Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Gitár torzító / Effekt / Erősítő / Pickup
Lapozás: OK   310 / 315
(#) jani1987 válasza EcoPityu hozzászólására (») Dec 18, 2019 /
 
Őrült egy fazon vagy hallod.
(#) llax válasza EcoPityu hozzászólására (») Dec 18, 2019 /
 
Mennyit agyaltam én is ilyenen... Nem építeni, hanem meglévőt (amikor volt) hangszedővel ellátni.
Ha építés lenne, az gitár hangolókulcsokkal (klasszikus húrgépeivel - csak abból férne elég) és piezo helyett valami hotrail vagy lipstick jellegű (nincsenek húrokhoz rendelt pólusok) elektromágneses hangszedőkkel történne. Ha már modernizálunk...
(#) EcoPityu válasza llax hozzászólására (») Dec 19, 2019 /
 
Szia, kérdés, ami a videóban is felvetődött, átjönne-e a dobozhang?
Itt átjön, annyira, hogy adott hangerőn még be is tud gerjedni a baszzus húrra!
(#) llax válasza EcoPityu hozzászólására (») Dec 19, 2019 /
 
Éppen annak mérséklése (de nem elkerülése) is szempont lenne. Egyébként nem közönségnek hangosítás, hanem "kreatív" célok lennének
(#) Rahed Lee hozzászólása Jan 4, 2020 /
 
Sziasztok,

Elkészült az effekttápom, be van dobozolva, le van festve, már csak a feliratozások és effélék vannak hátra. Tegnap próbálgattam és feltűnt egy jelenség, amiről nem tudom, hogy természetes-e.

Ha mindkét effektpedál (reverb és overdrive) ki van kapcsolva, akkor zajos a cucc. Ha bármelyiket bekapcsolom, akkor totál zajtalan, függetlenül az adott pedál beállításaitól. Mindkét pedál true bypass-os. Elvileg nem lenne probléma, mert legalább a reverb mindig megy, ezért nem is tűnt fel eddig, de érdekelne, hogy ez mennyire természetes. A táp 8 db kimenete teljesen izolált, még a földelésük között sem mérhető galvanikus kontakt.
(#) Massawa válasza Rahed Lee hozzászólására (») Jan 4, 2020 /
 
Valoszinüleg amikor kikapcsolod elveszted a GND-t ( a táprol). A pedálokban a táp egyik polusa többnyire kapcsolatban van a doboz testével. Lehet, hogy amikor kikapcsolod elveszik ez az kapcsolat/árnyékolás. Egy helyen probáld a táp negativját összekapcsolni az árnyékolással. Lehet, hogy egy kondin keresztül is segithet.
(#) Rahed Lee válasza Massawa hozzászólására (») Jan 4, 2020 /
 
Én is valami ilyesmire gyanakszom, de nem teljesen tiszta, hogy most mit is kössek össze mivel.
Így néz ki a cucc belülről, mit testeljek le és hová?
Bocsi, de nem vagyok profi e témában.
(#) tothbela válasza Rahed Lee hozzászólására (») Jan 4, 2020 /
 
A zaj jellege milyen? Sustorgás, brummogás, sziszegés? Az effekt pedálok mind tartalmaznak impedancia illesztőket. A nem true bypass effektekben ez mindig aktív, a true bypassnál csak bekapcsolt állapotban. Ha minden kábel hibátlan, akkor mindössze az lehet, hogy kikapcsolt effekteknél gyakorlatilag a sorbakapcsolt kábelek hossza túl nagy. Ez elméletileg nem okozna gondot, de mégis. Hosszadalmas leírni a jelenséget, ami persze csak megmagyarázná, de nem oldaná meg a gondot. Bizonyos hossznál rezonanciába kerülhet valamilyen helyi rádiófrekvenciás zavarral, vagy éppen az erősítő bemeneti fokozata oszcillálhat. Inkább a megoldás a lényeg. A gitár-effekt, valamint effekt-erősítő kábeleit (ez a két leghosszabb a rendszerben) próbáld lecserélni másikra. Akár rövidebbre, hosszabbra, más márkára. Ha tapasztalsz változást, akkor ilyesmi a gond.
(#) Rahed Lee válasza tothbela hozzászólására (») Jan 4, 2020 /
 
Ha egzakt módon próbálnám definiálni a jelenséget, akkor valami "kiscirip"-ként tudnám jellemezni Nem nagy, tényleg alig több, mint anno a Fenderek produkáltak a single coil hangszedőkkel. Csak elszoktam egy kicsit már ettől is, mivel most egy humbucker-es Gibson Les Paul-ról van szó, ami alapon baromi csendes. És normál üzemmódban (legalább egy pedál bekapcsolva) így is generálkuss van, se "cirip", se "brumm", se "szisz" se semmi

Lehet, hogy tényleg csak a true bypass-os kikapcsolt impedancia illesztés okozza, ami érthető is lenne, lévén nem életszerű, hogy rá legyen fűzve egy pedálsor a cuccra úgy, hogy minden eleme ki legyen kapcsolva.

Végigpróbálgattam mindenféle kábellel, hol csak az egyik pedált befűzve, hol az effekttápról, hol mezei dugasztápról etetve, a jelenség ugyanaz. Gyanítom, hogy ez nem valós probléma, csak a beteges maximalizmusom miatt rugózom ezen.
(#) Massawa válasza Rahed Lee hozzászólására (») Jan 4, 2020 /
 
Probáld kikapcsolt állapotban az egyik táp minuszát hozzáérinteni az átmenö kábel árnyékolásához. Illetve huzd ki valamennyi tápot, lehet, hogy azok viszik be a zavart. Minden tápot nagyfrekvenciásan hidegitetted. (+ és a - polusrol egy kb 1-100 nF kondi az árnyékolásra?)
Még valami az eszembe jutott. A pedálokon gyakran a bemeneti árnnxékolás a hurkok miatt nincs összekötve a kimenetivel. A kapcsolod áthidalja a pedálokat az árnyékolás a gitártol az erösitöig megmarad? (Ohmmérövel mérd meg. Lehet, hogy az megszakad valahol.)
(#) Rahed Lee válasza Massawa hozzászólására (») Jan 4, 2020 /
 
Megvan a hunyó ) Probléma megoldva.

Kábelezés okozta. Az történt, hogy tegnap állítottam hadrendbe egy állványt, amin döntve van a láda és felette egy polcon a fej. Mivel a fej így most magasabban van mint eddig volt, az oda méretre készített kábel rövid lett, így a pedáloktól nem ért el az erősítőig. Ezért megcseréltem a Vox jó vastag gyári kábelével, ami a fej és a láda közötti jelutat hivatott kiszolgálni. Így az erősítő és a láda között egy mezei gitárkábelből készített összekötő volt, a gyári combos (vélhetően pompásan árnyékolt és tökéletes impedanciával megáldott) kábel pedig a pedálok és a fej között teljesített szolgálatot. Ahogy visszakerült az erősített jelútba a gyári Vox, onnantól ismét síri csend telepedett a rendszerre, kikapcsolt és bekapcsolt pedáloknál is. Így is totál generálkuss van, hogy az effektek és az erősítő közötti rövid jelkábelt ideiglenesen egy 3 méteres, összetekert gyári gitárkábelre cseréltem.

Köszönöm a tanácsokat, ötleteket.
(#) Rahed Lee hozzászólása Jan 7, 2020 / 4
 
Ma elkészült a nagy mű. Igen pöpec
(#) Massawa válasza Rahed Lee hozzászólására (») Jan 8, 2020 /
 
Szép munka!
Egy aproságot látok, ami gond lehet. A csatlakozokat forditva kötötted be!
A dugok közepe rendszerint a +, a külsö kontaktus a minusz. ( itt némelyik pedálon/hangszeren is forditott a bekötés pl egyes Yamahak, de azok inkább kivételek)
A hozzászólás módosítva: Jan 8, 2020

IMG_4409.JPG
    
(#) tothbela válasza Massawa hozzászólására (») Jan 8, 2020 /
 
A polaritások rendben vannak. Otthoni borotva meg modem, esetleg ledes lámpáknál szokott a belső lenni a plussz. Effekteknél és hangszereknél rendszeresített a belső mínusz.
(#) Rahed Lee válasza Massawa hozzászólására (») Jan 8, 2020 /
 
A polaritás itt nem szabadon választott
A gitáreffektek 99,9%-ában, a középső a negatív. Ez minden pedálon jól láthatóan jelölve is van.
Láttam már olyant, hogy fordított volt, de ahhoz adtak egy polaritásfordító kábelt, szép piros dugóval jelölve, hogy ez most nem a szokásos felállás.
(#) Massawa válasza tothbela hozzászólására (») Jan 8, 2020 /
 
Érdekes nekem 5 pedálom van (igaz, hogy a legujabb is már 12 éves) meg a Yamaha billentyüm, nekem csak a Yamaha forditott a pedálok nem. Azt nem is vettem eddig észre, hogy megegyeztek ilyesmiben. Lehet, hogy át kellene drotozni?
A hozzászólás módosítva: Jan 8, 2020
(#) sad_Vamp válasza Massawa hozzászólására (») Márc 28, 2020 /
 
Srácok, valami ilyen : IC's végfok erősítőre van valakinek valami egyszerű, minimál projcetje?
Sajna kipurcant a csöves végfokom, most se lehetőségem se pénzem nincs javítatni/cserélni.
Gondoltam valami 10-40W-os mono cuccal csak eltengődöm.

Legjobb komplett projekt lenne, mert csak minimál tapasztalatom van.
(#) Massawa válasza sad_Vamp hozzászólására (») Márc 28, 2020 /
 
Nem épitettem még ilyeamit, de beütöttem a gugliba hogy IR4301 amplifier, egy sereg komplett kapcsolást hozott. Biztos találsz jot is. Az adatlapban is van egy tipikus kapcsolás azok rendszerint müködnek.
(#) tothbela válasza Massawa hozzászólására (») Márc 28, 2020 /
 
Szerintem vagy nem erre gondolt, vagy nem tudja mire gondolt. Ugye nem kell magyarázni mi a probléma egy ilyen negyed négyzetcentiméteres smd teljesítmény eszközzel, ha PWM ha nem.
(#) tothbela válasza sad_Vamp hozzászólására (») Márc 28, 2020 /
 
Pontosan milyen csöves halt meg, és mit szeretnél. A topikból én gitárerősítőre gondolok, de nagyon kevés infót adtál.
(#) jani1987 válasza sad_Vamp hozzászólására (») Márc 28, 2020 /
 
TDA sorozatba szokott lenni olyan, hogy a bemenetre két alkatrész meg a kimenetre kettő 'oszt csókolom. Az ic-k világában nem hallottam olyat, hogy bármelyik kenterbe verné a másikat. Gondolom én.
(#) Massawa válasza tothbela hozzászólására (») Márc 28, 2020 /
 
Modern technologia, szép kecsegtetö számokkal ( ha jol néztem a katalogus szerint 90W tud az a pár cm2

Ez sokaknak csaloka lehet..ki kell probalni, én sem tudom valoban mit is akart.....
(#) jani1987 válasza Massawa hozzászólására (») Márc 28, 2020 / 1
 
Egy LM1875 bőven elég bármilyen lakásba. Hogy az elejére mit tesz egyéni ízlés kérdése. Nekem is volt egy épített verzió de utána másra váltottam.
(#) tothbela válasza Massawa hozzászólására (») Márc 28, 2020 /
 
Aki épített már PWM erősítőt, az tudja hogy nem csak egy IC beforrasztásából áll. Ez a tok ráadásul nem amatőr nyákot igényel, mivel a disszipációs hőt el kellene vezetni.
(#) Massawa válasza tothbela hozzászólására (») Márc 28, 2020 /
 
Soha nem épitettem ilyesmit csak a délután olvasgattam utánna - a gyárto még hütöbordát sem ir elö (Infenion). Érdekes dolgokat tudok meg vén koromra...
A fiamnak van egy kis Marshall dobozkája - néha akkorát szol, hogy felkapom a fejem. pedig alig nagyobb mint egy zsebrádio. Nem tudom mi van benne.
(#) tothbela válasza Massawa hozzászólására (») Márc 28, 2020 /
 
Nem akartam közeledni, én is csak a tapasztalt dolgokról írtam. Furatgalván, 70um-es fólia meg sűrű viamező a tok alatt. Ez a feltétele a kis IC nagy erejének. De ha HKSz erősítő kell, akkor egy jó ötlet. Ma már egy elavult laptop 19V/4,75A töltője akad sok mindenkinél. Egy TPA3118 monósított modulja pár száz forint. A kimenő fojtókat le kell cserélni akár légmagos tekercsekre, és van egy 50W-os egészen jó hangú végfokunk.

Ja ez egy effekt doboz méretben elfér.
A hozzászólás módosítva: Márc 28, 2020
(#) Massawa válasza tothbela hozzászólására (») Márc 28, 2020 /
 
Nem tervezek már ilaeamit épiteni, nem is én hoztam fel a témát. Igy le is zárnám. Én jol el vagyok a TDA tipusu erösitökkel. Az hiszem már több nem igen fog kelleni. Meg már nem is igen érdemes ilyenekkel veszödni, ha par ezresért kész és jol müködö erösitöket lehet készen kapni.
Azok az idök már elmultak amikor egy hét alatt 10-20 nagyteljesitměnyü erösitöt kellett összetákolni, hogy szoljon a hétvégén minden.
A hozzászólás módosítva: Márc 28, 2020
(#) sad_Vamp válasza tothbela hozzászólására (») Márc 29, 2020 /
 
Nekem preamp+powerampom van/volt különdobozokban 1 rackban.
A Preamp szépen muzsikál. Poweramp elszált. Csöves volt 2x100w...... tisztában vagyok vele, hogy nincs ekkora teljesítményre szükségem, főleg mostnában.

Mivel jelenleg nincs keret javíttatásra és/vagy cserére. Ezért összedobnék valami egyszerű ilyen IC-s cuccot amivel legalább szólni fog. 10-40W körül gondoltam valamire, amit még be tudok szerezni, ha jól tudom TME-ről nem probléma jelenlegi körülmények között rendelni. És az is jó lenne, ha tápot nem eszekábálni kéne hozzá, hanem vlmi kész táp elég lenne neki.

A teljesítménnyel kapcs. nem tudom hogy mire gondoltál, elég ha szoba szinten szól.
(#) sad_Vamp válasza jani1987 hozzászólására (») Márc 29, 2020 /
 
eleje mint irtam megvan. nekem akár az LM1875 is jó, csak 1 komplett project kéne, ami már bevált, működik van hozzá PCB rajz meg minden, és nem kell kisérletezgetni, mert összerakni össze tudom, de annyira nem értek hozzá.
(#) Massawa válasza sad_Vamp hozzászólására (») Márc 29, 2020 /
 
Nezz körül a web áruházakban kész végfok modulok vannak kevesebbért mint amibe az alkatrészek kerülnek. Több helyen kinálnak kitben is, azaz neked kell összeforrasztani. Valoban nem érdemes sokáig ezen spekulalni, a gugli pár másodpercen belül nagyobb kinálatot ad mint amit el tudsz képzelni. Azok rendszerint müködnek és sok nem is rosszul.
Következő: »»   310 / 315
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem