Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » ST151 végerősítő
 
Témaindító: Dzsoni, idő: Szept 5, 2007
Lapozás: OK   86 / 93
(#) Alkotó válasza mcc hozzászólására (») Dec 19, 2019 /
 
Így már Értem mire gondolsz. Így a bordák közelebb kerülnek egymáshoz. Én abban láttam a saját gondolatom előnyét, hogy az alkatrészek beférnek a borda belső üregébe.
Nálam a félvezető tokozása nagyobb mint ami a te képeden lévő bordára elférne. Ezért kellett egy nagyobb bordatípust választanom.
De megfontolok egy ilyen lehetőséget is, mert ha esetleg valamit mérni vagy szervizelni kell, akkor a bordán belül elhelyezkedő alkatrészek esetében az nem egyszerű feladat. Azt is meg kell még gondolnom, hogy meg tudok-e valósítani olyan rézoldali rajzolatot, amin a borda felőli rézréteg nem keresztezi az alumínium idom útját. Ha ez problémás, akkor távtartóval ez is orvosolható.
(#) mcc válasza Alkotó hozzászólására (») Dec 19, 2019 /
 
Nekem is volt benne némi kihívás, hogy a borda felfekvő felületénél ne legyen rézréteg. Azonban, miután én nem terveztem univerzális panelt, ezért a tápfeszültséget a borda vezette, annak a panelre nem is terveztem végül fóliát. Cél volt még az is, hogy a képen látható módon a ventilátort fel lehessen szerelni a bordákon kialakított árok felhasználásával.
Így kialakult egy "hűtőalagút".
(#) Kovidivi válasza Alkotó hozzászólására (») Dec 25, 2019 / 1
 
Egy ötlet: Ha a tranzisztorok lábának inkább egy furatgalvános fél furatot használnál (tehát a kontúr elfelezi a furatot), akkor javításkor nem kellene se a panelt felemelni, se a tranzisztort feszegetni, csak megmelegíted a lábakat egyesével, és el tudod a nyáktól választani. Mellékelek egy képet.
(#) latyakosa válasza Alkotó hozzászólására (») Dec 25, 2019 /
 
Kovidivi által mutatott ötletet próbáltam felvetni akkor amikor a nyák alá fordítod be a tranzisztort.
A hozzászólás módosítva: Dec 25, 2019
(#) blasz hozzászólása Dec 25, 2019 /
 
Boldog karácsonyt mindenkinek!!! Sziasztok,én csak nézem hogy egyre kisebbek a panelok,Én meg csináltam egy nem kicsi darabot még régebben. Elővettem bekötöttem,nagyon nagy,de cserébe még langyossá se tudom melegíteni szoba hangerőn.
Ez is St. végfok,kicsit módosítva.
A hozzászólás módosítva: Dec 25, 2019
(#) blasz hozzászólása Dec 25, 2019 /
 
Mekkora nyugalmit kellene adnom?Most 5mV van az emitter ellenállásokon mérve.
(#) Alkotó válasza blasz hozzászólására (») Dec 25, 2019 /
 
A módosításnak nem célja a méret csökkentése. De célja a hosszú sorban elhelyezkedő félvezetők rövidebb és szélesebb területen való elhelyezése. E miatt kerültek 2 oldalra a végtranzisztorok. Ez a módosítás a panel vonalvezetésében is kedvező változtatásokat tesz lehetővé.

Ha az emitter ellenállás a rajz szerinti 0R47, akkor az azon mért 5 mV 10,6 mA áramot jelent a tranzisztorokon. Ez kb. éppen jó érték.
A képeden úgy tűnik nálad 0R33 az ellenállások értéke, ami 15 mA áramot jelent. Ez is jó még. A 4 tranzisztor esetében, feltételezve az egyenletes eloszlást ez 60 mA együttes nyugalmi áramot jelent a végtranzisztorokon.
Érdemes az értéket ellenőrizni melegedés után is, mert akár jelentős elmozdulás is lehetséges. Üzem-meleg állapotban legyen 3-5 mV körül az emitter-ellenállásokon mért feszültség.
A hozzászólás módosítva: Dec 25, 2019
(#) Alkotó válasza Kovidivi hozzászólására (») Dec 25, 2019 /
 
Nekem túlzó az ilyen megoldás. Nem tudom illeszteni a magamban szemben támasztott követelményekhez. Ha jellegében hasonlót készítenék -nem tervezem-, akkor a felső oldali rézrétegre tennék SMD PAD-et, és abba hajlítanám bele a lábakat.
De ettől jobbnak érzem a normál furatot, két oldalon PAD-el, és abba beforrasztani a tranzisztort. Ha esetleg szervizelni kell, akkor ahhoz jó eséllyel mindenképpen meg kell bontani az erősítőt, akkor pedig már megoldható a félvezető cseréje.
(#) Alkotó válasza latyakosa hozzászólására (») Dec 25, 2019 /
 
Már rajzoltam egy aláfordított tranzisztorhoz illeszkedő panelt is, de még a térbeli modellezést nem csináltam meg hozzá. Ezt én "gyalog" készítem, tehát kell hozzá idő.
(#) latyakosa válasza Alkotó hozzászólására (») Dec 25, 2019 /
 
Abszolult nem sürgetésnek szántam . Amikor kérted sajnos nem volt kéznél olyn példa amivel szemléltetni tudtam volna a javaslatomat, elképzelésemet. Más is részben hasonló példát hozott fel ezért bátorkodtam felemlegetni.
A hozzászólás módosítva: Dec 25, 2019
(#) blasz hozzászólása Dec 26, 2019 /
 
Még egy kérdésem lenne,készítek egy újabb panelt,és a pikós kondenzátorokból nincs kéznél kerámia,csak fólia, de ugyan olyan értékekkel. Remixek. jók lennének,vagy inkább szerezzek kerámiákat?Ugyan úgy a bemenetnél is nincs tantálom csak fólia 3u3,az is remix.
A hozzászólás módosítva: Dec 26, 2019
(#) Alkotó válasza Alkotó hozzászólására (») Dec 26, 2019 / 2
 
Rajzoltam egy aláfordított végtranzisztoros lehetőséget is. Az SK514 bordát akartam használni, de ennek a fogadó felülete kisebb mint a félvető tokozása, ezért szükség volt egy távtartó használatára is (lila a képeken).
(#) mcc válasza Alkotó hozzászólására (») Dec 27, 2019 /
 
Nagyon jól fest! Ha végtanzisztornak TOP-3 tokozásút használsz (pl.NJWxxxx), akkor a távtartó sem feltétlenül kell. Így még az az előnyöd is megvan, hogy lehet vezető a panel alján, keresztezve a borda talpát.
(#) Alkotó válasza mcc hozzászólására (») Dec 27, 2019 /
 
Igen, a kisebb tokozáshoz nem kell a távtartó. Jellemzően 2SC5200-2SA1943 párossal építik ezt az erősítőt, vagy nagyobb tápfeszültséghez MJL21193-194 még jobb választás. Ezek tokozása viszont 26 mm magas, ami csak így fér fel erre a bordára.
Ennek paneltervnek a bordával érintkező felületén nincs vezetősáv.
(#) mcc válasza Alkotó hozzászólására (») Dec 27, 2019 /
 
Kezdek kedvet kapni én is egy SK514-el hűtött végfok tervezéshez...
A hozzászólás módosítva: Dec 27, 2019
(#) Alkotó válasza mcc hozzászólására (») Dec 27, 2019 /
 
Létezik SK589 borda is, ami magasabb fogadórésszel rendelkezik.
Sőt elég sok egyéb lehetőséget is kínál a piac. Mellékeltem a két érintett bordát, amire ráhúztam néhány méretet, és a teljesség igénye nélkül néhány egyéb bordát is, amit én valamiért érdekesnek gondoltam ezért van rajzom hozzájuk. Természetesen a rajzok pontosan méretarányosak.
A hozzászólás módosítva: Dec 27, 2019
(#) mcc válasza Alkotó hozzászólására (») Dec 27, 2019 /
 
Ismerem őket. De nekem szempont lenne az is, hogy beleférjek 82mm magasságú dobozba. Ez pedig az SK589-el nagyon nehéz lenne, mert a panelen nem lehetne 10-12mm-nél magasabb alkatrész, ezt pedig problémás teljesíteni.
A hozzászólás módosítva: Dec 27, 2019
(#) Alkotó válasza mcc hozzászólására (») Dec 31, 2019 /
 
Ha a konstrukció azt megkívánja semmi nem zárja ki a borda felül való elhelyezését. Eredetileg én is így képzeltem el.
De még akár azt is meg lehetne valósítani, hogy felül lenne a borda, de kívülre kerülnének a tranzisztorok. Ez szélesítené a panelt, de egyszerűbb lenne a szerelés. Akár link, akár a kifordítás egyformán elférne a magasabb bordával (SK589) is kb 75 mm belméreten.
(#) Alkotó válasza Alkotó hozzászólására (») Dec 31, 2019 /
 
Ha két bordát megvágunk, akkor a szélesség sem változik, mégis kívülre tehetőek a tranzisztorok. A panelt nem rajzoltam hozzá, csak a konstrukció miatt mellékeltem az ábrát.
(#) mcc válasza Alkotó hozzászólására (») Jan 1, 2020 /
 
Köszi az ötleteket!
(#) Alkotó válasza Alkotó hozzászólására (») Jan 3, 2020 / 3
 
Megrajzoltam a panelt is a felül lévő bordához, amin kívül vannak a félvezetők. Mivel a tranzisztorok ennél a megoldásnál távolabb kerültek, ezért volt elég hely a köztük lévő távolságot is bőven növelni. Ezt fontosnak érzem, jelentősen javulhat a bordán való hőeloszlás. Nem utolsó sorban, ha szeretnénk kengyellel a végtranzisztorokat, akkor itt már erre kényelmesen van lehetőségünk, mert a tokozások közé fér a csavar.
A gyári borda "megvágása" nem a legegyszerűbb feladat (dehogynem, simán le lehet fűrészelni), de itt most ez nélkülözhetetlen. Ennek hiányában a panel szélességét kellene feláldozni (20 mm-el szélesebb panel esetén már nem kellene a bordát megvágni) , ami egyébként megoldható lenne, de én most inkább ezt a megoldást választottam.
A méret nem változott (egyik képen behúztam a két keresztmetszeti méretet).
A bekötő vezetékek késes csatlakozói és a biztosítékok viszonylag mélyen vannak, de még elérhetőek.
(#) blasz hozzászólása Jan 21, 2020 /
 
Sziasztok,kicseréltem a becsatoló kondit Vima kondira 3u3,másként szól,mint ami benne volt.Tettem bele már sima elkót,tantált,azok egyformák voltak kb.ez a fólia Vima nagyon sok basszussal szól.Már nem tudom hova letekerni.Volt sok vita a járatásról,én nem tudom itt hol az igazság,várjak vele pár napot? Nagyon teszt üzemben van összerakva az egész még...
(#) blasz hozzászólása Jan 21, 2020 /
 
C6= 470p röl 220p-ra cserélni szebbek a magasak.

Ezt már próbálta valaki? Valóban hozott javulást?
(#) Karesz 50 válasza blasz hozzászólására (») Jan 21, 2020 / 1
 
Idézet:
„Volt sok vita a járatásról,én nem tudom itt hol az igazság,várjak vele pár napot?”


Várjál vele, csak ne írd meg mit hallasz mert Te is ki leszel közösítve rögvest, mivel ezek nem létező fogalmak (a "szakemberek" szerint). Az aluláteresztő hatását pedig végkép nem lehet meghallani
A "Rögves" meg egy nagyon csúnya rémséges rém... íme:

Rögves.JPG
    
(#) mcc válasza Karesz 50 hozzászólására (») Jan 21, 2020 /
 
Akkor olyat már végképp ne is említsek, hogy a 2. fokozatban az MJE340/350 párost KSC3503/KSA1381-re cserélve tovább fog javulni a hang?
(#) Alkotó válasza mcc hozzászólására (») Jan 21, 2020 /
 
Bátran írd le amit jónak látsz, legyen az akármi. Aztán ha születnek reakciók, akkor azokat pedig szépen a helyén kell kezelni. Eltérő motivációk vezérlik a fórumozókat, ezért változatos formában öltenek testet a gondolatok.
A fotódon lévő panelok szélén látok biztosíték-házat. Nem tökéletese a fotó, de ha nem tévedek, akkor ez egy olyan típus, aminél egy vékony lemezkésbe csúszik bele a biztosíték. Sajnos már van tapasztalatom ezzel, és lesújtó. Ha lehetséges akkor cseréld ki, mert bajt fog okozni. Ez az egyik ígéretes alternatíva, és ebbe is érdemes beforrasztani az üvegpatron végeit.
A hozzászólás módosítva: Jan 21, 2020
(#) mcc válasza Alkotó hozzászólására (») Jan 22, 2020 /
 
Igen szépen és diplomatikusan fogalmaztál Meglátjuk, ki mit reagál. Mindenesetre továbbra is ajánlom a KSC3503/KSA1381 párost, amelyek a ma (még) gyártásban lévő nagyfeszültségű lineáris erősítésre készült tranzisztorpárosok közül a legjobbak.
A fotókat nem szeretném elvitatni az alkotójuktól, blasz fórumtárstól. Én régóta nem használok már biztosítékot a szekunder oldalon. AZ utolsó amit használtam, beforrasztós smd volt.
(#) zenebolond válasza mcc hozzászólására (») Jan 22, 2020 /
 
KSC3503/KSA1381 És ezt merre lehet kapni?
(#) blasz hozzászólása Jan 22, 2020 /
 
Bevallom őszintén nincs kedvem az emitter ellenállásokat kicserélni,csak nem tudom hogy a 0.33r maradhat e 0.47r helyett.85vDc ről megy + -
(#) blasz válasza blasz hozzászólására (») Jan 22, 2020 /
 
Pontosítok: 95vDc ről megy..
Következő: »»   86 / 93
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem