Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektromos kemence építése házilag
Lapozás: OK   17 / 21
(#) Vic70 válasza Egri Frédi hozzászólására (») Jan 5, 2020 /
 
Aluminíum olvasztására készítettem. Jobb lett, mint gondoltam. Most fogom majd 750c fokra hevíteni. Az alu. 630c fokon olvad. Tégelyt kell még gyártanom hozzá. Most néztem meg: 1400w a fűtőszál teljesítménye, de egész hamar feltolja a hőmérsékletet 500 fokra.
(#) Vic70 hozzászólása Jan 6, 2020 / 1
 
Megigértem, hogy beszámolok a tapasztalataimról. Nagyon jó az általam javasolt aluminíum szilikát tégla. Könnyű és jól szigetel. Belül 750 fokos, kivül pedig 70. A fűtőelemet agyagból gyártottam a kemence belméretének megfelelően. Két darab 800w-os fűtőszálat kötöttem párhuzamba. Egy óra alatt felmegy a hőfok 750 fokra. A kemence aljára kell még raknom egy, a négy sarokban támaszkodó acél rácsot, amire az olvasztó acél tégelyt teszem. Van erre valami jó ötlet?
(#) Egri Frédi válasza Vic70 hozzászólására (») Jan 8, 2020 /
 
Várjuk a fejleményeket, légyszi tájékoztass !
(#) Vic70 válasza Egri Frédi hozzászólására (») Jan 9, 2020 /
 
Ma már alumíniumot olvasztottam a kemencében. A fűtőpanelt cserelnem kellett mert a beágyazó agyagból fémrészek égtek ki és tönkretették egy idő után a fűtőszálat. Egyébként mire vagy kiváncsi?
(#) kendre256 válasza Vic70 hozzászólására (») Jan 9, 2020 /
 
Idézet:
„A fűtőpanelt cserelnem kellett mert a beágyazó agyagból fémrészek égtek ki és tönkretették egy idő után a fűtőszálat.”

Akkor most te is tanultál ezen valamit...
Én már négy kemencét építettem, hogy milyen az utolsó, meg hogy mit tanultam az első három halálából, azt itt írtam le.
Fűtőszálat szerintem legcélszerűbb kerámia gyöngyökbe tekerve kialakítani. Az szigetel is, hőálló is, valamennyire tekergetni is lehet. Az agyag zsugorodik is kiégéskor (ráadásul nem egyformán, a melegebb helyeken jobban), ha simán csak bele van téve a fűtőszál, szerintem el is szakíthatja, el is repedhet.
(#) Egri Frédi válasza Vic70 hozzászólására (») Jan 9, 2020 /
 
Végül is mindenre …
Mit öntöttél, hogy öntötted, milyen az öntvény minősége stb ...
(#) Vic70 válasza Egri Frédi hozzászólására (») Jan 9, 2020 /
 
Ebben az elektromos kemencében még csak egyszer olvasztottam, öntöttem. A mások faszenes kohómat már többször használtam. Itt megnézhetsz egy-két projektet:
OlvaSZTÁR blog
A hozzászólás módosítva: Jan 9, 2020
(#) Vic70 válasza kendre256 hozzászólására (») Jan 11, 2020 /
 
Köszönöm a tanácsot. Figyelembe vettem a tapasztalataidat.
A sütőből kitermelt huzal 600 fokon elégett, mert nagyon vékony volt. Most 2db 800w-os fűtőszálat bújtattam bele a sütőből kitermelt kerámia gyöngyökbe. Párhuzamba kötve 1400w teljesítményt prudukál. 90 perc alatt fűti fel a kemencét 750 fokra.
(#) Vic70 hozzászólása Jan 28, 2020 /
 
Készítettem 1,5 mm-es Kanthal huzalból egy kemence fűtőpanelt. Kézzel tekertem spirálba a huzalt. Jó kis meló volt! . A spirált egy kőporcelán (Gres) lapra tekertem fel. Remélem tartós lesz!
(#) granpa válasza Vic70 hozzászólására (») Jan 28, 2020 /
 
Ez így nem jó, mert a hátsó oldali spirálok nagy veszteséggel fűtenek (főleg kifelé). Kendre265 leírása szerinti, nyitott hornyos lapba fűzd bele.
(#) Vic70 válasza granpa hozzászólására (») Jan 28, 2020 /
 
Állítva tervezem az üzemeltetést, így mindkét oldala át tudná adni a hőt. Beleállítanám a kemencébe és mellé tenném a tégelyt.
A nyitott hornyos lap azért sem jó, mert nagyon kemény az 1,5mm-es huzal. Olyan mint egy rugó. Elég volt kézzel feltekerni. Nem állna meg a horonyban.
A hozzászólás módosítva: Jan 28, 2020
(#) granpa válasza Vic70 hozzászólására (») Jan 28, 2020 /
 
A nyitott horony trapéz alakú, úgy kell befűzni a fűtést. Ha állítod, akkor is féloldali veszteség.
Nálunk (VKI '70-es évek) 3 vagy 4 oldali fűtés volt.
(#) Vic70 válasza granpa hozzászólására (») Jan 28, 2020 /
 
Persze, én is látom a gyári kemencék kivitelezesét, de házilag nem egyszerű ezeket megvalósitani. Szerintem ez is feltolja majd 800 fokra a kemence belterét. Ha majd kipróbáltam, megírom a tapasztalataimat. Jelenleg a kemence aljába lefektettem egy porcelán gyöngyökbe fűzott fűtőszálat és ez is szépen működik.
(#) kendre256 válasza Vic70 hozzászólására (») Jan 28, 2020 /
 
Én kicsit széjjelebb húznám a meneteket. Úgy látom a képről, mintha néhány helyen összeérnének. A zárlatos menetek rövidítik a huzalt, nagyobb áramot vesz fel, nagyobb lesz a teljesítménye, de hamarabb tönkremehet. Én olyanra csinálnám, hogy kb. egy huzalvastagság legyen a menetek között. Ilyenkor talán nem melegítik túlságosan egymást, hanem a kemence felé megy a hő.
(#) Vic70 válasza kendre256 hozzászólására (») Jan 29, 2020 / 1
 
Sajnos nem tudom széjjelebb húzni a meneteket, mert korlátozott a hely a kemence belterében. Ha nagyobbra csinálom, akkor meg nem fér be a tégely. A menetek nem érnek össze. 3-4mm van közöttük + szinteltolás is van a porcelán támasztékok által. Elég bivaly ez a 1,5 mm-es huzal. Nem hinném, hogy hamar tönkremegy. Izomból kellett feltekernem a 45 métert.
(#) kendre256 válasza Vic70 hozzászólására (») Jan 29, 2020 /
 
Szerintem félreértettél. Én arra gondoltam, hogy az egymás után következő menetek vannak közel egymáshoz. A csatolt képrészleten látszik, hogy az 1,5mm átmérőjű huzalok egymástól néhány tized milliméterre vannak. És ez a használat során sem fog javulni, mert a meleg hatására deformálódik a huzal, a tekercseléskor benne maradt mechanikai feszültségek miatt a huzal "helyezkedik".
Vannak módszerek a géppel történő tekercselésre is. Két fadarab közé kell a magot fogni (amire tekered), és a magot géppel forgatni. Ez 15-20 cm hosszon, kézzel egyszerű, ebben az orosz videóban látszik.
Ha a rugó végének rögzítését nem egy átfúrt furattal oldod meg, hanem valami szorítással, akkor akármilyen hosszan lehet tekercselni. Mikor a menetek "végigértek" a magon, meglazítod a szorítást és a magot, a magot kijjebb húzod, rászorítod a meneteket, és lehet folytatni amíg tart a huzal. És ekkor a magot lehet akkus fúróval forgatni. Kézzel szenvedés, az biztos...
(#) Vic70 válasza kendre256 hozzászólására (») Jan 30, 2020 /
 
Igen, így már értem. Direkt tekertem ilyen szorosra mert, ha betartottam volna az ideális távolságot a menetek között, akkor a spirál elfoglalta volna a kemence belterét és így, nem fért volna bele az olvasztó tégely. Így is kiadja a megfelelő Ohm értéket. 34 Ohm-ot mérek a két végpont között.
(#) Epu2 válasza Vic70 hozzászólására (») Jan 30, 2020 /
 
Ilyen nagy átmérőjű fűtőhuzal képes kellően felizzani?
(#) kendre256 válasza Epu2 hozzászólására (») Jan 30, 2020 /
 
1,5 kW teljesítmény melegíti. Persze ha állandóan sok-sok levegőt fújnánk rá, sohase izzana fel. A huzal hőmérséklete a rá adott teljesítménytől és a tőle elvont teljesítménytől (hőelvonás) függ. Ha nagyon elszigetelnéd, és nem tudná a hőt leadni, az olvadáspontjáig is felmelegedne.
(#) Firefighter1 hozzászólása Márc 9, 2020 /
 
Sziasztok...
Tavasszal tervezek egy kiskemence építését.
Ötletként a szokásos 8szögletű felnyillós tetejűre gondoltam.
Miből célszerű epíteni Samottégla jo hozzá? Fűtőszálnak több helyen láttam A1-as Kanthal huzalt, ettől énse térnék el ha jó.
Csak a méretezését nem tudom hogy mennyi fog nekem kelleni.
A kemence belméretét "kb" 3-4 literre tervezem (mint egy nagyobb savanyúuborkás üveg.
Illetve az olvasztótégely anyaga vagy beszerezhetősége..

Olvasztásba aluminium és réz...
Minden ötletet tippet szivesen veszek.

Köszönöm
A hozzászólás módosítva: Márc 9, 2020
(#) Egri Frédi válasza Firefighter1 hozzászólására (») Márc 10, 2020 / 1
 
Az alumínium menni fog, a vörösréz 1.000 °C felett olvad, kicsi az esélye, hogy sikerüljön. Érdeklődve várjuk az eredményeket.
(#) Firefighter1 válasza Egri Frédi hozzászólására (») Márc 10, 2020 /
 
Ezzel elkeserítettél.. pedig javarészt inkább azt szeretnék olvasztani.. igaz kis mennyiségben kb 80-130 cm3 mint egy nagyobb gyufásdoboz..

Maga az elektromos fűtés miatt a nehéz? Gázzal láttam sokat ( de gondolom ot a hozzáadagold fuvoka szerű levegő miatt jelentősen növekszik az égési hőmérséklet)
(#) kendre256 válasza Firefighter1 hozzászólására (») Márc 10, 2020 / 1
 
Az a baj, hogy a réz olvadáspontja 1083°C, a Kanthal A1 maximális hőmérséklete pedig 1400°C. Elég közel van a két érték, főleg úgy, hogy neked valószínűleg a könnyebb öntéshez nem 1100 °C anyaghőmérséklet kellene, ahol még éppen csak megolvadt az anyag, hanem jó volna melegebb. Úgy nehéz gondolom önteni (nem értek hozzá), hogy kiveszed a kemencéből az anyagot, de szinte azonnal megdermed, mert csak kicsivel magasabb a hőmérséklete az olvadáspontnál. A másik oldalról nézve pedig, ha a fűtőszál 1400°C lehet csak, a kemencében belül csak kisebb lehet a hőmérséklet. Hogy mennyivel, az a kemence kialakításától függ, de valamilyen villamos szigetelés kell a fűtőszálra, az meg valamennyire a hőt is szigeteli. Ha csak 50-100°C-kal lesz alacsonyabb a kemence hőfok, mit a fűtőszál, jelen esetben már az is sokat számít. Valamekkora hőfoklépcső a tégelyen is lesz, az is ront a helyzeten.
A réz olvasztáshoz valószínűleg más fűtőszál kellene, de fogalmam sincs milyen. Az alumíniummal nem lesz baj, azt könnyedén lehet olvasztani. (A rajta keletkező oxidot persze nem, de azt meg lehet oldani, hogy mindig lehúzza róla az ember.)
(#) Firefighter1 válasza kendre256 hozzászólására (») Márc 10, 2020 /
 
Ezek konkrét értékek.. eddig ezeket nem tudtam .. köszönöm!

A hőmérsékletből kiindulva elvileg fizikálisan lehet ha van egy "jól szigetelt" kemencém.

Elektromos szigetelés nem kerül rá, a kemencét alakitom ki ugy hoyg biztonságos legyen, ( amikor nyitva van a tető a fűtőszál lekapcsol

Ha életre tudom kelteni a Sketchup-ot akkor csinálok rajzokat hogy mit gondoltok...

Kis alu és ( inkább) réz tömböket szeretnék önteni saját gyártmányu hűtőblokkhoz CPU-ra GPU-ra meg RAM-ra... és a réznek hatásfokokal jobb a hővezetése mint az alunak.

plussz ehhez a mennyiséghez ami nekem kell könyebben is hozzájutok (építkezésen 40 centi erősáramu kábel nekem 3 hónapig elég.
A hozzászólás módosítva: Márc 10, 2020
(#) Egri Frédi válasza Firefighter1 hozzászólására (») Márc 11, 2020 / 1
 
Ha ilyen céljaid vannak, sokkal olcsóbban megúszod, ha veszel "gyári" készet. Egy öntvény felülete mindig "rücskös", mindegy mibe öntöd bele. Mivel és hogyan akarod a hűtőfelületeket síkba csiszolni és felpolírozni. Ilyen feladatokra egy egyetemes eszterga/maró nem alkalmas. Bár az emberi leleményesség csodákra képes ... A másik: egy öntött anyag belső kristályszerkezete MINDIG !!! durvaszemcsés. Hő és elektromos vezetőképessége nagyságrendekkel rosszabb, mint egy sajtolt/folyatott anyagnak. A fémben kerülő kéretlen ötvöző anyagok ugyan ilyen hatással bírnak. ( Az elektrolitréz, mint fogalom nem véletlen. A rezet 3 - 4 kilences tisztaságúra csak elektrolízissel lehet feltisztítani, amit te otthon nem tudsz megvalósítani. )
(#) Firefighter1 válasza Egri Frédi hozzászólására (») Márc 11, 2020 /
 
Hát most egy kicsit elbizonytalanodtam...
Na nem a kemence építésével kapcsolatban...azt megcsinálom de valószínű csak " szorakozásból" fogok aluminium pogácsákat öntögetni.

Az anyagmegmunkálás cnc vel történne, meg történt eddig is.
Csak eddig vásarolt rézlapot munkáltunk meg..... és ezt gondoltam kiváltani az öntéssel, mert elég nehéz volt beszerezni kis mennyiségben 12-20mm vastag rézlapot.

Nagyon köszönöm a sok infót és a rávilágító kritikát, ez alapján ujra kell értékelnem a kemence számomra " használhatóságát" és rá kell jöjjek hogy nem találtam fel a "minispanyolviaszt"
(#) Egri Frédi válasza Firefighter1 hozzászólására (») Márc 11, 2020 /
 
Én senkit nem akarok lebeszélni a kisérletezésről. Az elektronikához csak nagyjából, hobby szinten értek. Nem is szoktam ipari berendezéseket tervezni - legfeljebb összerakni. Házilag öntögetni fémeket legfeljebb a dísztárgyak kategóriájáig érdemes bevállalni. Lehet önteni réz(bronz) ágyút is dísznek, nagyon szépen meg lehet munkálni. De ha valaki lőni is szeretne vele ... Háááát, jó vastag fal mögül gyujtsa meg a kanócot ...
(#) Atis57 válasza Firefighter1 hozzászólására (») Márc 11, 2020 /
 
Szia!
Az ilyen kemencékben is ellenállásfűtés van--.csak nem cekasz kanthal huzallal --Hanem; Grafitrúddal , esetleg hőáálló vasrúddal.
Ezek 10-30 000 üzemórát is kibirnak.
Efelett ; a Molibdén és a Wolfrámrúd jöhet szóba. kb 100 000 óráig .
Utána cserélendő!
Ezek a fűtések kisebb feszültségről működnek --állitható /vezérelt trafóval
2-30V , néhány 10-100A .
(#) Egri Frédi válasza Atis57 hozzászólására (») Márc 11, 2020 /
 
A tiszta fém Molibdén drágább az ezüstnél, a fém Wolfrám ára ettől is sokkal drágább. Ez utóbbit csak porkohászati úton lehet előállítani. Egyedül Pesten a Tungsram gyár ipari mennyiségben a hagyományos izzólámpák izzószálaihoz - még.
Csak az "jut" hozzá, aki ott dolgozik. Kereskedelmi forgalomba egyik sem kerül. Esetleg külföldről lehet rendelni - "arany" áron.
Ötvözőanyag kereskedésben lehet venni mindkettőt, de ezek 20 - 70% tartalmúak és "darabos" kiszerelésben kaphatók. A Molibdént lehet venni, mint ötvözőanyagot oxid formában ( MoO2) préselve, ez lényegesen olcsóbb, viszont nem vezeti az áramot és az állaga erősen hasonlít a "préselt lisztre". A színe ezüst-fekete, kalapáccsal törhető …
A Wolfrám FeW ( ferro-wolfrám) formában kapható 20 - 25% W tartalommal.

Otthon, házilag egyikből sem lehet "szín" fémet előállítani. Ráadásul a tiszta fém - mindkettő - rendkívül kemény, rideg anyag HRc: 50 felett ...
(#) Egri Frédi hozzászólása Márc 11, 2020 /
 
Az országban van néhány "iparos", aki gyárt réz/bronz öntvényeket. Mindenki - akiket én ismerek/ismertem - olajégővel olvaszt 30 - 50 kg -ot, grafittégelyben.

A tiszta Alumínium 660 °C -on olvad. Ez kézi öntésre alkalmatlan, mert "megszívódik", behorpad hűlés közben. Ezért ötvözni kell. Az alumínium fő ötvözői a Szilícium és Réz. ( Ismert még a közvéleményben a Magnézium is, de kézi öntésnél kerülendő a jelenléte, rendkívül megkeményíti az Alumíniumot, azon kívül jóval drágább is attól és rendkívül tűzveszélyes. ) Kézi öntéshez a legjobb a 12% Szilícium tartalmú anyag. Jól önthető és jó a formakitöltő képessége. A régi alumínium ajtókilincsek anyaga.
Következő: »»   17 / 21
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem