Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Szobatermosztát bekötése
Lapozás: OK   93 / 125
(#) proli007 válasza ferenctoth hozzászólására (») Jan 5, 2020 /
 
Hello! Nem lehet semmi buktatója, mert a Ceval-nak a földelésen kívül csak két bekötési pontja van. Azt a kettőt kötöd be a Q7-be és kész.
(#) ferenctoth válasza proli007 hozzászólására (») Jan 5, 2020 /
 
Hamar lekaptam a Cewal burkolatat, ezen nincs foldeles bekotve, csak ketto sima kek A ket kabelen 97 voltot mertem. Azt hittem ezek vagy 24 vagy 230 voltosak.
(#) proli007 válasza ferenctoth hozzászólására (») Jan 5, 2020 /
 
Hello! Igen, de lehet hogy Te csak "valamit" mértél. Mert hogy mi van ott, azt leginkább a kazán elektronikája "tudja", meg az, aki ismeri a kazánt. Minden estre a Cewal látszatra csak egy kontaktus (nem ismerem). De könnyen meggyőződhetsz, ha kikötöd és ellenállás mérésben rámérsz, miközben tekergeted..
(#) bgsf hozzászólása Jan 5, 2020 /
 
De annyíra egyszerű. 1-3 a fűtés, 1-2 a hűtés..... Le van írva... Nem tudom mit agyalnak ennyit..... Két kábelt kell bekötni...... csak ennyi....
A hozzászólás módosítva: Jan 5, 2020
(#) bgsf válasza proli007 hozzászólására (») Jan 5, 2020 /
 
Semmit sem kell csinálnia, csak beköti a termosztátot ahogy mondtam, vagy tizenvalahányat kötöttem be.... Itthon is ilyen megy gázkazánnal. Semmi baj nincs vele, de ha nem tudja melyik az 1(!) és melyik a többi akkor hívjon valakit aki 5 perc alatt beköti neki..... Sajna messze vagyok, de ha ott lennék a közelben, akkor segítenék....
A hozzászólás módosítva: Jan 5, 2020
(#) ferenctoth válasza bgsf hozzászólására (») Jan 5, 2020 /
 
Meg fogom oldani, nyugi a ket kabel bekotese nem fog problemat okozni. Koszonom a segitseget
(#) szerviz válasza bgsf hozzászólására (») Jan 5, 2020 /
 
Tényleg nagyon egyszerű, csak el kell olvasni....1-2-est kell bekötni, és a fűtés-hűtés üzemmód között a gombokkal váltasz.
Az ügyfeleid még nem fagytak meg? Viszont spórolnak a gázzal....
(#) Johnny0004 hozzászólása Jan 8, 2020 /
 
Sziasztok! Remélem jó helyre írok, a problémám nem bekötés, hanem szervizelés. Van egy Computherm 091-es termosztát, elromlott a reléje nem kapcsol be, csak kifelé irányban. DK1A-L-3V tipusu relé volt benne. Vettünk bele egy G6C tipusú relét, igen ez 6 lábú, de belemegy. Nem ez a lényeg, hanem, hogy ezzel a relével semmerre sem kapcsol. A baj előttem már kiszedték a tranyókat mérésre, majd visszatették, volt forrasztási hiba is.
Visszarajzoltam nagyjából az áramkört a proci egyik lába kapcsol egy NPN tranyót ami két másikat kapcsol NPN PNP és így ad +- tápot a relének. A proci másik lábán ugyanez akkor fordított polaritással kapcsolja a relét. Minden jónak tűnik, mégis bármelyik procilábat kapcsolom mind két oldal kapcsol negatívat, a pozitív tranyóknál pedig csak 0,5V jelenik meg. Aztán jött egy ötlet kivettem a relét, és rögtön minden jól működik, mind két proci lábról szépen működik az áramkör a relénél megjelenik a táp mind két irányban. Ha visszarakom a relét nem, mintha leterhelné az áramkört. Katalógus szerint egyezik a működési áramuk, és a tekercs ellenállásuk is.
Van valami javaslatotok? Köszi előre is.
Még annyi az új relé táppal tesztelve tökéletes.
A hozzászólás módosítva: Jan 8, 2020
(#) vision61 válasza Johnny0004 hozzászólására (») Jan 8, 2020 /
 
Szia!
Nem a lábak száma a probléma, hanem szerintem amit vettél, az nem bistabil relé.
Ezekben a termosztátokban ilyet használnak, így csak az átkapcsolás idején van áramfelvétele.
Ezen kívül lényeges az is, hogy 3 V-os legyen.
(#) Johnny0004 válasza vision61 hozzászólására (») Jan 8, 2020 /
 
Szia! Ezekben megegyezik, táppal működik tökéletesen az új relé.
A hozzászólás módosítva: Jan 8, 2020
(#) Johnny0004 válasza vision61 hozzászólására (») Jan 8, 2020 /
 
Most újra kipróbáltam egy 47 Ohm-os ellenállással, ugyanaz, relé nélkül szépen kapcsolja a +3V illetve -3V feszültséget a csatlakozókra, ha bekötöm felborul az egész áramkör kinyit mind két NPN tranyó így összenyitnak a PNP tranyókkal, a kapcsokon csak + illetve -0,5V jelenik meg.
Lehetséges valamelyik tranyó átereszt terhelésre?
(#) elektroton válasza Johnny0004 hozzászólására (») Jan 8, 2020 /
 
A relé adatlapja szerint megjelölt +/- tekercsvégei vannak. Ezt akkor szokták határozottan jelölni ha van benne a relébe egy védődióda a tekerccsel párhuzamosan Habár a doksija ezt nem jelöli. A benne lévő esetleges dióda miatt lesz 0,5V a "rossz"polaritás esetén.
(#) vision61 válasza elektroton hozzászólására (») Jan 8, 2020 /
 
Nincs benne dióda, csak ez bistabil relé, ezért jelölik. Az egyik "irányban" meghúz, és úgy is marad, ellenkező polaritással elenged.
(#) vision61 válasza vision61 hozzászólására (») Jan 8, 2020 /
 
Annyi még kimaradt, hogy csak 1-1 impulzus kell a váltáshoz.
(#) Johnny0004 válasza vision61 hozzászólására (») Jan 8, 2020 /
 
Így van fixen ott marad mind a két állásában. Közben sikerült megjavítanom.
Sejtettem, hogy műhiba van benne, kínomban megnéztem a tranyók adatlapját, aki előttem kiszedte a tranyókat megmérni két darab PNP-s tranyót fordítva rakott vissza, mert érdekes a nyák alkatrész rajz szerint jól álltak, de ezeket (C9012) fordítva kell berakni, mert EBC a láb sorrendjük.
Hát ennyi.
Azt, hogy fordítva berakva relé nélkül miért működött nem tudom, már nincs kedvem nézegetni.
(#) increduluszoltan hozzászólása Jan 10, 2020 /
 
Sziasztok!
Vaillant atmo tec kazánunkat egy VRT50 szobatermosztát vezérli...sikerült eltekerni,és nem engedi a hőmérsékletet 24 fok alá állítani..van valami trükkje? Zoltán
(#) proli007 válasza increduluszoltan hozzászólására (») Jan 10, 2020 / 1
 
Hello! Feltételezem, ezt kerested.
(#) increduluszoltan válasza proli007 hozzászólására (») Jan 10, 2020 /
 
Köszönöm,siker!!!
(#) kenyvice hozzászólása Jan 16, 2020 /
 
Sziasztok!
Le szeretném cserélni a junkers TR12-es termosztátot egy BOT-313 Wifis termosztátra.
Jelenleg 3 vezeték van termosztáthoz.
Itt nem teljesen értem hogy van, mert feszültséget nem tudtam mérni rajta, lehet hogy ez csak ez egy "pontosító szál" miatt van?
Az BOT-313-an van egy relé (kapcsoló).
A vezérelni kívánt kazán egy junkers ZW 23 as kombi kazán.
Mellékelek egy képet amin a tervezett bekötés szerepel, elvileg csak kapcsolt szálat kell bekötnöm? Ha zárom az áramkört megy a kazán ha nyitott akkor nem. ilyen egyszerű lenne?
Köszi a segítségeket.

igy kell.JPG
    
(#) VIM válasza kenyvice hozzászólására (») Jan 16, 2020 /
 
Szia! Jó lesz az az elgondolás ahogy bekötötted.
(#) increduluszoltan hozzászólása Jan 16, 2020 /
 
Sziasztok!
Tud valaki ajánlani valami szolidabb árú Vaillant programozható e-buszos ,vezetékes termosztátot? Vaillant atmo tech pro kazánhoz szeretnék egyet,mert ezzel a VRT50-nel sokat kell foglalkozni..
(#) szerik8 hozzászólása Feb 11, 2020 /
 
Sziasztok!

Egy régi MMG termosztátot cseréltem Computherm Q3-ra (jó öreg Fég kazánt vezérel).
A kérdésem az lenne, hogy az MMG termosztáthoz érkezett 3db vezeték (zöld-sárga, fekete, barna),
Na most ami nekem furcsa így a mérések után, hogy a fekete a direkt fázis, a barna a kapcsolt szál, viszont a zöld-sárgán is ott a 230V!, (feszt. kémlelővel mérve). Nem nullának kellene lennie? Mert ugye az új termosztát megkapja a direkt fázist(fekete) a közös pontra, a záróérintkezőhöz meg kötöttem a kapcsolt szálat (barna), viszont az a zöld-sárga szál bosszant, hogy miért van rajta feszültség.. esetleg a régi termosztát glimm lámpájához kellett volna, vagy a kötődobozban valami kisebb zárlat? Mindenesetre nem kötöttem be, de a kazán így is tökéletesen működik.
(#) proli007 válasza szerik8 hozzászólására (») Feb 11, 2020 /
 
Hello! AZ MMG termosztátnál, nem kimondottan a Glimm miatt kellett a nulla, hanem bekapcsolt állásban egy kis "ráfűtése" volt az mechanikus érzékelőnek. Ez egy ellenállásban testesül meg, aminek a szabályzó hiszterézisének csökkentése volt a feladata. E nélkül is működik, csak nagyobb a hiszterézise. Nálad vélhetően a szál a levegőben lóg, így a szórt kapacitás miatt mérsz feszültséget. De megtudhatod ha megnézed a kazánnál a termosztát kábel bekötését is. A Q3-nak erre nincs szüksége, mert azt elem táplálja és hiszterézisét is elektronika állítja be, nem "ráfűtés".
(#) Gafly válasza szerik8 hozzászólására (») Feb 11, 2020 /
 
Hagyd ahogy van (leszigetelve).
A hozzászólás módosítva: Feb 11, 2020
(#) szerik8 hozzászólása Feb 11, 2020 /
 
Köszönöm a gyors válaszokat. Akkor a zöld-sárga ha jól értem a kazánból jön nekem vissza a termosztáthoz, ezért mérek rajta feszültséget. Mindenesetre marad leszigetelve, a termosztát mögött.
(#) csuki00 hozzászólása Feb 24, 2020 /
 
Sziasztok!

Van egy Junkers ZW24-2DHKE23S5095 kombi gázkazánom és egy Computherm Q7RF termosztátom.
Ezt kb egy éve összekötöttem és jól is működött szombatig ahogy valami probléma volt nem működött tovább, nem kapcsolt a fűtés. Szétszedtem a termosztát vevőjét minden jónak tűnt nem látszódott sérülés. Kihívtam a gázosokat vasárnap mert hát nincs fűtés ez azért így nem volt jó, nekem meg megállt a tudományom. Kijöttek szerelgettek azt mondták, rosszul volt bekötve és ezért hibás a panel megsérült és kicserélik a kondikat elvitték pár óra mulva vissza jöttek beszerelték majd mondták hogy vegyek új termosztátot mert az is rossz, és visszakötötték a termosztátot a kérésemre, hogy nekem ne legyen más dolgom csak a régi helyére bekössem az újat és kész.
Na most közben nem teljesen értettem, hogy miért kötöttem be rosszul, hiszen működött, de elvégre Ők a szakamberek. Na most megvettem az új termosztátot bekötöttem úgy ahogy mondták és nem működik. Mellékelt képen látszik, ahogy szerintük kell. Megmondom őszintén átverve érzem magam, mert a 25 ezres kiszállítási díj és a 35 ezres panel javítás és a 12 ezres új termosztát után is ott vagyok ahol eddig a fűtésem nem megy.
Sajnos én már nem emlékszem, hogy hogy kötöttem be, de azt tudom, hogy kellett egy átkötést csinálnom.
Tudnátok nekem segíteni, hogy mi a helyes bekötés?
Köszönöm!
(#) Tasznka válasza csuki00 hozzászólására (») Feb 24, 2020 /
 
Valamit benéztek
A vevőnek kell a 230V az L-N-re. A termosztátot az 1-2-re kell kötni.
A kazánnál az LR-LS-re kellene kötni.
De lehet,hogy valamit elnézek .
(#) csuki00 válasza Tasznka hozzászólására (») Feb 24, 2020 /
 
Köszi a gyors választ. Közben megtaláltam nekem így volt bekötve. Ez akkor így helyes?
Valamint érdemes a vevőt külön kötni a kazántól 230V-ra?

Q7-RF.png
    
(#) Tasznka válasza csuki00 hozzászólására (») Feb 24, 2020 /
 
Szia!
De menj előbb biztosra,és az Ls-Lr-t kösd össze,hogy elindul -e a kazán(de az érintésvédelemre vigyázni,vagyis ne rá,hanem magadra ),ha elindult,akkor mehet a termosztát kötözgetése.

A legbiztosabb esetben,csak az Ls-Lr párost kellene bekötnöd az 1-2 -es pontok közé,és 230V-ot tenni az L-R -re.
De ha a kazán kiküldi a N - és a fázist,akkor,szerintem a mellékletben lévő kellene.

Q7-RF.png
    
(#) motoomy hozzászólása Feb 25, 2020 /
 
Sziasztok! Anyukámnak vettem egy computherm Q3-as termosztátot a vaillant VRT40 -es helyett, mert már rosszalkodott a potmétere. Direkt a legegyszerűbb lett választva, mert Anyukámnál lényegtelen a programozhatóság. A VRT40 7-8-9 szálait a Q3-nál hova kell bekötni 1-2-3? Ill. Melyik számnak melyik a megfelelője a másik termosztátnál?
Következő: »»   93 / 125
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem