Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Ki mit épített?
Ez a téma ha úgy tetszik a mi "kiállítótermünk", nem pedig a ki mit csinált volna másképpen, mások helyett, és legfőképpen nem javítós téma.
Minden készüléknek van saját témája, ott kell kitárgyalni a részleteket!
FONTOS! A kapcsolási rajzok keresésére is van saját téma, ott keressetek rajzokat!
Ha valakit érdekel, itt vannak a fájlok hozzá:
Bővebben: Link innen mindig a legfrissebb tölthető le. A mellékletben az aktuálisan legfrissebb található meg. Ha DHT11-et is akarunk használni, akkor a nyákterven megjelölt DHT-data pin-re lehet a szenzort kötni, a DHT11_en? pin-t pedig +5V-ra kell húzni 10k-val. DHT szenzor nélkül nem kell módosítani semmit. Több verziónyi programot mellékelek, meg kell nézni, melyik a legjobb, lehetőleg magasabb verziószámot kell használni. Az ISP portot le kell ellenőrizni, hogy jól van-e bekötve. A .hex-et az ISP csatlakozón keresztül kell feltölteni! Új AVR esetén a DIV8 fuse bit-et ki kell kapcsolni.
Szia, ugyan nem engem kérdeztél, de felismerem a dobozt.
Ez egy NOKIA FSEB külső alarm modul Flexi bázisállomásokhoz. 471442a a rendelesi száma, eredetileg egy panel van benne, amire külső riasztások bemeneteit lehet kötni. A bázisállomás így "érzi" a külvilág ingereit, például az ajtónyitás reed kontaktját, a DC táp riasztásait, a füst és tűzjelző jelét, stb. Sajnos magánszemélyeknek nem rendelhető, gyanítom hogy valami hálózat swap (csere) mellékterméke, ahol Nokiát cseréltek valami másra...
Sziasztok!
Ma készen lettem ennek a házilag épített erősítő monstrumnak a fel újításával (egy öreg bácsi csinálta még a 80-90-es években). Az erősítőt újra kellet kábelezni, új kondenzátorokat kapott mind a két erősítő panel, és egy stabilizátor egységet a VU méternek kellet fabrikáljak, valamint a doboz is festésre szorult, és nem utolsó sorban be kellet állítani a kimeneti DC szintet, akkor az üres járatot, és a limiter részt is. Amit az erősítőről tudni kell az az hogy a finál tranzisztorok SDT9202S 4darab/oldal (2N3055) típusúak, a meghajtás BD237 BD238, és az alimentálás pedig +-45V. Az erősítő maximális teljesítménye 130W/4ohm, oszcilloszkóppal be mérve.
Ügyes, nekem az a kedvencem, amikor a végén kitesz egy fehér zászlót, aztán pár másodperccel később csak le kapcsolja
Jó lett.
![]() De az a hálózati főkapcsolóra egy kis darab zsugorcső elférne. A hozzászólás módosítva: Jan 10, 2020
Moderátor által szerkesztve
Sziasztok! Igazából nem építés, mégis gondoltam megosztom veletek. Ez egy Raspberry Pi 3 B+ doboza, amelyben van egy SSD modul is. Az egyetlen gombja ki van vezetve. Helyet kapott belül egy 4cm-es ventilátor is. Az USB-micro USB átalakító is saját nyomtatás. Az egész doboz saját tervezés. Később kap egy csiszolást, gittelést és kék metál fényezést.
Nos akkor bemutatnám én is a nyákfúróimhoz tervezett PWM motorfordulatszám szabályzót. Frekvencia tartománya 0-150kHz tartománybann folyamatosan nyomógombokkal változtatható, a kitöltési tényező 0-100% és ezzel együtt a motor fordulata gyakorlatila 0-15 V között van. A terhelhetősége kb. 2A lehet ami elegendő egy kis nyákfúró meghajtásához. A jelet egy kinai PWM modul szolgáltatja. A darlingtonos végfokot sajátmagam készítettem. A fetes és egyébb hidas megoldásokkak sokat küzködtem egy sem vált be igazán.Az előlapra kivezettem a PWM jelet,így majd külső alkalmazásokhoz is felhasználható.
A hozzászólás módosítva: Jan 12, 2020
Szia! Szuper kis szabályzó. Cikket tervezel róla írni?
Köszönöm.Volt egy kis munka vele de megérte. A fúrók sokkal szebben fúrnak vele, a nyomaték is megnőtt. A 400 Hz és a 20 k különösen szeretik.
A hozzászólás módosítva: Jan 13, 2020
Gondos munka, gratulálok.
Ezek a kisgépek általában nem egyenfeszültségről járnak? Ha váltakozó feszültségű motor van benne, akkor a kommutátor nem ég be több kHz-es frekvenciától? Itt már szinte folyamatosan forognia kellene egy "ívfolyamnak" a forgórészen, ami percek alatt károsítja a környezetét. A hozzászólás módosítva: Jan 12, 2020
Klassz! Milyen anyagból készült?
PLA (1,75mm)
Az alábbi kép is eredetileg nyomtatva volt. Kapott egy kis "kittet", megcsiszoltam, végül airbrush metál fényt kapott. A fénykép nem adja vissza teljesen.
Üdv
A multkori 5x7 matrix órával kapcsolatban. Irtam, hogy aki kijelzőt szeretne, jelezze. Akkor Fel is vettem a kapcsolatot a gyártóval, sajnos semmi válasz nem jött azóta sem. Igy sajnos kijelzők nélkül tárgytalan a dolog. Viszont melkékletben itt lesz az adatlapja, hátha valaki talál ugyan ilyet, más gyártótól. Én is folyamatosan keresgélek. Ha valaki talál, jelezze.
Köszönöm.
Idézet: Nem tudom mert ilyen irányú megfigyeléseket és méréseket nem tettem. Ha a melegedésre gondolsz akkor elárulom a sima DC jobban melegedtek, némi enyhülés itt is tapasztalható de csak hoszabb használat után. „Ha váltakozó feszültségű motor van benne, akkor a kommutátor nem ég be több kHz-es frekvenciától? Itt már szinte folyamatosan forognia kellene egy "ívfolyamnak" a forgórészen, ami percek alatt károsítja a környezetét.” A hozzászólás módosítva: Jan 14, 2020
Sziasztok!
Nekem még nagyon fiatal gyerekem van. Sok dolgot nem ért. Miért csörög a telefon, és miért kell fölvenni, ha a kezében van. Miért tesszük le a telefont, ha hívást bontunk? Miért hallózunk, ha amúgy is látjuk, hogy ki hív? Miért mutatkozunk be, ha a hívott fél tudja, hogy ki hívja? Megmutattam neki ezeket a dolgokat. Készítettem egy retró telefont, ami azért GSM rendszerű. Teljesen ostoba telefon. Lehet vele hívást fogadni, ha csörgés közben fölvesszük. Lehet tárcsázni, és már hívja is a betárcsázott számot. Az eredeti csengő mechanika megmaradt, csak áttekercseltem az elektromágnesét, hogy 1 li-ion celláról is tudjon csörgetni. Egy H hidas motorvezérlő hajtja. Egy SIM800-as modul a lelke, amit egy kis olcsó kínai mikrokontroller hajt és ez kezeli a tárcsát, meg a megszakító gombot. Beépített akksival működik, tehát hordozható. Még a rendőr sem szólhat, hogy kézben tartott mobiltelefonnal vezetek. Kell hozzá természetesen egy jegyzettömb, amin a számok vannak. Még annyit csinálok, hogy egy gyorstárcsázás programot írok hozzá. Ha csak egy számot tárcsázok és utána nem történik több tárcsázás, akkor a számhoz rendelt telefonszámot hívja. Hiába, el vagyunk kényelmesedve.
Persze. Nem életem fő műve, de működik. A kínai kontrollerre kellett egy kvarcot műtenem, mert a soros port pontatlan volt a belső órajelről, ezért van rajta egy kis öcsi panelen a kvarc. A csengő meghajtó egy kis motorvezérlő modul, aminek a felét használom.
Idézet: „egy kis olcsó kínai mikrokontroller” Milyen?
Wifis csengő??
![]() Adtál egy ötletet !
LGT8F328P. Arduino kompatibilis tud lenni. Olyasmi, mint az ATmega328, csak 2,5 voltról már megy 32 MHz-en, 12 bites ADC-k, 8 bites DAC, 2 darab 8 bites timer, 2 darab 16 bites timer, belső 32 MHz-es órajel és 3 féle belső referencia feszültség. Cserében viszont az EEPROM nincsen, csak a flash-t írja, ami a program memóriából veszi el a helyet, ha használni akarod.
Mekkora ötlet! Elismerésem!
(Sajnos az én 5 éves unokám sem érti éppen így az ilyen kifejezéseket.)
Sziasztok.
Cégben a padláson találtam egy régi óracsodát 1973-ból. Egy Német vasútállomáson szolgálhatta az utasokat. Szinte teljesen mechanikus, kivéve a meghajtást. Az elektronika egy külső egység volt ami egy két eres vezetékkel csatlakozott a léptetőmotorhoz. A külső egység elveszett. Érdekessége hogy tudja kezelni a szökőévet, persze mechanikusan. Ramatyul nézett ki. Volt mit tisztítani. A hátlap elég jól megsárgult. Hidrogén zselével sikerült valamennyire kifehéríteni. Készítettem hozzá egy vezérlőt. A pontosságot egy DS1307 RTC-re bíztam. A léptetőmotor vezérlés, a beállítás gomb kezelés és a működést jelző villogás egy PIC12F629 dolga. Külső tápegysége van. Ott kapot helyet a villogó led és a beállítógomb is. Az esetleges áramkimaradást két 9 voltos elem hidalja át. K.b. egy napig működik vele. Ez az elektronika kicsit modern a szerkezethez képest, de ez van. Már fél éve működik és tökéletesnek bizonyult.
Nagyon szuper, és nagyon retro.
![]() Azért egy videót megnéznénk róla. (esetleg összevágva és/vagy felgyorsítva). Gratula. A hozzászólás módosítva: Jan 16, 2020
A maga indusztriális módján szép ez az óra, és nagyon szépen is állítottad helyre. Szívből gratulálok hozzá, és elismerésem érte.
Szia! Kis segítség, hogy ahol a fehér kis címke van : "CB76MM" oda gyárilag földelőgomb is tehető, ezzel lehetett iker esetén elvonni a vonalat. Ha beépítesz oda egy eredeti földelőgombot, már van is redial gombod és stílusában is stimmel kívülről. A mellékelt képen talán kivehető, hogy ott, ahol nálad a típustábla van - a piros telefonon, ott egy nyomógomb. Ha a garázsban szétnézek, talán pár telefon abból is kijön, bár sokat selejteztem is.
A hasonló vasúti órák főórákról mentek 2 vezetéken, nem volt elektronika. A főóra adott minden páros percben egy +- polaritású 24V-os impulzust, majd páratlan percben egy -+ polaritásút. (aztán lehet, hogy fordítva volt, már 30 éve nem dolgoztam ilyennel). Azaz minden perc léptetéséhez polaritást kellett cserélni.
Hát ez még most is így van a mechanikus óráknál!
janigel és Frankye köszönöm szépen.
Videót nem tartottam fontosnak mert inkább az órásmesterek bravúrjait csodáltam mint a látványt. Például 23 óra után a háromas elpörög nulláig de olyan gyorsan hogy inkább csak csörgést hallani. Azért nem rossz ötlet. ![]() kameleon2, pontosan úgy van. Többek között ezt kellett a PIC programban megírni. Érdekesség hogy nagy menetszámú, kis fogyasztású tekercs van benne. Valamiért nem tudtam tranzisztoros meghajtással meghajtani. Nem volt ereje. Akkor került bele a két relé. |
Bejelentkezés
Hirdetés |