Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektromos kemence építése házilag
 
Témaindító: Aurum, idő: Júl 25, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   17 / 17
(#) Vic70 válasza Egri Frédi hozzászólására (») Jan 5, 2020 /
 
Aluminíum olvasztására készítettem. Jobb lett, mint gondoltam. Most fogom majd 750c fokra hevíteni. Az alu. 630c fokon olvad. Tégelyt kell még gyártanom hozzá. Most néztem meg: 1400w a fűtőszál teljesítménye, de egész hamar feltolja a hőmérsékletet 500 fokra.
(#) Vic70 hozzászólása Jan 6, 2020 / 1
 
Megigértem, hogy beszámolok a tapasztalataimról. Nagyon jó az általam javasolt aluminíum szilikát tégla. Könnyű és jól szigetel. Belül 750 fokos, kivül pedig 70. A fűtőelemet agyagból gyártottam a kemence belméretének megfelelően. Két darab 800w-os fűtőszálat kötöttem párhuzamba. Egy óra alatt felmegy a hőfok 750 fokra. A kemence aljára kell még raknom egy, a négy sarokban támaszkodó acél rácsot, amire az olvasztó acél tégelyt teszem. Van erre valami jó ötlet?
(#) Egri Frédi válasza Vic70 hozzászólására (») Jan 8, 2020 /
 
Várjuk a fejleményeket, légyszi tájékoztass !
(#) Vic70 válasza Egri Frédi hozzászólására (») Jan 9, 2020 /
 
Ma már alumíniumot olvasztottam a kemencében. A fűtőpanelt cserelnem kellett mert a beágyazó agyagból fémrészek égtek ki és tönkretették egy idő után a fűtőszálat. Egyébként mire vagy kiváncsi?
(#) kendre256 válasza Vic70 hozzászólására (») Jan 9, 2020 /
 
Idézet:
„A fűtőpanelt cserelnem kellett mert a beágyazó agyagból fémrészek égtek ki és tönkretették egy idő után a fűtőszálat.”

Akkor most te is tanultál ezen valamit...
Én már négy kemencét építettem, hogy milyen az utolsó, meg hogy mit tanultam az első három halálából, azt itt írtam le.
Fűtőszálat szerintem legcélszerűbb kerámia gyöngyökbe tekerve kialakítani. Az szigetel is, hőálló is, valamennyire tekergetni is lehet. Az agyag zsugorodik is kiégéskor (ráadásul nem egyformán, a melegebb helyeken jobban), ha simán csak bele van téve a fűtőszál, szerintem el is szakíthatja, el is repedhet.
(#) Egri Frédi válasza Vic70 hozzászólására (») Jan 9, 2020 /
 
Végül is mindenre …
Mit öntöttél, hogy öntötted, milyen az öntvény minősége stb ...
(#) Vic70 válasza Egri Frédi hozzászólására (») Jan 9, 2020 /
 
Ebben az elektromos kemencében még csak egyszer olvasztottam, öntöttem. A mások faszenes kohómat már többször használtam. Itt megnézhetsz egy-két projektet:
OlvaSZTÁR blog
A hozzászólás módosítva: Jan 9, 2020
(#) Vic70 válasza kendre256 hozzászólására (») Jan 11, 2020 /
 
Köszönöm a tanácsot. Figyelembe vettem a tapasztalataidat.
A sütőből kitermelt huzal 600 fokon elégett, mert nagyon vékony volt. Most 2db 800w-os fűtőszálat bújtattam bele a sütőből kitermelt kerámia gyöngyökbe. Párhuzamba kötve 1400w teljesítményt prudukál. 90 perc alatt fűti fel a kemencét 750 fokra.
(#) Vic70 hozzászólása Jan 28, 2020 /
 
Készítettem 1,5 mm-es Kanthal huzalból egy kemence fűtőpanelt. Kézzel tekertem spirálba a huzalt. Jó kis meló volt! . A spirált egy kőporcelán (Gres) lapra tekertem fel. Remélem tartós lesz!
(#) granpa válasza Vic70 hozzászólására (») Jan 28, 2020 /
 
Ez így nem jó, mert a hátsó oldali spirálok nagy veszteséggel fűtenek (főleg kifelé). Kendre265 leírása szerinti, nyitott hornyos lapba fűzd bele.
(#) Vic70 válasza granpa hozzászólására (») Jan 28, 2020 /
 
Állítva tervezem az üzemeltetést, így mindkét oldala át tudná adni a hőt. Beleállítanám a kemencébe és mellé tenném a tégelyt.
A nyitott hornyos lap azért sem jó, mert nagyon kemény az 1,5mm-es huzal. Olyan mint egy rugó. Elég volt kézzel feltekerni. Nem állna meg a horonyban.
A hozzászólás módosítva: Jan 28, 2020
(#) granpa válasza Vic70 hozzászólására (») Jan 28, 2020 /
 
A nyitott horony trapéz alakú, úgy kell befűzni a fűtést. Ha állítod, akkor is féloldali veszteség.
Nálunk (VKI '70-es évek) 3 vagy 4 oldali fűtés volt.
(#) Vic70 válasza granpa hozzászólására (») Jan 28, 2020 /
 
Persze, én is látom a gyári kemencék kivitelezesét, de házilag nem egyszerű ezeket megvalósitani. Szerintem ez is feltolja majd 800 fokra a kemence belterét. Ha majd kipróbáltam, megírom a tapasztalataimat. Jelenleg a kemence aljába lefektettem egy porcelán gyöngyökbe fűzott fűtőszálat és ez is szépen működik.
(#) kendre256 válasza Vic70 hozzászólására (») Jan 28, 2020 /
 
Én kicsit széjjelebb húznám a meneteket. Úgy látom a képről, mintha néhány helyen összeérnének. A zárlatos menetek rövidítik a huzalt, nagyobb áramot vesz fel, nagyobb lesz a teljesítménye, de hamarabb tönkremehet. Én olyanra csinálnám, hogy kb. egy huzalvastagság legyen a menetek között. Ilyenkor talán nem melegítik túlságosan egymást, hanem a kemence felé megy a hő.
(#) Vic70 válasza kendre256 hozzászólására (») Jan 29, 2020 / 1
 
Sajnos nem tudom széjjelebb húzni a meneteket, mert korlátozott a hely a kemence belterében. Ha nagyobbra csinálom, akkor meg nem fér be a tégely. A menetek nem érnek össze. 3-4mm van közöttük + szinteltolás is van a porcelán támasztékok által. Elég bivaly ez a 1,5 mm-es huzal. Nem hinném, hogy hamar tönkremegy. Izomból kellett feltekernem a 45 métert.
(#) kendre256 válasza Vic70 hozzászólására (») Jan 29, 2020 /
 
Szerintem félreértettél. Én arra gondoltam, hogy az egymás után következő menetek vannak közel egymáshoz. A csatolt képrészleten látszik, hogy az 1,5mm átmérőjű huzalok egymástól néhány tized milliméterre vannak. És ez a használat során sem fog javulni, mert a meleg hatására deformálódik a huzal, a tekercseléskor benne maradt mechanikai feszültségek miatt a huzal "helyezkedik".
Vannak módszerek a géppel történő tekercselésre is. Két fadarab közé kell a magot fogni (amire tekered), és a magot géppel forgatni. Ez 15-20 cm hosszon, kézzel egyszerű, ebben az orosz videóban látszik.
Ha a rugó végének rögzítését nem egy átfúrt furattal oldod meg, hanem valami szorítással, akkor akármilyen hosszan lehet tekercselni. Mikor a menetek "végigértek" a magon, meglazítod a szorítást és a magot, a magot kijjebb húzod, rászorítod a meneteket, és lehet folytatni amíg tart a huzal. És ekkor a magot lehet akkus fúróval forgatni. Kézzel szenvedés, az biztos...
(#) Vic70 válasza kendre256 hozzászólására (») Jan 30, 2020 /
 
Igen, így már értem. Direkt tekertem ilyen szorosra mert, ha betartottam volna az ideális távolságot a menetek között, akkor a spirál elfoglalta volna a kemence belterét és így, nem fért volna bele az olvasztó tégely. Így is kiadja a megfelelő Ohm értéket. 34 Ohm-ot mérek a két végpont között.
(#) Epu2 válasza Vic70 hozzászólására (») Jan 30, 2020 /
 
Ilyen nagy átmérőjű fűtőhuzal képes kellően felizzani?
(#) kendre256 válasza Epu2 hozzászólására (») Jan 30, 2020 /
 
1,5 kW teljesítmény melegíti. Persze ha állandóan sok-sok levegőt fújnánk rá, sohase izzana fel. A huzal hőmérséklete a rá adott teljesítménytől és a tőle elvont teljesítménytől (hőelvonás) függ. Ha nagyon elszigetelnéd, és nem tudná a hőt leadni, az olvadáspontjáig is felmelegedne.
Következő: »»   17 / 17
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu