Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Ki mit épített?
 
Témaindító: Dióda, idő: Jan 26, 2006
Ez a téma ha úgy tetszik a mi "kiállítótermünk", nem pedig a ki mit csinált volna másképpen, mások helyett, és legfőképpen nem javítós téma. Minden készüléknek van saját témája, ott kell kitárgyalni a részleteket!
FONTOS! A kapcsolási rajzok keresésére is van saját téma, ott keressetek rajzokat!
Lapozás: OK   1540 / 1670
(#) Baxi válasza Bakman hozzászólására (») Jan 3, 2020 /
 
Szia, lehet tudni hogy a szárazon futás figyelés miből áll? Azaz honnan lehet tudni hogy nincs víz a turbina/szivattyú házba?
A hozzászólás módosítva: Jan 3, 2020
(#) attika válasza Baxi hozzászólására (») Jan 3, 2020 /
 
Gondolom olvasni nem olvastál
Itt le van írva, felette ugyan ez volt a kérdés
(#) H2opok hozzászólása Jan 3, 2020 /
 
Akit érdekel estleg az előbbi matrix óra, jelezze pü ben. Kijelzőket megpróbálok valahogy intézni, egyezkedni a kinai céggel. Ugy látom csak piros van, de kehet kéket is tudnak. Mivel nem bolt, shop, igy csak nagytételben adnak. Ne tudjátok meg hogy akkoriban 40db ért mennyi emailt váltottunk, mi mindent kérdeztek tőlem. Neg volt egy kis konfliktus is egy félreértés miatt. Rá fél évre, emailben rámirtak hogy, hogy áll a projekt amibe kellett.
Szóval pü be csak db számot kérek. De kizárólag az órához (aki kereskedni akar, annak nem). Igy persze a hozzávaló, x-db nyákkal együtt.
MATRIX CLOCK
(#) Kovidivi válasza H2opok hozzászólására (») Jan 3, 2020 /
 
Ha valakit érdekel, itt vannak a fájlok hozzá:
Bővebben: Link innen mindig a legfrissebb tölthető le. A mellékletben az aktuálisan legfrissebb található meg.
Ha DHT11-et is akarunk használni, akkor a nyákterven megjelölt DHT-data pin-re lehet a szenzort kötni, a DHT11_en? pin-t pedig +5V-ra kell húzni 10k-val. DHT szenzor nélkül nem kell módosítani semmit. Több verziónyi programot mellékelek, meg kell nézni, melyik a legjobb, lehetőleg magasabb verziószámot kell használni.
Az ISP portot le kell ellenőrizni, hogy jól van-e bekötve.
A .hex-et az ISP csatlakozón keresztül kell feltölteni! Új AVR esetén a DIV8 fuse bit-et ki kell kapcsolni.

kuldeni.zip
    
(#) Sanyesz5 hozzászólása Jan 3, 2020 / 6
 
Üdv!

Ezt a tegnapi projekthez így kicsit látványosabb, ma készültem el.
(#) dk1 válasza klausz18 hozzászólására (») Jan 8, 2020 /
 
Szia, ugyan nem engem kérdeztél, de felismerem a dobozt.
Ez egy NOKIA FSEB külső alarm modul Flexi bázisállomásokhoz. 471442a a rendelesi száma, eredetileg egy panel van benne, amire külső riasztások bemeneteit lehet kötni. A bázisállomás így "érzi" a külvilág ingereit, például az ajtónyitás reed kontaktját, a DC táp riasztásait, a füst és tűzjelző jelét, stb.
Sajnos magánszemélyeknek nem rendelhető, gyanítom hogy valami hálózat swap (csere) mellékterméke, ahol Nokiát cseréltek valami másra...
(#) soos csaba hozzászólása Jan 8, 2020 / 12
 
Sziasztok!
Ma készen lettem ennek a házilag épített erősítő monstrumnak a fel újításával (egy öreg bácsi csinálta még a 80-90-es években).
Az erősítőt újra kellet kábelezni, új kondenzátorokat kapott mind a két erősítő panel, és egy stabilizátor egységet a VU méternek kellet fabrikáljak, valamint a doboz is festésre szorult, és nem utolsó sorban be kellet állítani a kimeneti DC szintet, akkor az üres járatot, és a limiter részt is.
Amit az erősítőről tudni kell az az hogy a finál tranzisztorok SDT9202S 4darab/oldal (2N3055) típusúak, a meghajtás BD237 BD238, és az alimentálás pedig +-45V.
Az erősítő maximális teljesítménye 130W/4ohm, oszcilloszkóppal be mérve.
(#) zsoltee0001 válasza Shance hozzászólására (») Jan 9, 2020 /
 
Ügyes, nekem az a kedvencem, amikor a végén kitesz egy fehér zászlót, aztán pár másodperccel később csak le kapcsolja
(#) sany válasza soos csaba hozzászólására (») Jan 9, 2020 / 1
 
Jó lett.
De az a hálózati főkapcsolóra egy kis darab zsugorcső elférne.
A hozzászólás módosítva: Jan 10, 2020
Moderátor által szerkesztve
(#) Pumuckli hozzászólása Jan 10, 2020 / 18
 
Sziasztok! Igazából nem építés, mégis gondoltam megosztom veletek. Ez egy Raspberry Pi 3 B+ doboza, amelyben van egy SSD modul is. Az egyetlen gombja ki van vezetve. Helyet kapott belül egy 4cm-es ventilátor is. Az USB-micro USB átalakító is saját nyomtatás. Az egész doboz saját tervezés. Később kap egy csiszolást, gittelést és kék metál fényezést.
(#) mindenes hozzászólása Jan 12, 2020 / 9
 
Nos akkor bemutatnám én is a nyákfúróimhoz tervezett PWM motorfordulatszám szabályzót. Frekvencia tartománya 0-150kHz tartománybann folyamatosan nyomógombokkal változtatható, a kitöltési tényező 0-100% és ezzel együtt a motor fordulata gyakorlatila 0-15 V között van. A terhelhetősége kb. 2A lehet ami elegendő egy kis nyákfúró meghajtásához. A jelet egy kinai PWM modul szolgáltatja. A darlingtonos végfokot sajátmagam készítettem. A fetes és egyébb hidas megoldásokkak sokat küzködtem egy sem vált be igazán.Az előlapra kivezettem a PWM jelet,így majd külső alkalmazásokhoz is felhasználható.
A hozzászólás módosítva: Jan 12, 2020
(#) Bubuka57 válasza mindenes hozzászólására (») Jan 12, 2020 / 1
 
Szia! Szuper kis szabályzó. Cikket tervezel róla írni?
(#) sany válasza mindenes hozzászólására (») Jan 12, 2020 /
 
Profi panelfúró.
(#) mindenes válasza sany hozzászólására (») Jan 12, 2020 /
 
Köszönöm.Volt egy kis munka vele de megérte. A fúrók sokkal szebben fúrnak vele, a nyomaték is megnőtt. A 400 Hz és a 20 k különösen szeretik.
A hozzászólás módosítva: Jan 13, 2020
Moderátor által szerkesztve
(#) Alkotó válasza mindenes hozzászólására (») Jan 12, 2020 /
 
Gondos munka, gratulálok.
Ezek a kisgépek általában nem egyenfeszültségről járnak?
Ha váltakozó feszültségű motor van benne, akkor a kommutátor nem ég be több kHz-es frekvenciától? Itt már szinte folyamatosan forognia kellene egy "ívfolyamnak" a forgórészen, ami percek alatt károsítja a környezetét.
A hozzászólás módosítva: Jan 12, 2020
(#) zsoltee0001 válasza Pumuckli hozzászólására (») Jan 12, 2020 /
 
Klassz! Milyen anyagból készült?
(#) Pumuckli válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Jan 12, 2020 /
 
PLA (1,75mm)
Az alábbi kép is eredetileg nyomtatva volt. Kapott egy kis "kittet", megcsiszoltam, végül airbrush metál fényt kapott. A fénykép nem adja vissza teljesen.

Metal001.jpg
    
(#) H2opok válasza kocsgab002 hozzászólására (») Jan 13, 2020 /
 
Üdv
A multkori 5x7 matrix órával kapcsolatban. Irtam, hogy aki kijelzőt szeretne, jelezze. Akkor Fel is vettem a kapcsolatot a gyártóval, sajnos semmi válasz nem jött azóta sem. Igy sajnos kijelzők nélkül tárgytalan a dolog. Viszont melkékletben itt lesz az adatlapja, hátha valaki talál ugyan ilyet, más gyártótól. Én is folyamatosan keresgélek. Ha valaki talál, jelezze.
(#) mindenes válasza Alkotó hozzászólására (») Jan 13, 2020 /
 
Köszönöm.
Idézet:
„Ha váltakozó feszültségű motor van benne, akkor a kommutátor nem ég be több kHz-es frekvenciától? Itt már szinte folyamatosan forognia kellene egy "ívfolyamnak" a forgórészen, ami percek alatt károsítja a környezetét.”
Nem tudom mert ilyen irányú megfigyeléseket és méréseket nem tettem. Ha a melegedésre gondolsz akkor elárulom a sima DC jobban melegedtek, némi enyhülés itt is tapasztalható de csak hoszabb használat után.
A hozzászólás módosítva: Jan 14, 2020
Moderátor által szerkesztve
(#) mateatek hozzászólása Jan 15, 2020 / 37
 
Sziasztok!

Nekem még nagyon fiatal gyerekem van. Sok dolgot nem ért. Miért csörög a telefon, és miért kell fölvenni, ha a kezében van. Miért tesszük le a telefont, ha hívást bontunk? Miért hallózunk, ha amúgy is látjuk, hogy ki hív? Miért mutatkozunk be, ha a hívott fél tudja, hogy ki hívja? Megmutattam neki ezeket a dolgokat.
Készítettem egy retró telefont, ami azért GSM rendszerű. Teljesen ostoba telefon. Lehet vele hívást fogadni, ha csörgés közben fölvesszük. Lehet tárcsázni, és már hívja is a betárcsázott számot.
Az eredeti csengő mechanika megmaradt, csak áttekercseltem az elektromágnesét, hogy 1 li-ion celláról is tudjon csörgetni. Egy H hidas motorvezérlő hajtja. Egy SIM800-as modul a lelke, amit egy kis olcsó kínai mikrokontroller hajt és ez kezeli a tárcsát, meg a megszakító gombot. Beépített akksival működik, tehát hordozható. Még a rendőr sem szólhat, hogy kézben tartott mobiltelefonnal vezetek. Kell hozzá természetesen egy jegyzettömb, amin a számok vannak. Még annyit csinálok, hogy egy gyorstárcsázás programot írok hozzá. Ha csak egy számot tárcsázok és utána nem történik több tárcsázás, akkor a számhoz rendelt telefonszámot hívja. Hiába, el vagyunk kényelmesedve.

IMG_1047.JPG
    
(#) vargham válasza mateatek hozzászólására (») Jan 15, 2020 /
 
Ó, ez jó. Megmutatod a belsejét is?
(#) mateatek válasza vargham hozzászólására (») Jan 15, 2020 / 10
 
Persze. Nem életem fő műve, de működik. A kínai kontrollerre kellett egy kvarcot műtenem, mert a soros port pontatlan volt a belső órajelről, ezért van rajta egy kis öcsi panelen a kvarc. A csengő meghajtó egy kis motorvezérlő modul, aminek a felét használom.

IMG_1050.JPG
    
(#) vargham válasza mateatek hozzászólására (») Jan 15, 2020 /
 
Idézet:
„egy kis olcsó kínai mikrokontroller”

Milyen?
(#) zsoltee0001 válasza mateatek hozzászólására (») Jan 15, 2020 /
 
Wifis csengő??
Adtál egy ötletet !
(#) mateatek válasza vargham hozzászólására (») Jan 15, 2020 / 1
 
LGT8F328P. Arduino kompatibilis tud lenni. Olyasmi, mint az ATmega328, csak 2,5 voltról már megy 32 MHz-en, 12 bites ADC-k, 8 bites DAC, 2 darab 8 bites timer, 2 darab 16 bites timer, belső 32 MHz-es órajel és 3 féle belső referencia feszültség. Cserében viszont az EEPROM nincsen, csak a flash-t írja, ami a program memóriából veszi el a helyet, ha használni akarod.
(#) Frankye válasza mateatek hozzászólására (») Jan 16, 2020 /
 
Mekkora ötlet! Elismerésem! (Sajnos az én 5 éves unokám sem érti éppen így az ilyen kifejezéseket.)
(#) llaczo hozzászólása Jan 16, 2020 / 26
 
Sziasztok.
Cégben a padláson találtam egy régi óracsodát 1973-ból. Egy Német vasútállomáson szolgálhatta az utasokat. Szinte teljesen mechanikus, kivéve a meghajtást. Az elektronika egy külső egység volt ami egy két eres vezetékkel csatlakozott a léptetőmotorhoz. A külső egység elveszett.
Érdekessége hogy tudja kezelni a szökőévet, persze mechanikusan.
Ramatyul nézett ki. Volt mit tisztítani. A hátlap elég jól megsárgult. Hidrogén zselével sikerült valamennyire kifehéríteni.
Készítettem hozzá egy vezérlőt. A pontosságot egy DS1307 RTC-re bíztam. A léptetőmotor vezérlés, a beállítás gomb kezelés és a működést jelző villogás egy PIC12F629 dolga.
Külső tápegysége van. Ott kapot helyet a villogó led és a beállítógomb is.
Az esetleges áramkimaradást két 9 voltos elem hidalja át. K.b. egy napig működik vele.
Ez az elektronika kicsit modern a szerkezethez képest, de ez van.
Már fél éve működik és tökéletesnek bizonyult.
(#) janigel válasza llaczo hozzászólására (») Jan 16, 2020 / 2
 
Nagyon szuper, és nagyon retro.
Azért egy videót megnéznénk róla. (esetleg összevágva és/vagy felgyorsítva).
Gratula.
A hozzászólás módosítva: Jan 16, 2020
(#) Frankye válasza llaczo hozzászólására (») Jan 17, 2020 /
 
A maga indusztriális módján szép ez az óra, és nagyon szépen is állítottad helyre. Szívből gratulálok hozzá, és elismerésem érte.
(#) kameleon2 válasza mateatek hozzászólására (») Jan 17, 2020 /
 
Szia! Kis segítség, hogy ahol a fehér kis címke van : "CB76MM" oda gyárilag földelőgomb is tehető, ezzel lehetett iker esetén elvonni a vonalat. Ha beépítesz oda egy eredeti földelőgombot, már van is redial gombod és stílusában is stimmel kívülről. A mellékelt képen talán kivehető, hogy ott, ahol nálad a típustábla van - a piros telefonon, ott egy nyomógomb. Ha a garázsban szétnézek, talán pár telefon abból is kijön, bár sokat selejteztem is.
Következő: »»   1540 / 1670
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem