Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Gitár torzító / Effekt / Erősítő / Pickup
Lapozás: OK   310 / 310
(#) jani1987 válasza EcoPityu hozzászólására (») Dec 18, 2019 /
 
Őrült egy fazon vagy hallod.
(#) llax válasza EcoPityu hozzászólására (») Dec 18, 2019 /
 
Mennyit agyaltam én is ilyenen... Nem építeni, hanem meglévőt (amikor volt) hangszedővel ellátni.
Ha építés lenne, az gitár hangolókulcsokkal (klasszikus húrgépeivel - csak abból férne elég) és piezo helyett valami hotrail vagy lipstick jellegű (nincsenek húrokhoz rendelt pólusok) elektromágneses hangszedőkkel történne. Ha már modernizálunk...
(#) EcoPityu válasza llax hozzászólására (») Dec 19, 2019 /
 
Szia, kérdés, ami a videóban is felvetődött, átjönne-e a dobozhang?
Itt átjön, annyira, hogy adott hangerőn még be is tud gerjedni a baszzus húrra!
(#) llax válasza EcoPityu hozzászólására (») Dec 19, 2019 /
 
Éppen annak mérséklése (de nem elkerülése) is szempont lenne. Egyébként nem közönségnek hangosítás, hanem "kreatív" célok lennének
(#) Rahed Lee hozzászólása Jan 4, 2020 /
 
Sziasztok,

Elkészült az effekttápom, be van dobozolva, le van festve, már csak a feliratozások és effélék vannak hátra. Tegnap próbálgattam és feltűnt egy jelenség, amiről nem tudom, hogy természetes-e.

Ha mindkét effektpedál (reverb és overdrive) ki van kapcsolva, akkor zajos a cucc. Ha bármelyiket bekapcsolom, akkor totál zajtalan, függetlenül az adott pedál beállításaitól. Mindkét pedál true bypass-os. Elvileg nem lenne probléma, mert legalább a reverb mindig megy, ezért nem is tűnt fel eddig, de érdekelne, hogy ez mennyire természetes. A táp 8 db kimenete teljesen izolált, még a földelésük között sem mérhető galvanikus kontakt.
(#) Massawa válasza Rahed Lee hozzászólására (») Jan 4, 2020 /
 
Valoszinüleg amikor kikapcsolod elveszted a GND-t ( a táprol). A pedálokban a táp egyik polusa többnyire kapcsolatban van a doboz testével. Lehet, hogy amikor kikapcsolod elveszik ez az kapcsolat/árnyékolás. Egy helyen probáld a táp negativját összekapcsolni az árnyékolással. Lehet, hogy egy kondin keresztül is segithet.
(#) Rahed Lee válasza Massawa hozzászólására (») Jan 4, 2020 /
 
Én is valami ilyesmire gyanakszom, de nem teljesen tiszta, hogy most mit is kössek össze mivel.
Így néz ki a cucc belülről, mit testeljek le és hová?
Bocsi, de nem vagyok profi e témában.
(#) tothbela válasza Rahed Lee hozzászólására (») Jan 4, 2020 /
 
A zaj jellege milyen? Sustorgás, brummogás, sziszegés? Az effekt pedálok mind tartalmaznak impedancia illesztőket. A nem true bypass effektekben ez mindig aktív, a true bypassnál csak bekapcsolt állapotban. Ha minden kábel hibátlan, akkor mindössze az lehet, hogy kikapcsolt effekteknél gyakorlatilag a sorbakapcsolt kábelek hossza túl nagy. Ez elméletileg nem okozna gondot, de mégis. Hosszadalmas leírni a jelenséget, ami persze csak megmagyarázná, de nem oldaná meg a gondot. Bizonyos hossznál rezonanciába kerülhet valamilyen helyi rádiófrekvenciás zavarral, vagy éppen az erősítő bemeneti fokozata oszcillálhat. Inkább a megoldás a lényeg. A gitár-effekt, valamint effekt-erősítő kábeleit (ez a két leghosszabb a rendszerben) próbáld lecserélni másikra. Akár rövidebbre, hosszabbra, más márkára. Ha tapasztalsz változást, akkor ilyesmi a gond.
(#) Rahed Lee válasza tothbela hozzászólására (») Jan 4, 2020 /
 
Ha egzakt módon próbálnám definiálni a jelenséget, akkor valami "kiscirip"-ként tudnám jellemezni Nem nagy, tényleg alig több, mint anno a Fenderek produkáltak a single coil hangszedőkkel. Csak elszoktam egy kicsit már ettől is, mivel most egy humbucker-es Gibson Les Paul-ról van szó, ami alapon baromi csendes. És normál üzemmódban (legalább egy pedál bekapcsolva) így is generálkuss van, se "cirip", se "brumm", se "szisz" se semmi

Lehet, hogy tényleg csak a true bypass-os kikapcsolt impedancia illesztés okozza, ami érthető is lenne, lévén nem életszerű, hogy rá legyen fűzve egy pedálsor a cuccra úgy, hogy minden eleme ki legyen kapcsolva.

Végigpróbálgattam mindenféle kábellel, hol csak az egyik pedált befűzve, hol az effekttápról, hol mezei dugasztápról etetve, a jelenség ugyanaz. Gyanítom, hogy ez nem valós probléma, csak a beteges maximalizmusom miatt rugózom ezen.
(#) Massawa válasza Rahed Lee hozzászólására (») Jan 4, 2020 /
 
Probáld kikapcsolt állapotban az egyik táp minuszát hozzáérinteni az átmenö kábel árnyékolásához. Illetve huzd ki valamennyi tápot, lehet, hogy azok viszik be a zavart. Minden tápot nagyfrekvenciásan hidegitetted. (+ és a - polusrol egy kb 1-100 nF kondi az árnyékolásra?)
Még valami az eszembe jutott. A pedálokon gyakran a bemeneti árnnxékolás a hurkok miatt nincs összekötve a kimenetivel. A kapcsolod áthidalja a pedálokat az árnyékolás a gitártol az erösitöig megmarad? (Ohmmérövel mérd meg. Lehet, hogy az megszakad valahol.)
(#) Rahed Lee válasza Massawa hozzászólására (») Jan 4, 2020 /
 
Megvan a hunyó ) Probléma megoldva.

Kábelezés okozta. Az történt, hogy tegnap állítottam hadrendbe egy állványt, amin döntve van a láda és felette egy polcon a fej. Mivel a fej így most magasabban van mint eddig volt, az oda méretre készített kábel rövid lett, így a pedáloktól nem ért el az erősítőig. Ezért megcseréltem a Vox jó vastag gyári kábelével, ami a fej és a láda közötti jelutat hivatott kiszolgálni. Így az erősítő és a láda között egy mezei gitárkábelből készített összekötő volt, a gyári combos (vélhetően pompásan árnyékolt és tökéletes impedanciával megáldott) kábel pedig a pedálok és a fej között teljesített szolgálatot. Ahogy visszakerült az erősített jelútba a gyári Vox, onnantól ismét síri csend telepedett a rendszerre, kikapcsolt és bekapcsolt pedáloknál is. Így is totál generálkuss van, hogy az effektek és az erősítő közötti rövid jelkábelt ideiglenesen egy 3 méteres, összetekert gyári gitárkábelre cseréltem.

Köszönöm a tanácsokat, ötleteket.
(#) Rahed Lee hozzászólása Jan 7, 2020 / 4
 
Ma elkészült a nagy mű. Igen pöpec
(#) Massawa válasza Rahed Lee hozzászólására (») Jan 8, 2020 /
 
Szép munka!
Egy aproságot látok, ami gond lehet. A csatlakozokat forditva kötötted be!
A dugok közepe rendszerint a +, a külsö kontaktus a minusz. ( itt némelyik pedálon/hangszeren is forditott a bekötés pl egyes Yamahak, de azok inkább kivételek)
A hozzászólás módosítva: Jan 8, 2020

IMG_4409.JPG
    
(#) tothbela válasza Massawa hozzászólására (») Jan 8, 2020 /
 
A polaritások rendben vannak. Otthoni borotva meg modem, esetleg ledes lámpáknál szokott a belső lenni a plussz. Effekteknél és hangszereknél rendszeresített a belső mínusz.
(#) Rahed Lee válasza Massawa hozzászólására (») Jan 8, 2020 /
 
A polaritás itt nem szabadon választott
A gitáreffektek 99,9%-ában, a középső a negatív. Ez minden pedálon jól láthatóan jelölve is van.
Láttam már olyant, hogy fordított volt, de ahhoz adtak egy polaritásfordító kábelt, szép piros dugóval jelölve, hogy ez most nem a szokásos felállás.
(#) Massawa válasza tothbela hozzászólására (») Jan 8, 2020 /
 
Érdekes nekem 5 pedálom van (igaz, hogy a legujabb is már 12 éves) meg a Yamaha billentyüm, nekem csak a Yamaha forditott a pedálok nem. Azt nem is vettem eddig észre, hogy megegyeztek ilyesmiben. Lehet, hogy át kellene drotozni?
A hozzászólás módosítva: Jan 8, 2020
Következő: »»   310 / 310
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu