyobb kitéréstől lett ilyen." Tévedsz! A hangszóróra külföldön az ott érvényes szabvány szerint több száz wattot írtak. Ezt komolyan vették hazánkban, melynek semmi köze sincs az SI-hez.
Tisztelettel:H.F.
(#) morell hozzászólása Dec 5, 2019 /
 
Sziasztok!
Hangszórótekercsek teljesítmény méretezéséhez kérnék segítséget.
Létezik valahol táblázat erre? Vagy számítási képlet?
Az Orion HS280 sugárzóiban milyen vastag vezetők vannak? Ezeket szeretném javítani.
Azonos hangszóró típusnál a 4 ohmos tekercseknek gyök2 szerese a 8 ohmos menetszáma vastagabb huzalból?
Huzalt hol lehet venni?
Köszönöm a segítséget.
(#) MacGiver hozzászólása Dec 5, 2019 /
 
PA? HI-FI,? Hangszóró javítás? 10W, 500W? Hatásfok?
Hangszóró javítás otthon a cím. Nem a veszekedés.
Szomorú, hogy még a hangosítással foglalkozó (szak?)emberek is néha csak dobálóznak ostoba kijelentésekkel. A fizika a lényeg, régen nem véletlenül képeztek hangmérnököket.
(#) msteve válasza fery45 hozzászólására (») Dec 6, 2019 /
 
Ez a pille nem a nagy terheléstől deformálódott ilyen formára
Ezt valami nedves helyen használták vagy tárolták.
A hozzászólás módosítva: Dec 6, 2019
(#) fery45 hozzászólása Dec 6, 2019 /
 
Kedves morell!
Az elmúlt hat évtized alatt sehol sem találkoztam ilyen méretezési leírásokkal. A Rádiótechnika évfolyamai és évkönyvei sem közöltek ilyet, pedig engem is komolyan érdekel. Huzal átmérő, menetszám, tekercs rétegszám (2 vagy 4), maximális villamos teljesítmény, kónusz és kosárátmérő, a lengő tömeg tehetetlenségi tömege, keletkező hangerősség, pille rugalmassági ellenállása, frekvencia sáv mind-mind érdekel. Marad a régi huzal átmérő mérése és tekercs hossza menetszámmal.
Huzalt több kg-s kiszerelésben több ezer forintos/kg áron lehet vásárolni. Néhány dekagrammos mennyiséget transzformátor és villanymotor tekercselőktől szerzünk be elfogadható áron.
Kedves MacGiver!
A címmel, ostoba kijelentésekkel egyet értek Veled. Mindig akadnak egyének, akik szakirodalom tanulása és műszeres mérések nélkül ostobán okoskodnak. Ha a mérnöki képzés megfelelő színvonalon volna világszerte, akkor talán tisztességes adatokat közölnének hangszóróink és erősítőinkről.
Kedves mesteve!
Elnézést a kijelentésemért, de a "valami nedves hely" kijelentés nagyon ostoba vélemény. A javított hangszóróknál bekérjük az üzemeltető erősítőt, és ezen teljesítmény mérést végzünk!
Másodszor minden hangszóró teljes lengő rendszerét impregnálással nedvességet taszítóvá készítik. Sok alkalommal a szabadtéri hangosításoknál eső esik vagy nyári zápor éri a hangszórókat. A végleges kültéri hangszórók trafóit is impregnálják. Az őszi köd ellen is védetnek kell lennie.
A múltkori közölt képen kiemelt pillét mutattam. A túlterhelés az egysíkú pillékkel is megtörténik, csak a fényképen ez nem látszik jól. Ha az ilyen hangszórót kosarával lefelé tartjuk, akkor a szerelvény több millimétert lefelé mozdul a lengőrendszer saját súlya miatt. Kosárral felfelé fordítva befelé mozdul a szerelvény. A túlterhelt, rugalmasságát elvesző pille és perem egy több milliméteres holtjátékkal rendelkezik. Az ilyen hangszóró torzít!
Szakszerű üzemeltetések során ezek a hibajelenségek megelőzhetők.
Tisztelettel:H.F.
(#) morell hozzászólása Dec 6, 2019 /
 
Kedves fery45!
Köszönöm a segítséget. Az Orion HS280 8 ohmos sugárzóiban milyen huzal van? Esetleg egypár példát tudna mondani típus megnevezéssel 50-100-200 Wattos, 4-8 ohmos hangszórókban használt mély/közép/magas hangsugárzók huzalátmérőjére?
Üdv. morell
(#) Zsarka hozzászólása Dec 6, 2019 /
 
Jó estét! ,nézegetem itt a képeket . Eszembe egy régi probléma . A Pillét ki lehet e vasalni, és ha igen akkor hogyan ? Amúgy olvasgatva sok mindent megtanultam itt , sok mindenre felhívták a figyelmem . Köszönöm !
(#) fery45 válasza morell hozzászólására (») Dec 6, 2019 /
 
Kedves morell!
Sok 300-t tekercseltem, de régen volt egy 280-s. Már nem emlékszem a pontos adatra, de úgy emlékszem, hogy 0,25 mm átmérő körüli volt. Nem emlékszem arra, hogy 4 vagy 8 ohmos volt. A 4 ohmos vastagabb a 8 ohmosnál. Ugyan is a 4 ohmos nagyobb árammal és kisebb feszültséggel működik. A 280-s 8-10 wattos SI-ben, DIN-ben 80-100 W, PMPO-ban 800 körüli.
Kedves Zsarka!
A pillét ki lehet vasalni, de minek? A sík vászon hogyan fog rugalmasan nagy amplitúdós rezgést biztosítani. Vegyük észre, hogy kemény rugalmasság kis amplitúdót és halkabb hangot jelent. A jó pillének szigorúan megfelelő rugalmassági erősséggel kell rendelkeznie!
Tisztelettel: H.F.
(#) Petyaa válasza fery45 hozzászólására (») Dec 6, 2019 /
 
Régi szép idők, amikor 2000-es évek elején azzal versenyeztünk hogy kinek hány 100W-os a hangrendszere. Persze szigorúan P.M.P.O -ban voltak megadva hogy minél szebben hangzzon.
Nagyanyám elemes rádiójára 500W van ráírva ebben az ál megadásban, persze úgy hogy 1W-os hangszóró van benne De szerencsére már kiment ez a P.M.P.O őrület a divatból.
(#) msteve válasza fery45 hozzászólására (») Dec 6, 2019 / 1
 
Kedves Fery45!
Én nem csak javitom hanem készitem is a hangszórókat.A pille alapanyaga egy bakelitgyantával átitatott textil.Ezeknek a gyantáknak a térhálósodásához adott időn keresztül adott hőmérsékletre van szüksége.Ha a gyártó nem tartja be az előirt körülményeket,akkor a gyanta nem,vagy csak részben térhálósodik.A nem megfelelően kezelt anyag nedvszivó marad,és bizonyos páratartalom felett hullámosodik.Az általad fotózott hangszórón sem a túlterhelés látszik,és az általam fotózott sem.Éveken keresztül javitottam az Autóhifi Stúdiónak hangszórókat,rengeteg szénné égett versenyhangszórót kellett felújitanom,és EGYETLENEGY darab pilléje sem hullámosodott meg!Ez a JBL egy örökség részét képezte és éveken át volt a pincében.A múlt héten javitott Videoton egy alagsori konditeremben teljesitett szolgálatot,és hullámos volt a pilléje!És ez nem "ostoba vélemény" hanem tény!Az a legrosszabb amikor valaki csak félinformációval rendelkezik,és a véleményét tényként közli...
A hozzászólás módosítva: Dec 6, 2019

071.JPG
    
(#) msteve válasza Zsarka hozzászólására (») Dec 6, 2019 /
 
Igen,lehet a pillét vasalni.Ha hullámos akkor szét kell szedni teljesen a hangszórót,de ha csak "beült" akkor szétszedés nélkül is javitható.Lásd alább az előtte-utána fotókat
(#) highand válasza fery45 hozzászólására (») Dec 7, 2019 /
 
Kedves Fery45. Nem tudom kinek akartál válaszolni, de biztosan nem nekem. Semmi kétségem nincsen afelől, hogy sokkal több hangszórót javítottál eredményesen mint én, mivel én egyet sem tudtam kifogástalanul megcsinálni. Az én erősségem az elmélet és abban igen ritkán tévedek. Ahogyan valaki írta is, ennek a topicnak nem a vita a célja és nem is egymás kioktatása. Kettőnk tudása teljesen más jellegű, ezért nekünk felesleges egymásnak érvelni.
(#) Zsarka válasza msteve hozzászólására (») Dec 7, 2019 /
 
Köszönöm , erre gondoltam . Hol lehet ilyen bakelit gyantára szert tenni ? Kell ehhez valami forma amibe belepréselődik . Szóval egyáltalan hogyan kell ezt olyan szépre tenni mint a mellékelt ábrán is látható ? Sok ilyen vagy ehhez hasonló problémát láttam . Az egyik fele egy kissé berogy .
(#) tothbela válasza morell hozzászólására (») Dec 7, 2019 /
 
Érdekes ez az azonos hangszóró 4/8 Ohmos változatban dolog. Természetesen a 4 Ohmos kivitel gyök2 szeres áramot kell elviseljen, 1/gyök2 szeres menetszámmal, gyök2 szeres huzalkeresztmetszettel. Tehát ugyanakkora tekercselési keresztmetszetű lenne a 8, mint a 4 Ohmos. Csak ha kör keresztmetszetű huzalban gondolkodunk, akkor észre kell vennünk hogy a huzal átmérője gyök2 a gyök alatt arányban van a 8 és a 4Ohmos verzió esetében. Ez kerekítve 19 százalékkal vastagabb tekercselést eredményez 4 Ohmnál, ami ugyan elhanyagolható, de a tekercselési hossz is ilyen arányban csökken, vagyis 84 százalékára. Ezzel együtt a tekercs felszíne is kisebb lesz, ami kisebb elektromos terhelhetőséget jelent, meg kisebb lineáris kitérést. Meg kell növelni a huzalátmérőt hogy a tekercselési hossz arány helyreálljon. Az pedig tömeg és menetszám növekedést okoz, tehát nem lehet ugyanolyan paraméterű egy 8 és egy 4 Ohmos verzió, hacsak nem egyedi, erre a célra optimalizált fazon huzallal készül. De lehet hogy még több dolog is közrejátszik.
(#) P_Laszlo válasza morell hozzászólására (») Dec 7, 2019 /
 
Inkább vedd meg készen. A gyári technológia és alapanyagok nélkül elfogadható lengőcsévét készíteni nem lehet.

Bővebben: Link
(#) P_Laszlo válasza msteve hozzászólására (») Dec 7, 2019 /
 
Ez már jobb ötlet, de a képen láthatónál nem a nedvesség volt az ok. Arra nem érzékeny az sz anyag.

(#) MacGiver
A hangmérnök nem műszaki akusztikával foglakozik, és nincs ilyen képesítés. Nem is feltétlenül műszaki végzettség kell a hangmérnöki munkához.

(#) tothbela
Igazából nincs szükség ilyen számításokra, esetleg táblázatra. Egyforma hangszórók úgysem léteznek, gyártási eltérések mindig vannak, de ha a különbség 5%-nál kisebb, nincs hatalmas baj.
A hozzászólás módosítva: Dec 7, 2019
(#) msteve válasza morell hozzászólására (») Dec 7, 2019 /
 
Ha jól emlékszem a 8ohmos 0,2-es,a 4ohmos 0,224-es ,némelyiken 0,25-ös huzallal volt tekerve.A bulgároknál nagy volt a szórás.Ne hallgass senkire,ha érdekel a dolog,próbálkozz nyugodtan!
Következő: »»   102 / 119
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem